ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α’ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α’ ΑΘΗΝΑΣ

 

Την Παρασκευή 19/6, μαζί με άλλους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογός μας «Μ.Παπαμαύρος» συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΣΕΠΕ στην έδρα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

 

Η παράσταση αφορούσε τους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής αλλά και τον νέο νόμο που ουσιαστικά αυξάνει τον αριθμό παιδιών ανά τμήμα εν μέσω κορονοιού και που σε συνδυασμό με τις ήδη άθλιες κτηριακές υποδομές των νηπιαγωγείων γιγαντώνει ακόμη περαιτέρω το πρόβλημα και προχωράει ένα βήμα παραπέρα στην υποβάθμιση και της Προσχολικής Αγωγής.

 

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας, οι εγγραφές και η κατανομή των μαθητών θα γίνουν σύμφωνα με τον νέο νόμο του αριθμού των μαθητών, που όπως φαίνεται τον περίμεναν πώς και πώς καθώς χρηματοδότηση για αξιοπρεπείς κτηριακές είναι ανύπαρκτη και Διευθυντές μαζί με Δημάρχους έχουν ήδη μπει, για ακόμη μία χρονιά, στη διαδικασία να ψάχνουν χώρους να τσουβαλιάσουν τους μαθητές μας!

 

Συγκεκριμένα για την πόλη της Ηλιούπολης η πρόταση που εισηγείται η Διεύθυνση έχει ως εξής: Να μπει αίθουσα προκάτ στη Βαλτετσίου και να παραμείνουν τα νήπια στην αίθουσα τελετών του 6ου Δημοτικού μέχρι να έρθει το προκάτ. Επίσης, στο 7ο Νηπιαγωγείο να παραμείνουν στο κοντέινερ μέχρι να έρθει το «καλό» προκάτ για τα παιδιά του 9ου και 3ου Νηπιαγωγείου!!! Ακόμη, να δοθεί μία αίθουσα του 5ου Δημοτικού για το 5ο και 16ο Νηπιαγωγείο και μία επιπλέον αίθουσα του 1ου Δημοτικού για το 20ο Νηπιαγωγείο που θα απορροφήσει παιδιά και του 18ου και 22ου Νηπιαγωγείου!!! Δεν είναι δύο… δεν είναι τρία, είναι χιλιαδεκατρία τα προκάτ και οι αίθουσες-αποθήκες σε δημοτικά που ξετρυπώνουν!!! Για ασφαλή κτήρια όμως που θα έπρεπε να κτιστούν σε οικόπεδα που διαθέτει ο Δήμος… ούτε λόγος…! Για προσλήψεις νηπιαγωγών… ούτε λόγος! Για όλους τους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών… ούτε λόγος!

 

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με τον τρόπο αυτό, κινήθηκε για άλλη μία φορά «ξελασπώνοντας» την κυβέρνηση και τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές. Ο Διευθυντής επέμεινε στον αριθμό των 25 μαθητών ανά τμήμα αφού όπως είπε «αυτό είναι νόμος του κράτους πια» και προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, βολτάροντας, τις προηγούμενες μέρες, αλά μπρατσέτα, με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές της περιφέρειάς του στα νηπιαγωγεία, παζαρεύοντας στους συναδέλφους τον μέγιστο αριθμό νηπίων που μπορούν να «χωρέσουν» στα νηπιαγωγεία-προκάτ-αποθήκες-βιβλιοθήκες και όπου αλλού μπορεί να βρεθεί έστω και λιγοστός χώρος για να στοιβαχτούν τα παιδιά!! Οι υποδομές και οι όροι λειτουργίας των νηπιαγωγείων δεν τους απασχολούν, παρά μόνο να δείξουν ότι επιτελούν έργο στις πλάτες των μαθητών μας και τις δικές μας!!! Έτσι.. όλοι οι καλοί χωράνε στα κοντέινερ, στις αυλές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, σε μαγαζιά και παρκινγκ.

 

Με περίσσιο, μάλιστα, θράσος έδωσε συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία της προηγούμενης διοίκησης που δημιούργησε την τριμερή επιτροπή για να εμπλέξει στα παζάρια τους τα σωματεία και να μην είναι «αυθεντία» μόνο ο Διευθυντής, προσπαθώντας να μας κάνει να φανούμε όλοι ίσοι και όμοιοι με αυτούς που στήριξαν αυτήν την πολιτική και μεταθέτοντας φυσικά σε εμάς την ευθύνη! Είπε μάλιστα ότι είναι φανατικός υπηρέτης της εφαρμογής της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς όρους και προϋποθέσεις!! Στο στοίβαγμα, δηλαδή, των παιδιών σε ακατάλληλους χώρους, και στην εξουθένωση των νηπιαγωγών που πρέπει να πάρουν και αυτή τη φορά την ατομική ευθύνη για την αντιεκπαιδευτική πολιτική του κράτους!! Αυτή του η άποψη, μάλιστα, βρήκε και υποστηρικτές, διάφορες δυνάμεις, που υπερασπίζονταν σθεναρά πως εκείνοι ήταν που πάλευαν για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής χωρίς κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση ώστε να μη βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή της!… με όρους όμως υποβάθμισης!! Στην ίδια ρότα κινείται και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ που στήριξε και στηρίζει αυτήν την πολιτική, βάζοντας πλάτη σε αυτήν την κατάσταση. Υπενθυμίζουμε ότι ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Μ.Παπαμαύρος» παλεύαμε και παλεύουμε αταλάντευτα για ουσιαστική εφαρμογή τώρα πανελλαδικά της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία για όλα τα προνήπια-νήπια, με κρατική χρηματοδότηση & την αναγκαία σύγχρονη κτηριακή υποδομή και διορισμούς! Το παιδί προσχολικής ηλικίας και οι ανάγκες του είναι για μας η προτεραιότητα!

 

Ο Σύλλογός μας ξεκαθάρισε από την αρχή ότι, για την ουσιαστική με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, είναι αναγκαία η ανέγερση Νηπιαγωγείων, η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα, η διασφάλιση όλων των παιδαγωγικών όρων αλλά και της προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, πολύ περισσότερο εν μέσω πανδημίας!!

 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν, όμως, ότι πολιτική βούληση για Δίχρονη Προσχολική Αγωγή αντάξια των σύγχρονων λαϊκών αναγκών δεν υφίσταται και από την πλευρά της κυβέρνησης και των υποστηρικτών τους, αλλά και από την πλευρά των Δήμων! Ακριβό σπορ η Παιδεία, όπως και η Υγεία, που συνθλίβεται στις συμπληγάδες της λογικής κόστους-οφέλους.

 

Κάνουμε σαφές και στον Διευθυντή Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και στις κυβερνήσεις και στις Δημοτικές Αρχές που στηρίζει ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!!! Μέχρι να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους παιδαγωγικούς όρους που είναι ανάγκη των παιδιών και δυνατότητα της εποχής μας ενάντια φυσικά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική!