Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ καταψηφίζει προτάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ
Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ καταψηφίζειπροτάσεις

 για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, στις 26 Νοέμβρη, η Αγωνιστική Συσπείρωση κατάθεσε πρόταση για συνέχιση των κινητοποιήσεων την Παρασκευή 29 Νοέμβρη. Επισημάναμε ότι πολλές ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Π.Ε. έχουν ήδη πάρει απόφαση για συμμετοχή, μετά από την μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 23/11. Τονίσαμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με τον αποκλεισμό εκατοντάδων συναδέλφων από τους νέους πίνακες, δίνουν ιδιαίτερη αξία στην κινητοποίηση της Παρασκευής.

Με συνοπτικές διαδικασίες, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν την πρόταση αυτή όπως επίσης καταψήφισαν και την πρόταση για τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη μαζί με τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τα σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα ενάντια στο αντιασφαλιστικό έγκλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η απίστευτη δικαιολογία αυτών των δυνάμεων ήταν ότι «… στην πλειοψηφία τους τα αιτήματα των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι αντίθετα με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας…»!!! Με τον πιο κυνικό τρόπο παραδέχονται,  δηλαδή, ότι διαφωνούν με την μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, με την κατάργηση του νόμου των απολύσεων του Γαβρόγλου 4589/19, που εφαρμόζει η  Κεραμέως, με την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου για το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και το λύκειο, που εφαρμόζει με η ΝΔ και προετοιμάζεται να το κάνει ακόμα χειρότερο. Γυρίζουν την πλάτη σε εκατοντάδες συναδέλφους ειδικής αγωγής, που έχουν πέσει εκατοντάδες θέσεις στους νέους πίνακες, στους χιλιάδες, που χωρίς δική τους ευθύνη και λόγω του παράβολου των 3€,έχουν αποκλειστεί όχι μόνο από τον διορισμό, αλλά και από την δυνατότητα να δουλέψουν ως αναπληρωτές την επόμενη 3ετία.

Αντίστοιχα για το Ασφαλιστικό, αυτές οι δυνάμεις θεωρούν ότι, αφού δεν υπάρχει νομοσχέδιο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ο κλάδος να αντιδράσει. Συνειδητά δεν προετοιμάζουν τον κλάδο για το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, για την παράδοσή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που προετοιμάζει η ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων τους.

Η ΔΑΚΕ και η ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού τους ψάχναμε με το μικροσκόπιο για να τους βρούμε στη συγκέντρωση της 23ης Νοέμβρη, «κατεβάζουν ρολά» για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές …

Για άλλη μια φορά, γίνεται ξεκάθαρο ότι με αυτές τις ηγεσίες το κίνημα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Επιβεβαιώνεται ότι είναι μονόδρομος η οργάνωση του αγώνα αλλά και η κλιμάκωση της πάλης, απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης από τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ. Για αυτό είναι αναγκαία η αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Συνεχίζουμε όλοι μαζί, αγωνιστικά, ενωτικά, ταξικά με όπλο το δίκιο μας, τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Όλοι στα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού:

 • Στην κινητοποίηση Συλλόγων και ΕΛΜΕ την Παρασκευή, 29/11 στις 1μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας με αίτημα να μην αποκλειστεί κανένας συνάδελφος από τους πίνακες του ΑΣΕΠ και τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
  • Στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων και των συνταξιουχικών οργανώσεων στις 30 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια, ενάντια στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ελπίδα βρίσκεται στον μαζικό – ενωτικό – ταξικό αγώνα, στη συμπόρευση των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στον κοινό αγώνα εκπαιδευτικών, γονιών, φοιτητών και μαθητών!

Αθήνα, 27 Νοέμβρη 2019

Τοποθέτηση της ΑΣΕ για τη δημιουργία οργανικών στα Τ.Ε. στην Πρωτοβάθμια

Σχετικά με την εφαρμογή της νέΑ.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕας ρύθμισης για την στελέχωση των Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.)

Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιο σε όλες τις διευθύνσεις με θέμα «Προσδιορισμός κενών οργανικών θέσεων σε Τ.Ε. σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με σκοπό να προσδιορίσουν τα κενά οργανικών θέσεων σε Τ.Ε. σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε, ορίζει ότι στα Τ.Ε. των σχολικών μονάδων της Α/θμιας εκπαίδευσης στις οποίες φοιτούν έως 250 μαθητές, τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής ενώ στα Τ.Ε των σχολικών μονάδων, στις οποίες φοιτούν περισσότεροι από 250 μαθητές, εκ των οποίων τουλάχιστον 15 με διαγνωσμένη, από αρμόδιο δημόσιο φορέα, αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τοποθετούνται 2 εκπαιδευτικοί.

Με βάση τα παραπάνω ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών επισημαίνουμε τα εξής:

 • Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως και το προηγούμενο καθεστώς, δεν ανταποκρίνεται και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών στην ειδική εκπαιδευτική παρέμβαση που χρειάζονται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.
 • Είναι ελάχιστες οι σχολικές μονάδες που πληρούν συνδυαστικά και τα δύο κριτήρια ώστε να τοποθετηθεί ο πολύ αναγκαίος δεύτερος εκπαιδευτικός. Οι οργανικές που δημιουργούνται είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
 • Τα συγκεκριμένα όρια είναι πλήρως αντιεπιστημονικά διότι παραβλέπουν τις σύνθετες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών που φοιτούν σε τμήματα ένταξης και εξισώνουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Για παράδειγμα είναι πιθανόν σε ένα σχολείο να υπάρχουν λιγότεροι από 250 μαθητές αλλά περισσότεροι μαθητές με διάγνωση ή να υπάρχουν λιγότεροι από 15 μαθητές με διάγνωση αλλά να υπάρχει ανάγκη να στηριχθούν για περισσότερες ώρες από τον ειδικό παιδαγωγό.
 • Σε αντίθεση με ότι ισχύει σήμερα, οι μαθητές που αναμένουν τη διάγνωση από το ΚΕΣΥ αλλά αυτή καθυστερεί λόγο της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών αποκλείονται από τη φοίτηση στο Τμήμα Ένταξης.
 • Υπάρχουν εκατοντάδες δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στα οποία παρά τις ανάγκες που υπάρχουν δεν λειτουργεί καθόλου Τμήμα Ένταξης.
 • Ένα επιπλέον πρόβλημα που δημιουργεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος, είναι ότι θέτει ως  προϋπόθεση την ύπαρξη χώρου στέγασης του Τ.Ε. στη σχολική μονάδα και απαιτεί την απαραίτητη οικονομική κάλυψη της δαπάνης από τους δήμους μέσω Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας. Αντί να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, μπαίνει ως επιπλέον “κόφτης”.

 

Δηλώνουμε ότι κόντρα στις επιδιώξεις της ΕΕ, κυβέρνησης και Υπ. Παιδείας εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και ειδικότερα των μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Χρειάζεται πλήρης στελέχωση των Τ.Ε. με το απαραίτητο προσωπικό, όχι με αριθμητικά κριτήρια αλλά με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε σχολική μονάδα.

Η θέση μας είναι απολύτως σαφής: Όλα τα παιδιά στην δομή που έχουν ανάγκη. Κανένα παιδί που χρήζει ειδικής αγωγής να μην μείνει εκτός λόγω «προδιαγραφών»!!! Δημιουργία όλων των απαραίτητων Τμημάτων Ένταξης, σε όσα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία υπάρχει ανάγκη χωρίς “κόφτες” και αντιπαιδαγωγικά όρια. Να μπει τέρμα στην πολιτική απαξίωσης των δομών της ειδικής αγωγή, των ΚΕΣΥ και συνολικά της διαδικασίας διάγνωσης. Στελέχωση όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.) Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση.

Αθήνα, 24/11/2019

Με μαχητική πορεία οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν μόνιμους διορισμούς και δικαιώματα στους αναπληρωτές

Με μαχητική πορεία οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν μόνιμους διορισμούς και δικαιώματα στους αναπληρωτές

https://www.youtube.com/watch?v=mc95Yey6rRQ

https://www.youtube.com/watch?v=_3gixRYRtdI&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=UegHC7xRtGk&feature=youtu.be

​Με μαχητική πορεία στη Βουλή ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση εκπαιδευτικών Συλλόγων – ΕΛΜΕ – Επιτροπών Αναπληρωτών στην Αθήνα, στα Προπύλαια, με αιχμή το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, των μόνιμων διορισμών και των δικαιωμάτων των αναπληρωτών, από κοινού με άλλα τμήματα των ελαστικά εργαζομένων στο Δημόσιο (διαβάστε παρακάτω το αγωνιστικό πλαίσιο).

Κατά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους εκπαιδευτικών σωματείων εκπαιδευτικών, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Οι ομιλητές κατήγγειλαν την ασκούμενη πολιτική που έχει οδηγήσει σε άθλια κατάσταση την εκπαίδευση και τα σχολεία και απαίτησαν μόνιμους διορισμούς, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με πλήρη δικαιώματα.

Συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση είναι μεταξύ άλλων «Μόνιμη δουλειά και όχι ανεργία, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία», «Τέρμα στην κοροιδία, δάσκαλοι καθηγητές σε όλα τα σχολεία» και «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». 

Τα εκπαιδευτικά σωματεία έχουν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης έχουν προγραμματισμένη πανελλαδική συνδιάσκεψη στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού.

Να σημειωθεί δε ότι προκλητικά δυο μέρες μόλις πριν από την πανελλαδική κινητοποίηση κι ενώ στα σχολεία μετρούν ακόμα ελλείψεις εκπαιδευτικών, ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες προσλήψεων της Ειδικής Αγωγήςαπό τους οποίους αποκλείστηκαν, χωρίς δική του υπαιτιότητα, 1.200 εκπαιδευτικοί όχι μόνο από τη διεκδίκηση μονιμοποίησης αλλά και από τη δυνατότητα να δουλέψουν ακόμα και ως αναπληρωτές, δηλαδή σε σίγουρη ανεργία για τα επόμενα χρόνια!

Παράλληλα ανανέωσαν τα αγωνιστικά τους ραντεβού για την κινητοποίηση της 29ης Νοέμβρη στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων και των συνταξιουχικών οργανώσεων στις 30 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια.

Ανάλογο συλλαλητήριο έγινε και στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησαν η Ειρήνη Σκοπελίτη από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών (δείτε εδώ βίντεο) και η Δέσποινα Δάσιου πρόεδρος της Α” ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ βίντεο).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΗ

H Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ. εκφράζει την αντίθεσή της με την επίσκεψη του 3ο Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας στο Νατοϊκό Στρατηγείο της Νάπολης για «ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, στις δομές, στους στόχους και τις ενέργειες του», στα πλαίσια του προγράμματος «Ειρήνη και Ασφάλεια στον Κόσμο»!!!

Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η γενίκευση προγραμμάτων μέσα στα σχολεία, που παρεμβαίνουν άμεσα στη εκπαιδευτική διαδικασία, σε αντιδραστική κατεύθυνση, με σκοπό την υπεράσπιση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ (βλ. Πρόγραμμα flex) ή προγράμματα που υλοποιούνται απευθείας από ξένες πρεσβείες (βλ. Γερμανική Πρεσβεία για το τείχος του Βερολίνου). Έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα, ότι έχουν αποδεχτεί και έχουν ανάγει σε κυρίαρχη πολιτική τον εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, την άμβλυνση των αντινατοϊκών και αντιαμερικανικών αισθημάτων του λαού  μας. Ειδικό στόχο αυτής της προσπάθειας αποτελεί η νέα γενιά!

Η προσπάθεια που γίνεται δεν είναι τυχαία!

Σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή φουντώνουν και η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ βαθαίνει, οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να παρέμβουν στην συνείδηση του ελληνικού λαού και την κάμψη των αντιδράσεών του στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, να μετατρέποντας στα μάτια της νέας γενιάς τα αμερικάνικα γεράκια του πολέμου σε «περιστέρια της ειρήνης και της δημοκρατίας».

Ποια παιδαγωγική ανάγκη καλύπτει η ξενάγηση στις δομές, τους στόχους και τις ενέργειες ενός οργανισμού που έχει δολοφονήσει χιλιάδες άμαχους σε κάθε γωνιά της Γης; Θα μιλήσουν άραγε στους μικρούς μαθητές μας για τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς των αμάχων της Γιουγκοσλαβίας και τους χιλιάδες νεκρούς; Θα πουν κάτι για το ρόλο του στη Μέση Ανατολή και τις χιλιάδες των νεκρών και τα εκατομμύρια των προσφύγων; Θα μιλήσει κανείς για το ρόλο του ΝΑΤΟ στη συμφωνία των Πρεσπών που στρέφεται ενάντια στους λαούς της περιοχής;

Ως εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα σχολεία και οι μαθητές μας γίνονται “ντεκόρ” στις επιχειρήσεις εξωραϊσμού των Νατοϊκών φονιάδων!

Στα μάτια των παιδιών μας βλέπουμε τα παιδιά όλου του κόσμου: Τα βομβαρδισμένα σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια στη Συρία, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, τα πνιγμένα προσφυγόπουλα, τις αλλαγές συνόρων και τις νέες εντάσεις στα Βαλκάνια. Ας ψάξουν αλλού για συνενόχους στο έγκλημα που και ο ελληνικός λαός έχει βιώσει με τη δικτατορία του 1967, την Κύπρο, τις γκρίζες ζώνες του Αιγαίου, το γεγονός ότι όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα νατοϊκό στρατόπεδο.

Θεωρούμε ότι ως εκπαιδευτικοί έχουμε καθήκον να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μας με τα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς, να τους μπολιάσουμε με οράματα για έναν κόσμο καλύτερο. Η αμερικανική προπαγάνδα – ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού μας βρίσκει απέναντι.

 • Απαιτούμε άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, να σταματήσει η έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος.
 • Κανένα σχολείο και κανένας μαθητής να μη συμμετάσχει στο συγκεκριμένο αλλά και σε αντίστοιχα προγράμματα.
 • Κανένας συνάδελφος να μην δεχτεί να αναλάβει την υλοποίηση των Νατοϊκών προγραμμάτων μέσα στα σχολεία.

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!

Αθήνα, 18/11/2019

Πώς εξαφανίζεται ο 20ός αιώνας από τη διδασκαλία της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Γ” ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Πώς εξαφανίζουμε τον 20ό αιώνα από τη διδασκαλία της Ιστορίας
στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!

Πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε… την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, την επέτειο του μεγάλου ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας και το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, η περίοδος αυτή θα είναι μια άγνωστη λέξη για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών από 12 έως 18 ετών.

Στις 8/10 στάλθηκαν από το υπουργείο Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς συμπληρωματικές οδηγίες διδασκαλίας για το μάθημα της Ιστορίας των τάξεων Α’, Β” και Γ” του Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2019 – 2020. Σε αυτές τις οδηγίες το υπουργείο μεταξύ άλλων προτείνει στους εκπαιδευτικούς της Γ” Γυμνασίου «θεματικούς φακέλους» με αντικείμενο ιστορικές περιόδους (ενετοκρατία, οθωμανική κυριαρχία στο Ηράκλειο Κρήτης, 17ος – 19ος αιώνας) που δεν υπάρχουν στο βιβλίο Ιστορίας της Γ” Γυμνασίου, το οποίο ξεκινά την ελληνική Ιστορία από τον 19ο αιώνα και την Επανάσταση του 1821…

Εκεί λοιπόν που αναρωτιέσαι για τη σκοπιμότητα αυτών των οδηγιών, αντιλαμβάνεσαι στη συνέχεια τους πραγματικούς τους στόχους…

Εξαϋλώνεται ολόκληρος ο 20ός αιώνας…

Στις οδηγίες για τη διδασκαλία της ύλης αφαιρούνται ολόκληρο το δεύτερο και τρίτο μέρος του βιβλίου με περιεχόμενο «Ο κόσμος από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τα τέλη του 20ού αιώνα»!… Οι μαθητές μας, δηλαδή, δεν χρειάζεται να μάθουν ΤΙΠΟΤΑ για τον αιώνα που μας πέρασε, στον οποίο συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η χρονική αυτή περίοδος εξαϋλώνεται… πλέον για όλους τους μαθητές Γυμνασίου, αλλά και του Γενικού Λυκείου, με εξαίρεση τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης στη Γ” τάξη, όπου εκεί η διδασκαλία περιορίζεται σε κάποιες θεματικές ενότητες και φτάνει μέχρι τον Μεσοπόλεμο… Αντίστοιχα στα ΕΠΑΛ μόνο στην Α” Λυκείου διδάσκονται κάποιες ενότητες για τον 20ό αιώνα και μάλιστα στο πλαίσιο ενός μονόωρου μαθήματος, πράγμα που δυσκολεύει τους καθηγητές να φτάσουν τη διδασκαλία στα πιο σύγχρονα γεγονότα.

Ουσιαστικά η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, με συνέχεια, συνέπεια και μεθοδικότητα, εξόρισαν από όλα σχεδόν τα βιβλία, τις βαθμίδες και τις τάξεις τη διδασκαλία του 20ού αιώνα για τη νέα γενιά! Γνωρίζουμε βέβαια τον τρόπο με τον οποίο γράφτηκε η Ιστορία του 20ού αιώνα στα σχολικά βιβλία, ότι οι νέοι μαθαίνουν μια Ιστορία στα μέτρα του συστήματος, η οποία στερεί την αλήθεια και όλα εκείνα τα στοιχεία που βοηθούν στη διαμόρφωση συμπερασμάτων για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ωστόσο η πλήρης απουσία ενός αντικειμένου από τα σχολικά βιβλία αποστερεί μαθητές και εκπαιδευτικούς από την αφορμή έστω να ανοίξει μια συζήτηση, να γίνει μια πρώτη εξέταση και διερεύνηση των ιστορικών γεγονότων.

Ένας αιώνας που οι λαοί βρέθηκαν στο προσκήνιο για να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους

Ένας αιώνας ο οποίος σφραγίστηκε πάνω από όλα από την αντίθεση ανάμεσα στις εκπληκτικές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας (αυτοματοποίηση, εκρηκτική άνοδος της παραγωγικότητας) και από την παρακμή ενός συστήματος που βάζει φρένο σε αυτές τις δυνατότητες υποτάσσοντας τα πάντα στο κέρδος, με χαρακτηριστικές συνέπειες τους δύο παγκόσμιους πολέμους, τις καταστρεπτικές κρίσεις, την αύξηση των ανισοτήτων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο καθώς και των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Ένας αιώνας που οι λαοί, με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, μπήκαν μπροστά για να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους στην εργασία, στην Υγεία και στην Παιδεία, στον ελεύθερο χρόνο και στον πολιτισμό.

 • Γιατί να γνωρίζουν οι μαθητές για τις οικονομικές κρίσεις του 20ού και του 21ου αιώνα, για τους δύο παγκόσμιους πολέμους και τις αιτίες όλων αυτών, για το φασισμό και αυτούς που τον χρηματοδότησαν;
 • Τι αξία έχει να μάθει ο έφηβος για τους αγώνες των λαών για το ψωμί, για Παιδεία και Υγεία, για τη δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στη Σοβιετική Ένωση που έδωσε εκατομμύρια νεκρούς στη μάχη ενάντια στο φασισμό, για τις μεγάλες επαναστάσεις που άνοιξαν το δρόμο για κοινωνικές κατακτήσεις σε όλο τον κόσμο;
 • Γιατί να διδάσκονται τα παιδιά μας για τα αντιαποικιοκρατικά και αντιπολεμικά κινήματα;
 • Γιατί να διαβάζει η νεολαία για γεγονότα που δείχνουν ότι ο κόσμος αλλάζει από την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων;

Μπορεί και να έχουν δίκαιο οι κυβερνώντες…

Τέτοια μαθήματα κάνουν κακό στη νέα γενιά που πρέπει να μάθει να δουλεύει χωρίς δικαιώματα και χωρίς να ακούγεται η φωνή της… Σε πολλές χώρες άλλωστε της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι απεργίες έχουν κηρυχθεί σχεδόν παράνομες και έχουν γίνει άγνωστη λέξη…

 • Γιατί να γνωρίζουν για το Άουσβιτς σήμερα οι μαθητές μας, για το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή;

Άλλωστε, στα σαλόνια του Ευρωκοινοβουλίου σουλατσάρουν με άνεση ηγέτες κρατών, που από τη μια τιμούν τους συνεργάτες των ναζί και από την άλλη έχουν κηρύξει παράνομα τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

 • Μήπως πρέπει να μάθουν για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη;

Όχι, βέβαια, θα προσβάλουμε τη μνήμη του Τρούμαν που έριξε τις πυρηνικές βόμβες και το ΝΑΤΟ, που σήμερα μαζί με την ΕΕ πυροδοτεί νέους πολέμους και προσφυγιά. Άλλωστε, εδώ στη γειτονιά μας, δεν κινδυνεύουμε από τέτοιες καταστάσεις…

 • Μήπως πρέπει να μάθουν τα παιδιά μας για το πώς οι παραπάνω δυνάμεις και δολοφονικοί οργανισμοί άνοιξαν το δρόμο στην κυπριακή κατοχή; Ο ρόλος της δικτατορίας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, περιττά πράγματα για τη νέα γενιά…

Να βάλουμε φραγμό στη νέα επίθεση στην ιστορική γνώση

Ως εκπαιδευτικοί που βλέπουμε κάθε μέρα τα παιδιά μας στα μάτια δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά σε μια νέα επίθεση στην ιστορική γνώση. Ως εργαζόμενοι και ως γονείς δεν μπορούμε να στρώσουμε χαλί στην προσπάθεια του συστήματος να φτιάξει μια νέα γενιά εργαζομένων χωρίς δικαιώματα που θα δέχεται αδιαμαρτύρητα το μέλλον που της ετοιμάζουν.

Πραγματικό μάθημα Ιστορίας είναι εκείνο που οι μαθητές εξετάζουν ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, πως η Ιστορία κινείται πάντοτε μέσα από τη διαπάλη των τάξεων.

 • Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς πρώτα από όλα να αξιοποιήσουν κάθε μέσο, εκδηλώσεις, γιορτές, προγράμματα, συζήτηση στην τάξη, συμπληρωματικά κείμενα και πηγές για να φωτίσουν στους μαθητές μας τα μεγάλα γεγονότα του 20ού αιώνα!
 • Καλούμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, τους Συλλόγους Γονέων, τις Επιστημονικές Ενώσεις και τους μαζικούς φορείς να καλέσουν το υπουργείο να αποσύρει αυτήν την αφαίρεση της ύλης από το βιβλίο της Ιστορίας.

Νίκος ΔΑΡΔΑΛΗΣ
Φιλόλογος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ