ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΟΕ 24/2/2020, ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΟΕ 24/2/2020, ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε στις 24/2 Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ αφού είχαν προηγηθεί έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών. Οι Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν την απεργιακή κινητοποίηση για τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση. Οι χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί που αψήφησαν την κυβερνητική προπαγάνδα περί αυξήσεων και καλυτέρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, οι δεκάδες Σύλλογοι που οργάνωσαν εκδηλώσεις με σκοπό να δυναμώσει το απεργιακό κλίμα, οι συνάδελφοι που συνέβαλαν με τις περιοδείες και ανέδειξαν πως το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη άλλα αφορά ολόκληρη τη ζωή των εργαζομένων, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια! Δεν είναι τυχαίο πως στους Συλλόγους εκείνους που η δράση τους είχε τα παραπάνω χαρακτηριστικά όλο το προηγούμενο διάστημα, τα ποσοστά της απεργίας ήταν αυξημένα. Αποδείχτηκε και στην πράξη πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εξασφάλισε τη συναίνεση των εργαζομένων στο νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Στον αντίποδα, η ΔΟΕ ουσιαστικά ήταν απούσα από την οργάνωση της απεργίας! Με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ –ΕΡΑ –ΑΕΕΚΕ) δεν μπήκε στον κόπο να βγάλει ούτε μια απεργιακή ανακοίνωση! Στο δε κείμενο – «εισήγηση» προς τους Συλλόγους δεν υπήρχε ούτε ένα επιχείρημα που να εξηγεί στους συναδέλφους την ανάγκη να απεργήσουν! Και σα να μην έφτανε αυτό, με περίσσιο θράσος η παραπάνω πλειοψηφία προσήλθε στην Ολομέλεια χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα γιατί κατά τα λεγόμενά της «η απεργία δεν είχε τα αναμενόμενα ποσοστά»!

Οι πρόεδροι των Συλλόγων που στο τιμόνι βρίσκεται η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών έφεραν στη συζήτηση την πλούσια πείρα τους όλο αυτό το διάστημα από την προσπάθεια να οργανωθεί η απεργιακή απάντηση στο νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση, όχι με ευχολόγια και ανέξοδους λεονταρισμούς αλλά με σχέδιο και επιμονή, σχολείο – σχολείο, συνάδελφο το συνάδελφο. Και σε αυτούς τους Συλλόγους η απεργία ήταν πετυχημένη! Τα ποσοστά κυμάνθηκαν από 25-30% με πολλά μεγάλα σχολεία να κλείνουν.

Επιπλέον οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ προκάλεσαν συζήτηση και απαίτησαν η ΔΟΕ να στηρίξει το ψήφισμα της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το συνέδριο – παρωδία της ΓΣΕΕ στις 25/2.  Ένα συνέδριο στο οποίο αντί για σύνεδρους-εργάτες, θα παραβρίσκονταν η κυβέρνηση, οι Εισαγγελείς και τα ΜΑΤ! Γιατί το κύριο σε αυτό το Συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι αν θα μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν Σωματεία και να κάνουν τα Συνέδριά τους με βάση τα καταστατικά, χωρίς την εργοδοσία, το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής. Η ΔΑΚΕ κράτησε την τακτική των ίσων αποστάσεων, εξισώνοντας με αυτό τον τρόπο την ηγεσία της ΓΣΕΕ δηλαδή τους «εργατοπατέρες» και τους εργοδότες με τους απλούς εργάτες, εκπροσώπους Σωματείων. Η ΔΗΣΥ τάχτηκε ως αδερφή παράταξη της ΠΑΣΚΕ χωρίς περιστροφές στο πλευρό του Παναγόπουλου και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ! Δυστυχώς οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΟΕ (ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ) αν και στην ΑΔΕΔΥ στήριξαν το παραπάνω ψήφισμα, δεν κράτησαν την ίδια στάση στη ΔΟΕ. Πρέπει να προβληματίσει κάθε συνάδελφο η στάση «και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» που επέλεξαν οι παραπάνω δυνάμεις και ευθύνονται που η ΔΟΕ, η μεγαλύτερη Ομοσπονδία του Δημοσίου «κωφεύει» απέναντι στα εκφυλιστικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη ΓΣΕΕ.

Για τα ιδιαίτερα εκπαιδευτικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο η πλειοψηφία της ΔΟΕ προσπάθησε να «βαφτίσει το ψάρι κρέας». Εμφάνισε για μια ακόμα φορά ως μεγάλη κατάκτηση την υλοποίηση της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο που έχει οδηγήσει στο στρίμωγμα των νηπίων σε πλήθος ακατάλληλων αιθουσών, σε υπόγεια και σε κοντέινερ, με απουσία χρηματοδότησης για υλικοτεχνική υποδομή αλλά και του απαραίτητου προσωπικού! Αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να υλοποιήσει την απόφαση των πάνω από 77 εκπαιδευτικών σωματείων για Απεργία – Αποχή από την Αξιολόγηση και ας υψώνει στεντόρεια φωνή το Υπουργείο ότι θα ξεκινήσει η Αξιολόγηση! Η πλειοψηφία, εξαπέλυσε μάλιστα «πυρά» προς τα Σωματεία γιατί δεν εναρμονίζονται με την Ομοσπονδία.

Στο ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς αλλά και στα δικαιώματα των αναπληρωτών απουσίαζε κάθε σχέδιο οργάνωσης και διεκδίκησης ώστε να μονιμοποιηθούν εδώ και τώρα όλοι όσοι δουλεύουν ως συμβασιούχοι (αναπληρωτές) και τόσα χρόνια καλύπτουν τα στοιχειώδη κενά στην εκπαίδευση. Είναι πραγματικά τραγικό η όλη «ενεργητικότητα» της πλειοψηφίας του ΔΣ να εξαντλείται γύρω από την περίφημη προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μηχανισμούς δηλαδή που έχουν Ευαγγέλιο την ελαστική απασχόληση!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια Προέδρων επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως η πλειοψηφία της ΔΟΕ βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος από τη μεγάλη μάζα του κλάδου! Τόσο η στάση αναμονής όσο και η άρνηση να οργανώσει την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης αποδεικνύει πως είναι μέρος του προβλήματος.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, κάθε σωματείο, να δυναμώσει την πάλη για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.  Να κάνει στροφή από το δρόμο της μοιρολατρίας, στο δρόμο του αγώνα! Εκεί βρίσκεται η ελπίδα, στην προσπάθεια οργάνωσης και διεκδίκησης τόσο των απωλειών μας που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσο και των σύγχρονων αναγκών μας.

Καλούμε τους συναδέλφους και τα Σωματεία :

-     Την Παρασκευή, 6/3 στις 13.30 μμ με συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας για την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας εκπαιδευτικού και κυρίως της αναπληρώτριας

-     Την Κυριακή 8/3 στις 11.00 πμ στο Σύνταγμα τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας

-     Προετοιμάζουμε την αγωνιστική απάντηση στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που θα αφορά τη δομή, το περιεχόμενο του σχολείου και την αξιολόγηση.

 

Αθήνα, 28/2/2020

Ανακοίνωση για το προσφυγικό

ΠAME

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ  ΜΕΤΩΠΟ

Μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (Π.Σ.Ο.)

Αγ. Φιλοθέης 5β,  105 56 Aθήνα

Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786   Fax  210 3802 864

E-mail : pame@pamehellas.grhttp://www.pamehellas.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο, τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΕΕ και ΝΑΤΟ και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχει ενεργά σε αυτούς.

Είναι αυτοί που διαλύουν χώρες και ξεριζώνουν λαούς ολόκληρους και μετά εγκλωβίζουν τα θύματά τους σε κάθε είδους «φυλακή». Είναι αυτοί που δίνουν αέρα στα πανιά της τούρκικης άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης του Ερντογάν, για να χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες κάθε χώρας ως όχημα  προκειμένου να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα και να παίζουν τα δικά τους γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή.

Είναι υπεύθυνοι για τις εκατόμβες των νεκρών μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μικρά παιδιά, για την έκθεσή τους σε όλο και πιο επικίνδυνους δρόμους διαφυγής, για την ένταση της εκμετάλλευσής τους από τους διάφορους «διακινητές» που κερδοφορούν πάνω στο υστέρημα των δυστυχισμένων ανθρώπων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ομοθυμία του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών κομμάτων που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, υποστηρίζει μέχρι κεραίας τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη και φυλακή – «κλειστού» ή «ανοιχτού» τύπου – προσφύγων και μεταναστών. Μαζί με τον δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου σε ξεριζωμένους ανθρώπους που το δικαιούνται, επιστρατεύει κάθε μέσο καταστολής απέναντί τους και απέναντι σε όσους αγωνίζονται χωρίς να τσιμπούν στο μικρόβιο του εθνικισμού που σπέρνει. H εμπλοκή της Frontex, για τη φύλαξη των συνόρων, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό.

Με την «ομοψυχία» που προβάλουν ενισχύουν αντιδραστικά, ξενοφοβικά, ρατσιστικά και φασιστικά στοιχεία που επιδιώκουν να στρέψουν τους Έλληνες εργάτες ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, στα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ο πραγματικός εχθρός των εργατών και των βιοπαλαιστών όλου του κόσμου είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τη δουλειά και το μόχθο μας, για να αυγαταίνουν τα πλούτη τους.

Είναι οι πολιτικές τους, που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που έχουν μετατρέψει τη «γειτονιά» μας σε μια ευρύτερη πυριτιδαποθήκη ανταγωνισμών και πολεμικών συγκρούσεων, που δυναμώνουν τα ρεύματα της προσφυγιάς και ταυτόχρονα τα εγκλωβίζουν φτιάχνοντας «φράγματα» και «φυλακές», για να προστατεύουν το «κοινό σπίτι» της ΕΕ. Είναι αυτοί που με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, ανοιγοκλείνουν ανάλογα τις κάνουλες για την είσοδο ή όχι προσφύγων ως φτωχό, εργατικό δυναμικό.

Η ενότητα των εργαζόμενων χτίζεται στους αγώνες και στην πάλη απέναντι στις κυβερνήσεις και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που βρίσκονται απέναντι τους.

Η προστασία των συνόρων δε μπορεί να συνοδεύεται με μισανθρωπισμό, με «αυτόκλητους» υπερασπιστές που κάνουν επίδειξη δύναμης πάνω σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους ή με φωνές που μιλούν για εκτοπισμούς των προσφύγων σε ξερονήσια.

Τέτοιες εικόνες προσβάλλουν και υπονομεύουν τους πρόσφατους αγώνες των νησιωτών αλλά δε μπορούν να λερώσουν την αλληλεγγύη που έχουν δώσει απλόχερα οι κάτοικοι, τα συνδικάτα και μαζικοί φορείς όλα αυτά τα χρόνια. Τέτοιες αντιδραστικές φωνές πρέπει να μπουν στο περιθώριο, να μη σηκώνουν κεφάλι όσοι σπέρνουν το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού στις γραμμές του εργαζόμενου λαού. Ο λαός μας ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αλληλεγγύη και πανανθρώπινα ιδανικά, μπορεί να διακρίνει τον πραγματικό ένοχο, να μη «χτυπάει» το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι, να στοχεύει στους πραγματικούς θύτες και όχι στα θύματα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να βγουν θαρρετά και με την ανακοίνωση στο χέρι και να βρεθούν σε χώρους δουλειάς, στους κλάδους, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις.

Να δώσουν απάντηση στις αντιδραστικές φωνές του εθνικισμού, στην καταστολή αλλά και στον επικίνδυνο αστικό κοσμοπολιτισμό των «ανοιχτών συνόρων», να μπουν μπροστά στην πάλη για:

  • Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.
  • Άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού που επιθυμούν. Στήριξη του δικαιώματος των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
  • Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.