Τα σχολεία της Ηλιούπολης και η Αξιολόγηση, από Αν.Κιν.

 

Η «αξιολόγηση» (τα νομοθετήματα αυτά που τα έχουν βαφτίσει έτσι) κατά πως φαίνεται προχωράει. Τα υπουργεία ΥΠΑΙΘ και Διοικητικής Μεταρύθμισης , με διάφορες «δημοκρατικές» μεθόδους ξεπερνάνε ένα ένα τα εμπόδια που βάζει ο κόσμος της εργασίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι από τις χειρότερες, τουλάχιστον σε συνθήκες εργασιακών σχέσεων. Αυτής της μορφής η «αξιολόγηση» θα δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ μας. Θα αυξήσει την καχυποψία και το φόβο και κατ’ επέκταση θα μειώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης που θα δίναμε στα παιδιά. Στενοχωρημένος , αδικημένος και φοβισμένος δάσκαλος   σημαίνει   Όχι καλό μάθημα. Πρέπει να την καταλάβουμε όλοι αυτή τη συνεπαγωγή. Γι’ αυτό άλλωστε και η τόσο πλατιά και σθεναρή  αντίδραση και αντίσταση απέναντι στην «αξιολόγηση».

Στην Ηλιούπολη και λόγω δράσης συλλόγου και λόγω συναδέλφων, κρατήσαμε μια αρκετά ικανοποιητική – αρνητική στάση απέναντι στην «αξιολόγηση». Σε 11 από τα 17 δημοτικά σχολεία, η ολομέλεια του συλλόγου διδασκόντων αποφάσισε οι επιταγμένες ομάδες εργασίας να δώσουν αυτούσιες τις απαντήσεις από το κείμενο της ΔΟΕ. Σε 1 από αυτά μάλιστα, είχαν αποφασίσει αρχικά πλήρη άρνηση κατάθεσης αλλά τελικά σε δεύτερη συνεδρίαση το άλλαξαν. Στα υπόλοιπα 6 σχολεία αποφασίστηκε κάθε ομάδα να καταθέσει το δικό της κείμενο και , αν δεν κάνω λάθος, μόνο σε ένα από αυτά αποφασίστηκε σχέδιο δράσης για την επόμενη σχολική χρονιά. Οι αποφάσεις δε , σε αυτά τα σχολεία,  πάρθηκαν με ισχνότατες πλειοψηφίες και κατά βάση το επιχείρημα που βάρυνε για αυτές , ήταν η άρνηση των συναδέλφων για τη ΔΟΕ και για ότι απορρέει απ’ αυτήν!!!!!! (δυστυχώς έχουμε απολέσει χρόνια τώρα την συλλογικότητά μας) .  Οι διευθυντές των σχολείων μας επίσης σε αρκετά μεγάλο ποσοστό , 11 από τους 17 (όχι στα ίδια σχολεία με τα παραπάνω) , υπέγραψαν το κείμενο της ΔΟΕ με το οποίο αρνούνταν την συμμετοχή στην εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση και το κατέθεσαν στην Διεύθυνση Α’ Αθήνας.  Για τα νηπιαγωγεία, απ’ ότι έμαθα,  τα περισσότερα κατέθεσαν αυτούσιο το κείμενο της ΔΟΕ.

Συνάδελφοι, μην πέσουμε στην παγίδα. Το Σεπτέμβριο να πάμε προετοιμασμένοι, συσπειρωμένοι  και «διαβασμένοι» απέναντι σ’ αυτήν την κοροϊδία που η δημοκρατική μας κυβέρνηση ονόμασε «αξιολόγηση» , ξεφτιλίζοντας την πραγματικά ωραία και σημαντική έννοιά της.

 

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης