ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΞΥΜΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΞΥΜΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Συναδέλφισσες /οι,

Την Παρασκευή 5/3 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Δήμαρχο Ηλιούπολης και την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ηλιούπολης. Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου μας, με αφορμή την έναρξη των εγγραφών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα διαχρονικά προβλήματα της στέγασης κυρίως στα νηπιαγωγεία της πόλης μας.

Εισηγητικά από πλευράς του σωματείου μας, τονίσαμε  ότι τα τελευταία χρόνια της σταδιακής υλοποίησης της υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική κρατική μέριμνα  και χρηματοδότηση για την αξιοποίηση οικοπέδων και την κατασκευή νέων αιθουσών αλλά και για το συνολικό σχεδιασμό ανέγερσης σχολείων, ώστε να λυθούν τα οξυμμένα προβλήματα στέγασης που υπάρχουν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της πόλης μας. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι οι πρόχειρες λύσεις  με 25άρια  τμήματα σε  ακατάλληλες παιδαγωγικά υποδομές και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος Παιδείας μας ενημέρωσαν σχετικά:

Για το 24ο Νηπιαγωγείο δήλωσαν ότι θα ενεργήσουν για τη δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων στο οικόπεδο επί της οδού Μαρίνου Αντύπα, το οποίο είχε αφεθεί ως κληροδότημα για γηροκομείο. Το οικόπεδο πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου μετά από κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής και μετά από συμφωνία με τους κληρονόμους επίκειται δικαστική οδός αλλαγής χρήσης για σχολείο. Η Συμφωνία περιέχει την πρόθεση μακροχρόνιας χρήσης για παιδιά του 24ου νηπιαγωγείου. Μέχρι να λυθεί ο δικαστικός δρόμος, πρόκειται από ότι είπαν να έρθουν σε επαφή με την ΚΤΥΠ και να τοποθετήσουν  προσωρινά προκάτ αίθουσες!

Για το 3ο Νηπιαγωγείο ειπώθηκε ότι βρέθηκε μονοκατοικία για ενοικίαση επί της οδού Ποσειδώνος ( περιοχή Νησάκι) και ότι θα δρομολογηθεί για το επόμενο σχολικό έτος.

Για το 18ο Νηπιαγωγείο δεν βρέθηκε προς το παρόν κάποια κατάλληλη λύση.

Όσο για το 9ο Νηπιαγωγείο, δήλωσαν ότι θα ενταχθεί η μελέτη της ανέγερσης νέου διδακτηρίου επί της οδού Ματσούκα (Χαλικάκι) σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (με μεγάλη πιθανότητα περικοπών)!!!

Πρότειναν επίσης τη μεταστέγαση του 23ου Νηπιαγωγείου σε άδειες αίθουσες του 12ου Δημοτικού, συμπληρώνοντας ότι προτίθεται ο Δήμος να αναλάβει τη μετακίνηση των παιδιών.

Όσον αφορά τη μεταφορά των μεγάλων τάξεων των 8ου και 17ου δημοτικών σε άδειες αίθουσες του 2ου Γυμνάσιου Ηλιούπολης, είπαν ότι ενώ είχαν ετοιμάσει όλες τις κατάλληλες προσαρμογές για τη μετακίνηση των παιδιών, ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επικαλούμενος εντολή του Υπουργείου Παιδείας δεν ενέκρινε την μετακίνηση αυτή. Επίσης ανέφεραν ότι είναι σε διερεύνηση η δυνατότητα κτισίματος επιπλέον αιθουσών σε παραπλήσιο χώρο των παραπάνω δημοτικών. Επισήμαναν ότι σχολεία  και νηπιαγωγεία ,όπως τα παραπάνω είναι υπερσυγχρωτισμένα ενώ γειτονικά, όπως το 15ο δημοτικό ή το 6ο νηπιαγωγείο όπως κ.α. έχουν πολύ λιγότερα παιδιά και ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία  παρατηρείται η εικόνα νηπιαγωγείων να έχουν πολλά παιδιά και γειτονικά τους να κινδυνεύουν να χάσουν τμήμα. Η Αντιδήμαρχος επίσης ανέφερε, σχετικά με τη συζήτηση που επρόκειτο να γίνει για τα όρια των σχολείων, ότι τους πρόλαβε η αιφνιδιαστική αλλαγή της  ημερομηνίας εγγραφών  και σε επαφή  που είχε με τον Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης , τους ενημέρωσε ότι σε περίπτωση πλεονάζοντα αριθμού εγγραφών στα νηπιαγωγεία, θα κάνει ο ίδιος, όπως ο νόμος ορίζει,  τη μετακίνηση  μαθητών σε όμορα νηπιαγωγεία!!!

Το Σωματείο μας έθεσε επιπλέον, το διαχρονικό αναγκαίο και  επίκαιρο αίτημα του αντισεισμικού και γενικότερα τεχνικού ετήσιου ελέγχου όλων των σχολείων. Η απάντηση ήταν ότι ο αντισεισμικός έλεγχος έχει μεν ενταχθεί στο πρόγραμμα Τρίτση, το οποίο δε, προβλέπεται να έχει  μεγάλο ΚΟΦΤΗ!!!!!!!

Για άλλη μια φορά τους θυμίσαμε την ασυνέπεια και την κοροϊδία σχετικά με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στα σχολεία ώστε να αντιμετωπίζουν τα σχολεία άμεσα και επείγοντα ζητήματα. Και για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος φάνηκε θετικός και το αντιμετώπισε ως ζήτημα που μπορεί άμεσα να λυθεί!!!

Ζητήσαμε επίσης την ετήσια δημοσιοποίηση του οικονομικού προϋπολογισμού και απολογισμού της Σχολικής επιτροπής. Απαιτήσαμε την αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία, να αυξηθεί και να αποδίδεται η ΣΑΤΑ που αφορά τα σχολεία και σε καμία περίπτωση να μην αφαιρούνται έξοδα συντήρησης και κατασκευαστικά από τα πενιχρά κονδύλια για τα  λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Να δημιουργηθεί  μητρώο τεχνικών εργασιών   (παρεμβάσεων, συντήρησης, αναβάθμισης δικτύων κλπ….) και να γίνεται περιοδικός ετήσιος τεχνικός έλεγχος.

Ακόμα να προβλέπεται επιπλέον χρηματικό κονδύλι για τα σχολεία με Τμήματα Ένταξης,  αλλά και εποπτικό υλικό για όλες τις ειδικότητες.

Εκφράσαμε την πάγια θέση του Συλλόγου μας για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και τραπεζοκόμους, που η αναγκαιότητά τους αναδείχθηκε όσο ποτέ την περίοδο αυτή.

Γνωρίζουμε ότι δεν αρκούν οι προθέσεις που μπορεί να εκφράστηκαν από πλευράς Δημοτικής Αρχής για την επίλυση ζητημάτων. Από τη μεριά του, ο Δήμος ας αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και να απαιτήσει την αναγκαία χρηματοδότηση για τις ουσιαστικές ανάγκες των σχολείων της πόλης μας. Ο Σύλλογός μας, με την πίεση και συμμετοχή όλων των συναδέλφων, θα συνεχίσει να διεκδικεί τη λύση των χρόνιων αλλά και των προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά. Ως Δ.Σ. δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων, και θα συνεχίσουμε  να διεκδικούμε ένα Σχολείο ( με 15 μαθητές ανά τμήμα ) που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των παιδιών, με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που ανταποκρίνονται στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας του 21ου αιώνα!