Η Απεργία των καθηγητών

Η απεργία των καθηγητών , αλλά πιστεύω και εμάς των δασκάλων, ήταν απόλυτα επιτυχής. Δεν κρίνεται μία απεργία από το αποτέλεσμα που θα φέρει. ¨Ήταν αδύνατον η κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα πίσω , όσες μέρες και να γίνονταν απεργία. Προτιμούσε να πέσει παρά να δυσαρεστήσει το μνημόνιο. Στον υγιή συνδικαλισμό ποτέ δεν βάζεις προϋπόθεση να ξεκινήσεις  μια απεργία την σιγουριά ότι θα πετύχεις τους όρους σου. Αυτά γίνονταν στον συνδικαλισμό του πελατειακού κράτους όπου από τα πριν είχε αποφασιστεί τι θα πάρει ο κλάδος , αλλά έπρεπε να φανεί ότι το κέρδισαν οι συνδικαλιστές. Τώρα δεν ήταν  έτσι. Η απεργία αυτή αποφασίστηκε από τη βάση. Ήταν το μέσο επίδειξης και εκτόνωσης της οργής των καθηγητών. Οργής από τις προσβολές της επίσημης πολιτείας αλλά και των φερεφώνων της. Δεν ξέρουμε , δεν έχουμε βρει κάποιο άλλο μέσο πίεσης εμείς οι εκπαιδευτικοί.

Κέρδισαν τις τόσο σπουδαίες συνελεύσεις που έκαναν. Συνελεύσεις υποδειγματικές , δημοκρατικές και ουσιαστικές. Είμαι βέβαιος ότι είχαν χρόνια να τα δουν αυτά. Όπως κι εμείς, οι δάσκαλοι, άλλωστε.

Απέδειξαν , περίτρανα, ότι ήταν συκοφαντίες τα λόγια του Υπουργείου τον Μάιο «…κάνουν απεργία εκ του ασφαλούς, επειδή θέλουν να εκμεταλλευτούν τον μοχλό πίεσης των πανελλαδικών εξετάσεων …» Όμως οι καθηγητές παρέμειναν πιστοί στα λόγια τους και ξεκίνησαν τις πενθήμερες με την πρώτη εβδομάδα του σχολικού  έτους χωρίς κανένα … μοχλό πίεσης . Η πίεση τώρα έπεφτε αποκλειστικά πάνω τους γιατί η οικονομική αιμορραγία της απεργίας ήταν ασήκωτη. Κάτι που έφερνε την κυβέρνηση σε θέση ισχύος και κρυφογελούσε ειρωνευόμενη τον … εχθρό!!! Ντροπή της και μόνο που το σκέφτηκε.

Ειπώθηκε πολλές φορές να ενημερωθούν οι γονείς … να κερδηθούν  οι γονείς κ.ά. , όμως το ανάποδο είναι το σωστό. Η απεργία των καθηγητών δεν  είχε κλαδικά αιτήματα για τα οποία χρειαζόταν συμπαράσταση. Ανέδειξε κυρίως προβλήματα αντιδημοκρατικής λειτουργίας της κυβέρνησης, διάλυσης των θεσμικών οργάνων, εκφασισμού της δημόσιας ζωής, ξεθεμελιώματος της εκπαίδευσης. Γι’ αυτό θα έπρεπε ΟΛΟΙ , γονείς και άλλοι κλάδοι να τους ακολουθήσουμε και να τους ευχαριστήσουμε για την προσπάθειά τους.

   ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης