Η συνδρομή και η διαμόρφωση του ύψους της.

Τα δύο τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση μεταξύ των μελών μας για το ύψος της συνδρομής και για την υποχρέωσή μας να την μειώσουμε. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι δύο. Η οικονομική κρίση της χώρας μας αλλά και η αλλαγή του τρόπου μαζέματος των συνδρομών , μέσω αποδείξεων χέρι χέρι και όχι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (πραγματικά είμαι πολύ περίεργος να ξέρω , αν κάποιοι από αυτούς που φωνάζουν για τη μείωση και αρνούνται να πληρώσουν, αν θα  κάνουν κάτι  όταν  αυτή ξαναπαρακρατηθεί από το μισθό τους. Νομίζω τίποτα δεν θα κάνουν. Και εύχομαι , φυσικά, να μην δεχτούμε σαν σύλλογος να ξαναπαρακρατηθεί  ποτέ από τον μισθό μας)

Για να απαντήσουμε σωστά στο παραπάνω θέμα πρέπει να ανατρέξουμε στο καταστατικό. Αναφέρει, λοιπόν, ότι «το ύψος της συνδρομής καθορίζεται με απόφαση της Γ.Σ. ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. (αρθ. 4)». Άρα, αυτό σημαίνει ότι η συνδρομή είναι ενιαία (δεν διαχωρίζεται σε συνδρομή του συλλόγου Παπαμαύρος και σε ΔΟΕ) και μπορούμε να την καθορίσουμε στη Γ.Σ. (ύστερα και από κάποια πρόταση μέλους) όσο θέλουμε. Όμως λίγο παρακάτω (αρθ. 5) λέει ότι : επειδή έχουμε αποφασίσει να είμαστε μέλη της ΔΟΕ, είμαστε «υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε τη συνδρομή στη ΔΟΕ πάντα κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού της ΔΟΕ (αρθ. 5)». Άρα αυτό σημαίνει , ότι η συνδρομή μας θα πρέπει να είναι 24 € , τουλάχιστον , ακόμα και τίποτα να μην κρατήσουμε για τον Παπαμαύρος.!! Εκτός εάν αποφασίσουμε στη Γ.Σ.  (ύστερα από κάποια πρόταση μέλους μας) να αποχωρήσουμε από τη ΔΟΕ. Κάτι για το οποίο εγώ προσωπικά διαφωνώ.

Ρωτάνε επίσης αν μπορεί κάποιος που δεν πλήρωσε,  να συμμετέχει στη Γ.Σ. Η απάντηση του καταστατικού είναι ρητή: «Κάθε εγγεγραμμένο μέλος του συλλόγου έχει δικαίωμα συμμετοχής στις Γ.Σ. (αρθ.15)» Δεν λέει ότι πρέπει να είναι οικονομικώς εντάξει. Διαγραφή εγγεγραμμένου μέλους δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά, π.χ. επειδή δεν πλήρωσε τη συνδρομή του (την ενιαία συνδρομή του ). Υπάρχει το αρθ. 7 που λέει: «Η Γ.Σ. ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. μπορεί (και όχι πρέπει) να διαγράψει ένα μέλος…» Άρα , όσο κάποιος δεν είναι διαγραμμένος με απόφαση της Γ.Σ. , συνεχίζει να είναι μέλος του συλλόγου.

Ειπώθηκε από πολλούς ότι άλλοι σύλλογοι έχουν τη συνδρομή χαμηλά (π.χ. η Αργυρούπολη 20€) Ναι , πράγματι έτσι είναι. Όμως είναι έτσι για δύο λόγους. Πλήρωσαν και αυτοί στη ΔΟΕ 24 € , συμπληρώνοντας όμως το έλλειμμα της συνδρομής τους από το αποθεματικά χρήματα του συλλόγου τους (άρα πάλι από συνδρομές μελών , αλλά παλιότερες)τα  οποία είχαν αφήσει αδρανή και αχρησιμοποίητα. Και δεύτερον , δεν ζήτησαν καθόλου ποσό συνδρομής για τον δικό του σύλλογο, θεωρώντας ότι και αυτό θα το καλύψουν και πάλι από τα αποθεματικά χρήματά τους (ή το χειρότερο, ότι δεν θα κάνουν έξοδα , άρα εκδηλώσεις!!!) . Κατά τη γνώμη μου , όμως, ένας σύλλογος πρέπει να κάνει έξοδα και εκδηλώσεις και πολλές πολλές δράσεις για το καλό των δασκάλων , άρα να ζητάει συνδρομή. (για τα δεδομένα του συλλόγου μας μπορώ να εγγυηθώ, ότι τα 5 € είναι το μίνιμουμ αναγκαίο ποσό). Εκείνο λοιπόν που άμεσα πρέπει να γίνει είναι  η μείωση της συμμετοχής μας στη ΔΟΕ.

Έγινε μια προσπάθεια (και) πέρυσι , στην 82η Γ.Σ. αντιπροσώπων , και από 27 € την κατέβασαν σε 24 €. Λένε λοιπόν, κάποιοι , μα αφού εμείς εδώ, αποφασίσαμε στην Τ.Γ.Σ. του Ιουνίου να κατεβάσουμε τη συνδρομή στα 20€ (10€ για Παπαμαύρος και 10€ για τη ΔΟΕ), γιατί δεν την κατέβασε η ΔΟΕ; Για να μειωθεί η συνδρομή της ΔΟΕ υπάρχει συγκεκριμένη καταστατική διαδικασία και όχι επειδή κάποιος ή κάποιοι σύλλογοι το αποφάσισαν. Πρέπει την ώρα που ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός της νέας χρονιάς (και όχι ο Απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς) της ΔΟΕ στη Γ.Σ. αντιπροσώπων, να καταψηφιστεί  και να ψηφιστεί άλλος με άλλο ύψος  συνδρομής (π.χ. 10€) από την προϋπολογισθείσα.  Το καλοκαίρι , λοιπόν, που μας πέρασε , οι περισσότεροι αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ψήφισαν τον προϋπολογισμό που έλεγε συνδρομή για ΔΟΕ 24€. Γι’ αυτό παρέμεινε έτσι. Για περισσότερες διευκρινίσεις ρωτήστε τους αντιπροσώπους αυτών των  παρατάξεων και τι έγινε εκεί.

Αν στο παραπάνω σκεπτικό υπάρχει λάθος, θα χαρώ πολύ κάποιος να απαντήσει και να διορθώσει. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει από την «Αρθρογραφία μελών» ή από τα Comments ακριβώς από κάτω ↓.

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης