Έλεγχος νομιμότητας πτυχίων, από ΔΟΕ

 

Θέμα:  Έλεγχος νομιμότητας πτυχίων

 

Στις 16-12-2013, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όρισε πως «Οι αρμόδιοι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Διοικητικού / Προσωπικού των Υπηρεσιών, καλούνται εντός τριών (3) μηνών να ελέγξουν τη νομιμότητα πρόσληψης/μετάταξηςκαι μετατροπής της εργασιακής σχέσης σε αορίστου χρόνου των υπαλλήλων».

Στις 21-1-2012, το Υπουργείο Παιδείας, καλεί με έγγραφό του τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προβούν άμεσα στο σχετικό έλεγχο καθιστώντας τους Διευθυντές των σχολείων υπεύθυνους για την ενυπόγραφη ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

Αυτό, όμως, που στην πράξη συμβαίνει είναι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να έχουν αναθέσει όλο το φόρτο της συγκέντρωσης, επικύρωσης και ελέγχου των τίτλων στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και να βάζουν τους εκπαιδευτικούς σε μια διαδικασία να προσκομίζουν για μια ακόμη φορά στην υπηρεσία, τίτλους που έχουν καταθέσει ήδη (εκτός αν θεωρείται ότι όταν τους προσκόμισαν οι υπηρεσίες έκαναν πλημμελή έλεγχο).

Οι διευθυντές των σχολείων, δίχως καμία γραμματειακή υποστήριξη, είναι ήδη επιφορτισμένοι με τη διεκπεραίωση απίστευτου όγκου υπηρεσιακής και μη ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (αφού το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν προχωρά σε ένα στοιχειώδες, έστω, φιλτράρισμα των εγγράφων που ο οποιοσδήποτε στέλνει στα σχολεία) και με το τεράστιο σε όγκο, εργατοώρες και ευθύνη έργο της καταχώρησης των στοιχείων στην πλατφόρμα my school,  μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία που τους υποχρεώνει να δαπανούν πάρα πολλές ώρες προσωπικού – οικογενειακού χρόνου δίχως, φυσικά, καμία αμοιβή.

Είναι σαφές ότι δεν προκύπτει από τις εγκυκλίους τόσο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και του Υπουργείου Παιδείας ότι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα πρέπει να επιφορτιστούν και με αυτή την ευθύνη. Αυτός άλλωστε είναι, προφανώς, και ο λόγος που οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας στο να ζητήσει η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε οκτώ (8) αντί τρεις (3) μήνες.

Είναι, επίσης, σαφές ότι η όλη διαδικασία δεν παρέχει εγγυήσεις ουσιαστικού ελέγχου και εντοπισμού πλαστών τίτλων, θέμα που η Δ.Ο.Ε. έχει αναδείξει με παρεμβάσεις και ανακοινώσεις της.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δώσει άμεσα εντολή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αποσύρουν τις εντολές που έχουν αποστείλει στις σχολικές μονάδες. Ο  έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί από το Υπουργείο και τις Διευθύνσεις με βάση  τα έγγραφα που υπάρχουν στους προσωπικούς φακέλους των εκπαιδευτικών αφού οι φάκελοι μας βρίσκονται στην υπηρεσία. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σε κάποιο φάκελο έλλειψη των επιστημονικών προσόντων διορισμού ή μετέπειτα εξέλιξης, τότε μόνο να ζητηθούν από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό, όπως θα πρέπει να ζητηθούν νέοι τίτλοι που δεν υπάρχουν στην υπηρεσία.