ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Συνάδελφοι,ισσες την Πέμπτη 2/9/2020 το Δ. Σ του Συλλόγου μας συναντήθηκε  με το Δήμαρχο της πόλης μας κ. Χατζηδάκη προκειμένου να ενημερωθούμε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Δήμου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και γενικότερα για ζητήματα στέγασης και υλικοτεχνικής υποδομής.
Στο κυρίαρχο ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι φέτος στα σχολεία του Δήμου μας προσλήφθηκαν περισσότερες καθαρίστριες, 56 σε σύνολο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που είχαν προσληφθεί 39 λόγω κάποιων διορθώσεων σε λάθος  τετραγωνικά που εμφανίζονταν σε κάποια σχολεία, συμπεριλαμβανομένων και των λυόμενων αιθουσών. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα από πλευράς καθαριότητας στα σχολεία με κενά προσωπικού τουλάχιστον μέχρι και τέλος Νοέμβρη που λήγουν οι συμβάσεις καθαριστριών COVID_19.! Δηλώσαμε το πάγιο και χρόνιο αίτημά μας για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας καθ’ολη τη λειτουργία του σχολείου και εκφράσαμε την επιτακτική ανάγκη και ο Δήμος να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέσαμε τη ανάγκη εύρεσης και διάθεσης ελεύθερων αιθουσών για αποσυγχρωτισμό πολυπληθών τμημάτων των σχολείων και μας είπε ότι έχει έτοιμη πρόταση την οποία και ζητήσαμε να μας την κοινοποιήσει για άσκηση πίεσης στη Διεύθυνση και στο Υπουργείο. Σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή είπε θα δοθούν άμεσα μέτρα προστασίας μάσκες, αντισηπτικά κλπ. ‘Οσο αφορά στο επισκευαστικό πρόγραμμα Τρίτση μέσα από το οποίο προγραμμάτιζαν να υλοποιήσουν σοβαρές τεχνικές και αναγκαίες παρεμβάσεις στα σχολεία ενημερωθήκαμε ότι κανένας Δήμος δεν πήρε έγκριση για τα απαραίτητα κονδύλια και η ανεπίσημη ενημέρωση είναι, ότι μεταφέρεται για καλοκαίρι του 2022!!!! Τόνισε ότι   δεν μπορούν  να γίνουν τα έργα με ίδιους πόρους απο το Δήμο γιατί πρόκειται για ενα ποσό των 2. 700,000.€. Σε ερώτησή μας τι γίνεται με τη ΣΑΤΑ, κονδύλι για επισκευαστικές εργασίες, είπε ότι από το ποσό αυτό  γίνονται εργασίες σε σχολεία π.χ μονώσεις και το ποσό  αυτό ανέρχεται πάνω από  200.000€ ετησίως .Επαναφέραμε ξανά το αίτημά μας για Μητρώο Τεχνικού Ελέγχου σχολείων, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται  ετήσια και τα επίμαχα και σοβαρά ζητήματα  της πυροπροστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης  και αντιπλημμυρικής προστασίας  των σχολείων, για τα οποία και δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή μελέτη και δεν έχουν εκδοθεί σχετικά πιστοποιητικά καταλληλόλητας, ,μετακυλίωντας έτσι την ευθύνη στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Σχετικά με το σημαντικό στεγαστικό πρόβλημα των σχολικών μονάδων της περιοχής μας και ιδιαίτερα των νηπιαγωγείων, μας ενημέρωσε για τα εξής:

Θα γίνει μεταφορά του 24ου Νηπιαγωγείου, σε 3 λυόμενες αίθουσες σε οικόπεδο επί της Μαρίνου Αντύπα μετά τον Ιανουάριο του 2022, με προοπτική να ανεγερθεί  στο χώρο αυτό Νηπιαγωγείο!!! Η λύση που δόθηκε για μεταφορά πλεονάζοντος αριθμού νηπίων από τα νηπιαγωγεία στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, ήταν η έγκριση πούλμαν από την Περιφέρεια.Αττικής.΄Οσον αφορά στις μελέτες για ανέγερση νέων νηπιαγωγείων σε δημόσια οικόπεδα στην περιοχή Αγία Μαύρα και Χαλικάκι  και την προσθήκη αιθουσών στο πάρκινγκ του 7ου  και 21ου Δημ. Σχολείων,  έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Τρίτση, που όπως αναφέρθηκε δεν θα υλοποιηθεί πριν τα μέσα του 2022!!

Θέσαμε εκ νέου την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για  τα σχολεία μας για την προμήθεια όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του Αναλυτικού Προγράμματος .Δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα που θα αποσταλούν και δεν αφορούν  τις λίστες που στέλνει η Σχολική Επιτροπή.(όπως αναβάθμιση σχολικών δικτύων και ψηφιακά μέσα, παιδαγωγικό υλικό για τα τμήματα ένταξης, αθλητικό υλικό κ λ.π.) Απαιτήσαμε επιτέλους να κατατεθεί χρηματικό ποσό στα βιβλιάρια των σχολείων που έχουν ήδη ανοιχτεί .Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην παραπάνω ενέργεια.

Στο παραπάνω πλαίσιο κινήθηκε και το έκτακτο  Δημοτικό Συμβούλιο για το άνοιγμα των σχολείων που έγινε την Πέμπτη 9/9/2021 και  συμπληρωματικά αναφέρθηκε από την Αντιδήμαρχο Παιδείας η αναγκαιότητα αλλαγής σχολικών ορίων, η ενδυνάμωση των 12ου και 15ου Δημοτικών Σχολείων και η παρεμπόδιση μεταφοράς τμημάτων του 8ου και 17ου δημοτικών Σχολείων σε κενές αίθουσες του 2ου Γυμνασίου εκ μέρους της Διοίκησης της Α΄ Αθήνας. Επίσης ενημέρωσε ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλά τμήματα που  συμπληρώνουν τον ανώτερο αριθμό μαθητών!  Στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν μαζική η εκπροσώπηση του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης που απαίτησε να στηρίξει την κινητοποίηση  για την άμεση ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν και που αφορά  αρκετές καθαρίστριες σχολείων. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την κινητοποίηση. Εκ μέρους του Συλλόγου μας και του Σωματείου Εργαζομένων τονίστηκε η ανάγκη μονιμοποίσης όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας σχολείων αλλά και όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τονίσαμε  για άλλη μια φορά ότι  δεν εφησυχάζουμε με τις υποσχέσεις και απαιτούμε άμεσα μέτρα για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία όπως : μείωση αριθμού μαθητών στους 15 ανά τάξη, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ( στα σχολεία μας υπάρχουν ακατάλληλες αίθουσες  ή αίθουσες προκάτ) ,  μόνιμό προσωπικό καθαριότητας για όλο το διάστημα λειτουργείας των σχολείων,  διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών  τέστ  για  όλους (εκπαιδευτικούς , μαθητές , γονείς , εργαζόμενους ),  τόσο από το Κ.Υ   Ηλιούπολης , όσο και από κλιμάκια του ΕΟΔΥ , γενναία χρηματοδότηση για  πρόγραμμα επισκευών και ανέγερση νέων σχολείων και νηπιαγωγείων ,   ενάντια στη λογική του ελάχιστου και του εντελώς απαραίτητου .Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών   θα συνεχίσουμε  να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν,  για μια σύγχρονη λειτουργία των σχολείων το 2021.