Καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση παιδιών

Θέμα : Για την καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών

Ο Σύλλογός μας εκφράζει δημόσια και κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην παραχώρηση σχολείων από το δήμο στην εταιρεία “ΕΔΡΑ” για την πραγματοποίηση προγραμμάτων τύπου «Χαρούμενο Καλοκαίρι».

1.Το επιχείρημα ότι πρόκειται για «κοινωνική ανάγκη» είναι ψεύτικο, αφού η πλειοψηφία των μικρών παιδιών μένει πάντα εκτός προγράμματος εξ΄ αιτίας του κόστους. Αν ο Δήμος θέλει να ικανοποιήσει αυτή την κοινωνική ανάγκη, ας οργανώσει δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις με χρηματοδότηση του κράτους. Το ψέμα φαίνεται κι από το πόσα παιδιά τελικά μπορούν να παρακολουθούν αυτά τα προγράμματα  αφού το κόστος είναι από 80 ως 110 ευρώ.

2.Για ό,τι έχει σχέση με την παιδεία και το σχολείο, δεν έχουν καμιά δουλειά οι γονείς να βάζουν το χέρι στη τσέπη. Το σχολείο και οι υπηρεσίες της παιδείας χρειάζεται να είναι δωρεάν για όλους και να μην εξαρτώνται από το αν και κατά πόσο ο γονιός πληρώνει. Αυτό δημιουργεί κατηγορίες παιδιών μέσα στην ίδια γειτονιά, μέσα στο ίδιο σχολείο.

3.Οι όποιες δράσεις σχετικές με τα παιδιά πρέπει να γίνονται από εκπαιδευτικούς πιστοποιημένους από άποψη κατάρτισης και υγείας. Με την ανάθεση τέτοιων δράσεων σε εταιρείες (ιδιωτικές ή ΜΚΟ) αμφιβόλου ποιότητας και εγκυρότητας δημιουργούνται κίνδυνοι για τα παιδιά. Κίνδυνοι που σε πολλές περιπτώσεις έχουν φανεί κατά την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων στο παρελθόν. Κίνδυνοι που  έχουν σαν αποτέλεσμα το σύνολο των εκπαιδευτικών και διευθυντών των σχολείων που έχουν εμπλακεί μ΄ αυτά τα προγράμματα να διαφωνούν πια δημόσια και κατηγορηματικά και να τα καταψηφίζουν (σχολικές επιτροπές, ΔΕΠ, κλπ).

4.Οι εταιρείες που συνήθως παίρνουν αυτά τα προγράμματα λειτουργούν με εργαζόμενους χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα και πολλές φορές εργαζόμενους που τους υποχρεώνουν να βάζουν απ΄ την τσέπη τους χρήματα για τα διάφορα υλικά που χρειάζονται κατά την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.  Συμβάλλει έτσι στην παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

5.Ο χώρος του σχολείου δεν είναι κατάλληλος για εμπορικά πάρε δώσε ανάμεσα σε δήμους και ιδιώτες. Ο νόμος του κέρδους δε χωρά μέσα στα σχολεία. Στο σχολείο οι μορφωτικές δραστηριότητες γίνονται με ευθύνη των εκπαιδευτικών και καμμιά «καλόκαρδη» εταιρεία δε χωρά στην εκπαιδευτική πράξη. Καμιά εταιρεία δεν πρόκειται να «ευεργετήσει» το σχολείο, χωρίς να σκέπτεται τα άμεσα ή μακροπρόθεσμα οφέλη της απ΄ αυτό κι απ΄ τους μικρούς μαθητές.

Έτσι :

  • Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε παραχώρηση δημόσιου σχολείου σε ιδιώτες, για οποιοδήποτε λόγο.
  • Τα προγράμματα θερινής απασχόλησης οφείλουν να λειτουργούν στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής των Δήμων, από τους ίδιους τους Δήμους,  ΔΩΡΕΑΝ.
  • Αυτά τα προγράμματα όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα του δήμου οφείλει να πραγματοποιείται με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση.
  • Λύσεις μπορούν να βρεθούν. Η παραχώρηση των δημόσιων σχολείων σε ιδιώτες, για οποιοδήποτε λόγο είναι ξεκάθαρη υπονόμευση των δικαιωμάτων παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ