Κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στις συγκεντρώσεις στις 2 Μάρτη

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στις συγκεντρώσεις στις 2 Μάρτη

 • Αθήνα: Υπουργείο Παιδείας 13:00
 • Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου 12:00
 • Στην υπόλοιπη Ελλάδα: Περιφερειακές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Μονιμοποίηση των αναπληρωτών! Εξίσωση των δικαιωμάτων τους με των μονίμων!

Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά!

Το ζήτημα της κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών των σχολείων με μόνιμους διορισμούς αφορά πρώτα και κύρια τη λειτουργία του σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, το δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών σε μια πραγματικά δωρεάν Παιδεία, που θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών της, θα τα στηρίζει και θα τα προετοιμάζει ουσιαστικά για τα επόμενα βήματα στη ζωή τους.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς περικοπές σε εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία. Η Παιδεία, όπως και το σύνολο των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, μπαίνουν στην «κλίνη του Προκρούστη» για να πιαστούν οι αντιλαϊκοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα. Τα μέτρα για την Παιδεία είναι κομμάτι του γενικότερου αντιλαϊκού παζλ και μόνο ως τέτοια μπορούμε να τα αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επιδιώκει με κάθε τρόπο να κρύψει και να εξαφανίσει τις τεράστιες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, βαφτίζοντας το κρέας – ψάρι. Ας θυμηθούμε τη μείωση των διδακτικών ωρών και την επί της ουσίας κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας στο Γυμνάσιο, τις δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, την κατάργηση μαθημάτων, την υπονόμευση δομών, όπως τα εργαστήρια, το χτύπημα των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών, την υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, το κλείσιμο Τμημάτων Ένταξης, το κλείσιμο Νηπιαγωγείων, τις συγχωνεύσεις… και είναι μακρύς ο κατάλογος ακόμα!

Όλες αυτές οι αλλαγές πλήττουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, ειδικά όσων προέρχονται από πιο φτωχές οικογένειες.

 • Γιατί είναι σοβαρό μορφωτικό πρόβλημα να γίνεται μάθημα σε αίθουσες κλουβιά με μαθητές στοιβαγμένους σαν σαρδέλες, με 25 νήπια σε μια αίθουσα ή με 28 μαθητές στο Γυμνάσιο – Λύκειο. Να γιατί ζητάμε 15 μαθητές ανά τμήμα σε Νηπιαγωγείο και Α, Β Δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα στις υπόλοιπες τάξεις και ακόμα λιγότερο αριθμό σε κατευθύνσεις και εργαστήρια για να γίνεται πιο ουσιαστική δουλειά με τα παιδιά. Να γιατί χρειάζονται πιο πολλοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
 • Γιατί είναι μεγάλο μορφωτικό πρόβλημα το ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό να συρρικνώνονται, να μην έχουν υποδομές και να διαμορφώνουν το πρόγραμμα με ό,τι περισσεύει από το πρωινό πρόγραμμα. Να γιατί ζητάμε ολοήμερο σχολείο, με διευρυμένη χρονική λειτουργία, δωρεάν σίτιση με πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού και όλες τις ειδικότητες.
 • Γιατί είναι μεγάλο μορφωτικό πρόβλημα οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες να μένουν αβοήθητοι ή να αλλάζουν κάθε χρόνο εκπαιδευτικό μια και το 80% των εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή είναι συμβασιούχοι, ενώ οι μαθητές που έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης να αναγκάζονται να μοιράζονται τον δάσκαλό τους με άλλα 2-3-4 ακόμα και 5 παιδιά! Είναι πρόβλημα για τις λαϊκές οικογένειες να αναζητούν στήριξη σε πανάκριβες ιδιωτικές δομές λόγω των τεράστιων ελλείψεων του Δημόσιου Σχολείου. Να γιατί ζητάμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε γενική και ειδική αγωγή.
 • Γιατί είναι πισωγύρισμα να υπάρχουν κενά σε ειδικότητες ή σε δασκάλους και να μην καλύπτονται από τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό ή να συγχωνεύονται π.χ. στη Δευτεροβάθμια διαφορετικά αντικείμενα, όπως η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία και τελικά «όλοι να τα διδάσκουν όλα». Να γιατί ζητάμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, ώστε ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του. Γιατί είναι απαίτηση οι μαθητές μας να έχουν από την έναρξη της χρονιάς καθηγητές ξένων γλωσσών στη γλώσσα που επιλέγουν, να έχουν καθηγητές οργάνων στα Μουσικά σχολεία, να δημιουργούνται τμήματα, ειδικότητες και κατευθύνσεις στα ΕΠΑΛ ανάλογα με τις επιλογές των μαθητών. Να γιατί χρειάζονται εδώ και τώρα χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ! ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Τα προβλήματα που βιώνουν οι αναπληρωτές συνάδελφοι χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Μετακινούνται κάθε χρόνο από το ένα μέρος στο άλλο. Με 840 ευρώ μισθό, πρέπει να πληρώσουν ενοίκιο, διατροφή, έξοδα μετακίνησης κ.ά. Επιπλέον, καθυστερούν και οι πληρωμές της μισθοδοσίας.

Το καθεστώς των αδειών είναι απαράδεκτο. Η άδεια είναι όλη κι όλη 7 ημέρες. Η αναρρωτική 15 μέρες κι αυτές με την προϋπόθεση ότι θα αρρωστήσουν τουλάχιστον 10 μέρες μετά την πρόσληψη! Ακόμα, κινδυνεύουν με απόλυση, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή μας μετά το δεκαπενθήμερο. Οι άδειες μητρότητας είναι 2 μήνες πριν τον τοκετό και 2 ¼ του μήνα μετά τον τοκετό. Αντίστοιχα, η μόνιμη συνάδελφος έχει πέρα των 2 μηνών πριν τον τοκετό, 1 χρόνο άδεια μετά, με αποδοχές. Οι αναπληρώτριες δεν έχουν εξασφαλισμένο ότι θα δουλεύουν στον τόπο τους. Τι θα κάνει η αναπληρώτρια που 2 μήνες μετά τη γέννα πρέπει να μεταναστεύσει ξανά στον τόπο δουλειάς της; Θα πάρει το νεογέννητο μαζί της ή θα το αφήσει πίσω; Αυτά δεν είναι ατομική υπόθεση της κάθε συναδέλφου. Η λύση είναι η εξίσωση των αδειών με αυτές των μόνιμων συναδέλφων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλοι γονείς,

Θέλουν τον εκπαιδευτικό φοβισμένο και ανασφαλή, ώστε να περνούν τον ίδιο φόβο και την υποταγή στη νέα γενιά.

Δε θα το επιτρέψουμε! Η νέα γενιά ζητά ιδανικά, θέλει εκπαιδευτικό που δε θα προσκυνά!!

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά θα το κερδίσουμε με τον αγώνα μας! Με σύγκρουση και ρήξη απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν!

 • Το μόνο αίτημα που μπορεί να ενώσει όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας και να απαντήσει αποτελεσματικά απέναντι σ΄ αυτή την άθλια πραγματικότητα είναι «η άμεση μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια (πάνω από 25.000) στην εκπαίδευση»! Να μη δεχτούμε καμία απόλυση συμβασιούχου.
 • Τέρμα η κοροϊδία με την Προσχολική Αγωγή «αλακαρτ»! Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια-προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, με όλα τα αναγκαία μέτρα υποδομής, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί απέξω.
 • Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεση εξίσωση  όλων των δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων συναδέλφων. Να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης της καθημερινής διαβίωσης των αναπληρωτών (στέγαση, σίτιση, πάσο κ.ά.), ώστε να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες εικόνες, εκπαιδευτικοί να κοιμούνται στην παραλία και μέσα σε αυτοκίνητα!!

ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΣΕ ΔΟΕ – ΟΛΜΕ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ! ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 2 ΜΑΡΤΗ!!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!

Αθήνα 26 – 2 – 2018

Κινητοποίηση την Παρασκευή 2 Μάρτη στο Υπ. Παιδείας

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΜΕ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ

Οργανώνουμε την πάλη μας με τη συμμετοχή μας

στην Κινητοποίηση την Παρασκευή 2 Μάρτη στο Υπ. Παιδείας στις 13.00

Συναδέλφισσες,συνάδελφοι

Τα τελευταία χρόνια, παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, οι μόνιμοι διορισμοί είναι μηδενικοί και ο αριθμός των αναπληρωτών είναι σχεδόν στάσιμος.

Το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, που είναι πάνω από 25.000, είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό!

Η λύση για να απαντήσουμε αποτελεσματικά σε αυτή την οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη επίθεση που δεχόμαστε όλοι στα εργασιακά μας είναι μία και βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη μέσα στα σωματεία μας,  στον αγώνα μαζί με όλους τους συναδέλφους. Να μην πέσουμε στη λογική του διαίρει και βασίλευε. Όλοι μαζί, μόνιμοι και αναπληρωτές, μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη!

Το ζήτημα της κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών των σχολείων με μόνιμους διορισμούς αφορά πρώτα και κύρια τη λειτουργία του σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, το δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών σε μια πραγματικά δωρεάν Παιδεία, που θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών της, θα τα στηρίζει και θα τα προετοιμάζει ουσιαστικά για τα επόμενα βήματα στη ζωή τους.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Μονιμοποίηση των αναπληρωτών! Εξίσωση των δικαιωμάτων τους με των μονίμων!

Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά!

Το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 3ωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία μας (3 τελευταίες ώρες του πρωινού και 3 πρώτες του απογευματινού προγράμματος) για την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 και στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας.

ΨΗΦΙΣΜΑ του Δ.Σ. για τη στάση της ΑΔΕΔΥ

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που συνολικά δεν σχεδίασε, δεν οργάνωσε και δεν κήρυξε  απεργία στην πιο κρίσιμη στιγμή, γνωρίζοντας ότι  η κυβέρνηση έφερνε στη βουλή ένα αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, που ανάμεσά του έχει και την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Αποτελεί μνημείο κυβερνητικού συνδικαλισμού και απερίφραστα το καταδικάζουμε, να αρνηθεί να καλύψει το αίτημά μας για προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης..

Πρόκειται για πράξη, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις ΣΕΒ & τραπεζών, που διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για να προχωράνε απρόσκοπτα στην τσαλαπάτηση των δικαιωμάτων μας, για να έχουν εργαζόμενους σκυφτούς και υπάκουους στην κερδοφορία τους. Και γι αυτό έχουν ιστορικές ευθύνες.

Το νέο πολυνομοσχέδιο, που καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, που οδηγεί χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στους πλειστηριασμούς, που στέλνει χιλιάδες συμβασιούχους στην ανεργία και  φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των στρατηγικών της εταίρων, αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Κυβέρνηση και ΝΔ ψήφισαν μαζί τα άρθρα για το 30ωρο και τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Έχουν κοινό αντιλαϊκό βηματισμό μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν ψηφίσει μνημόνια.

Οι εργαζόμενοι, που το καταψηφίσαμε στο δρόμο του αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να το καταψηφίσουμε στη πράξη, να μην το εφαρμόσουμε.

Και γι αυτό θα σταθούμε απέναντι σε κάθε έναν που θα προσπαθήσει να βάλει πλάτη στην υλοποίηση της απεργοκτόνας ρύθμισης. Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε συνδικαλιστική ηγεσία, που θα προσπαθήσει με κάθε πρόσχημα να μας κάνει κυβερνητικούς συνοδοιπόρους, που θα βάλει πλάτη για να περάσει η αντιδραστική αξιολόγηση, που θα προσπαθήσει να τροποποιήσει, να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση για «αποχή» από τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Ενημερωτικό Αποφάσεων και Δράσεων Φλεβάρη 2018 Πλαίσιο πάλης και Πρόγραμμα δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στην τακτική συνεδρίασή του, την Τετάρτη 14/02/2018, και στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της εκπ/σης και τις προωθούμενες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις του ν. 4512/2018,

αποφάσισε το παρακάτω πρόγραμμα δράσης για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή αντιεκπ/κή πολιτική και με στόχο την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας :

1.     Προχωράμε σε ενημέρωση και κινητοποίηση των συνάδελφων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τις εξελίξεις στην Παιδεία

2.     Στις 22 Φλεβάρη και ώρα 19.00 αποφασίσαμε σύσκεψη  αναπληρωτών συναδέλφων στο γραφείο του συλλόγου, εν όψει δεκαήμερης δράσης για μόνιμους μαζικούς διορισμούς στην Εκπαίδευση.

        Στις   23 Φλεβάρη στις 13.ΟΟ, έχει οριστεί πανελλαδική κινητοποίηση αναπληρωτών στην Περιφερειακή Δ/νση Π. &Δ. Εκπ/σης Αττικής (Τσόχα 15 – Αμπελόκηποι),  σε συντονισμό με την Β/βαθμια και με κορυφαίο αίτημα τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς και το εργασιακό καθεστώς των αναπληρωτών.

3.     Από 26 Φλεβάρη έως 2 Μάρτη προχωράμε σε εβδομάδα δράσης με θέμα: «Εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – Μονιμοποίηση των συμβασιούχων – ΟΧΙ στα κριτήρια απολύσεων αναπληρωτών – εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών». Η εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη με Παναττική σύσκεψη αναπληρωτών στις 6μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ και κορυφώνουμε την Παρασκευή 2 Μάρτη με συγκεντρώσεις των σωματείων  στο Υπ. Παιδείας στις 13.00 (θα  αποφασίσουμε για διευκόλυνση των συνάδελφων  στάση εργασίας  για το πρωινό και το απογευματινό ωράριο). Ειδικότερα ως προς τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.

4.     Κορυφώνουμε τη δράση μας το πρώτο 15νθήμερο του Μάρτη και σε κάθε περίπτωση απαντάμε δυναμικά. θα ακολουθήσουν σχετικές ενημερώσεις.

 

 

Το Δ.Σ. προτάσσει το επόμενο διάστημα το παρακάτω πλαίσιο πάλης:

·       Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, ξεπάγωμα των Μ.Κ., αναγνώριση της διετίας 2016 – 2017 στη μισθολογική εξέλιξη.

·       Κατάργηση της αντιαπεργιακής τροπολογίας. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και την ΑΠΕΡΓΙΑ.

·       Κατάργηση της τροπολογίας που ποινικοποιεί τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Κανένα σπίτι  λαϊκών οικογενειών στα χέρια τραπεζίτη.

·       Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Άμεσο μόνιμο διορισμό όλων των συναδέλφων που έχουν  δουλέψει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση (πάνω από 25.000), ώστε να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. Καμία απόλυση συμβασιούχου-αναπληρωτή.

·       ΑΜΕΣΗ εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και συμβασιούχων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

·       Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση. Νήπια – προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Καμία σκέψη για πέρασμα των Νηπιαγωγείων στους ΟΤΑ. Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το «νέο Λύκειο».

·       ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.

·       Κάτω τα χέρια από το ωράριο και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σύγχρονες υποδομές και συνθήκες εργασίας

·       ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και τμημάτων. Εδώ και τώρα για 15 μαθητές, το ανώτερο, σε Νηπιαγωγεία, Α΄ και Β’ Δημοτικού και για 20 μαθητές, το ανώτερο, σε όλες τις άλλες τάξεις.

·       ΟΧΙ στον εκπαιδευτικό – πολυεργαλείο. Πάγιο αίτημά μας οι μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και η πρόσληψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του.

·       Αναβάθμιση των δομών της Ειδικής Αγωγής. Λειτουργία παντού Τμημάτων Ένταξης. Κάθε παιδί στη δομή που έχει ανάγκη.  Ένας δάσκαλος ανά μαθητή στην Παράλληλη στήριξη.

·       Ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο Δημόσιο σχολείο και τα πρωινά τμήματα. Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών (π.χ. αίθουσες), πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού (π.χ. εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι κοιν. λειτουργοί). Έξω οι ΜΚΟ από τα σχολεία.

·       Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη λειτουργία του σχολείου. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.

Με τους σημαντικούς αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα δείξαμε μέρος της δύναμής μας! Αυτός είναι μονόδρομος για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συσπειρωμένοι στον Σύλλογό μας, συνεχίζουμε πιο μαχητικά το επόμενο διάστημα στον δρόμο του συλλογικού αγώνα. Ξεπερνάμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Μόνο οι οργανωμένοι, μαζικοί αγώνες μπορούν να βάλουν εμπόδια, αυτό φοβούνται, 
μόνη δύναμη η οργάνωση και η συμμετοχή μας.

Μόνο η κοινή δράση με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, με τους γονείς των μαθητών μας, μπορεί να κάνει αποτελεσματική την πάλη μας γιατί η μόρφωση είναι λαϊκό δικαίωμα!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ (14/2) ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Αγωνιστική Συσπείρωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ (14/2) ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συνεδρίασε έκτακτα το Δ.Σ. της ΔΟΕ σήμερα Τετάρτη 14 Φλεβάρη για το Πρόγραμμα Δράσης του Κλάδου, με δεδομένο ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση στην Ολομέλεια των Προέδρων (10/2), παρά την επιμονή της ΑΣΕ.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) καταθέσαμε και στο Δ.Σ. της ΔΟΕ την πρόταση που καταθέσαμε στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων (22/1-8/2), στα Δ.Σ. και στην Ολομέλεια Προέδρων, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένο Πλαίσιο Πάλης και Πρόγραμμα Δράσης που συμπυκνώνεται στους παρακάτω σταθμούς:

 1. 1.       Προχωράμε σε πολύμορφες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των συνάδελφων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τις εξελίξεις στην Παιδεία (π.χ. έκδοση ενημερωτικού υλικού, ανακοινώσεων, πανό, εξορμήσεις, συζητήσεις στα σχολεία, ενημερώσεις γονέων & συνεντεύξεις τύπου).
 2. 2.       Τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ πραγματοποιούμε Παναττική σύσκεψη Συλλόγων, ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αναπληρωτών για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μέτρα για την Παιδεία, τους πλειστηριασμούς, για τη διεκδίκηση μόνιμων διορισμών και την προετοιμασία πανεργατικής απεργίας. Που
 3. 3.       Μέσα στον Φλεβάρη προχωράμε σε συσκέψεις αναπληρωτών συναδέλφων σε επίπεδο σωματείου.
 4. 4.       Συμμετέχουμε στις 20 Φλεβάρη, μαζί με όλα τα συνδικάτα, στις κινητοποιήσεις ενάντια στη δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας επί Υπουργίας Βρούτση–Ν.Δ.
 5. 5.       Στις 21 Φλεβάρη απαντάμε μαχητικά με κινητοποίηση στο Υπουργείο Πλειστηριασμών (Οικονομικών), όταν θα ξεκινήσουν ξανά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για να προστατεύσουμε τη λαϊκή περιουσία.
 6. 6.       Από 26 Φλεβάρη έως 2 Μάρτη προχωράμε σε εβδομάδα δράσης με θέμα: «Εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – Μονιμοποίηση των συμβασιούχων – ΟΧΙ στα κριτήρια απολύσεων αναπληρωτών – εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών». Η εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη με Παναττική Σύσκεψη αναπληρωτών στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ και κορυφώνουμε την Παρασκευή 2 Μάρτη με συγκεντρώσεις των Σωματείων μας στο Υπ. Παιδείας στις 13.00 (αποφασίζουμε για διευκόλυνση των συνάδελφων 2ωρη στάση εργασίας 11:30 – 1:15 για το πρωινό ωράριο και 3ωρη στάση εργασίας 1:15 – 4:00 για το απογευματινό ωράριο). 1 και 2 του Μάρτη πραγματοποιούμε αντίστοιχη Συγκέντρωση στις έδρες των Περιφερειών σε όλη τη χώρα.
 7. 7.       Με δεδομένο ότι καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ η πρότασή μας για νέα πανεργατική απεργία το πρώτο 15νθήμερο του Μάρτη, συντονίζουμε τα βήματά μας με Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Ε.Κ. του Ιδιωτικού Τομέα στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν το επόμενο διάστημα.
 8. 8.       Σε κάθε περίπτωση, εάν και όποτε έχουμε κατάθεση νομοσχεδίου με αντιδραστικές – αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις, προχωράμε σε νέες έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις. Απαντάμε δυναμικά με πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν κατέληξε ούτε στη σημερινή συνεδρίαση σε καμία απόφαση για την παραπέρα πορεία του Κλάδου.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κινητοποίηση στις 2/3 για τους διορισμούς. Είναι θετικό ότι και οι άλλες δυνάμεις υιοθέτησαν, παρά τις διαφοροποιήσεις τους ως προς τη μορφή, την πρόταση της ΑΣΕ για Πανελλαδική Κινητοποίηση τη μέρα αυτή που είχαμε καταθέσει ήδη από τις 23/1 με την πρότασή μας στους Συλλόγους.

Η πρότασή μας ήταν στάση εργασίας από τις 11.30-4.00 με συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας στην Αθήνα στη 1 μ.μ., στο Υπ. Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη και σε Περιφέρειες και Διευθύνσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Φυσικά εφόσον αυτή η πρόταση υιοθετούνταν από το Δ.Σ. της ΔΟΕ, ο κάθε Σύλλογος μπορούσε να τη διευρύνει χρονικά ανάλογα με τον σχεδιασμό του.

Δυστυχώς, η πρότασή μας δεν υιοθετήθηκε τελικά. Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ πρότειναν διευκολυντική στάση εργασίας. Οι παρατάξεις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΑΕΕΚΕ και ΕΡΑ πρότειναν στο Δ.Σ. της ΔΟΕ 24ωρη απεργία τη μέρα αυτή, πρόταση όμως που δεν την είχαν καταθέσει στις πολύ πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις! Υπενθυμίζουμε δε ότι η ενιαία παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ (ΑΕΕΚΕ-ΕΡΑ), μαζί με ΔΑΚΕ–ΔΗ.ΣΥ., καταψήφισε δύο φορές την πρόταση της παράταξής μας (ΔΑΣ) για πανεργατική Απεργία (!), μία για τις 12/1 και μία για τις 14/3 που προτάθηκε μόλις πριν λίγες μέρες.

Η στάση αυτών των δυνάμεων, που για μεγάλο χρονικό διάστημα τα «βρίσκουν» σε πολύ σοβαρά ζητήματα (κοινά πλαίσια και εισηγήσεις κ.ά.) να μη συμφωνήσουν σε μια μορφή πάλης για τις 2/3, έστω και διαφορετική από τη δική μας, ώστε να διευκολύνουν την κινητοποίηση των συναδέλφων για το καίριο ζήτημα των μόνιμων διορισμών και την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μονίμων, αποδεικνύει ότι στη φάση αυτή δεν ήθελαν να βγει καμία κινητοποίηση!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συνεχίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις συμμετοχής και οργάνωσης της Κινητοποίησης στις 2/3 σε όλη τη χώρα, καθώς και της εβδομάδας δράσης από 26/2 ως και 2/3.

Συνεχίζουμε με Γ.Σ. και αποφάσεις Δ.Σ. για κλιμάκωση της πάλης μας απέναντι στην αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΣΕΒ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, προετοιμάζουμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον Κλάδο μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την Παιδεία (αξιολόγηση, Λύκειο, νέες δομές κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τη διευρυμένη πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει άμεσα τρίωρη στάση εργασίας και να καλέσει σε συμμετοχή στην Κινητοποίηση στις 2/3.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην Κινητοποίηση 2/3 σε όλη την Ελλάδα!

Όλοι και Όλες στον ΑΓΩΝΑ, στη ΔΡΑΣΗ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ!

Εκεί είναι η ΔΥΝΑΜΗ μας!

Αθήνα, 14/2/2018