Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ Νικολάρα Λάμπρου 6974750410 Αναγνωσταρά Γιάννη 6975308409 paremvasisdoe@gmail.com, www.paremvasis.gr Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση
των εκπροσώπων
των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων
στο Δ.Σ της ΔΟΕ
Νικολάρα Λάμπρου 6974750410
Αναγνωσταρά Γιάννη 6975308409
paremvasisdoe@gmail.com, www.paremvasis.gr

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Το αγωνιστικό ρεύμα της ανεξαρτησίας
αποκαθηλώνει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών της 5ης ΝΟΕΜΒΡΗ 2012

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των συναδέλφων που στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη για τα υπηρεσιακά συμβούλια:
• Καταδίκασαν το συνδικαλισμό της ήττας και της συνδιαλλαγής, το συνδικαλισμό των κυβερνητικών διαδρόμων και του ρουσφετιού, το γραφειοκρατικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
• Έστειλαν μήνυμα αγώνα – αντίστασης – ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ., που επιδιώκουν την πλήρη χρεοκοπία της κοινωνίας και την οριστική αποσάθρωση κάθε κοινωνικού δικαιώματος.
• Αποκαθήλωσαν τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, από τα μισά σχεδόν ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ.
• Ανέδειξαν το ρεύμα του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού, της συλλογικότητας και της χειραφέτησης, ως τον αντίπαλο πόλο στη γενικευμένη σύγκρουση για την κοινωνία και την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ΠΑΣΚ παρουσιάζει μεγάλη πτώση της τάξης του 40%, χάνοντας σχεδόν 10.000 ψήφους, ενώ και η ΔΑΚΕ έχει απώλειες της τάξης του 25%, από τα αποτελέσματα του 2010, χάνοντας 4000 ψήφους. Και οι δύο χάνουν πολλούς αιρετούς σε μια σειρά από περιοχές. Την ίδια στιγμή, οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις είναι τρίτη δύναμη στο ΚΥΣΠΕ με συνεχώς μειούμενη τη διαφορά της από τη δεύτερη ΠΑΣΚ.

Παρά την «χείρα βοηθείας» της διοίκησης στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία (επίσπευση εκλογών, μηχανισμοί) οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την οργή τους για τη βαρβαρότητα των μέτρων της συγκυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) και άνοιξαν δρόμο ελπίδας και ανατροπής με τις πολιτικές της Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

Η εκλογή αιρετών από το ανεξάρτητο, αγωνιστικό ρεύμα με ψηφοδέλτια των Παρεμβάσεων στα ΑΠΥΣΠΕ Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στα ΠΥΣΠΕ Α’, Β’, Γ’, Αθήνας, Πειραιά, Λασιθίου ή με ευρύτερα αγωνιστικά αριστερά ψηφοδέλτια στα ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, Πελοποννήσου και Ξάνθης, αλλά και στα ΠΥΣΠΕ: Α’,Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, Δ’ ΑΘΗΝΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΦΩΚΙΔΑΣ, ΣΑΜΟΥ, ΠΕΛΛΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΧΑΝΙΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, αλλάζει τον εκπαιδευτικό χάρτη, φέροντας στο προσκήνιο τις ανεξάρτητες ταξικές δυνάμεις.

Χαιρετίζουμε παράλληλα όλους τους αγωνιστές που διέθεσαν όλες τους τις δυνάμεις, το προηγούμενο διάστημα, για να δυναμώσει η παρουσία της ριζοσπαστικής εκπαίδευσης στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ξεκάθαρα ότι οι παρατάξεις των διαδρόμων της εξουσίας(ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ) εξορίζονται από το κεντρικό σκηνικό της εκπαίδευσης.

Το επόμενο διάστημα, η μαχόμενη ριζοσπαστική εκπαίδευση, θα δώσει τη μάχη :
• Για την ενίσχυση των Σωματείων και των Συλλόγων και το άνοιγμά τους στην κοινωνία, ενάντια στο σάρωμα των εργασιακών σχέσεων, την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου, την αξιολόγηση – χειραγώγηση και την κοινωνική εξαθλίωση.
• Για την ενίσχυση των διαδικασιών βάσης και τον ευρύτερο Συντονισμό των Συλλόγων.

Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς και έως το Συνέδριο της ΔΟΕ, οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο της αποκαθήλωσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε όλους τους Συλλόγους και στην Ομοσπονδία.

Να στείλουμε στο σπίτι τους, τους γραφειοκράτες.
Το συνδικάτο στα χέρια των εκπαιδευτικών.

προτάσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Προτάσεις για μια πολύμορφη παρέμβαση με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

Λογοτεχνικά βιβλία

«Το δόκανο», του Γιάννη Παπαοικονόμου

«Τα γενέθλια» και «Τα Χέγια», της Ζωρζ Σαρρή

«Οι πελαργοί θα ξανάρθουν», της Μαρούλας Κλιάφα

«Η σφεντόνα του Δαυίδ», του Παντελή Καλιότσου

«Ένα – ένα – τέσσερα» και «Κάτω από την καρδιά της», της Βούλας Μάστορη

 

Βιβλία

Από το Δοκίμιο: 3.B.11 (Τα «Ιουλιανά»: Γεγονότα – αιτίες), 3.Β.12 (Η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου) και τον Επίλογο

«Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας», του Μάκη Μαϊλη

«Οι αμετανόητοι: το ημερολόγιο ενός δεσμώτη. Γυάρος – Παρθένι», του Βάσου Γεωργίου

«Με τις λόγχες στα πλευρά. Γιούρα – Λέρος, 1967 – 1971», του Κώστα Παπανικολάου

«Ρεπορτάζ κάτω από τις ερπύστριες» και «Κόντρα στη Χούντα», του Γιώργη Μωραΐτη

 

Επιλογή από τον Ριζοσπάστη

Βασικές πολιτικές εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα από το 1974 μέχρι το 2007, 5-6/5/2012

Αντιιμπεριαλιστικός ξεσηκωμός με επίκαιρα οράματα, 16/11/2008

Για την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, 13/7/2008

Η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη δικτατορία, 13/11/2011

Ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις, 25/4/2010

 

Επιλογή από την ΚΟΜΕΠ

Δημήτρης Γόντικας, Η στάση των κομμουνιστών στη δικτατορία: περί κομμουνιστικού ατσαλώματος, ΚΟΜΕΠ 5/2010

Μάκης Μαϊλης, Για τα «Ιουλιανά», ΚΟΜΕΠ 3/2005

Αρχειακό υλικό: Αποσπάσματα από την ανάκριση φυλακισμένων γυναικών από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών, ΚΟΜΕΠ 1/2006

Χρονολόγιο: Τα χρόνια της δικτατορίας, ΚΟΜΕΠ 2/1999

 

Ποιήματα

«Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέμβρη», Ραβανή – Ρεντή

«Το χρονικό των τριών ημερών», Κωστούλας Μητροπούλου

«Ρωμιοσύνη», «Το αγόρι και η πόρτα», Ρίτσου

«Ο φασισμός», Μπρεχτ

 

Ορισμένοι τίτλοι τραγουδιών

Θεοδωράκης: Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, Σωτήρης Πέτρουλας, Οι πρώτοι νεκροί, Το γελαστό παιδί, Ήταν νέοι – ήταν παιδιά, Αυτά τα δέντρα, Σώπα όπου να’ ναι, Είμαστε δυο – είμαστε τρεις, Ο αδερφός τον αδερφό

Λοϊζος: Τ’ ακορντεόν, Ο δρόμος

Αγγουλές – Μπακαλάκος: Μην καρτεράτε

Σαββόπουλος : Η δημοσθένους λέξις, Η παράγκα, Η συγκέντρωση της ΕΦΕΕ,

 

Ταινίες

Τα πέτρινα χρόνια, του Παντελή Βούλγαρη. Φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις είναι η μοίρα που ακολουθεί κάθε αγωνιστή, αλλά και τον απλό άνθρωπο που είχε οραματιστεί μετά τον πόλεμο μια ελεύθερη δημοκρατική Ελλάδα. Η ταινία καταγράφει την αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού, που η αγάπη και η αφοσίωσή τους παρέμεινε ζωντανή μέσα στις συνθήκες της ταραγμένης πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα μετά το τέλος του Εμφυλίου έως και την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο αγνοούμενος, του Κώστα Γαβρά. Ένα πολιτικό θρίλερ που βασίζεται στο βιβλίο του Τόμας Χάουζερ και αναφέρεται στην ιστορία του Τσαρλς Χόρμαν, Αμερικανού ακτιβιστή, ο οποίος αγωνιζόταν ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς και εξαφανίστηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Χιλή. Η γυναίκα του και ο πατέρας του αρχίζουν μια έρευνα και ανακαλύπτουν ότι η εξαφάνιση του Τσαρλς αποτελεί μέρος μιας πολιτικής συνωμοσίας στην οποία εμπλέκονται ιθύνοντες της αμερικανικής κυβέρνησης.

 

Θεατρικά

 «Αντιγόνη» του Μπρεχτ

 Διαλογικά αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά βιβλία που προτείνονται

 «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» του Μπρεχτ (παίζεται στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»)

Επίσης για θεατρικά, ποιήματα και άλλα υλικά μπορείτε να βρείτε και στο site www.edupame.gr

Αρκετά υλικά έχουν σταλεί  στα σχολεία .

 

 

αντιφασιστικό κινηματογραφικό φεστιβάλ

Φεστιβάλ αντιφασιστικών ταινιών

 

 
Φεστιβάλ αντιφασιστικών ταινιών διοργανώνει η «NEW STAR» (8-13/11) στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX» (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβάλλονται καθημερινά (5 μ.μ. – 1 π.μ.) ευρωπαϊκές και αμερικανικές παραγωγές και συμπαραγωγές, μεταξύ των οποίων και ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, όπως οι Αλάν Ρενέ («Νύχτα και Καταχνιά»), Πιερ Πάολο Παζολίνι («Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα»), Βόλκερ Σλέντορφ («Το ταμπούρλο»), Αντρέι Ταρκόφσκι («Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν»)…

Οι νεότεροι αξίζει να γνωρίσουν την ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης της ΕΣΣΔ, με ταινίες όπως η «Ζόγια», του Λεφ Αρνσταμ (βραβείο σεναρίου Φεστιβάλ Κανών, 1946), διάσημη σοβιετική ταινία για τη ζωή της ηρωίδας Ζόγια Κοσμοντεμιάνσκαγια, που απαγχονίστηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών από τους ναζί, και το «Ημίχρονο του θανάτου», του Γιεβγκένι Καρέλοφ (1960), που αφηγείται μια αληθινή ιστορία που συνέβη το καλοκαίρι του 1942 στην κατεχόμενη από τους ναζί Ουκρανία, όπου ο Γερμανός διοικητής θέλοντας να «συσφίξει» τις σχέσεις των στρατευμάτων κατοχής με τους ντόπιους, διοργάνωσε προπαγανδιστικό ποδοσφαιρικό αγώνα. Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς και το ολοφάνερα προκαθορισμένο σκορ, οι Σοβιετικοί συμμετείχαν, μετατρέποντας το παιχνίδι σε εφιάλτη για τους ναζί.

Για κάθε μέρα του αφιερώματος ισχύει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο των 5 ευρώ και 3 ευρώ για ανέργους.

Σήμερα, 4.30 μ.μ.: «Νύχτα και καταχνιά» Αλάν Ρενέ – Μισέλ Μπουκέ (Γαλλία 1955), 5 μ.μ.: «TAXI» Κάρλος Σάουρα (Ισπανία 1996), 7 μ.μ.: «Ο αληθινός φασισμός» Μιχαήλ Ρομ (ΕΣΣΔ, 1965), 9.15 μ.μ.: «Το αυγό του φιδιού» Ιγκμαρ Μπέργκμαν (Δ. Γερμανία, 1977), 11 μ.μ.: «Γκερνίκα» Αλάν Ρενέ (Ισπανία, 1998).

Παρασκευή, 4.30 μμ: «Γκερνίκα», 5 μ.μ.: «Φασιστικές μπότες» (κινούμενα σχέδια), 5.45 μ.μ.: «Η πτώση του Βερολίνου» Γιούρι Ράιζμαν, 7 μ.μ.: «MACHUCA» Andres Wood (Χιλή, 2004), 9.15 μ.μ.: «PUNISHMENT PARK» Peter Watkins, 10.30 μ.μ.: «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα» Πιερ Πάολο Παζολίνι (1975).

Από το ερχόμενο Σάββατο ξεκινάνε προβολές από τις 12 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα στις 10 και 11/11 έχει ως εξής: 10/11, 12 μ.: «Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ, 2.30 μ.μ.: «Το κορίτσι των ονείρων σου» του Φερνάντο Τρουέμπα, 5 μ.μ.: «Προσοχή λύκοι» (αντιφασιστικά κινούμενα σχέδια), 6 μ.μ.: «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» του Ρομπέρτο Ροσελίνι, 8 μ.μ.: «Ο αληθινός φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ, 10.30 μ.μ.: «Το ταμπούρλο» του Βόλκερ Σλέντορφ. 11/11 12 μ.: «Ο μεγάλος δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν, 2 μ.μ.: «Ελα να δεις», 5 μ.μ.: «Οι αγώνες των πρωτοπόρων» (αντιφασιστικά κινούμενα σχέδια), 5.45 μ.μ.: «Νύχτα και καταχνιά» των Αλάν Ρενέ, Μισέλ Μπουκέ, «Η μάχη του Στάλινγκραντ» του Σ. Πουμιάνσκαγια, 8.30 μ.μ.: «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Αντρέι Ταρκόφσκι, 10.15 μ.μ.: «Η σφαγή» των Monika Borgmann, Lokman Slim, Hermann Theissen.

από την ταινία «Έλα να δεις» του Κλίμοφ