Τα επιμορφωτικά σεμινάρια των Γυμναστών τις Τρίτες

1.Αγαπητοί Συνάδελφοι

Οι κατεξοχήν αρμοδιότητες των Σχολικών  Σύμβουλων, όπως προκύπτει από το καθηκοντολόγιο τους, ως στελέχη της εκπαίδευσης (Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/Δ1, ΦΕΚ 1340/2002), είναι η διάγνωση επιμορφωτικών αναγκών και η οργάνωση επιμορφωτικών δράσεων για τους εκπαιδευτικούς, των οποίων έχουν την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι είναι ο μόνος φορέας που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων ευθύνης τους, αφουγκράζεται τα προβλήματα που αναδύονται στην καθημερινή διδακτική πράξη, την παιδαγωγική τακτική του κάθε σχολείου, αλλά και τις στάσεις και ανάγκες των εκπαιδευτικών. Ο προβληματισμός για την κάλυψη αυτών των αναγκών με επιμορφωτικά/ενημερωτικά προγράμματα αποτελεί καθημερινό τους μέλημα.

Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών  μονάδων, όλα τα προγράμματα της φυσικής αγωγής, κατά το σχολικό έτος 2013-14, θα πραγματοποιούνται τις τρεις (3) τελευταίες ώρες της Τρίτης (12μ έως 2μμ). Παρακαλώ για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών τις ημέρες των σεμιναρίων να μεριμνήσετε για την ανάλογη προσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος.

Την ημέρα του σεμιναρίου όταν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας της σχολικής μονάδας ο εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής μπορεί να παρακολουθήσει το αντίστοιχο σεμινάριο της άλλης βαθμίδας.  

Όταν συλλειτουργούν σε μια σχολική μονάδα 2-3 εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής δίνεται η δυνατότητα, ο ένας από τους 2-3 εκπαιδευτικούς, να παρακολουθήσει το αντίστοιχο σεμινάριο της άλλης βαθμίδας.  

Η πορεία μας στην επιμόρφωση συνεχίζεται από το Σεπτέμβριο του 2013 με τα κάτωθι προγράμματα, τα οποία έχουν προγραμματιστεί από το προηγούμενο σχολικό έτος και εγκριθεί από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής:

 

  1. Πρόγραμμα κύκλου σεμιναρίων διάρκειας 12 ωρών για τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής «Ο κλασσικός Αθλητισμός στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο».
  • Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου και Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 8.00πμ έως 14μμ, Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλόθεης-Καλλιγά 77, Φιλόθεη.

 

  1. Πρόγραμμα κύκλου σεμιναρίων διάρκειας 12 ωρών για τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής «Ο κλασσικός Αθλητισμός στο Δημοτικό Σχολείο».
  • Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 8.00πμ έως 14μμ, Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλόθεης-Καλλιγά 77, Φιλόθεη.

 

  1. Πρόγραμμα κύκλου σεμιναρίων διάρκειας 11 ωρών για τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “Η Φωνή του Εκπαιδευτικού”.
  • Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 09πμ-14μμ, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα.
  • Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, 8 Οκτωβρίου, 29 Οκτωβρίου, ώρα 12μ-14μμ, Θέατρο Γυμνασίου-Λυκείου Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, Ψυχάρη 10, Ν. Ψυχικό.

 

  1. Πρόγραμμα κύκλου σεμιναρίων διάρκειας 11 ωρών για τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Η Φωνή του Εκπαιδευτικού”.
  • Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ώρα 09πμ-14μμ, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα.
  • Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, 15 Οκτωβρίου, 5 Νοεμβρίου, ώρα 12μ-14μμ, Θέατρο Γυμνασίου-Λυκείου Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, Ψυχάρη 10, Ν. Ψυχικό.

 

  1. Πρόγραμμα κύκλου σεμιναρίων διάρκειας 14 ωρών για τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χορευτικό ταξίδι στο χρόνο και στον τόπο: από το βορρά στο νότο”.
  • Τρίτη 19 Νοεμβρίου10 Δεκεμβρίου 2013, 14 Ιανουαρίου, 28 Ιανουαρίου, 18 Φεβρουαρίου, 11 Μαρτίου1 Απριλίου  2014, ώρα 12μ.-2μμ, Ίδρυμα Πέτρου Γ. Ζήση, Κολοκοτρώνη 5, Πλατεία Δούρου, Χαλάνδρι.

 

  1. Πρόγραμμα κύκλου σεμιναρίων διάρκειας 14 ωρών για τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χορευτικό ταξίδι στο χρόνο και στον τόπο: από το βορρά στο νότο”.
  • Τρίτη 26 Νοεμβρίου17 Δεκεμβρίου 201321 Ιανουαρίου4 Φεβρουαρίου25 Φεβρουαρίου18 Μαρτίου8 Απριλίου  2014, ώρα 12μ.-2μμ, Ίδρυμα Πέτρου Γ. Ζήση, Κολοκοτρώνη 5, Πλατεία Δούρου, Χαλάνδρι.

2. ΘΕΜΑ: «Σύμπτυξη δύο τμημάτων – τελευταία ώρα – ομαδική μετακίνηση μαθητών»

Σύμφωνα με την Γ4/745/18.12.84 εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ , σας γνωρίζουμε τα εξής: 
α) Όταν σ’ένα Σχολείο υπηρετεί καθηγητής και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής μπορεί το μάθημα να γίνεται χωριστά για τ’αγόρια και κορίτσια, με σύμπτυξη δύο τμημάτων ανάλογα με το φύλο και με τον όρο ότι, το τμήμα θα έχει τον προβλεπόμενο αριθμό ασκουμένων και στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου δεν δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα. 
β) Για λόγους Βιολογικούς και Υγιεινής, πρέπει ν’αποφεύγεται η Γύμναση των μαθητών-τριών , την τελευταία ώρα του πρωινού και την πρώτη του απογευματινού κύκλου.
γ) Κάθε ομαδική μετακίνηση μαθητών – τριών από τον χώρο του Σχολείου σε άλλον χώρο (εκτός Σχολείου) για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής από την αρχή ως το τέλος της διαδρομής που οδηγεί στο χώρο άσκησης, για την πρόληψη ενδεχομένου ατυχήματος. Για το θέμα αυτό θα προηγηθεί συνεργασία Δ/ντή και καθηγητή Φυσικής Αγωγής του Σχολείου.

(Γ4/745/18.12.84).

 

Τελειώνοντας, οφείλω να σας συγχαρώ για το έργο σας και  να σας ευχαριστήσω για  άλλη μια φορά για τη συναδελφική αλληλεγγύη και την εκδήλωση  εκτίμησης στο πρόσωπό μου.

 

Επίσης, θα ήθελα να σάς υπενθυμίσω οτι είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε πρόβλημα εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στα τηλ. 2105226297, 6932796434 και στο E-mail: vouxinou@hol.gr.

 

Παρακαλώ τους Διευθυντές να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής.

 

 

 

Βούξινου Ανδριανή

 

Σχολική  Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής