Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

ΨΗΦΙΣΜΑ του Δ.Σ. για τη στάση της ΑΔΕΔΥ

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που συνολικά δεν σχεδίασε, δεν οργάνωσε και δεν κήρυξε  απεργία στην πιο κρίσιμη στιγμή, γνωρίζοντας ότι  η κυβέρνηση έφερνε στη βουλή ένα αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, που ανάμεσά του έχει και την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Αποτελεί μνημείο κυβερνητικού συνδικαλισμού και απερίφραστα το καταδικάζουμε, να αρνηθεί να καλύψει το αίτημά μας για προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης..

Πρόκειται για πράξη, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις ΣΕΒ & τραπεζών, που διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για να προχωράνε απρόσκοπτα στην τσαλαπάτηση των δικαιωμάτων μας, για να έχουν εργαζόμενους σκυφτούς και υπάκουους στην κερδοφορία τους. Και γι αυτό έχουν ιστορικές ευθύνες.

Το νέο πολυνομοσχέδιο, που καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, που οδηγεί χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στους πλειστηριασμούς, που στέλνει χιλιάδες συμβασιούχους στην ανεργία και  φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των στρατηγικών της εταίρων, αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Κυβέρνηση και ΝΔ ψήφισαν μαζί τα άρθρα για το 30ωρο και τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Έχουν κοινό αντιλαϊκό βηματισμό μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν ψηφίσει μνημόνια.

Οι εργαζόμενοι, που το καταψηφίσαμε στο δρόμο του αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να το καταψηφίσουμε στη πράξη, να μην το εφαρμόσουμε.

Και γι αυτό θα σταθούμε απέναντι σε κάθε έναν που θα προσπαθήσει να βάλει πλάτη στην υλοποίηση της απεργοκτόνας ρύθμισης. Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε συνδικαλιστική ηγεσία, που θα προσπαθήσει με κάθε πρόσχημα να μας κάνει κυβερνητικούς συνοδοιπόρους, που θα βάλει πλάτη για να περάσει η αντιδραστική αξιολόγηση, που θα προσπαθήσει να τροποποιήσει, να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση για «αποχή» από τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Ενημερωτικό Αποφάσεων και Δράσεων Φλεβάρη 2018 Πλαίσιο πάλης και Πρόγραμμα δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στην τακτική συνεδρίασή του, την Τετάρτη 14/02/2018, και στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της εκπ/σης και τις προωθούμενες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις του ν. 4512/2018,

αποφάσισε το παρακάτω πρόγραμμα δράσης για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή αντιεκπ/κή πολιτική και με στόχο την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας :

1.     Προχωράμε σε ενημέρωση και κινητοποίηση των συνάδελφων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τις εξελίξεις στην Παιδεία

2.     Στις 22 Φλεβάρη και ώρα 19.00 αποφασίσαμε σύσκεψη  αναπληρωτών συναδέλφων στο γραφείο του συλλόγου, εν όψει δεκαήμερης δράσης για μόνιμους μαζικούς διορισμούς στην Εκπαίδευση.

        Στις   23 Φλεβάρη στις 13.ΟΟ, έχει οριστεί πανελλαδική κινητοποίηση αναπληρωτών στην Περιφερειακή Δ/νση Π. &Δ. Εκπ/σης Αττικής (Τσόχα 15 – Αμπελόκηποι),  σε συντονισμό με την Β/βαθμια και με κορυφαίο αίτημα τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς και το εργασιακό καθεστώς των αναπληρωτών.

3.     Από 26 Φλεβάρη έως 2 Μάρτη προχωράμε σε εβδομάδα δράσης με θέμα: «Εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – Μονιμοποίηση των συμβασιούχων – ΟΧΙ στα κριτήρια απολύσεων αναπληρωτών – εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών». Η εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη με Παναττική σύσκεψη αναπληρωτών στις 6μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ και κορυφώνουμε την Παρασκευή 2 Μάρτη με συγκεντρώσεις των σωματείων  στο Υπ. Παιδείας στις 13.00 (θα  αποφασίσουμε για διευκόλυνση των συνάδελφων  στάση εργασίας  για το πρωινό και το απογευματινό ωράριο). Ειδικότερα ως προς τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.

4.     Κορυφώνουμε τη δράση μας το πρώτο 15νθήμερο του Μάρτη και σε κάθε περίπτωση απαντάμε δυναμικά. θα ακολουθήσουν σχετικές ενημερώσεις.

 

 

Το Δ.Σ. προτάσσει το επόμενο διάστημα το παρακάτω πλαίσιο πάλης:

·       Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, ξεπάγωμα των Μ.Κ., αναγνώριση της διετίας 2016 – 2017 στη μισθολογική εξέλιξη.

·       Κατάργηση της αντιαπεργιακής τροπολογίας. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και την ΑΠΕΡΓΙΑ.

·       Κατάργηση της τροπολογίας που ποινικοποιεί τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Κανένα σπίτι  λαϊκών οικογενειών στα χέρια τραπεζίτη.

·       Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Άμεσο μόνιμο διορισμό όλων των συναδέλφων που έχουν  δουλέψει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση (πάνω από 25.000), ώστε να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. Καμία απόλυση συμβασιούχου-αναπληρωτή.

·       ΑΜΕΣΗ εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και συμβασιούχων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

·       Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση. Νήπια – προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Καμία σκέψη για πέρασμα των Νηπιαγωγείων στους ΟΤΑ. Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το «νέο Λύκειο».

·       ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.

·       Κάτω τα χέρια από το ωράριο και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σύγχρονες υποδομές και συνθήκες εργασίας

·       ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και τμημάτων. Εδώ και τώρα για 15 μαθητές, το ανώτερο, σε Νηπιαγωγεία, Α΄ και Β’ Δημοτικού και για 20 μαθητές, το ανώτερο, σε όλες τις άλλες τάξεις.

·       ΟΧΙ στον εκπαιδευτικό – πολυεργαλείο. Πάγιο αίτημά μας οι μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και η πρόσληψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του.

·       Αναβάθμιση των δομών της Ειδικής Αγωγής. Λειτουργία παντού Τμημάτων Ένταξης. Κάθε παιδί στη δομή που έχει ανάγκη.  Ένας δάσκαλος ανά μαθητή στην Παράλληλη στήριξη.

·       Ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο Δημόσιο σχολείο και τα πρωινά τμήματα. Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών (π.χ. αίθουσες), πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού (π.χ. εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι κοιν. λειτουργοί). Έξω οι ΜΚΟ από τα σχολεία.

·       Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη λειτουργία του σχολείου. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.

Με τους σημαντικούς αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα δείξαμε μέρος της δύναμής μας! Αυτός είναι μονόδρομος για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συσπειρωμένοι στον Σύλλογό μας, συνεχίζουμε πιο μαχητικά το επόμενο διάστημα στον δρόμο του συλλογικού αγώνα. Ξεπερνάμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Μόνο οι οργανωμένοι, μαζικοί αγώνες μπορούν να βάλουν εμπόδια, αυτό φοβούνται, 
μόνη δύναμη η οργάνωση και η συμμετοχή μας.

Μόνο η κοινή δράση με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, με τους γονείς των μαθητών μας, μπορεί να κάνει αποτελεσματική την πάλη μας γιατί η μόρφωση είναι λαϊκό δικαίωμα!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ (14/2) ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Αγωνιστική Συσπείρωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ (14/2) ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συνεδρίασε έκτακτα το Δ.Σ. της ΔΟΕ σήμερα Τετάρτη 14 Φλεβάρη για το Πρόγραμμα Δράσης του Κλάδου, με δεδομένο ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση στην Ολομέλεια των Προέδρων (10/2), παρά την επιμονή της ΑΣΕ.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) καταθέσαμε και στο Δ.Σ. της ΔΟΕ την πρόταση που καταθέσαμε στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων (22/1-8/2), στα Δ.Σ. και στην Ολομέλεια Προέδρων, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένο Πλαίσιο Πάλης και Πρόγραμμα Δράσης που συμπυκνώνεται στους παρακάτω σταθμούς:

  1. 1.       Προχωράμε σε πολύμορφες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των συνάδελφων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τις εξελίξεις στην Παιδεία (π.χ. έκδοση ενημερωτικού υλικού, ανακοινώσεων, πανό, εξορμήσεις, συζητήσεις στα σχολεία, ενημερώσεις γονέων & συνεντεύξεις τύπου).
  2. 2.       Τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ πραγματοποιούμε Παναττική σύσκεψη Συλλόγων, ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αναπληρωτών για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μέτρα για την Παιδεία, τους πλειστηριασμούς, για τη διεκδίκηση μόνιμων διορισμών και την προετοιμασία πανεργατικής απεργίας. Που
  3. 3.       Μέσα στον Φλεβάρη προχωράμε σε συσκέψεις αναπληρωτών συναδέλφων σε επίπεδο σωματείου.
  4. 4.       Συμμετέχουμε στις 20 Φλεβάρη, μαζί με όλα τα συνδικάτα, στις κινητοποιήσεις ενάντια στη δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας επί Υπουργίας Βρούτση–Ν.Δ.
  5. 5.       Στις 21 Φλεβάρη απαντάμε μαχητικά με κινητοποίηση στο Υπουργείο Πλειστηριασμών (Οικονομικών), όταν θα ξεκινήσουν ξανά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για να προστατεύσουμε τη λαϊκή περιουσία.
  6. 6.       Από 26 Φλεβάρη έως 2 Μάρτη προχωράμε σε εβδομάδα δράσης με θέμα: «Εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – Μονιμοποίηση των συμβασιούχων – ΟΧΙ στα κριτήρια απολύσεων αναπληρωτών – εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών». Η εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη με Παναττική Σύσκεψη αναπληρωτών στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ και κορυφώνουμε την Παρασκευή 2 Μάρτη με συγκεντρώσεις των Σωματείων μας στο Υπ. Παιδείας στις 13.00 (αποφασίζουμε για διευκόλυνση των συνάδελφων 2ωρη στάση εργασίας 11:30 – 1:15 για το πρωινό ωράριο και 3ωρη στάση εργασίας 1:15 – 4:00 για το απογευματινό ωράριο). 1 και 2 του Μάρτη πραγματοποιούμε αντίστοιχη Συγκέντρωση στις έδρες των Περιφερειών σε όλη τη χώρα.
  7. 7.       Με δεδομένο ότι καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ η πρότασή μας για νέα πανεργατική απεργία το πρώτο 15νθήμερο του Μάρτη, συντονίζουμε τα βήματά μας με Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Ε.Κ. του Ιδιωτικού Τομέα στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν το επόμενο διάστημα.
  8. 8.       Σε κάθε περίπτωση, εάν και όποτε έχουμε κατάθεση νομοσχεδίου με αντιδραστικές – αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις, προχωράμε σε νέες έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις. Απαντάμε δυναμικά με πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν κατέληξε ούτε στη σημερινή συνεδρίαση σε καμία απόφαση για την παραπέρα πορεία του Κλάδου.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κινητοποίηση στις 2/3 για τους διορισμούς. Είναι θετικό ότι και οι άλλες δυνάμεις υιοθέτησαν, παρά τις διαφοροποιήσεις τους ως προς τη μορφή, την πρόταση της ΑΣΕ για Πανελλαδική Κινητοποίηση τη μέρα αυτή που είχαμε καταθέσει ήδη από τις 23/1 με την πρότασή μας στους Συλλόγους.

Η πρότασή μας ήταν στάση εργασίας από τις 11.30-4.00 με συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας στην Αθήνα στη 1 μ.μ., στο Υπ. Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη και σε Περιφέρειες και Διευθύνσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Φυσικά εφόσον αυτή η πρόταση υιοθετούνταν από το Δ.Σ. της ΔΟΕ, ο κάθε Σύλλογος μπορούσε να τη διευρύνει χρονικά ανάλογα με τον σχεδιασμό του.

Δυστυχώς, η πρότασή μας δεν υιοθετήθηκε τελικά. Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ πρότειναν διευκολυντική στάση εργασίας. Οι παρατάξεις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΑΕΕΚΕ και ΕΡΑ πρότειναν στο Δ.Σ. της ΔΟΕ 24ωρη απεργία τη μέρα αυτή, πρόταση όμως που δεν την είχαν καταθέσει στις πολύ πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις! Υπενθυμίζουμε δε ότι η ενιαία παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ (ΑΕΕΚΕ-ΕΡΑ), μαζί με ΔΑΚΕ–ΔΗ.ΣΥ., καταψήφισε δύο φορές την πρόταση της παράταξής μας (ΔΑΣ) για πανεργατική Απεργία (!), μία για τις 12/1 και μία για τις 14/3 που προτάθηκε μόλις πριν λίγες μέρες.

Η στάση αυτών των δυνάμεων, που για μεγάλο χρονικό διάστημα τα «βρίσκουν» σε πολύ σοβαρά ζητήματα (κοινά πλαίσια και εισηγήσεις κ.ά.) να μη συμφωνήσουν σε μια μορφή πάλης για τις 2/3, έστω και διαφορετική από τη δική μας, ώστε να διευκολύνουν την κινητοποίηση των συναδέλφων για το καίριο ζήτημα των μόνιμων διορισμών και την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μονίμων, αποδεικνύει ότι στη φάση αυτή δεν ήθελαν να βγει καμία κινητοποίηση!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συνεχίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις συμμετοχής και οργάνωσης της Κινητοποίησης στις 2/3 σε όλη τη χώρα, καθώς και της εβδομάδας δράσης από 26/2 ως και 2/3.

Συνεχίζουμε με Γ.Σ. και αποφάσεις Δ.Σ. για κλιμάκωση της πάλης μας απέναντι στην αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΣΕΒ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, προετοιμάζουμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον Κλάδο μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την Παιδεία (αξιολόγηση, Λύκειο, νέες δομές κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τη διευρυμένη πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει άμεσα τρίωρη στάση εργασίας και να καλέσει σε συμμετοχή στην Κινητοποίηση στις 2/3.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην Κινητοποίηση 2/3 σε όλη την Ελλάδα!

Όλοι και Όλες στον ΑΓΩΝΑ, στη ΔΡΑΣΗ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ!

Εκεί είναι η ΔΥΝΑΜΗ μας!

Αθήνα, 14/2/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΙΡΕΤΩΝ-ΠΡΟΕΔΡΩΝ (9/2) ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ (10/2/2018) ΤΗΣ ΔΟΕ

Αγωνιστική Συσπείρωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΙΡΕΤΩΝ-ΠΡΟΕΔΡΩΝ (9/2) ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ (10/2/2018) ΤΗΣ ΔΟΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σε μια περίοδο που δυναμώνει η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά μας και προετοιμάζονται νέες αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκαν δύο κεντρικές διαδικασίες της ΔΟΕ, οι οποίες δυστυχώς δεν κατέληξαν σε καμία συγκεκριμένη απόφαση (όλα τα θέματα παραπέμφθηκαν σε έκτακτο Δ.Σ. της ΔΟΕ στις 14/2). Είναι και αυτό ένα ακόμα δείγμα της κρίσης στην οποία βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα στον Κλάδο μας.

Α. ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 10/2/2018

Η Ολομέλεια Προέδρων έγινε μετά την ολοκλήρωση των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων, 22/1 – 8/2/2018, όπου η ΑΣΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση με εκτίμηση της περιόδου, πλαίσιο πάλης και πρόγραμμα δράσης. Αν και μόνο 9 Σύλλογοι είχαν απαρτία, σε μια σειρά άλλους Συλλόγους οι Γ.Σ. είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή από προηγούμενες φορές κι αυτό είναι ένα μικρό θετικό βήμα που χαιρετίζουμε! Παρόλα αυτά η Ολομέλεια δεν είχε καταστατική απαρτία, αφού οι περισσότεροι πρόεδροι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου λόγω έλλειψης απαρτίας.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ως ΑΣΕ κάναμε σαφές, σε αντίθεση με όλες τις άλλες δυνάμεις, ότι έπρεπε να παρθούν αποφάσεις την ίδια μέρα της Ολομέλειας, σε ανοιχτή ενώπιων όλων των Προέδρων συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ, παίρνοντας υπόψη τις λίγες έστω αποφάσεις Γ.Σ. (9 με απαρτία), τις προτάσεις των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. και φυσικά τη γνώμη όλων των Προέδρων που ήρθαν χωρίς απόφαση.

Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί για άλλη μια φορά μια διαδικασία όπου από τις 2 μ.μ. και ύστερα η αίθουσα άδειαζε σταδιακά, πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. μιλούσαν σε άδειες καρέκλες. Τελικά η διαδικασία της Ολομέλειας έκλεισε με την τοποθέτηση του προέδρου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τη μέρα εκείνη δε θα παιρνόταν καμία απόφαση και όλα μεταφέρονται σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ άλλη μέρα.

Επιβεβαιώθηκε δυστυχώς η ΑΣΕ ότι καμία άλλη δύναμη δεν είχε σκοπό να παρθούν αποφάσεις οργάνωσης του αγώνα και μοναδική έγνοια των δυνάμεων που διαμόρφωσαν κοινή εισήγηση προς τις Γ.Σ. των Συλλόγων (3 ΔΑΚΕ, 2 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, 1 ΑΕΕΚΕ, 1 ΕΡΑ) ήταν να περάσει η εισήγησή τους και σε κάθε περίπτωση να μπει φραγή στην υιοθέτηση πλευρών του πλαισίου της ΑΣΕ που είχαν υιοθετηθεί από αρκετούς Συλλόγους είτε με απαρτία είτε χωρίς.

Οι τοποθετήσεις των εκλεγμένων προέδρων με τα ψηφοδέλτια της ΑΣΕ, αλλά και πολλών ακόμα προέδρων από όλη τη χώρα,  τόνισαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τα διακαιώματά μας κόντρα στην απογοήτευση και τη μοιρολατρία που καλλιεργεί η πλειοψηφία της ΔΟΕ. Ανέδειξαν τη θετική πείρα από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος που οργανώθηκαν σε πείσμα της άθλιας και απεργοσπαστικής στάσης της ΑΔΕΔΥ – που δεν κήρυξε καν απεργία, όταν ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή – αλλά και της στάσης της ΔΟΕ που ακολούθησε τη γραμμή της ΑΔΕΔΥ. Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τη δράση των σωματείων, από τη συμπόρευση με συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, από την προσπάθεια να κατακτηθούν νίκες σε επίπεδο σωματείου.

Είναι θετικό ότι το πλαίσιο πάλης αλλά και μια σειρά κινητοποιήσεις που πρότεινε η ΑΣΕ, όπως κινητοποίηση ενάντια στη δίκη των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ 20/2, για τους πλειστηριασμούς 21/2, εβδομάδα δράσης για τους διορισμούς με κορύφωση τις κινητοποιήσεις στις 2/3, πανεργατική απεργία μέσα στον Μάρτη, αλλά και πλευρές, όπως καταδίκη της στάσης των πλειοψηφιών ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ στις 12/1, η θέση για άμεσους μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών και εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών, γίνονται και θέσεις πολλών Συλλόγων σε όλη τη χώρα!

Για μια ακόμα φορά γίνεται φανερό ότι ο υπάρχον συσχετισμός στη ΔΟΕ με τις δυνάμεις που συγκροτούν το προεδρείο (ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ. – ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ) αλλά και τη μόνιμη στήριξη που παρέχουν σ΄ αυτό οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, αποτελεί εμπόδιο στην οργάνωση του αγώνα του Κλάδου. Γι’ αυτό πρέπει να προσπεραστεί, να οργανώσουμε την πάλη μας μέσα από τους Συλλόγους μας, αλλάζοντας και τους συσχετισμούς και να περάσουμε στην αντεπίθεση διεκδικώντας χωρίς καμία ταλάντευση ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα! Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν το καλύτερό τους εαυτό στην προσπάθεια αυτή!

Β. ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΙΡΕΤΩΝ-ΠΡΟΕΔΡΩΝ 9/2/2018 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ: ΜΙΑ «ΧΡΟΝΙΑ» ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΙΚΑ …ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) είχαμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι δε μπορεί, τη στιγμή που γίνεται χαμός, η επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-ΣΕΒ και κομμάτων του κεφαλαίου εντείνεται, ο Κλάδος να ασχολείται μονόπλευρα με το ζήτημα της αναμοριοδότησης των σχολείων και μάλιστα για δεύτερη χρονιά και όχι μόνο!

Είχαμε τοποθετηθεί συνολικά για το θέμα με ανακοίνωση από τον Γενάρη του 2017. Είχαμε επίσης τοποθετηθεί και στο Δ.Σ. της ΔΟΕ ότι η διαδικασία για το θέμα θα έπρεπε να ήταν σύντομη και συγκεκριμένα η εξής: κοινή απόφαση των ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ως κατεύθυνση προς Συλλόγους και ΕΛΜΕ (που δεν υπήρξε!), απόφαση κάθε Συλλόγου για τα σχολεία της περιοχής του, κοινή απόφαση των Συλλόγων σε επίπεδο ΠΥΣΠΕ και στη συνέχεια σε επίπεδο ΑΠΥΣΠΕ, αποστολή της τελικής τους πρότασης στη ΔΟΕ και κατάθεσή της από το Δ.Σ. της ΔΟΕ στο Υπ. Παιδείας.

Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί από πέρυσι ή έστω φέτος πολύ πριν τα Χριστούγεννα, όπως έγινε με τους Συλλόγους στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου που είχαν στείλει την κοινή τους πρόταση από τότε.

Αντί γι’ αυτό η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ ξεκίνησε από πέρυσι, αφού οι Σύλλογοι είχαν καταρχήν καταλήξει σε πρόταση, με Περιφερειακές Συσκέψεις σε όλη τη χώρα, διαδικασία που επαναλήφθηκε και φέτος (;), παρά το γεγονός ότι οι Σύλλογοι είχαν και πάλι στείλει πρόταση και μεμονωμένα και σε πολλές περιπτώσεις κατά ΠΥΣΠΕ, ενώ το Β. Αιγαίο, όπως προαναφέραμε, και σε επίπεδο Περιφέρειας. Πιστεύουμε ότι το ίδιο μπορούσαν να έκαναν και οι υπόλοιπες περιοχές, αν τους είχε ζητηθεί. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μια παρόμοια διαδικασία με Περιφερειακές Συσκέψεις σε όλη τη χώρα είχε γίνει και πριν τις προηγούμενες εκλογές των αιρετών από τους τότε αιρετούς του ΚΥΣΠΕ, για να ακούσουν, όπως έλεγαν, τη βάση του Κλάδου για το ζήτημα, από τις οποίες τελικά μόνο οι προεκλογικές τους ανάγκες ικανοποιήθηκαν και κανείς δεν έμαθε τι τους είπε η Βάση του Κλάδου!

Στις φετινές Περιφερειακές Συσκέψεις, που πραγματοποίησε το Δ.Σ. της ΔΟΕ στις 31/1 και 6/2/2018, υποτίθεται ότι  οι Σύλλογοι κατέληξαν σε προτάσεις σε επίπεδο ΑΠΥΣΠΕ κι όπου υπήρχαν προβλήματα θα το ξανάβλεπαν και θα έστελναν στο Δ.Σ. της ΔΟΕ την τελική τους πρόταση, κάτι που λίγο πολύ έγινε γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν πίνακες ανά Περιφέρεια με τα παλιά και τα προτεινόμενα από το ΠΥΣΠΕ (αλλά και το Υπ. Παιδείας) μόρια.

Παρόλα αυτά, αν και το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν είχε παρά να προωθήσει την πρόταση των Συλλόγων κάθε Περιφέρειας, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ επέμεινε και πραγματοποιήθηκε στις 9/2 Πανελλαδική Σύσκεψη στην Αθήνα με τους Προέδρους των Συλλόγων και τους αιρετούς όλων των ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ και φυσικά του ΚΥΣΠΕ, ένα σώμα 250 περίπου ανθρώπων, όπου σε τραπέζια εργασίας αποτύπωσαν μέσα σε 1-2 ώρες στον πίνακα τη συμφωνία τους, πράγμα που μπορούσε να είχε γίνει στην Περιφέρειά τους εδώ και καιρό, και στη συνέχεια την ανακοίνωσαν, πράγμα που μπορούσε να είχε γίνει και προωθηθεί από το Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Κι όλα αυτά με δεδομένα ότι: οι  παρατάξεις της πλειοψηφίας στα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ φρόντισαν να μη βγει κοινή θέση των δύο Ομοσπονδιών, παρά την επιμονή της ΑΣΕ. Ότι η όποια μοριοδότηση των σχολείων γίνει αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι της μοριοδότησης των υπηρεσιακών μεταβολών, το πλαίσιο των οποίων παραμένει πέρα κι έξω από τις σύγχρονες ανάγκες των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης. Και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ότι οι ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ τείνουν προς εξαφάνιση, αφού οι διορισμοί είναι μηδενικοί και οι μεταθέσεις και αποσπάσεις σφαγιάζονται!

Προς τι λοιπόν τόση σπουδή και «σπατάλη» χρόνου από την πλειοψηφία της ΔΟΕ για ένα ζήτημα που τελικά επηρεάζει πολύ λίγο τη ζωή των συναδέλφων; Δικαιολογούν τέτοια χρονοβόρα διαδικασία οι ανάγκες των παρατάξεων της διευρυμένης πλειοψηφίας που συναποφάσισε τη διαδικασία; Την ίδια στιγμή, η ΔΟΕ, όπως και η ΟΛΜΕ, δεν έχουν να επιδείξουν ούτε μία σοβαρή αντίδραση στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική βαρβαρότητα! Δεν είναι κι αυτός ένας ακόμα τρόπος να βάλουν πλάτη στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα, αλλού δηλαδή να κρίνονται οι ζωές μας κι αλλού να «βόσκει» η Ομοσπονδία μας; Τα συμπεράσματα, συνάδελφοι, δικά σας για το ρόλο που παίζουν αυτές οι πλειοψηφίες!

Οργάνωση του αγώνα και σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική χρειάζεται ο Κλάδος μας και όχι ατέρμονες συζητήσεις!!

Μία απάντηση υπάρχει: περνάμε στην αντεπίθεση ενάντια και στην αντιλαϊκή πολιτική και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες!

Διεκδικούμε τη ζωή μας, ούτε βήμα πίσω από αυτό!

Αθήνα, 12/2/2018

Με αφορμή μια ημερίδα του υπουργείου Παιδείας και άλλων κρατικών φορέων τον περασμένο Δεκέμβρη με θέμα «Φύλο και Εκπαίδευση»

Καθόλου «άδολο» το ενδιαφέρον τους (Κυβέρνηση – ΕΕ – Επιχειρηματικοί Όμιλοι ) για τις ανισότητες σε βάρος των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία

 

Η σταθερή ενασχόληση των επιτελείων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, με την άνοδο της γυναικείας συμμετοχής στη μισθωτή εργασία εντάσσεται στην αστική στρατηγική για τη διασφάλιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Συνδέουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με την άνοδο του γυναικείου εργατικού δυναμικού και με την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων των γυναικών κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη («Ευρώπη 2020»). Σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται πυρετωδώς και στη χώρα μας τα επιτελεία της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Το δελτίο του ΣΕΒ «Οικονομία και Επιχειρήσεις» (18/1/18), με τίτλο «Η ισοτιμία γυναικών και ανδρών κάνει καλό και στην οικονομία και στην κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μεγαλύτερα επίπεδα ευημερίας (σ.σ. άραγε ποιων;) μπορούν να παραχθούν, εάν κλείσει ακόμη περισσότερο το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, απαιτείται αφενός να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία και αφετέρου οι γυναίκες, μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, να αποκτήσουν δεξιότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, που θα ισχυροποιήσουν ταυτόχρονα την παρουσία τους σε θέσεις πολιτικής/οικονομικής ηγεσίας».

Και συνεχίζει με τη διαπίστωση: «Η ανισότητα των γυναικών οφείλεται εν πολλοίς και στις χαμηλότερες  δεξιότητες στις θετικές επιστήμες που αποκτούν μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και της διακριτικής μεταχείρισης που ενδεχομένως υφίστανται πολλές φορές στην αγορά εργασίας, σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, παρά τη νομική απαγόρευση».

Εκφράζεται ξεκάθαρα ο προσανατολισμός των αστικών σχεδιασμών για την επέκταση της μισθωτής εργασίας των γυναικών σε τομείς που απαιτούν ειδικευμένη (σύνθετη) εργασία. Επιδίωξή τους είναι η παραπέρα εξίσωση προς τα κάτω των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των μισθών ανδρών και γυναικών και σε νέους τομείς της καπιταλιστικής οικονομίας. Από αυτήν τη σκοπιά, ενδιαφέρονται για την απόκτηση «δεξιοτήτων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας» μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος από τις νέες γυναίκες. Σε αυτό το κάδρο εντάσσονται και οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και το «μνημόνιο για την Παιδεία».

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας τη σύγχρονη έκφραση της γυναικείας ανισοτιμίας, αποδίδουν με έντεχνο τρόπο πλευρές της γυναικείας ανισότητας στην «ανδροκρατούμενη κοινωνία». Με αυτόν τον τρόπο, «βγάζουν λάδι» την ταξική ρίζα της κοινωνικής καταπίεσης των μισθωτών γυναικών, δηλαδή τις καπιταλιστικές σχέσεις, την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας με αποκλειστικό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Διαπιστώσεις που κρύβουν τις πραγματικές αιτίες

Οι αστικοί σχεδιασμοί για τη γυναικεία συμμετοχή επενδύονται με το ανάλογο θεωρητικό και ιδεολογικό περίβλημα και στο χώρο της εκπαίδευσης, μέσω της οποίας αναπαράγεται η κυρίαρχη αστική αντίληψη και για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Προετοιμάζεται η νέα βάρδια του εργατικού δυναμικού, ανδρών και γυναικών, με τις αντίστοιχες «δεξιότητες» που απαιτούν οι σχεδιασμοί της αστικής στρατηγικής για την ανάπτυξη.

Έτσι, η «γυναικεία απασχόληση» σε συνδυασμό με την εκπαίδευση των κοριτσιών είναι σε πρώτο πλάνο. Αυτό ήταν το βασικό περιεχόμενο και της ημερίδας με θέμα «Φύλο και Εκπαίδευση», που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στις 2 Δεκέμβρη 2017 στην Αθήνα. Αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η ημερίδα που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Στην ημερίδα δόθηκαν στοιχεία για συγκεκριμένους «δείκτες σχετικούς με την εκπαίδευση και την απασχόληση των γυναικών», που δεν αφορούν βέβαια στην ποιότητα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης των νέων γυναικών.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2016 στην εκπαίδευση καταγράφεται «έμφυλο χάσμα τριών ποσοστιαίων μονάδων σε βάρος των ανδρών», αναφορικά με την πρόωρη εγκατάλειψη της σχολικής φοίτησης (υπάρχει μια μικρή μείωση σε σχέση με το 2011), ενώ σε σχέση με την επίδοση στην Τριτοβάθμια «9,5 ποσοστιαίες σε βάρος των ανδρών» (υπάρχει μια αύξηση σε σχέση με το 2011). Σε σχέση, δε, με την κάλυψη θέσεων εργασίας από κατόχους τίτλων σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταγράφεται χάσμα «4,8 ποσοστιαίες μονάδες σε βάρος των γυναικών», με αύξηση από το 2011.

Με βάση και τα παραπάνω στοιχεία, από το «άνοιγμα» κιόλας της ημερίδας, πρωταγωνίστησε η «μεταρρύθμιση» στην οποία προχωρά το υπουργείο Παιδείας, όπου «η καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων είναι βασικός στόχος». Η υποκριτική αναφορά στην «καταπολέμηση των διακρίσεων» γίνεται τη στιγμή που οι βασικοί στόχοι του «μνημονίου για την Παιδεία» περιλαμβάνουν «αξιολόγηση», συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων κ.ά.

Κουβέντα βέβαια δεν είπαν για την επέκταση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών, που θα έχει ιδιαίτερες συνέπειες στη δουλειά τους. Από την ημερίδα απουσίαζε επίσης κάθε αναφορά στη διάκριση δικαιωμάτων που υπάρχει στο χώρο της εκπαίδευσης ανάλογα με τις σχέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών (μόνιμοι, αναπληρωτές κ.λπ.). Πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί με τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, οι οποίες στερούνται βασικά μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας, όπως άδειες ασθενείας, λοχείας, ανατροφής.

Αντεστραμμένη εικόνα

Στο ερώτημα «Ποιοι παράγοντες συντελούν στη διατήρηση της έμφυλης ανισότητας και των παραδοσιακών ρόλων», η απάντηση που δόθηκε στην ημερίδα ήταν: «Οι γενικές πολιτικές που αφορούν στην εκπαίδευση, το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών από τα κείμενα έως την εικονογράφηση, το κρυφό αναλυτικό πρόγραμμα, τα παιχνίδια (…) οι δικές μας προσδοκίες και οι συμπεριφορές, ο λόγος που οι εκπαιδευτικοί αρθρώνουν (και στον οποίο λόγο το αρσενικό υποκαθιστά και τα δύο φύλα, κάνοντας το θηλυκό γένος αόρατο)».

Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζουν αντεστραμμένα τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος, καθώς προβάλλουν ως αιτία της ανισότιμης θέσης της γυναίκας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, που αναπαράγονται στο έδαφος των υλικών όρων ζωής και εργασίας των γυναικών, μέσω των μηχανισμών χειραγώγησης και ενσωμάτωσης.

Οι κοινωνικές αντιλήψεις για τα φύλα διαμορφώνονται σε συγκεκριμένο ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Σε αυτό το περιβάλλον εντάσσεται και η εκπαίδευση. Αξιοποιούν υπαρκτά κοινωνικά ζητήματα, όπως τα κοινωνικά στερεότυπα για το κάθε φύλο, δηλαδή τις κοινωνικές διακρίσεις σε κάθε πλευρά της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ζωής της γυναίκας, για να κρύψουν την ταξική ρίζα της γυναικείας ανισοτιμίας. Η γυναικεία ανισοτιμία είναι πρόβλημα κοινωνικό, με ταξική και φυλετική διάσταση. Έχει σημαδέψει την ταξική εκμεταλλευτική κοινωνία, γιατί είναι γέννημά της και θα εξαλειφθεί πλήρως μόνο με την κατάργησή της.

Από τις παρεμβάσεις στην ημερίδα, χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο θέμα «Ποια αντιμετώπιση του φύλου στην εκπαίδευση συμβάλλει στην εμβάθυνση της δημοκρατίας». Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται ότι «...για να είναι ουσιαστική η δημοκρατία, χρειάζεται ελεύθερους, συμμετοχικούς, ισότιμους πολίτες, συνδιαμορφωτές και συνυπεύθυνους στη λήψη αποφάσεων με στόχο το δημόσιο συμφέρον (…) Αυτή είναι η βασική πρόκληση για τη δημοκρατία του 21ου αιώνα».

Μιλώντας για «δημοκρατία ατόμων», είναι λογικό ο κάθε νέος και νέα, κάθε εργαζόμενος, να τείνει να ταυτίζεται με αυτήν την έννοια και ιδιότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, η έννοια «πολίτης» στην ταξική κοινωνία αναφέρεται στον πολίτη – ιδιοκτήτη, τον πολίτη – επιχειρηματία, το μόνο πραγματικά αυτεξούσιο – μέτοχο της εξουσίας. Στοχεύουν και με αυτόν τον τρόπο να σβήσουν στη νεανική συνείδηση την ταξική διαφοροποίηση στην κοινωνία, τα διαφορετικά ταξικά συμφέροντα, στο όνομα της «ισονομίας» και της «ισότητας».

Επιδιώκουν από μικρή ηλικία να στοιχίσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στους στόχους του «δημόσιου συμφέροντος», δηλαδή στα συμφέροντα των μονοπωλίων, του αστικού κράτους, καλλιεργώντας την ταξική συναίνεση, το συμβιβασμό με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τα υποκριτικά συνθήματα περί «ισότιμων πολιτών, συνδιαμορφωτών και συνυπεύθυνων στη λήψη αποφάσεων», περί «ουσιαστικής δημοκρατίας», γίνονται θρύψαλα στην εκπαιδευτική κοινότητα, τη στιγμή που ποινικοποιούνται οι οργανωμένοι αγώνες των μαθητών μέσα από τις μαθητικές τους κοινότητες.

Καλύτερο συγχωροχάρτι στους κύριους υπεύθυνους για τη γυναικεία ανισοτιμία στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, όπως για τις συνθήκες εργασίας και τη ζωή – λάστιχο, για τη μητρότητα υπό διωγμό …δεν θα μπορούσε να δοθεί.