Αλλαγές που χρειάζεται η Σχολική μας Επιτροπή, από ΑνΚιν

Οι σχολικές επιτροπές , ως γνωστόν, είναι εκείνα τα νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται τα χρήματα των σχολείων. Σε κάθε δήμο είναι δύο. Η α’/θμια για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και η  β’/θμια για γυμνάσια και λύκεια. Η α’/θμια σχολική επιτροπή του δήμου Ηλιούπολης έχει στην ευθύνη της, χοντρικά με αναλογιστική κατανομή των νηπιαγωγείων, 20 σχολεία και τα χρήματα που έχει για να κατανείμει , χοντρικά, είναι 300.000 € τον χρόνο ( 250.000€ από κρατική επιχορήγηση και 50.000 € από κυλικεία και παραχωρήσεις  χώρων). Άρα, περίπου, για κάθε σχολείο αναλογούν 15.000 €  για ΟΛΑ του τα έξοδα !!! . Το ποσόν είναι ελάχιστο, απειροελάχιστο για την ακρίβεια, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες αναγκών που έχουν τα σχολεία. Επομένως το βασικότατο αίτημά μας θα πρέπει να είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία !! (πόσα χρόνια ακόμα !!).Πέρα όμως από αυτό , υπάρχουν και άλλα θέματα στη διαδικασία λειτουργίας της επιτροπής που αν και υποδεέστερης σημασίας είναι  όμως άκρως σημαντικά και οι αλλαγές τους θα προσφέρουν κάτι καλύτερο στο πολύπαθο δημόσιο σχολείο. Πρώτον, τα χρήματα να δίνονται απ’ ευθείας στα σχολεία και δεύτερον , αλλαγές στη σύνθεση της σχολικής επιτροπής. Ας τα δούμε ένα ένα χωριστά.

Πρέπει άμεσα να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί στο όνομα κάθε σχολείου. Η σχολική επιτροπή να μοιράζει ολόκληρο το ποσό των χρημάτων της στους λογαριασμούς αυτούς , με κάποιο προσυμφωνημένο κριτήριο. Διαχειριστής των χρημάτων αυτών να είναι ο διευθυντής του σχολείου, που μαζί με τον σύλλογο διδασκόντων, ξέρει καλύτερα απ’ όλους τις προτεραιότητες αναγκών του σχολείου του.  Η λύση αυτή Μπορεί  (γιατί είναι νόμιμο) και Πρέπει (γιατί είναι ηθικό) να γίνει.  Ίσως , λένε,  κάποιοι διευθυντές διστάζουν ή και δεν το θέλουν αυτό. Όμως με κατάλληλη και ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους και με δεδομένο την επιτυχημένη εφαρμογή του σε όμορους δήμους (π.χ. Βύρωνα) δεν δικαιολογείται αυτό το επιχείρημα.  Η αλλαγή αυτή ίσως είναι ΛΙΓΟ πιο «ακριβή» οικονομικά από το υπάρχων σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών , αλλά λύνει πληθώρα άλλων προβλημάτων. Τα υλικά που θα έρχονται στα σχολεία θα είναι άριστης ποιότητας και επιλεγμένα από τον δάσκαλο που θα τα χρησιμοποιήσει. Θα έρχονται στην ώρα τους και όταν πραγματικά θα χρειάζονται. Το μερίδιο των εξόδων κάθε σχολείου θα είναι ακριβοδίκαια κατανεμημένο . Θα αυξηθεί το κύρος του κάθε σχολείου που τώρα καταρρακώνεται αναγκαζόμενο για κάθε μικροέξοδο, π.χ. μια κουρτίνα, να παρακαλάει την εκάστοτε γραμματέα !! να εγκρίνει το κονδύλι !!! κλπ , συντηρώντας έτσι μια νοσηρή εξάρτηση από τον δήμο.  ΑΡΑ , τώρα τα χρήματα στα σχολεία όπως πολύ σωστά και ομόφωνα ψηφίστηκε από την τελευταία μας Γενική Συνέλευση.

Το δεύτερο θέμα που θα αναφέρω είναι η σύνθεση της σχολικής επιτροπής. Με εφαρμογή του μνημονιακού νόμου του Καποδίστρια , η δική μας σχολική επιτροπή έχει 15 μέλη. Τα 8 της συμπολίτευσης (που είναι ή δημοτικοί σύμβουλοι ή διευθυντές σχολείων ή άλλα πρόσωπα που επιλέγει το «κυβερνών» κόμμα του δήμου) , τα 4 είναι αντίστοιχα μέλη από την αντιπολίτευση, 2 διευθυντές σχολείων (πάλι !!) που ορίζει η Α’ Διεύθυνση και 1 από την Ένωση γονέων. Η παρουσία του απλού δασκάλου χάνεται. Επιβάλλεται λοιπόν να στέλνει και ο σύλλογος εκπαιδευτικών, το σωματείο μας, έναν εκπρόσωπο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στη θέση του ενός εκ των δύο διευθυντών της Διεύθυνσης είτε γενικότερα τροποποιώντας την σύνθεση. Ο μάχιμος δάσκαλος της τάξης δεν εμφανίζεται και δεν συμμετέχει στις συζητήσεις και τις αποφάσεις  της σχολικής επιτροπής, κάτι που δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ καλό για την Παιδεία μας. Ο Δήμαρχος αν και πολλές φορές μας το υποσχέθηκε δεν το έχει ακόμα υλοποιήσει. Εύχομαι και πιστεύω σύντομα να κάνει.

 

 

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης