Εμπλοκή εκπαιδευτικών και σχολείων σε εκδηλώσεις του δήμου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η θέση του Συλλόγου μας για εμπλοκή εκπαιδευτικών και σχολείων σε εκδηλώσεις του Δήμου Ηλιούπολης

 

     Την Τρίτη 19/3/2013 έγινε συνάντηση  της αντιδημάρχου παιδείας  Κας  Κατερίνας Μαρκουλάκη με το 1/3 των διευθυντών των δημοτικών σχολείων.  Στη συνάντηση τέθηκε από το δήμο το παρακάτω αίτημα. Οι διευθυντές  να ζητήσουν από τους εκπαιδευτικούς (κυρίως γυμναστές) να ετοιμάσουν δεκάλεπτο πρόγραμμα για να συμμετέχουν τα σχολεία στο πολιτιστικό διήμερο.

Την επόμενη Τρίτη 26/3/2013 καλέστηκαν οι γυμναστές για το ίδιο θέμα. Στην ενημέρωσή τους ειπώθηκε ότι όλοι οι διευθυντές είναι σύμφωνοι;! για τη συμμετοχή των σχολείων στις εκδηλώσεις  και τη Δευτέρα 1/4/2013 ξανακαλούνται οι γυμναστές στο δημαρχείο για το ίδιο θέμα.

Την Τετάρτη 27/3/2013 συνεδρίασε η ΔΕΠ. Στη συνεδρίαση αυτή έγινε θυελλώδη επίθεση από τη δημοτική αρχή και την εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων Ηλιούπολης, στην εκπρόσωπο του συλλόγου μας . Η εκπρόσωπος  μας Χρυσούλα Μεραμβελιωτάκη  και το αναπληρωματικό μέλος Σκλάβος Δημήτρης, έθεσαν θέμα για τη διαρκή παρέμβαση του δήμου στη λειτουργία των σχολείων και κατέθεσαν τη θέση του συλλόγου, να μην επιβαρύνονται οι γονείς με τα κόστη από γιορτές, εκδηλώσεις  κλπ. Η εκπρόσωπος γονέων ήταν αποκαλυπτικά υπέρμαχη με τα συμφέροντα του δήμου και φυσικά αντίθετη με τη λογική “ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη των γονιών”

Το ΔΣ επισημαίνει στα μέλη της ΔΕΠ, της Σ.Ε. και στο Δήμο Ηλιούπολης ότι ως Δ.Σ. είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε εμπλοκή φορέων, ΜΚΟ κι άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και των Δήμων στο πρόγραμμα και τη λειτουργία των σχολείων. Επομένως, θεωρείται αντιδεοντολογικό να επισκέπτονται τα μέλη της Σ.Ε. τα σχολεία και να ζητούν κατ’ ιδίαν από τους εκπαιδευτικούς την οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, ασκώντας μια μορφή πίεσης και υποχρέωσης.

Η ΔΕΠ, Σ.Ε. Π.Ε και οι αντιδήμαρχοι. εμφανίστηκαν τώρα στα σχολεία για να «επιβάλλουν» τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του δήμου, όταν ο ίδιος ο Δήμος αρνείται την εκπροσώπηση του Συλλόγου μας στη Σχολική Επιτροπή.

Η ΔΕΠ και η Σ.Ε. δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα να απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς των σχολείων και στους διευθυντές ούτε αποτελούν όργανο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Δεν ξεχνάμε ότι  η δημοτική αρχή της Ηλιούπολης ήταν και είναι πρωταθλητής στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών και σκληρής λιτότητας στη χρηματοδότηση της παιδείας, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της, στην υποταγή της στους χορηγούς  και στην αγορά.  Δεν ξεχνάμε επίσης ότι αντιδήμαρχοι περιδιαβαίνουν τα σχολεία κάνοντας υποδείξεις στους εκπαιδευτικούς και στους διευθυντές να κάνουν μάθημα χωρίς φώτα και να κλείνουν το καλοριφέρ στο πρώτο δίωρο

 

Τα μέλη της ΔΕΠ, της Σ.Ε. και ο Δήμος Ηλιούπολης

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι  το πρόγραμμα της γυμναστικής και της μουσικής δεν  είναι δυνατόν να καταστρατηγείται, ούτε οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται εκτός ωραρίου εργασίας για την προώθηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου .

Θα πρέπει να κατανοήσουν τη δύσκολη θέση στην οποίαν έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί, μειώσεις μισθών, αξιολόγηση – σύνδεση με απόλυση, διώξεις, κ.τ.λ., αλλά και την κατάσταση των σχολείων με μηδαμινές χρηματοδοτήσεις, την κατάσταση επίσης, των μαθητών και των οικογενειών τους χωρίς δουλειά και να θέσουν άλλες προτεραιότητες στη λειτουργία των σχολείων και όχι τον έμμεσο εξαναγκασμό για «άρτο και θεάματα».

Αντί να σιωπούν και να στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, την εμπορευματοποίση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, χρειάζεται να συστρατευτούν  με τους εκπαιδευτικούς για την ανατροπή αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία έχει φέρει τα σχολεία στην εξαθλίωση. Να στελεχώσουν τις πολιτιστικές  και αθλητικές υπηρεσίες του δήμου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και  να τις παρέχουν δωρεάν σε όλα τα παιδιά και το λαό.

Ζητάμε  χωρίς  άλλη καθυστέρηση να δοθούν έκτακτα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και να καλυφθούν άμεσα όλες τους οι ανάγκες, κτηριακές και υλικές.

     Το ΔΣ του Συλλόγου καλεί τους συναδέλφους και τους διευθυντές των σχολείων να μη συμμετέχουν σε καμιά δραστηριότητα που δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις τους και τους καλύπτει να μη συμμετέχουν στην οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.        

ΤΟ Δ.Σ.

 

Tag: