Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Με αφορμή τη συζήτηση για τη χορηγία του ιδρύματος Μποδοσάκη σε σχολεία του Βόλου


Με αφορμή τη συζήτηση για τη  χορηγία του ιδρύματος Μποδοσάκη σε σχολεία του Βόλου

Η «φιλανθρωπία» έχει μετατρέψει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς σε επαίτες!

«Το έγκλημα είναι τόσο μάταιο όσο και η φιλανθρωπία»

 (Ευγένιος Ιονέσκο)

Με αφορμή την απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, που υπερασπίζεται τα αυτονόητα για τα σχολεία και τον δημόσιο χαρακτήρα τους, ξέσπασε μια πρωτόγνωρη επίθεση από διάφορα συστημικά ΜΜΕ, αλλά και τον πρόεδρο της Ν.Δ. ενάντια σε όλους όσους υπερασπίζονται τη θέση πως “τα σχολεία πρέπει να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από κάθε είδους χορηγίες”. Ακριβώς την ίδια θέση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. πήρε και ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξή του σε τοπικό κανάλι της Θεσσαλίας εκθειάζοντας το έργο των διάφορων ιδρυμάτων και κρύβοντας τις ευθύνες και της δικής του κυβέρνησης. Ο Δ/ντής Εκπαίδευσης Μαγνησίας «οργάνωσε τη χορηγία» αυτή, διαβιβάζοντας τα σχετικά αιτήματα των σχολείων στο «ίδρυμα Μποδοσάκη». Ακόμα και ο Υπουργός Παιδείας, ο κ. Γαβρόγλου, ήταν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου ενός άλλου πολύ γνωστού «ευαγούς φιλανθρωπικού ιδρύματος» του ιδρύματος Λάτση.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική υποχρηματοδότησης των σχολείων, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ανάγκες και τα προβλήματα. Και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόμενη τη λογική “το σχολείο να αναζήτα πόρους για να καλύπτει τις ανάγκες του” προωθεί και εφαρμόζει αυτή την πολιτική των «χορηγιών». Η συζήτηση για τη «χορηγία – φιλανθρωπία» του ιδρύματος Μποδοσάκη στα σχολεία του Βόλου, οι δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ και του Υπουργού Παιδείας αναδεικνύουν την απόλυτη ταύτισή τους τους και στο ζήτημα της διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων στον χώρο της δημόσιας παιδείας, ανεξάρτητα με τη μορφή ή τη νομική υπόσταση που χρησιμοποιούν σαν όχημα για αυτή τους τη διείσδυση.

Η περιβόητη «χορηγία» αφορούσε επιλεκτική ενίσχυση σε 21 από τα 34 Γυμνάσια του Νομού Μαγνησίας. Η βολική ψευτοαντιπαράθεση που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες, για το αν τα σχολεία θα δεχθούν τη «χορηγία» ή όχι, κρύβει την άσχημη κατάσταση που υπάρχει συνολικά στις υποδομές.

Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, που συνεχίζεται εντεινόμενη και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) μετατρέπει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς σε «επαίτες» έτσι, ώστε να μπορέσουν καλύψουν τα στοιχειώδη για τη λειτουργία τους.

Η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους, με τις περιβόητες λίστες στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς (ακόμα και το φωτοτυπικό χαρτί πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία), με την εθελοντική δουλειά των γονιών για μικροεπισκευές και την οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων από τους Συλλόγους Γονέων (καθαριότητα, αναλώσιμα, μπάλες κλπ.).

Η έλλειψη σύγχρονων υλικοτεχνικών υποδομών είναι παντελής. Βιβλιοθήκη έχουν το 56% των Γυμνασίων, 50% των Λυκείων, το 37% των ΕΠΑΛ. Γυμναστήριο έχουν το 42% των Γυμνασίων, 42% των Λυκείων, 17% των ΕΠΑΛ. Εργαστήρια φυσικών επιστημών έχουν τα μισά ΕΠΑΛ. Την ίδια ώρα υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία. Όλα αυτά θα περιμένουμε να λυθούν από χορηγίες;

Η θέση της ΝΔ, του Κ. Μητσοτάκη και του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, που προτείνουν ως λύση την εξάρτηση από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις χορηγίες βαφτίζοντάς την «σύνδεση με την κοινωνία» είναι επικίνδυνη. Η υπεράσπιση της δωρεάν παιδείας και η απαίτηση να καλύπτονται όλες οι ανάγκες για τη λειτουργία του από την πολιτεία, σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι «φοβική νοοτροπία που θέλουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αποκομμένα από την κοινωνία». Θεωρεί, προφανώς, φυσικό τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί να παρακαλούν για «χορηγίες» και να εξαρτούν τη λειτουργία τους από αυτές, με αντάλλαγμα, βεβαίως, να γίνονται πεδίο κερδοφορίας και διαφήμισης των επιχειρηματικών ομίλων.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα με τους πολυεθνικούς ομίλους, που «μπαινοβγαίνουν» στα σχολεία, με τις ευλογίες της διοίκησης και του Υπουργείου Παιδείας, όπως η COCA – COLA στη Θεσ/νίκη, ο όμιλος ΕΛΠΕ στη Δυτική Αθήνα, ο TAP Καβάλας, η Εθνική Τράπεζα κλπ. Ο κατάλογος είναι μεγάλος..

Η σπουδή διαφόρων παραγόντων να στοιχηθούν πίσω από το «ευαγές» Ίδρυμα Μποδοσάκη ενάντια στην ομόφωνη απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, κρύβει τις σοβαρές ευθύνες τους για την τραγική κατάσταση των σχολείων της περιοχής.

Η Δημοτική Αρχή του Βόλου, που έσπευσε να καταγγείλει την ΕΛΜΕ, είναι υπόλογη και υπεύθυνη για την απόλυτη εγκατάλειψη των σχολείων του δήμου. Μόλις πριν τέσσερις μέρες από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, όταν κατέρρευσε ο σοβάς από την οροφή σχολικής αίθουσας στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Προκαλεί, επίσης, η στάση του πρόεδρου της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ), ο οποίος, αφού του τράβηξαν το αυτί από την Νέα Δημοκρατία, θέλησε, με δηλώσεις του, να διαχωρίσει τις «κακές» πολυεθνικές από τα «ψυχοπονιάρικα» ιδρύματα. Επί της ουσίας, άδειασε την ΕΛΜΕ Μαγνησίας και τους συναδέλφους και έδωσε κάλυψη στις επιθέσεις της ΝΔ και των ΜΜΕ, που είναι φίλα προσκείμενοι σε αυτή.

Απέναντι στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε «επαίτες» και αναγκάζει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μόρφωση των παιδιών τους, οφείλουμε να αντισταθούμε.

Σήμερα, είναι ανάγκη, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, οι εκπαιδευτικοί συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να αγωνιστούν μαζί με το μαθητικό και γονεϊκό κίνημα για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών τους.

Καλούμε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς:

  • Να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν να δοθεί άμεσα γενναία κρατική χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.
  • Να οργανώσουν και να εντείνουν την πάλη τους, ώστε από κοινού γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, όλο το εργατικό-λαϊκό κίνημα, να απαιτήσουν από το κράτος την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων όρων για τη λειτουργία των σχολείων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μη νομιμοποιήσουν τη λογική των σχολείων πολλών ταχυτήτων, του μπαλώματος των χορηγιών, που καλλιεργεί η κρατική και τοπική διοίκηση, σε συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί που μας πετάνε στα μούτρα ένα ξεροκόμματο είναι αυτοί που μας στερούν τα δικαιώματά μας στη δουλειά, τη μόρφωση και τη ζωή.

Αθήνα 5/10/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ( ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 5/10 ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ΜΕ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ )

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 5/10 ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ΜΕ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα 5/10 το μεσημέρι ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές και μαθητές, στο Υπουργείο Παιδείας προτάσσοντας τα ζητήματα της μόνιμης σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, της κάλυψης των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, μόνιμους και αναπληρωτές, που πήραν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας και στις κατά τόπους Διευθύνσεις και τους καλεί να εντείνουν τον αγώνα τις επόμενες μέρες, με τοπικές κινητοποιήσεις για όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα και όχι μόνο και να προετοιμάσουμε την Πανεργατική Απεργία στις 8 Νοεμβρίου.

Στην κινητοποίηση καλούσαν και τα ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, μόνο που έλαμψαν δια της απουσίας τους τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και οργάνωσης της κινητοποίησης όσο και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πανό της ΔΟΕ άνοιξε «για να βγάλουμε μια φωτογραφία και να φύγουμε», όπως χαρακτηριστικά είπαν μέλη της πλειοψηφίας! Η δε ΟΛΜΕ δεν άνοιξε καν πανό!

Ο Υπουργός Παιδείας στην ουσία δεν έδωσε καμία θετική απάντηση στα κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης: Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών και καμία απόλυση συμβασιούχου, 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων, γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Μάλιστα για ακόμα μια φορά το Υπουργείο ήθελε μια κλειστή συνάντηση αποκλείοντας όχι μόνο εκπροσώπους σωματείων αλλά και εκπροσώπους από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων – Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Ο Υπουργός Παιδείας στην ουσία είπε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους διορισμούς της «τριετίας» επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και 4.500 για την επόμενη χρονιά είναι στον αέρα! Τα τριετή προγράμματα εύκολα τάζονται αλλά δύσκολα εφαρμόζονται!

Ήταν όμως ξεκάθαρος ο Υπ. Παιδείας ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει σχέδιο για τα κριτήρια διορισμού! Τα κριτήρια αυτά θα έχουν τρεις άξονες: επιστημονικά, προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια και οι όποιοι διορισμοί θα γίνονται με ευθύνη του ΑΣΕΠ. Δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Υπ. Παιδείας λέει στους πάνω από 25.000 αναπληρωτές, που έχουν «οργώσει» όλη τη χώρα ως και 20 χρόνια, ότι τώρα θα μπουν κριτήρια για το ποιοι είναι «ικανοί» να εργαστούν και ποιοι να απολυθούν!

Τα κριτήρια αυτά θα ισχύσουν και στις προσλήψεις των αναπληρωτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δ.Τ. του Υπουργείου για τη συνάντησή του με ΔΟΕ-ΟΛΜΕ γράφει για τα κριτήρια διορισμού ότι «ότι στην πρόταση του Υπουργείου έχουν συνεκτιμηθεί οι θέσεις και οι απόψεις των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στον διάλογο που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα»! Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΟΛΜΕ – ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ/ΠΕΚ – ΣΥΝΕΚ/ΕΚΕ).

Ο Υπουργός, για την «αξιολόγηση» βρήκε βολικό συνομιλητή την πλειοψηφία της ΔΟΕ, η οποία  μιλά για μια άλλη «καλή» αξιολόγηση! Κι αυτά όταν είναι γνωστό ότι έχει ψηφιστεί και ετοιμάζεται να εφαρμοστεί η αντιδραστική κρατική αξιολόγηση με τους δείκτες και φόρμες του ΙΕΠ που υπηρετούν πιστά τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ!

Για τα κενά που ακόμα υπάρχουν χιλιάδες, ο Υπ. Παιδείας επί της ουσίας είπε «ότι υπάρχουν όμως και πλεονάσματα» έδειξε τον ρυθμό με τον οποίο θα καλύπτονται όταν και αν γίνει αυτό!

Κατά τα άλλα ο Υπ. Παιδείας επικαλέστηκε πολλές φορές τη δημοσιονομική δυσπραγία κι όλα αυτά στη λεγόμενη μεταμνημονική «κανονικότητα»! Έτσι, «δεν είναι δυνατόν» να γίνουν οι 25.000 διορισμοί. Για υπεύθυνο δάσκαλο, ώστε να λειτουργεί καλά το ολοήμερο, δεν υπάρχει …δημοσιονομική δυνατότητα! Για την ανύπαρκτη κτηριακή υποδομή για εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής επανέφερε τις …95 αίθουσες προκάτ, που ήδη χρηματοδότησε και υποσχέθηκε …νέα στήριξη των δήμων!

Ανάλογα απάντησε και στο ζήτημα της αναπλήρωσης των απωλειών και της αύξησης του ορίου ηλικίας των συντάξεων. Αφού πρώτα εξέφρασε τον προβληματισμό για το πως  ένας εργαζόμενος εκπαιδευτικός θα φτάσει να δουλεύει μέχρι τα 67, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό… αποφεύγοντας βέβαια να απαντήσει στο ερώτημα ότι και κατά τη διάρκεια αυτής της  κυβέρνησης πολλά δισεκατομμύρια πάνω από το 5% του δίνονται απευθείας για τις Νατοικές δαπάνες και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κατέληξε δε στο ευτράπελο «χάρη στον Κατρούγκαλο θα σωθούν οι συντάξεις»!!!

Ήταν προκλητική η …συμπάθεια της πολιτικής ηγεσίας στην πολύπαθη Ειδική Αγωγή! Ιδιαίτερα για την παράλληλη στήριξη όπου ένας εκπαιδευτικός «χωρίζεται» σε 5 παιδιά, προκλητικά ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να αλλάξει η παράλληλη και να υποστηριχτούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσα στην τάξη σε συνεργασία δασκάλου γενικής και ειδικής κλπ! Χτυπάει η καμπάνα με την παράλληλη!

Έκανε ότι δεν κατάλαβε ο Υπουργός ότι η πλειοψηφία των ΕΛΜΕ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου για το «Νέο» Λύκειο-εξεταστικό κέντρο και μετέθεσε τη συζήτηση σε άλλη συνάντηση με την ΟΛΜΕ! Υπερασπίστηκε τη λογική ενός λυκείου- εξεταστικού κέντρου, λέγοντας ότι η γενική παιδεία είναι έτσι και αλλιώς απαξιωμένη, αναπαράγοντας τη λογική ότι πονάει το χέρι, κόβω το κεφάλι. Μάλιστα εκπρόσωπος του Υπουργείο απάντησε στο αίτημα για να υπάρξει Πρόσθετη Διδασκαλία στο Λύκειο, ότι με τα νέα μέτρα δε θα χρειάζεται αυτό! Ενώ για ακόμα μια φορά δήλωσε ότι κατανοεί τα αίτημα για 20 μαθητές ανά τάξη και 15 για τις κατευθύνσεις, αλλά  τέτοια πράγματα δεν …γίνονται!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλοι γονείς,

Είναι προκλητική η στάση και ή αναλγησία της κυβέρνησης και του Υπουργείου. Την ίδια στιγμή που σηκώνουν επικοινωνιακό κουρνιαχτό περνάνε και τα πιο σκληρά μέτρα. Τέρμα με την κοροϊδία.

Και τούτη η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, ένα πράγμα φοβούνται: τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, αγώνας που θα σαρώσει και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΣΕΒ-αντιπολίτευσης και όλων των συνοδοιπόρων τους σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο!

Η αλλαγή των συσχετισμών στο κίνημα είναι μονόδρομος και για εκπαιδευτικούς για να παλέψουμε για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας!

Όλες και όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις, στους καθημερινούς αγώνες και στην προετοιμασία για την Πανεργατική Απεργία 8 Νοέμβρη. Παράλληλα, είμαστε σε ετοιμότητα να αποτρέψουμε κάθε αντιεκπαιδευτική επίθεση και μέτρο το επόμενο διάστημα!

Διεκδικούμε: κάλυψη των κενών τώρα, μονιμοποίηση των 25.000 αναπληρωτών τώρα, εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, χρηματοδότηση και σύγχρονες υποδομές! Τα δικαιούμαστε!

Αθήνα, 6/10/2018

ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΥΛΙΚΩΝ

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε, ότι έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών παραπόνων από γονείς για μακροσκελείς και απαράδεκτες λίστες που τους δίνονται από τους εκπαιδευτικούς στην αρχή της σχολικής χρονιάς, σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Επίσης σε κάποια σχολεία, συγκεντρώνονται από τους γονείς  χρήματα  για αγορά υλικών. Όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται με βάση την επίκληση ότι  δεν επαρκεί η κρατική  χρηματοδότηση  για αγορά  του αναγκαίου υλικού,  εποπτικού,παιδαγωγικού κ.λ.π.

Ο Σύλλογός μας παλεύει σταθερά  για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για το Δημόσιο Σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει ούτε τα παιδιά και τις οικογένειες τους ,αλλά ούτε και τους εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε γονείς και εκπαιδευτικοί από κοινού, για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων πόρων  για τη λειτουργία των σχολείων, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν στη λίστα των υλικών και υλικά που τους είναι απαραίτητα κι ας μην περιλαμβάνονται στις λίστες των υλικών που παρέχονται από τη Σχολική Επιτροπή.

Ζητάμε από τη δημοτική αρχή να καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και να διεκδικεί μαζί με τους εκπαιδευτικούς  και τους συλλόγους γονέων έκτακτη χρηματοδότηση, όπου απαιτείται.

Η δωρεάν παιδεία κατακτήθηκε με πολύχρονους και επίπονους αγώνες των εργαζομένων. Η λογική  να λύνουμε τα προβλήματα της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης από την πολύπαθη τσέπη του γονιού δεν τιμάει κανέναν εκπαιδευτικό και αποπροσανατολίζει το κίνημα από την οργανωμένη πάλη για τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και γονιών, ειδικά σήμερα που δεχόμαστε απανωτά αντιλαϊκά χτυπήματα που πλήττουν σοβαρά τα εισοδήματα όλων μας και υπονομεύουν, όλο και πιο πολύ τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

 

Η διεθνής πραγματικότητα είναι ανατριχιαστική. Ένα εκατομμύριο παιδιά στη Γερμανία δεν μπορούν να αγοράσουν τα σχολικά είδη, ακόμη και ένα τετράδιο, ενώ τα σχολεία τους άνοιξαν με 40.000 κενά σε δασκάλους πρωτοβάθμιας. Τα περισσότερα σχολεία της Αμερικής λειτουργούν με χρήματα που συγκεντρώνουν οι μαθητές από διάφορες δραστηριότητες και παζάρια παιχνιδιών, ρούχων, μεταχειρισμένων βιβλίων, ανακυκλώσιμα είδη, κλπ.

Η αυτονομία των σχολικών μονάδων που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση «φιλοδοξεί» να σαρώσει ό,τι έμεινε από το δωρεάν σχολείο και όλο το κόστος να μετακινηθεί στις πλάτες των γονιών αλλά και των μαθητών

 

Συνάδελφοι, να μη γίνουμε διαμεσολαβητές στον σχεδιασμό τους να εκπαιδεύσουν τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για δαπάνες του Σχολείου που πρέπει να καλύπτονται από το κράτος.

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για ένα δωρεάν δημόσιο σχολείο, που θα εξασφαλίζει ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών μέσα σε μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες  πραγματικές ανάγκες κάθε οικογένειας.

Συνάντηση ΔΟΕ, ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Συνάντηση ΔΟΕ, ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας

Ακόμα ένας γύρος προεκλογικής κοροϊδίας για “μόνιμους διορισμούς”
που στο βάθος κρύβουν απολύσεις!

 

Αυτό το έργο το έχουμε δει ξανά! Το Υπουργείο Παιδείας στη συνάντηση με τις Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ επανέλαβε τη γνωστή κοροϊδία με τους δήθεν διορισμούς στην εκπαίδευση, που όλο εξαγγέλλονται και ποτέ δε γίνονται! Αντί να προχωρήσει στην άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των σχολείων, εξαπολύει για άλλη μια φορά κοροϊδίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει πάνω από 35 χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

Άλλος ένας Υπουργός προχωρά σε εξαγγελίες διορισμών και μάλιστα λίγο πριν το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Μας θυμίζει τις υποσχέσεις εμπαιγμό για τους «10.000 συμφωνημένους με τους θεσμούς διορισμούς» της κυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τους 20.000 χιλιάδες «με εμπεριστατωμένη μελέτη που καταθέσαμε στην Τρόικα», όπως έλεγε ο Φίλης. Ο σημερινός Υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει τον μέσο όρο των δυο προηγούμενων!! Ο εμπαιγμός και η εξαπάτηση φαίνεται πως έχουν γίνει δεύτερη φύση της κυβέρνησης!

Ακόμα και οι 4500 χιλιάδες διορισμοί για την επόμενη χρονιά, που εξήγγειλε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ και ο Γαβρόγλου σήμερα, είναι αμφίβολο για το αν και πότε θα γίνουν, όπως άλλωστε έγινε και σε άλλους χώρους π.χ. στα νοσοκομεία. Οι εξαγγελίες αυτές αξιοποιούνται ως προπαγανδιστικό τρικ, για να κρυφτούν οι τεράστιες ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, ακόμα και μετά τις χειρουργικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να περικόψει το εκπαιδευτικό προσωπικό, με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (25άρια-28άρια), τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα και στα ολοήμερα κλπ.

Μόνο φέτος οι προσλήψεις των αναπληρωτών έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στους 20.000 με προοπτική να ξεπεράσουν τις 28000. Όλοι αυτοί είναι συνάδελφοι που «αναπληρώνουν» τον ίδιο τους τον εαυτό και που χωρίς αυτούς τα σχολεία δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Για όλους αυτούς τους συναδέλφους η κυβέρνηση όχι απλά δε λέει κουβέντα αλλά ανοίγει και τον δρόμο της απόλυσης, της ανασφάλειας και της διαρκούς ομηρίας. Άλλη μια φορά όλους αυτούς τους εξαπατά.

Και σαν μην έφτανε αυτό, ο Υπουργός καλεί τις πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών, να διαλέξουν ποιοι θα δουλέψουν και ποιοι όχι, ποιοι θα κρατηθούν στους πίνακες και ποιοι θα απολυθούν. Το Υπουργείο παίζει το βρώμικο παιχνίδι της πολυδιάσπασης των συναδέλφων ανοίγοντας την αποπροσανατολιστική συζήτηση για το σύστημα και τα κριτήρια διορισμών, «πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα» και αποπροσανατολίζοντας από το κύριο ζήτημα: οι 28 χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ, ΕΒΠ να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας. Η απόλυση έστω και ενός συμβασιούχου θα μας βρει απέναντι!

Ο Υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε πως τα κριτήρια για τους διορισμούς θα αφορούν και τους αναπληρωτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, συνάδελφοι που σήμερα δουλεύουν, του χρόνου θα απολυθούν. Ο κ. Γαβρόγλου επιδιώκει να ξαναφέρει για ψήφιση την «τροπολογία Φίλη», που απέρριψε το συνδικαλιστικό κίνημα με μαζικές κινητοποιήσεις.

Στην ουσία η κυβέρνηση μιλά για διορισμούς αλλά ετοιμάζει απολύσεις.

Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

καμία επανάπαυση! Η ζωή έδειξε ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα ανοίγει ο δρόμος για να κερδίσουμε το δίκιο μας!

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση!
  • Κανένας συνάδελφος συμβασιούχος να μην απολυθεί!
  • Εδώ και τώρα 25.000 διορισμοί εκπαιδευτικών και 3000 ΕΕΠ και ΕΒΠ για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα και αξιοπρέπεια!

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 13.30!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ
ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

 

25 Σεπτεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου: ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για τις 28 Σεπτέμβρη


Δελτίο Τύπου

Μέρα Πανελλαδικής δράσης διοργανώνουν ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Π.Ε. σε όλη τη χώρα την Παρασκευή στις 28 Σεπτέμβρη 2018, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στο κυβερνητικό παραμυθάκι περί «κανονικότητας» στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές διεκδικούν: Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή, να μην κλείσει κανένα τμήμα σε ΕΠΑΛ, Λύκεια και Γυμνάσια, να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο με όλους τους εκπαιδευτικούς, να στελεχωθούν όλα τα Τμήματα Ένταξης, οι Τάξεις Υποδοχής και οι ΔΥΕΠ.

Στις κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις καλούν έως τώρα με αποφάσεις των Δ.Σ. τους πάνω από 40 ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.:

-          Αθήνα στις 13:30 στο Υπουργείο Παιδείας: ΕΛΜΕ: Πειραιά, Γ’ Δυτικής Αττικής, Γ’ Αθήνας, Β’ Αθήνας, Α Δυτικής Αθήνας, Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και οι ΣΕΠΕ: «Πλουμπίδης», Ηλιούπολης, «Ρ. Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», Χαϊδαρίου, «Θουκυδίδης», Ελευσίνας, «Δ. Γληνός», Αιγάλεω, Αγ. Αναργύρων, Αμαρουσίου, «Κ. Σωτηρίου», Περιστερίου, «Αριστοτέλης», Ά Αθήνας

-          Θεσσαλονίκη 13:30, Υπ. Μακεδονίας – Θράκης : ΕΛΜΕ: Α’, Γ’, Ε’ Θεσσαλονίκης και ΣΕΠΕ: Λαγκαδά

-          Κως 19:00 ΕΠΑΛ Κω: ΕΛΜΕ: Β Δωδ/σου

-          Σάμος 12:30 Δ/νση ΠΕ: ΕΛΜΕ Σάμου, ΣΕΠΕ Σάμου

-          Ικαρία 13:30 Επαρχείο Ικαρίας: ΣΕΠΕ Ικαρίας

-          Λήμνος 19:30 πλατεία ΟΤΕ Μύρινα: ΕΛΜΕ Λήμνου, ΣΕΠΕ Λήμνου

-          Θεσπρωτία 13:30 Δ/νση Π.Ε. Θεσπρωτίας: ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, ΣΕΠΕ Θεσπρωτίας

-          Κεφαλονιά 13:00 Δ/νση Δ.Ε. Κεφαλονιάς: ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης

-          Πρέβεζα 13:30 Δ/νση Π.Ε. Πρέβεζας: ΣΕΠΕ Πρέβεζας

-          Κέρκυρα 14:00 ΠΔΕ Ιονίου: ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ΣΕΠΕ Κέρκυρας

-          Bόλος 14:00 Δ/νση Π.Ε. Μαγνησίας: Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Μαγνησίας

-          Λέσβος 13:30 ΠΔΕ Λέσβου: ΕΛΜΕ Λέσβου

-          Ημαθία 13:30 Δ/νση Π.Ε. Ημαθίας: ΣΕΠΕ Ημαθίας

Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Καμία απόλυση συμβασιούχου!

Εδώ και τώρα 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 

για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

24 Σεπτέμβρη 2018