Σκέψεις για την ΥΑ του νέου ωραρίου στα σχολεία, από ΑνΚιν

Η Υ.Α. για τον ενιαίο τύπο σχολειού σε γενικές γραμμές κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Ατέλειες και λάθη έχει, π.χ. η κατάργηση της πρωινής ζώνης, αλλά οι βασικές της ρυθμίσεις είναι σωστές. Ο λόγος που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση φυσικά και δεν είναι η ισονομία , η δικαιοσύνη ,  η διασφάλιση της συνταγματικότητας  ή η κούραση των μικρών μαθητών  όπως ψευδώς μας λέει, αλλά είναι οι οικονομικοί λόγοι και ο εξορθολογισμός. Σε μία χρεοκοπημένη Ελλάδα, βέβαια,  είναι πολύ λογικό να πρέπει να περιοριστούν τα περιττά και παράλογα έξοδα ενός σχολείου που δημιουργούσαν π.χ. η δυσαρμονία ανάμεσα σε διδακτικό ωράριο τάξης και ωράριο εκπαιδευτικού.

Ποιος είναι λοιπόν ο κεντρικός πυρήνας της; Το σημείο κλειδί , κατά τη γνώμη μου, της Υ.Α. είναι το ωράριο του δασκάλου (ΠΕ 70) να ξεπερνάει τις αναγκαίες διδακτικές ώρες του τμήματός του, με αποτέλεσμα κανένα τμήμα να μην χρειάζεται συμπλήρωση ωραρίου και από άλλον δάσκαλο.!!  Έτσι βλέπουμε ότι οι ώρες Δασκάλου για Α’ και Β’ είναι 21/στις 30 (από 23/στις 35) και για Γ’, Δ’ , Ε’ και Στ’ είναι 20/στις 30 (από 22/στις 35. Στα μη ΕΑΕΠ ήταν 24/στις 30 !!) . Άρα τμήμα και δάσκαλος. Τέλος.

Έτσι από τη μια μεριά εξορθολογίζεται το σύστημα αλλά από την άλλη δημιουργεί πλεονάσματα δασκάλων αφού καταργεί την συμπλήρωση ωραρίου και τους δασκάλους του ολοήμερου. Πού θα πάνε όμως τόσοι δάσκαλοι ; Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, στην Ηλιούπολη υπάρχουν σχολεία με 4 οργανικές επιπλέον για ολοήμερο και 1 για συμπλήρωση ωραρίου σε ένα κανονικό 12/θέσιο !!!!!

Πιστεύω ότι από τα «συμφραζόμενα» βγαίνει πως, οσονούπω, η επόμενη κίνηση του Υπουργείου θα είναι ο επανακαθορισμός της οργανικότητας των σχολείων με βάση τους εγγεγραμμένους μαθητές και η μετακίνηση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών που θα δημιουργηθούν , δυστυχώς.

Υ.Γ.1 Εύχομαι και ελπίζω, ένα μέρος των υπεράριθμων που θα δημιουργηθούν να προνοήσουμε να αξιοποιηθεί για αναπλήρωση ασθενών και όχι άλλο πια, όπως τώρα, αρρωσταίνει ο δάσκαλος => κλείνει το τμήμα του !!!!!!

Υ.Γ 2 Εύχομαι και ελπίζω, αυτόν τον υπέροχο νόμο για συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων στην ανάδειξη του διευθυντή , να έχει μια «αριστερή» κυβέρνηση την πολιτική βούληση να τον κρατήσει και να μην τον αποσύρουν για χάρη της συνέντευξης , όπως ακούγεται.

 

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης