ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022.

Φιλολογικά στέκια και καφενεία της Αθήνας

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠ/ΚΩΝ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΝΑΜΕ «ΔΙΠΛΑ» ΤΟΥΣ ΚΑΙ …ΤΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ!

 Αφετηρία 10.30 π.μ. από το ιστορικό καφενείο «ΝΕΟΝ» (σημερινός Βενέτης)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 30/5/2021 ξεκινήσαμε με τον Ιστορικό Περίπατο στον Βύρωνα. Στις 10 Απρίλη 2022 συνεχίζουμε με τον Λογοτεχνικό μας Περίπατο  στο κέντρο της Αθήνας !

Πού θα πάμε και τι θα δούμε:

Στην Ομόνοια λειτούργησαν κάποια από τα παλιότερα καφενεία της Αθήνας, που αποτέλεσαν στέκια λογοτεχνών, όπως το  «ΝΕΟΝ» και το «Μπάγκειον», που το  υπόγειό του είχε γίνει στέκι ποιητών του Μεσοπολέμου  (Τεύκρος Ανθίας, Κ. Καρυωτάκης, Ιω. Ραφτόπουλος κ.ά.). Συνέχεια έχει το «Πατάρι του Λουμίδη», στη Σταδίου, στέκι της λεγόμενης «γενιάς του ’30». Εδώ συναντιόταν ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Γκάτσος, ο νεαρός τότε Μ. Χατζηδάκις κ.ά. Ανηφορίζουμε προς την  οδό Ασκληπιού, όπου ήταν η έδρα του περιοδικού «Μαύρος γάτος», σε άμεση γειτνίαση με το σπίτι που έμενε για δεκαετίες ο Κ. Παλαμάς. Μετά από μια στάση στο Πανεπιστήμιο, στου «Απότσου» και στην οδό Βουκουρεστίου, στο καφέ «Brazil» – ο πρώτος  espresso στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες θα ανηφορίσουμε προς το καφενεδάκι της Δεξαμενής, τη «Μονμάρτη» της Αθήνας, σημείο συνάντησης σημαντικών λογοτεχνών. Εδώ που έζησε η «αβανγκάρντ» των αρχών του αιώνα.

Θα γίνουν πολλές αναφορές σε πρόσωπα, σε κείμενα και σε ιστορικές στιγμές του 20ου αιώνα. Μια αναζήτηση ανθρώπων που καθόρισαν τα γράμματα και τη λογοτεχνία μας.

Την ξενάγηση θα κάνει η Νατάσσα Αβραμίδου, φιλόλογος και ξεναγός,  που σημειώνει: «Η Αθήνα είναι ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη όπου τα ίχνη των λογοτεχνών και πνευματικών της ανθρώπων είναι ανύπαρκτα. Τίποτε, ούτε καν μία αναμνηστική στήλη, αφίσα ή φωτογραφία δεν υπάρχει σε καφενεία που υπήρξαν φιλολογικά καφενεία ή στα στέκια των πεζογράφων και ποιητών μας…».

Διάρκεια λογοτεχνικού περιπάτου περίπου 2 ώρες.

Για να οργανώσουμε καλύτερα την ξενάγηση δηλώνουμε συμμετοχή έως την Παρασκευή 8 Απριλίου  στα τηλ. 6945259403 Αγαθή Χήρα - 6974511662 Χρυσούλα Μεραμβελιωτάκη και στα μέλη του Δ.Σ. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Δηλώνουμε συμμετοχή με γραπτό μήνυμα (sms ή viber) στο οποίο πρέπει να αναγράφονται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα εξής στοιχεία: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ–ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΣΧΟΛΕΙΟ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ.

Σας περιμένουμε!