Όλοι στη συγκέντρωση των Συνδικάτων την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενάντια στον ταξικό αντιλαϊκό προϋπολογισμό! Προσυγκέντρωση Εκπαιδευτικών 5.15 Προπύλαια και πορεία ως Σύνταγμα.

Όλοι στη συγκέντρωση των Συνδικάτων την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενάντια στον ταξικό αντιλαϊκό προϋπολογισμό! Προσυγκέντρωση Εκπαιδευτικών 5.15 Προπύλαια και πορεία ως Σύνταγμα.

Με οργάνωση και αγώνα απαντάμε στην ακρίβεια και στην πολιτική που ματώνει το λαό για τα κέρδη των λίγων και που αφήνει τα σχολεία με κενά και κλειστά τμήματα ως τον Δεκέμβρη και την ίδια ώρα κάνουν συμπτύξεις-συγχωνεύσεις τμημάτων!

Συναδέλφισσες, -φοι

Για άλλη μια χρονιά ο προϋπολογισμός που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή είναι βαθιά ταξικός, όπως ακριβώς γίνονταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Ο φετινός προϋπολογισμός επιβεβαιώνει ότι, είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε σε συνθήκες κρίσης, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να ματώνουμε. Για άλλη μια φορά, το μόνο που φέρνει είναι θυσίες δίχως τέλος, περισσότερη φτώχεια και φόροι για τους εργαζόμενους. Διαμορφώνονται απαράδεκτες συνθήκες για τη μόρφωση των παιδιών μας, ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται στις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας. Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός για έργα υποδομών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική. Οι σχολικές υποδομές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Καθημερινά, βλέπουμε αίθουσες να πλημυρίζουν από τη βροχή και ταβάνια να «πέφτουν» στα κεφάλια των μαθητών μας. Τα σχολεία στενάζουν κάτω από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των δαπανών για την Παιδεία που ξεπερνούν τα 18δις€ μόνο τα τελευταία χρόνια. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς ακρίβειας και τσακίσματος των μισθών φτάνουμε στα Χριστούγεννα και τα σχολικά γεύματα για τους μαθητές των λαϊκών οικογενειών και των ευάλωτων ομάδων δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Αντίστοιχα, δεν έχουν ξεκινήσει, ούτε η Ενισχυτική Διδασκαλία, ούτε η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι μαθητές, μετά από 2 χρόνια κλειστών επί της ουσίας σχολείων.

Το μόνο που αυξάνεται σε αυτόν τον προϋπολογισμό είναι οι πολεμικές δαπάνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ – ΕΕ, οι επιδοτήσεις και η χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι φανερό ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος στο 6,9% και του χρόνου στο 4,5%, κανένα καλό δεν θα φέρουν για τον λαό. Το μόνο που θα βλέπουμε, για μια ακόμα χρονιά, είναι η τσέπη μας να αδειάζει για να γεμίζουν τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων.

Πληρώνουν οι πολλοί για να κερδίσουν οι λίγοι

Οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα «σπασμένα» από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%.

Είναι πρόκληση, την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα «δωράκια» στους φαρμακοβιομηχάνους και γενικότερα στους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές. Αντίθετα, αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ. και συνολικά στα 7,5 δισ. με τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ.

Το κύμα ακρίβειας σαρώνει ότι έχει απομείνει στην τσέπη όλων των δημοσίων υπαλλήλων μετά από τη συνολική μείωση του μισθού μας κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης (περικοπή επιδομάτων, αύξηση φορολογίας κλπ.), την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το πάγωμα της διετίας 2016-2017. Κανένα μέτρο δεν προβλέπεται από τον φετινό προϋπολογισμό για την στήριξη των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από την κατοικία τους (επίδομα σίτισης, στέγασης, μεταφορικά κλπ)

Δυναμώνουμε την πάλη μας και τα σωματεία μας

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζόμενους. Σε μια σειρά χώρους, αναγκάστηκε η εργοδοσία να πάρει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς.

Τώρα είναι ανάγκη οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους εργαζόμενους συνολικά να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια. Να δώσουμε συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις του κλάδου ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την αντιδραστική αξιολόγηση.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε αποφασιστικά:

  • Αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Ξεπάγωμα των ΜΚ της διετίας 2016 -17. Να αποδοθούν άμεσα τα Μ.Κ. σε όλους τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
  • Να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους, μέχρι τις 23/12/2021, 13ος μισθός (δώρο Χριστουγέννων). Άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€. Κατάργηση της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης».
  • Μέτρα στήριξης για όσους εκπαιδευτικούς εργάζονται μακριά από την κατοικία τους: επίδομα σίτισης, στέγασης και δωρεάν μεταφορικά.
  • Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των κενών στα σχολεία. Ούτε μια ώρα χαμένη. Άμεση έναρξη του προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας για όλες τις τάξεις και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
  • Δωρεάν δεκατιανό και γεύμα στο σχολείο για όλους τους μαθητές, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.
  • Να καλυφθούν όλες λειτουργικές οι ανάγκες των σχολείων με ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.
  • Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300€ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ!