Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Ψήφισμα αλληλεγγύης

Καμία έφεση δεν αλλάζει τη στάση της εργοδοσίας

Αλληλεγγύη στην απολυμένη και απαίτηση για πλήρη δικαίωσή της

Καταδικάζουμε τον εργοδότη της εταιρείας VresNET (εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου στην Καλλιθέα, Αθήνα) Ηρακλή Μπάμζα, ο οποίος (κατα το έτος 2017) απέλυσε έγκυο εργαζόμενη στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης και στην συνέχεια απέλυσε τρεις ακόμα εργαζόμενους από την εταιρεία που τόλμησαν να μιλήσουν για το αυτονόητο, υπερασπιζόμενοι τη συνάδελφό τους.

Στη συνέχεια, και σε ένα όργιο αυταρχισμού, ο εργοδότης προχώρησε και σε μηνύσεις. Εκτός από τις απανωτές μηνύσεις στην ίδια την εργαζόμενη για πολλούς και διάφορους ψευδείς λόγους, έχει επίσης καταθέσει: μια μήνυση σε συνάδελφο μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ και μια στην συνάδελφο που κατέθεσε υπέρ της εργαζόμενης εγκύου στην επιθεώρηση εργασίας! Οι δύο εργαζόμενοι που μηνύονται για την αυτονόητη συμπαράστασή τους στην απολυμένη συμμετέχουν στο συνδικάτο ΣΕΤΗΠ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος άνθρωπος, την άνοιξη του 2018 μήνυσε και ολόκληρο το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καθώς και μία σειρά άλλων σωματείων, κοινωνικοπολιτικών συλλογικοτήτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή τόλμησαν να εκφράσουν και αυτές την αλληλεγγύη του στην εργαζόμενη!

Μηνύσεις, οι οποίες δεν σταματούν ακόμα και όταν εκδικάζεται η υπόθεση και έχει ως αποτέλεσμα τη δικαίωση της εργαζόμενης και την επιβολή αποζημίωσης από τον εργοδότη προς την απολυμένη. Από τη στιγμή της δικαίωσης της εργαζόμενης μέχρι και σήμερα ο κ. Μπάμζας, δεν σταμάτησε να μηνύει συναγωνιστές και μέλη της οικογένειας της Αριστέας, ενώ παράλληλα δεν έχει καταβάλλει δραχμή από τις αποζημιώσεις που δικαιούται η εργαζόμενη.

Στον αντίποδα όλων αυτών, επιμένει να αμφισβητεί την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση ασκώντας έφεση. Στην εκδίκαση της υπόθεσης ο εργοδότης ήταν απών, μιας και δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τις πράξεις του. Αυτές οι πράξεις του είναι που τον καταδικάζουν και καμία έφεση δεν μπορεί να τις αλλάξει. Καλούμε το δικαστήριο, να δικαιώσει για άλλη μια φορά την εργαζόμενη, η οποία έχει μαζί της όχι μόνο το δίκιο με το μέρος της, αλλά και την αλληλεγγύη όσων συνυπογράφουμε αυτό το ψήφισμα.

 

Η αδιαλλαξία της εργοδοσίας συνοδεύεται με την επίθεση στη μητρότητα, η οποία επιτείνεται και με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου (σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων μπορούν να συμπεριληφθούν και γυναίκες σε εγκυμοσύνη), αλλά και με την τρομοκράτηση των εργαζόμενων, πρακτικές που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες από το εργατικό κίνημα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απολυμένη εργαζόμενη και στους συναδέλφους που μηνύθηκαν. Δηλώνουμε την στήριξη μας σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του, που παλεύει ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, που υπερασπίζεται τα εργατικά δικαιώματα.

Να μην αφήσουμε αναπάντητο να πράττει κάποιος το αυτονόητο και να μηνύεται για τον αγώνα του! Καμία απειλή, καμία απόλυση, καμιά αυθαιρεσία να μην μείνει αναπάντητη. Ο εργοδότης να πληρώσει τα όσα ορίζει η δικαστική απόφαση, στην εργαζόμενη.

 

  • Απαιτούμε την πλήρη δικαίωση της απολυμένης εργαζόμενης! Σεβασμό στη μητρότητα και τα δικαιώματα των γυναικών.
  • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των μηνύσεων! Κάτω τα χέρια από όποιον και όποια αντιστέκεται.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας καταγγέλλει τη θρασύδειλη δράση φασιστοειδών που λέρωσαν με φασιστικά συνθήματα το 4ο ΓΕΛ Πετρούπολης απειλώντας την καθηγήτρια του σχολείου και Γραμματέα της τοπικής ΕΛΜΕ και συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ, Αθανασία Ρήγα, ότι θα πεθάνει.
Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση στη συνάδελφο και καλούμε τους συλλόγους γονέων και τους συναδέλφους μας να απομονώνουν τα φασιστικά στοιχεία.
Δε θα επιτρέψουμε να περάσει το μίσος και οι απειλές των φασιστών στα σχολεία μας.

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ
ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!

Σχετικά με την εγκύκλιο για την ίδρυση ή κατάργηση τμημάτων ένταξης

 Σχετικά με την εγκύκλιο για την ίδρυση ή κατάργηση τμημάτων ένταξης

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ’ αριθ. 36380/Δ3/03-07-2019, το Υπουργείο Παιδείας απευθύνει κάλεσμα προς τα σχολεία να καταθέσουν  προτάσεις,  εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που η εγκύκλιος ορίζει,  για ίδρυση Τμημάτων Ένταξης  και στη Π.Ε. και στη Δ.Ε.

Καταρχήν, εκτός των παιδαγωγικών προοϋποθέσεων που ορίζονται,  θεωρούμε απαράδεκτη την ξεχωριστή αναφορά για τους Δήμους με την επισήμανση ότι ως προαπαιτούμενο για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης  με αυστηρούς όρους για λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων τμημάτων Ένταξης  από τη αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Π.Ε. και Δ.Ε. Εκπαίδευσης. Θέτουν δηλ. ως προυπόθεση, για την ίδρυση και τη λειτουργία αναγκαίων δομών για παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης, τη χρηματοδότηση από τους Δήμους, μεταφέροντας  έτσι την δική τους κυβερνητική  ευθύνη , ενώ είναι γνωστό ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις Σχολικές Επιτροπές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατα 60%. Ειναι προφανής η σημασία που δίνουν και με αυτόν τον τρόπο στην Ειδική Αγωγή.

Παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις , το έργο που επιτελείται στα τμήματα ένταξης είναι σημαντικό καθώς αποτελούν τη βασική δομή παροχής ειδικής αγωγής  στο γενικό σχολείο.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος όμως,  αφήνει εκτός της  άσκησης του δικαιώματος της αίτησης            για ίδρυση Τμημάτων  Ένταξης σχεδόν όλα τα Νηπιαγωγεία της χώρας μας, αφού η καταληκτική  ημερομηνία που θέτει για κατάθεση  αίτησης είναι πολύ πριν ξεκινήσουν οι εγγραφές ,καθώς επίσης , δεν έχει ολοκληρωθεί  και η διαδικασία  για  αρκετά παιδιά που έχουν απευθυνθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς  στα αρμόδια ιατροπαιδαγωγικά  κέντρα η στα ΚΕΣΥ  (πρώην ΚΕΔΔΥ) για  γνωμάτευση.

Πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η δημιουργία τμημάτων ένταξης και στελέχωσής τους με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε κάθε Νηπιαγωγείο και σε κάθε  Δημοτικό Σχολείο με βάση τις παιδαγωγικές και επιστημονικές ανάγκες των παιδιών και όχι με βάση την εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού. Ειδικά για τα Νηπιαγωγεία, που είναι ο πρώτος χώρος υποδοχής, απαιτείται να είναι ανοιχτή η ημερομηνία κατάθεσης αίτηματος ίδρυσης Τμήματος Ένταξης.

Καλούμε τις/τους Νηπιαγωγούς του Συλλόγου μας να αποστείλουν άμεσα  αίτημα για δημιουργία Τμήματος Ένταξης με αντίγραφο πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων, όπου θα αναφέρουν την αναγκαιότητα δημιουργίας Τ.Ε. ,διότι δεν μπορούν να ξέρουν τον αριθμό των παιδιών που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποσήριξης και όπου απαιτείται είτε σε Νηπιαγωγείο , είτε σε Δημοτικό Σχολείο  να κατατεθεί αίτημα για δημιουργία δεύτερου Τμήματος Ένταξης.