Σύσκεψη των Νηπιαγωγών μελών του Συλλόγου μας την Παρασκευή 22/1 στις 6.30 μ.μ. ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ!

Αλλάζουν την ώρα αποχώρησης  στα Νηπιαγωγεία, αυξάνουν για άλλη μια φορά το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών κατά μία ώρα την εβδομάδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα επιπλέον προβλήματα στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία .

Να μην εφαρμόσουν οι Νηπιαγωγοί την Υπουργική Απόφαση! Σας στέλνουμε ενδεικτικό επικαιροποιημένο (πιο ολοκληρωμένη διατύπωση)πρακτικό για τους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων.

Σύσκεψη των Νηπιαγωγών μελών του Συλλόγου μας την Παρασκευή 22/1 στις 6.30 μ.μ.  στο link:https://minedu-primary.webex.com/meet/chiagathi

 

Εδώ και 10 μήνες κυβέρνησης και  υπουργείο Παιδείας, χωρίς να  λάβουν  ένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή επανέναρξη των σχολείων και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, συνεχίζουν με σπασμωδικές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα να προκαλούν οργή και αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα εντείνουν εν μέσω πανδημίας την επίθεση σε μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Τα νήπια συνεχίζουν να στοιβάζονται σε τάξεις μικρές στα περισσότερα κτήρια Νηπιαγωγείων. Σε αυτές ήρθαν να προστεθούν, όπου υπάρχει διαθέσιμος κατ’ αυτούς χώρους τα πολύχρωμα προκάτ παραρτήματα, (που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια) και που για την Προσχολική ηλικία  είναι οι πλέον ακατάλληλες. Ο αριθμός των μαθητών, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα,  φτάνει τους 25  προκαλώντας  κυριολεκτικά συνωστισμό. Κενά εκπαιδευτικών εξακολουθούν να υπάρχουν σε τμήματα, σε τμήματα ένταξης και σε παράλληλες στηρίξεις αφήνοντας μαθητές αβοήθητους.

Στα Νηπιαγωγεία, όπως και στα Δημοτικά σχολεία μετά το «γνωστό» ανοιγοκλείσιμο των τελευταίων 10 μηνών, τα μαθήματα ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα μετά από 2 μήνες «τηλεκπαίδευση» χωρίς εξοπλισμό και επιμόρφωση. Οι Νηπιαγωγοί, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί βρήκαν τρόπους για την ασφαλή προσέλευση και  αποχώρηση των παιδιών από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Από τις 11/1 μάλιστα   «κατέστρωσαν»   νέα σχέδια έτσι ώστε να μη συνωστίζονται οι  γονείς κατά την προσέλευση και αποχώρηση των νηπίων.

Το υπουργείο Παιδείας  από ότι φαίνεται έχει βαλθεί να μας κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη. Εμείς ζητάμε μέτρα ….και αυτοί μας εμπαίζουν!

Με ΥΑ (Αρ. Φ7/3625/Δ1/15-1-2021) αλλάζει  την ώρα αποχώρησης  των νηπίων και προνηπίων  που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00 στις 13.10, ως ………μέτρο αποτροπής της διασποράς του κορωνοΐου!!!!

Ένα μέτρο που αντί  να λύσει προβλήματα θα δημιουργήσει επιπλέον,  γιατί:

  1. Ανατρέπει τον προγραμματισμό που ήδη, με κόπο, έχουν κάνει τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.
  2. Στα Νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με Δημοτικά οι γονείς θα συνωστίζονται για να παραλάβουν τα παιδιά τους για τα μεν Νηπιαγωγεία στις 13.10 ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται η σταδιακή αποχώρηση των Δημοτικών
  3. Για τα Νηπιαγωγεία που βρίσκονται μακριά από τα Δημοτικά οι γονείς θα πρέπει να  διακτινιστούν για να παραλάβουν τα νήπια και σε 5 λεπτά τα μεγαλύτερα αδέρφια τους από το Δημοτικό σχολείο!
  4. Οι Νηπιαγωγοί είναι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που βλέπουν με κάθε αφορμή το ωράριο τους να αυξάνεται κάθε λίγο και λιγάκι την ίδια στιγμή που δεν έχουν χρόνο για διαλείμματα, και κενά ούτε για ένα λεπτό !!!! Δεν ξεχνάμε  ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με προεδρικό διάταγμα στη θεσμοθέτηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών από 12.15 με 12.30  στις 13.00!!!

Όπως φαίνεται εκεί  στην κυβέρνηση οι ιθύνοντες του υπουργείου Παιδείας μάλλον δεν έχουν περάσει ποτέ ούτε μέσα, ούτε έξω από Νηπιαγωγεία.  Ούτε από τα υπόγεια, ούτε από τα ισόγεια, ούτε από τις αποθήκες, ούτε από τους ορόφους!!!  Με την αντιλαϊκή πολιτική τους κλείνουν τα μάτια μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών της Προσχολικής ηλικίας και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο.

Να σταματήσει  τώρα  η πολιτική ηγεσία  στο υπουργείο  να αναλώνεται σε επικοινωνιακές φιέστες και στημένες  διαδικτυακές  συζητήσεις για να απαντήσει σε… προετοιμασμένα μάλιστα ερωτήματα και ταυτόχρονα  να  φορτώνει και  άλλες ευθύνες στους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων.

Διεκδικούμε μέσα από τα σωματεία μας:

  • Καμία αύξηση του ωραρίου. Να αποσυρθεί τώρα η ΥΑ που αλλάζει την αποχώρηση νηπίων-προνηπίων του πρωινού προγράμματος στα Νηπιαγωγεία
  • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ  Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς. Πρόταξη του μαζικού εμβολιασμού  ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας στις συνθήκες πανδημίας.
  • Χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων κτηρίων νηπιαγωγείων,  μείωση του αριθμού μαθητών, διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού  προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα, επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκόμων.

 

ü  Προχωράμε σε Σύσκεψη των Νηπιαγωγών μελών του Συλλόγου μας την Παρασκευή 22/1 στις  6.30μμ., ώστε να συζητήσουμε συλλογικά την αντιμετώπιση των εξελίξεων στα Νηπιαγωγεία.

ü  Με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων δεν εφαρμόζουμε την Υπουργική Απόφαση και δεν αλλάζουμε το πρόγραμμα. Καλούμε τη ΔΟΕ να παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη!

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας , για να διευκολύνει τους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων, προτείνει το παρακάτω ενδεικτικό επικαιροποιημένο (πιο ολοκληρωμένη διατύπωση) πρακτικό:

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ________ Νηπιαγωγείου _________________ , έπειτα από πρόσκληση του/της   Προϊστάμενου/νης ___________________________, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του, συνήλθε σε συνεδρίαση στις ___________ και  ώρα ______ στον χώρο του σχολείου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Λήψη απόφασης για την τροποποίηση   της ώρας αποχώρησης των μαθητών/ τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00’ σε 13.10’».

Διαπιστώθηκε η απαρτία του Συλλόγου, καθώς από τα ______________ (__) μέλη του βρέθηκαν παρόντα τα _________( ____) και συγκεκριμένα οι : 1)______________________ 2)______________________  3) ________________ ___

Πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα παριστάμενα μέλη και  κατέληξε ότι:

 

Ο  σύλλογος διδασκόντων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς  2020-21, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αλλά και προσφάτως κατά την επαναλειτουργία τους, έχει συζητήσει και αποφασίσει για όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία όσον αφορά στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου στις συνθήκες της πανδημίας, με σταθερό γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την παιδαγωγική λειτουργία του Νηπιαγωγείου.

Έχει  αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων με ασφάλεια,  έχοντας λάβει υπόψη του την αποφυγή συνωστισμού γονέων και κηδεμόνων λόγω COVID,  το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, τον οικογενειακό προγραμματισμό των οικογενειών των παιδιών, καθώς και τις υποδείξεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας για ξεχωριστές εισόδους ,διαφορετικά διαλείμματα  και σταδιακή προσέλευση-αποχώρηση.

Έχει αποφασίσει με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, μη συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία , αριθμό εισόδων, αριθμό τμημάτων,  μεταφορά μαθητών με λεωφορεία-ταξί, απόσταση από όμορα δημοτικά). Εδώ μπορούν να αναφερθούν οι ιδιαιτερότητες κάθε Νηπιαγωγείου. Οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων βρίσκονται σε συνάφεια και συνδυάζονται με τον προγραμματισμό των όμορων Δημοτικών Σχολείων, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες, να δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να παραλαμβάνουν εγκαίρως και ασφαλώς τα παιδιά τους που φοιτούν σε διαφορετικές σχολικές μονάδες, να μην συνωστίζονται μαθητές και του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στις ίδιες πόρτες.

Η μεταβολή αυτού του προγραμματισμού ασφαλείας θα δημιουργήσει, αντί να λύσει, προβλήματα που σχετίζονται με την υγειονομική ασφάλεια.

Έπειτα από τα παραπάνω, ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε (ομόφωνα) (κατά πλειοψηφία) ότι:

1. Για λόγους προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών εν μέσω πανδημίας

2.Υπεράσπισης του παιδαγωγικού αποτελέσματος της φοίτησης των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και

3. Διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών ως προς το διδακτικό τους ωράριο, επικυρώνει  με την παρούσα πράξη τις προηγούμενες αποφάσεις του και θα διατηρήσει την έως τώρα εφαρμοζόμενη ώρα αποχώρησης των νηπίων.