Ενημερωτικό σημείωμα συνάντησης ΑΔΕΔΥ – Υπουργού Εργασίας

Εσωτερικό  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Συνάντησης ΑΔΕΔΥ -υπουργού Εργασίας

Συνάντηση έγινε σήμερα 17-2-2012 μεταξύ της Ε.Ε.  της ΑΔΕΔΥ και του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη.
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι θα έρθουν δύο εφαρμοστικοί νόμοι που θα περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις εφαρμογής για τα μέτρα που απαιτούνται, από το δεύτερο μνημόνιο.
Ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή και ο δεύτερος νόμος θα κατατεθεί αργότερα και θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μάρτη.
Στον πρώτο νόμο θα περιλαμβάνονται τα επείγοντα ζητήματα, μεταξύ αυτών η μείωση των συντάξεων και η ενοποίηση των επικουρικών.
Ανέφερε τις μειώσεις όπως έχουν ήδη έχουν γίνει γνωστές από τα ΜΜΕ δηλ.
στις επικουρικές από 200 ευρώ -250 ευρώ μείωση 10%
από 250 ευρώ -300 ευρώ μείωση 15%
από 300 ευρώ  και πάνω  μείωση 20%
στις συντάξεις πάνω από 1300 ευρώ μείωση 12% σε όλα τα ταμεία
Η εφαρμογή των παραπάνω θα έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-12, που θα κρατηθούν σε 8 μήνες.
Για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων είπε ότι θα προχωρήσει σύμφωνα με όσα έχει πει και ότι η μείωση του 30% των εργαζομένων θα φροντίσουν να μην υπάρχουν απολύσεις, αλλά με το να μην γίνουν νέες προσλήψεις έως το 2015…
Όλα τα παραπάνω αποτελούν την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών…
Για την μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% δεν απαιτείται νόμος αλλά υπουργική πράξη.. και ότι δεν υποχρεώνονται όλοι οι εργοδότες να την εφαρμόσουν!!! και ότι αφορά  μόνο το 13% των εργαζομένων !!
Ακόμα ενημέρωσε για το σχέδιο που υπάρχει για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που αντιμετωπίζει οξυμένο οικονομικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η καταβολή του εφάπαξ σε περίπου 50 χιλιάδες δικαιούχους.

Το σχέδιο προβλέπει μια μορφή δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών, δηλαδή για όσους δικαιούχους του εφάπαξ έχουν πάρει δάνειο από το Παρακαταθηκών να γίνει συμψηφισμός των δύο ποσών. Τέλος, στο σύνολο των δικαιούχων να δοθεί ως προκαταβολή το 40% του εφάπαξ και το υπόλοιπο ποσό σε δύο δόσεις.

Υπάρχει επίσης απόφαση του ΔΣ του Ταμείου για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση σε περιπτώσεις θανάτου ή βαριάς ασθένειας σε ποσοστό 5% δηλ. στα 500 εφάπαξ που χορηγούνται το μήνα να είναι κατ’ εξαίρεση 5.
Για κατάργηση ΟΕΚ και ΟΕΕ είπε  ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από τις παροχές!!  Θα συνεχίσουν οι εισφορές των εργαζομένων.

Θα προχωρήσουν σε νέο σχήμα, όπου θα ενταχθούν όλες οι προνοιακές δομές (παροχές σε είδος και σε χρήμα, προνοιακά επιδόματα, βοήθεια στο σπίτι, βρεφονηπιακοί εργατικής εστίας…, δ/νσεις του υπουργείου υγείας).

Για το θέμα αυτό υπάρχει η κατ’ αρχήν συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο. Φαίνεται ότι τους βολεύει με το νέο σχήμα να προσπαθήσουν να φορτώσουν στους  εργαζόμενους, αφού θα στηρίζεται στις εισφορές τους, και άλλα βάρη πχ. προνοιακά επιδόματα κλπ . Θα υπάρχει σίγουρα συρρίκνωση και απολύσεις, και ίσως και αλλαγή εργασιακής σχέσης αν ο νέος φορέας είναι  ΝΠΙΔ ή κάτι ανάλογο. Θα μπορούν να λειτουργήσουν έτσι και τους παιδικούς με τροφεία, να επιβάλλουν σε άλλα ζητήματα την ανταποδοτικότητα κλπ…
Αξίζει να αναφέρουμε τις επισημάνσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ:

α) είχαμε την ελπίδα ότι σύμφωνα με όσα λέει το μνημόνιο 2 και με όσα μας δηλώσανε παράγοντες του ΤΠΔΥ θα καλύπτατε ως ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους το 1,3 δις που αποτελούν χρέη του ταμείου προς τους δικαιούχους.!!!

Μετά ρώτησε β) υπάρχει ελπίδα να συναντηθούμε μετά το γιουρογκρουπ με τον Βενιζέλο για να περισώσουμε τίποτα για τα ταμεία;

και γ) έκανε έκκληση στον υπουργό να μην συνεχίσουν με τέτοια μέτρα γιατί θα οδηγηθούμε όπως είπε σε τυφλές εξεγέρσεις…

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε το σχολιασμό του υπουργού στην τοποθέτησή μας για την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τα βάρβαρα μέτρα : το ΠΑΜΕ φταίει που θα κλείσει ο Μάνεσης  την χαλυβουργία… θα κλείσει και θα περνάτε και θα κάνετε το σταυρό σας (σαν μνημείο)…
Αθήνα 17-2-12                                                                  Πανουτσάκου Βέτα

Category: ΑΣΕ
Tag: