Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ!

Αγωνιστική Συσπείρωση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ!!

Στις 5/11 οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί πήραν ξεκάθαρη θέση ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία, ενάντια στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του ΥΠΑΙΘ, ενάντια στην προσπάθεια να μπουν στον «γύψο» στα σωματεία μας και η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, ενάντια στην προσπάθεια να μπουν στον «πάγο» οι αγώνες του κλάδου.

Μετά από «σημεία και τέρατα», πραγματοποιήθηκε στις 5/11 η «εκλογική» διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Από τα τελικά αποτελέσματα φαίνεται πως ο κλάδος γυρίζει την πλάτη τόσο στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, όσο και στις συνδικαλιστικές παρατάξεις που έσπευσαν να υλοποιήσουν τα σχέδια της Κεραμέως για υλοποίηση των ηλεκτρονικών εκλογών. Η αποχή στην κάλπη του ΚΥΣΠΕ/ΔΕ προσεγγίζει το 68%% και από αυτή των ΠΥΣΠΕ/ΔΕ το 65%. Ακόμα και με βάση τα στοιχεία των διευθύνσεων, όπου κανείς δεν μπορεί να τα ελέγξει, να τα διασταυρώσει, να εγγυηθεί το αδιάβλητο, η πλειοψηφία του κλάδου απείχε!!

Σε αρκετά ΠΥΣΠΕ/ΔΕ το ποσοστό της αποχής είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

ΕΛΜΕ: Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη 70%, Φθιώτιδα 87%, Γ’ Αθήνας 78%, Δ’ Αθήνας 71%, Ανατολική Αττική 76,3%, Δυτική Αττική 76,2%, Ηλεία 72,9%, Κέρκυρα 73,5%, Ηράκλειο 70,4%, Χανιά 88,7%, Α’ Αθήνας 65,3%, Άρτα 76,6%

ΣΕΠΕ: Α’ Αθήνας 84,2%, Γ’ Αθήνας 85,2%, Ανατολική Αττική 83,5%, Πειραιά 90%, Δωδεκανήσων 68,9%, Μεσσηνία 73,79%, Χίος 68,5%, Χανιά 67,1%, Σέρρες 65,4%, Σάμος 66,1%, Μαγνησία 65,3%, Κόρινθος 65,9%, Δυτική Αττική 86,7%, Δ’ Αθήνας 78,4%

Ο κλάδος επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως έχει τα αντανακλαστικά για να υπερασπιστεί τα σωματεία, τις δια ζώσης και γνήσιες διαδικασίες, να βάλει εμπόδιο στα αντιλαϊκά τεχνάσματα της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ.Το αποτέλεσμα αποτελεί Πανελλαδικό δημοψήφισμα που δεσμεύει τις Ομοσπονδίες, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αντιπαλέψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό, την παρέμβαση στα εσωτερικά των Σωματείων και να απαιτήσουν γνήσιες, δημοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή αιρετών. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει την θέληση της βάση του κλάδου, καμία συμπαιγνία ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ/Π.Ε.Κ και ΔΙΚΤΥΟ/ΣΥΝΕΚ δεν μπορεί να κουνάει πια το δάχτυλο.

Η στάση της πλειοψηφίας του κλάδου είναι η καλύτερη απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΥΠΑΙΘ, στην προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης των σωματείων, στην επιβολή νόθων και διάτρητων διαδικασιών, στην προσπάθεια γενίκευσης του νόμου έκτρωμα του Χατζηδάκη σε όλες τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, στην απόπειρα να λυγίσουν έναν κλάδο εργαζομένων που δίνει καθημερινά μάχες απέναντι στην πολιτική που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και ορθώνει νέους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Η αποχή των εκπαιδευτικών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί αυτή τη φορά βρήκε απέναντί της ένα ενιαίο συντονισμένο μπλοκ δυνάμεων που επέλεξαν να «κάνουν πλάτη» στην κυβέρνηση και το Υπουργείο. Τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ, τους πρόθυμους συνδικαλιστικούς τους συμπαραστάτες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που επέλεξαν να νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία, τους μηχανισμούς «παραγόντων» και διευθύνσεων που μέχρι και την τελευταία ώρα πίεζαν με όλα τα μέσα. Όλοι μαζί, τελικά, έφαγαν τα μούτρα τους. Ας το σκεφτούν καλά όσοι έτρεξαν πρόθυμοι να υλοποιήσουν τη βούληση της κυβέρνησης και της Κεραμέως. Ήδη ο κλάδος βγάζει συμπεράσματα για τη στάση τους.

Η στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκπαίδευση (ΔΙΚΤΥΟΥ και ΣΥΝΕΚ) είναι μια εμβληματική απόδειξη της πλήρους ταύτισής του με τις στρατηγικές επιλογές της κυρίαρχης πολιτικής στα μεγάλα και κομβικά θέματα π.χ. μετά την απεργία το 2021 για την αξιολόγηση. Ίδια στάση κρατούν σε όλο το εργατικό κίνημα. Για παράδειγμα πριν λίγες μέρες ο εκπρόσωπός τους στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας εισηγήθηκε τον αποκλεισμό του Συνδικάτου Τροφίμων – Ποτών γιατί δεν είχε γραφτεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ!! Στο επίπεδο της ΑΔΕΔΥ με κατεύθυνση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες ετοιμάζουν την εκλογική σύμπραξη (και πάλι για τις καρέκλες) με την παράταξη της Συνδικαλιστικής Ανατροπής στους ΟΤΑ (πρώην ΠΑΣΚ – Μπαλασόπουλος). Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη δύναμη ήταν και είναι ο βασικός πολέμιος της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και θιασώτης του περάσματος των Νηπιαγωγείων στους Δήμους!

Η μαζική αποχή αποτελεί παρακαταθήκη στον αγώνα για να επανέλθουν διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα εκλέγονται πραγματικοί, γνήσιοι αιρετοί, που θα εκφράζουν τον κλάδο! Αποτελεί πραγματική υπεράσπιση ενός αιρετού εκπροσώπου που θα είναι δίπλα στον κλάδο και μαζί με τα σωματεία και όχι ενός αιρετού παράγοντα και προέκταση της διοίκησης.

Αποδείχτηκαν όλες οι προβλέψεις για μια διαδικασία – παρωδία. Από το πρωί του Σαββάτου, σε πολλές Διευθύνσεις στήθηκε ένας μηχανισμός που ήταν τουλάχιστον προσβλητικός απέναντι σε κάθε δημοκρατία!

 • Απαγόρευσαν σε δεκάδες εκλεγμένα μέλη ΔΣ Σωματείων να έχουν πρόσβαση ακόμα και στα στοιχειώδη, π.χ. στον αριθμό εγγεγραμμένων και ψηφισάντων ακόμα και με τραμπούκικες μεθόδους!

 • Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για το πώς προχωράει η διαδικασία σε πάρα πολλές Διευθύνσεις, ακόμα και με «άνωθεν» προφορικές εντολές!

 • Σε πολλές Διευθύνσεις δόθηκε παράταση έως και 3 ώρες(!!!), αλλοίωση δηλαδή του αποτελέσματος για το ΚΥΣΠΕ αφού τα αποτελέσματα σε άλλες Διευθύνσεις είχαν δημοσιοποιηθεί!

 • Μετά το πέρας της διαδικασίας συνέχιζαν να έρχονται email με τους συνδέσμους ψηφοφορίας!

 • Διακινήθηκαν fakenews που θα ζήλευε και ο απόπατος του διαδικτύου όπως ότι, είναι υποχρεωτική η ψήφος, οι νεοδιόριστοί θα έχουν προβλήματα στην μονιμοποίηση κ.α.

 • Υπήρξαν δεκάδες καταγγελίες για πιέσεις και εκβιασμούς με σκοπό να αυξηθεί η συμμετοχή. Φαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό ακόμα και από όσους ψήφισαν, ψήφισαν με βαριά καρδιά! Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι, στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, ΔΕΝ περισσεύουν!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η αυριανή μέρα θα μας βρει πιο μαχητικούς, πιο πεισμωμένους, πιο δυνατούς! Κόντρα στις απαξιωτικές διαδικασίες και τον αυταρχισμό, υπερασπιζόμενοι τη φυσιογνωμία των Σωματείων μας. Αυτή τη φυσιογνωμία θα την υπερασπιστούμε και στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των ΔΣ των Συλλόγων Εκπαιδευτικών οι οποίες θα είναι δια ζώσης! Αυτό τον δρόμο θα τον βαδίσουμε μαζί με όσους και όσες δώσαμε μαζί τη μάχη, με όλους αυτούς τους συνδικαλιστές που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, που μπορεί να προσεγγίζουμε διαφορετικά ορισμένα ζητήματα, όμως συμφωνούμε στο βασικό, στην ανάγκη να υπερασπίσουμε τα σωματεία και την Ομοσπονδία από τον εκφυλισμό, στην ανάγκη να αγωνιστούμε, χωρίς να περιμένουμε «σωτήρες», για τη ζωή μας.

Στις 9 του ΝΟΕΜΒΡΗ απεργούμε μαζικά, συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις, παίρνουμε τη ζωή μας στα δικά μας χέρια για να στρέψουμε τη βαρυχειμωνιά σε όλους αυτούς που θέλουν να παγώσουν τα όνειρά μας, τις ζωές μας.

Αθήνα, 6/11/2022

Πραξικόπημα στο συνδικάτο με κομματική παρέμβαση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ!

Αγωνιστική Συσπείρωση

Πραξικόπημα στο συνδικάτο με κομματική παρέμβαση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ!

Ο κατήφορος των παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ φαίνεται ότι δεν έχει τέλος! Η απαράδεκτη απόφαση τους να συμμετέχουν στις ψευτοεκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που στήνει το Υπουργείο Παιδείας συνοδεύτηκε με ένα άθλιο επιχείρημα ότι «…όσοι είναι με την αποχή στηρίζουν τις επιλογές της Κεραμέως…»(!). Αυτό το επιχείρημα αποτελεί προσβολή στο πάνω από 95% των συναδέλφων που έδωσε μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν νομιμοποίησε τις επιλογές του Υπουργείου Παιδείας, που απείχε μαζικά το 2020 από τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Οι συγκεκριμένες παρατάξεις όμως προχώρησαν σε μια ακόμα μεθόδευση. Επέβαλαν ένα αδιανόητο πραξικόπημα στο συνδικάτο «αναβάλλοντας» τη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ που ήταν προγραμματισμένη για αυτό το Σάββατο 22 Οκτωβρίου. Η αστεία δικαιολογία τους ήταν ότι σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής εδώ και έναν μήνα δεν μπορούσαν να βρουν αίθουσα για να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση (!). Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ τους είχαν προτείνει μέχρι και την τελευταία στιγμή όχι 1 αλλά 3 αίθουσες (Γκράβα, Περιστέρι, Αγ. Δημήτριος) που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συνέλευση.

Οι συγκεκριμένες δυνάμεις δεν θέλουν ούτε καν να συζητήσει ο κλάδος για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν αυτή την περίοδο. Να συζητήσουμε και να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις απέναντι στην πολιτική που μας μαυρίζει τη ζωή, πετσοκόβει τους μισθούς μας, αφήνει ανοχύρωτα τα σχολεία απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και τα λειτουργικά έξοδα, οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Είναι ίσως η πρώτη φορά, που έχει φτάσει Νοέμβρης ξύπνησαν από τη θερινή ραστώνη και ασχολούνται μόνο για τις καρέκλες.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε επί της ουσίας με κομματική παρέμβαση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην διαφαινόμενη κατακραυγή του κλάδου προς τις δυνάμεις αυτές που στηρίζουν απροκάλυπτα την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και ανοίγουν διάπλατα το δρόμο με τη στάση τους στη γενίκευση του σε όλα τα συνδικάτα. Δεκάδες ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα παίρνουν αποφάσεις και καλούν τους συναδέλφους να απέχουν από την ιλαροτραγωδία των ηλεκτρονικών εκλογών. Η συγκεκριμένη πλειοψηφία επιχειρεί να πάρει νομιμοποίηση για τη συμμετοχή της από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ φοβούμενη ότι η Γενική Συνέλευση των Προέδρων (το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας μετά το Συνέδριο) θα ανέτρεπε αυτή την απόφαση του Δ.Σ. Για αυτό την παρέπεμψε στις καλένδες. Τέτοια αβάντα προς την Κεραμέως και την κυβέρνηση της ΝΔ πραγματικά δεν θα το περίμενε κανείς ειδικά από τις δυνάμεις τους ΣΥΡΙΖΑ.

Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ δεν είναι τυχαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, ψήφισε τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη. Αυτή η ταύτιση επιβεβαιώνεται και στην Ομοσπονδία. Επιβεβαιώνεται στις κοινές τους αποφάσεις στο τελευταίο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, στην «αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση» των σχολείων και το άδειασμα του κλάδου, στην αδράνεια τους σε σχέση με τους μέντορες και τους συντονιστές. Δεν θα μπορούσαν να τα χαλάσουν στις ηλεκτρονικές εκλογές!

Τώρα ο λόγος ανήκει στις ΕΛΜΕ!

Μπροστά σε αυτή την ανίερη συμμαχία των ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ ο κλάδος πρέπει να απαντήσει ενωτικά και αποφασισμένα. Να μην επιτρέψουμε τη διάλυση και τον αφοπλισμό των σωματείων μας. Να αποτρέψουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει «χέρι» στη λειτουργία και τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος! Η Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ πρέπει να γίνει!

Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές που στόχο έχουν να βάλουν τα σωματεία μας στην αδράνεια και στην απραξία. Όλες οι ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις, να μην περάσει το επικίνδυνο κλίμα αναμονής και ηττοπάθειας.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να συμμετέχουν το Σάββατο 22/10 στις 12:00
στο αμφιθέατρο του 1
ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου στη Γενική Συνέλευση Προέδρων!

Στις 5 Νοέμβρη να δώσουμε όλοι οι συνάδελφοι για μια ακόμα φορά ηχηρή απάντηση στη Κεραμέως με μαζική αποχή από τις εκλογές – παρωδία!

Στις 9 Νοέμβρη κανένα σχολείο να μην ανοίξει! Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ
και στις απεργιακές συγκεντρώσεις!

21/10/2022

Για την ανακοίνωση της ΔΟΕ σε σχέση με τις ηλεκτρονικές εκλογές

Αγωνιστική Συσπείρωση

Για την ανακοίνωση της ΔΟΕ σε σχέση με τις ηλεκτρονικές εκλογές.

ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ. (ΠΑΣΟΚ) με τη βοήθεια του ΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ) στρώνουν το χαλί στην κ.Κεραμέως.

Καμία ηλεκτρονική ψήφος – Κανένα κλικ υπέρ της κυβέρνησης και του Υπουργείου!

Μαζική αποχή στις 5 του Νοέμβρη!

Κυκλοφόρησε, στις 18/10/2022, ανακοίνωση της ΔΟΕ που καλεί τον κλάδο σε συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία της Κεραμέως. Την ανακοίνωση εισηγήθηκε η ΔΑΚΕ και ψήφισαν η ΔΗ.ΣΥ και το ΔΙΚΤΥΟ χωρίς καμία συζήτηση, σε χρόνο εξπρές, χωρίς να αλλάξουν ούτε ένα «και»!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η συγκεκριμένη πλειοψηφία επιχειρεί να πάρει νομιμοποίηση για τις επιλογές της μέσω της Δ.Ο.Ε. Αφού πρώτα κατέθεσαν τα ψηφοδέλτιά τους στο Υπουργείο, αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι είναι μόνοι αυτοί και το Υπουργείο σε αυτή την κακόγουστη παράσταση που ονομάζουν «ηλεκτρονικές εκλογές», αφού πέταξαν στα σκουπίδια το 95% της αποχής του 2020, αποφάσισαν να βάλουν και τη Δ.Ο.Ε. στο κάδρο.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ίδιο τον κλάδο. Φτάνουν στο πρωτοφανές σημείο να απειλούν με καταστατικές ποινές και διαγραφές τα σωματεία που καλούν σε αποχή από τις εκλογές πολύ πριν βγει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα τρομοκρατήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και ειδικά τους συνδικαλιστές των δικών τους παρατάξεων που δεν πειθαρχούν, που κρατούν συνεπή στάση και δεν ταυτίζονται με τις κυβερνητικές επιλογές.

Καμία συγκυριακή απόφαση δεν μπορεί να εμφανίζεται ως θέση του κλάδου, ειδικά όταν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από ένα σημαντικό τμήμα των συναδέλφων, καμία εργαλειοποίηση της Ομοσπονδίας, που αποτελεί το κοινό σπίτι όλων των συναδέλφων δε θα γίνει αποδεκτή.

Ιδιαίτερα, η στάση της ηγεσίας του ΔΙΚΤΥΟΥ – ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί θλίψη και ερωτηματικά. Τέτοια αβάντα στην κυβέρνηση της Ν.Δ., ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως δεν την είχαν φανταστεί ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. Στέλνουν το μήνυμα της αποδοχής και εφαρμογής του ν. Χατζηδάκη αφού πρώτα ψήφισαν τα μισά άρθρα στη Βουλή. Αλήθεια, θα καταργήσουν ως κυβέρνηση αυτά που υλοποιούν ως αντιπολίτευση;;

Επιλέγουν να αξιοποιήσουν με τυχοδιωκτικό τρόπο τη συγκυρία προκειμένου «να πιάσουν τα πόστα» στις καρέκλες των αιρετών και για αυτό δεν διστάζουν να «αδειάσουν» ακόμα και τους δεκάδες συνδικαλιστές τους σε όλη την Ελλάδα που προς τιμή τους δεν γίνονται μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού, δεν συμμετέχουν στις εκλογές – παρωδία και απέχουν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οφείλουμε να ενημερώσουμε για το τι ακριβώς έγινε στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Οι εκλεγμένοι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) σε δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ., στην τακτική συνεδρίαση στις 26/9 και στην έκτακτη συνεδρίαση στις 6/10, καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με τις εκλογές των αιρετών και επιμείναμε στην ανάγκη η ΔΟΕ να καταλήξει σε θέση – απόφαση για το ζήτημα των ηλεκτρονικών εκλογών – παρωδία της κ. Κεραμέως. Προτείναμε, συγκεκριμένα, και μονοθεματική συζήτηση για το θέμα στις 10/10 ώστε να υπάρχει το περιθώριο να γίνει ουσιαστική και αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο Ομοσπονδίας.

ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ. και ΔΙΚΤΥΟ αρνήθηκαν τη συζήτηση με διάφορα προσχήματα, με στόχο την κατάληξη σε απόφαση, ενώ την ίδια στιγμή επιδόθηκαν σε ένα παραταξιακό αγώνα δρόμου προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα υπέρ της συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές της Κεραμέως.

Δε δέχτηκαν ούτε καν την πρόταση για κύκλο Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων με προοπτική Γενικής Συνέλευσης Προέδρων ώστε να γίνει η όσο το δυνατόν πιο πλατιά και οργανωμένη συζήτηση μέσα στον κλάδο και να συνυπολογίσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στις όποιες αποφάσεις του, τη γνώμη της βάσης του κλάδου.

Στο τακτικό Δ.Σ. της 26ης/9 οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗ.ΣΥ., δήλωσαν υπέρ των ηλεκτρονικών εκλογών ενώ η παράταξη του ΔΙΚΤΥΟ (με τα γνωστά ήξεις – αφίξεις που ακολουθεί, ότι πχ «είμαστε ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές, αλλά θα απέχουμε μόνο αν είναι ομόφωνη η απόφαση») ζήτησε χρόνο για να επανατοποθετηθεί. Από κοινού οι συγκεκριμένες παρατάξεις αρνήθηκαν να τοποθετηθεί η ΔΟΕ για το ζήτημα. Το επιχείρημα της ΔΗ.ΣΥ. μάλιστα ήταν ότι «στις εκλογές συμμετέχουν παρατάξεις και η ΔΟΕ δεν μπορεί να τους πει τι θα κάνουν».

ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ όλο αυτό το διάστημα μπλόκαραν, σε απόλυτο συντονισμό και συνεννόηση, την έκδοση ανακοίνωσης από τη ΔΟΕ (καταθέσαμε κείμενο ως ΑΣΕ) που ζητούσε το αυτονόητο, να γίνουν δια ζώσης εκλογές και να καταγραφεί, έστω και επι της αρχής, η αντίθεση της ΔΟΕ ως προς τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ που έγινε εκτάκτως για το θέμα της επαναπροκήρυξης της απεργίας – αποχής από τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές στις 6/10 και θέσαμε και πάλι εμβόλιμα το θέμα, οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΔΗ.ΣΥ. και του ΔΙΚΤΥΟ παρά την επίμονη προσπάθεια να κανονιστεί Δ.Σ. και πάλι υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει λόγος η ΔΟΕ να συζητήσει και να πάρει θέση για τις ηλεκτρονικές εκλογές».

Μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων στο ΥΠΑΙΘ στις 17/10, για την οποία δεν πήραν τη γνώμη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.(!!), ξαφνικά αποφάσισαν πως η Ομοσπονδία πρέπει να τοποθετηθεί!!

Τώρα η ευθύνη είναι στους Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες χρειάζεται να δυναμώσει το ρεύμα καταδίκης των ηλεκτρονικών εκλογών, να είναι μαζική η αποχή στις 5 Νοέμβρη.

Στις 5 του Νοέμβρη απέχουμε από τις ηλεκτρονικές εκλογές, υπερασπιζόμαστε τα σωματεία μας από τον κρατικό – κυβερνητικό έλεγχο.

Στις 9 του Νοέμβρη απεργούμε για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Αθήνα, 18/10/2022

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΟΙ ΠΕΡΙΒΟΗΤΕΣ «ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ» ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

Αγωνιστική Συσπείρωση

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΙΤΕΣ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ!

 • Εδώ και τώρα αύξηση 20% στους μισθούς μας! Καταβολή του 13ου & του 14ου μισθού

 • Άμεση καταβολή του κλεμμένου ΜΚ για το 2016 – 2017

 • Αφορολόγητο στα 12.000€ προσαυξημένο κατά 3000 για κάθε παιδί

 • Επιδότηση ενοικίου 300€ – Δωρεάν μετακίνηση από και προς το σχολείο, έκπτωση 50% σε όλα τα ΜΜΜ – Δωρεάν σίτιση σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες

Πρόκληση! Δεν υπάρχει άλλη λέξη να περιγράψει κανείς την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να βαφτίσει το «κρέας-ψάρι» και να παρουσιάσει σαν σημαντική αύξηση την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φυσικών προσώπων και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων! Δηλαδή, ανακοίνωσε την επιστροφή από 1,5€ έως 7€ το μήνα ανάλογα με το ΜΚ και αντίστοιχα 12€ περίπου ανά μήνα (δηλαδή ούτε ένα ευρώ την ημέρα σύνολο), την στιγμή που:

 • Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χάσει πάνω από 6 (!) μισθούς τον χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια.

 • Ένας νεοδιόριστος/νεοδιόριστη, χωρίς τέκνα, που δουλεύει στην εκπαίδευση για πρώτη φορά, αμείβεται με 737 ευρώ, όταν το 2009 λάμβανε 1180 ευρώ. Πιο λίγο και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα!

 • Ένα ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα κοστίζει στο κέντρο της Αθήνας ή του Πειραιά τουλάχιστον 400 ευρώ, ενώ στις νησιωτικές περιοχές φτάνει στα … 500 ευρώ!

 • Η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά σαρώνει και το καθημερινό κόστος μετακίνησης από και προς το σχολείο γίνεται πραγματικά δυσβάστακτο.

Σε χαμηλότερα ΜΚ, η δήθεν αύξηση φυσικά είναι ακόμα πιο κάτω (κάτω από 12000 ευρώ τον χρόνο δεν υπήρχε ειδική εισφορά αλληλεγγύης).

Δεν πρόκειται ουσιαστικά για αύξηση, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν τα διάφορα παπαγαλάκια, αλλά για χυδαία πρόκληση, για κοροϊδία! Θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο … με το Χότζα… Αφού μας επέβαλλαν όλες οι κυβερνήσεις ένα σωρό ληστρικές περικοπές, τώρα πρέπει να πούμε «και ζήτω», επειδή αφαίρεσαν … δύο (που έχουν και το μικρότερο κόστος). Αν νομίζει ότι έχει να κάνει με ζητιάνους η κυβέρνηση, είναι γελασμένη!! Οι εκπαιδευτικοί για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στον παιδαγωγικό μας ρόλο, πρέπει πρώτα και κύρια να μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι! Να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε 2η και 3η δουλειά, για να τα φέρουμε βόλτα. Γι’ αυτό απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας!

Δε θα μείνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας!

Δεν περιμένουμε σωτήρες! Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να επιβάλει το δίκιο μας. Καμία αναμονή για κυβερνητικές λύσεις από όλα αυτά τα κόμματα που μας μαύρισαν τη ζωή. Καμία αναστολή, εμείς έχουμε το δίκιο. Οργανώνουμε εδώ και τώρα αποφασιστικό αγώνα για τη ζωή μας και τη μόρφωση των μαθητών μας. Προετοιμάζουμε απεργιακό αγώνα και κλιμάκωση.

Καλούμε τα Δ.Σ των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ και ιδιαίτερα τα Δ.Σ. σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναλάβουν αποφασιστική πρωτοβουλία για το ζήτημα του μισθού και της επιβίωσης των Εκπαιδευτικών, να προχωρήσουν άμεσα σε κύκλο Γενικών Συνελεύσεων και Ολομέλειες Προέδρων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το ζήτημα των μισθών, να οργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις και απεργία στον κλάδο. Να προετοιμάσουν την επιτυχία της Πανεργατικής Απεργίας στις αρχές του Νοέμβρη στον κλάδο.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Αθήνα, 12-9-2022