Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Έντονη είναι η ανησυχία σε χιλιάδες εργατικές οικογένειες που δε γνωρίζουν εάν θα μπορέσουν τα παιδιά τους να έχουν μια θέση στους παιδικούς σταθμούς και εάν θα πρέπει να πληρώσουν υπέρογκα τροφεία. Στις 4 Αυγούστου λήγει η προθεσμία αιτήσεων για τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΜΕ με αφορμή τα ζητήματα που απασχολούν τα νέα ζευγάρια, εργατικές οικογένειες που περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Κάθε πέρσι και καλύτερα λέει ο σοφός λαός και πραγματικά η κατάσταση που διαμορφώνεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς κάθε χρόνο και χειροτερεύει.
Για άλλη μια φορά χιλιάδες οικογένειες, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες βρίσκονται καταμεσής του καλοκαιριού αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα του τι θα γίνει με τα παιδιά τους την επόμενη σχολική χρονιά.
Για άλλη μια χρονιά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας, όπου το ήδη ελλιπές προσωπικό μειώνεται, οι ήδη λιγοστές κτιριακές εγκαταστάσεις μειώνονται, τα ήδη κουτσουρεμένα κονδύλια μειώνονται, με συνέπεια να μείνουν για άλλη μια χρονιά χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικογένεια. Kαλούνται οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν ανάγκες των σταθμών καθότι ο προϋπολογισμός δεν αρκεί σε πολλές περιπτώσεις ούτε για τα βασικά, όπως την επαρκή σίτιση των παιδιών, το πετρέλαιο θέρμανσης, την αγορά χαλιών, μοκετών, κλπ., ανεξάρτητα από τα τροφεία που πληρώνονται.
Ταυτόχρονα, ακόμη και αυτή η ανάσα που δίνεται για κάλυψη θέσεων μέσω του ΕΣΠΑ, δεν επαρκεί. Και εδώ οι θέσεις είναι λίγες και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να δίνουν οι γονείς μηνιαίως ένα ποσό στους παιδικούς σταθμούς.
Δεν μπορούμε να βλέπουμε το ζήτημα αυτό ανεξάρτητα από τις γενικότερες εξελίξεις. Εντάσσεται καθαρά στη στρατηγική μείωσης των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.
Τη στιγμή που οι μισθοί και τα μεροκάματα ολοένα και μειώνονται, που η απλήρωτη δουλειά τείνει να γίνει καθεστώς, που η ανεργία και η ανασφάλεια ολοένα και μεγαλώνουν, που πολλαπλασιάζονται τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα, νερό, ακόμη και ένα κομμάτι ψωμί να βάλουν στο τραπέζι τους, αντιμετωπίζεται η προσχολική αγωγή των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων ως «πολυτέλεια» για λίγους και τυχερούς.
Είναι χρέος όλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων να παλέψουν μέσα από τα Σωματεία τους, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών, τους Συλλόγους Γυναικών, τις Επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ για δημόσιους, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστών. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, ώστε κανένα παιδί για το οποίο έχει γίνει αίτηση σε βρεφονηπιακό σταθμό να μη μείνει απ” έξω.
Διεκδικούμε:
Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών – Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις.
• Σύγχρονους, ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς.
• Κατάργηση των τροφείων. Κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας των δήμων ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες.
• Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».


ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Ανοιχτά μέτωπα για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους

Με πολλά μέτωπα ανοιχτά, μέτωπα που καίνε χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες, κυλά η προθεσμία (λήγει στις 4 Αυγούστου) για την υποβολή αιτήσεων όσων γονιών πληρούν τα κριτήρια ώστε τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τροφεία.
Το συγκεκριμένο ζήτημα βέβαια έχει πολλές πλευρές και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αφορά μόνο ένα μέρος των οικογενειών που αναζητούν θέση σε παιδικούς σταθμούς. Έτσι κι αλλιώς είναι χιλιάδες τα παιδιά που και φέτος δεν θα γίνουν δεκτά, καθώς από τη μια μεριά οι δημοτικοί σταθμοί υπολειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και περικοπών στη χρηματοδότηση, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επιβάλλουν τροφεία και, από την άλλη, οι θέσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς και προβλέπουν τη δωρεάν φιλοξενία, δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει επιτακτικά την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά στο λεγόμενο εξορθολογισμό του συστήματος χρηματοδότησης, με προφανή στόχο τη μείωση του κόστους. Άλλωστε, στην προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για το πρόγραμμα, προβλέπεται η μείωση του κόστους ανά παιδί, δηλαδή η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η μείωση κατά 30% της χρηματοδότησης κάθε παιδικού σταθμού.
Οι επιπτώσεις από τη μειωμένη χρηματοδότηση θα είναι μεγάλες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, τα χρήματα που διατίθενται για κάθε παιδί μειώνονται κατά 11,5% για αυτά που θα φιλοξενηθούν σε δημοτικό παιδικό σταθμό και κατά 4% για αυτά που θα βρουν μια θέση σε ιδιωτικό σταθμό. Πέρα από την εύλογη ανισότητα ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το ζήτημα της υποβάθμισης των υπηρεσιών παραμένει. Μέσα δε από την υποβάθμιση αυτή, επεκτείνεται και η εμπορευματοποίηση, αφού οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν για μια σειρά από υπηρεσίες που το «voucher», το κουπόνι δηλαδή που διατίθεται σε κάθε παιδί, δεν καλύπτει.
Στην πράξη, η μείωση του κόστους ανά παιδί, θα σημάνει, ανάμεσα σε άλλα: Υποβάθμιση του επιπέδου διατροφής. Μείωση έως και στέρηση παιδιών από μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση δωρεάν θεατρικών παραστάσεων ή άλλων εκδηλώσεων. Αραίωση της απαραίτητης παρακολούθησης των παιδιών από γιατρό, νοσηλευτή ή ψυχολόγο. Υποβάθμιση της γραφικής ύλης και άλλου υλικού που χρησιμοποιείται. Τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμβηση, μπαλέτο, παρακολούθηση ξενόγλωσσων μαθημάτων, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων κ.ά.) που παρέχονται από τις δομές, είναι προαιρετικές και δεν αφορούν στη βασική απασχόληση και διαπαιδαγώγηση και, ως εκ τούτου, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενοι γονείς, θα τους επιβαρύνουν οικονομικά.
Ηδη, βέβαια, σε πολλούς σταθμούς, κυρίως ιδιωτικούς, οι γονείς καλούνται να φέρνουν φαγητό για τα παιδιά από το σπίτι τους. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις σταθμών, οι οποίοι παρά τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ ζητούν τροφεία από τους γονείς. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η μεταφορά των μαθητών, που καλυπτόταν οικονομικά, έχει καταργηθεί.
Γολγοθάς…
Χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν να αντιμετωπίσουν την εξής κατάσταση:
– Οσοι γονείς αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις εκτός ΕΣΠΑ που σε μεγάλο ποσοστό είναι επί πληρωμή.
– Οι γονείς που τα παιδιά τους γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, περιμένουν να δουν εάν θα χρειαστεί να πληρώσουν ή εάν οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα παιδιά τους θα είναι αυτές που πρέπει. Θυμίζουμε ότι είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου δήμοι ζητούσαν τροφεία, αν και το πρόγραμμα καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος των τροφείων.
– Όσοι γονείς γίνουν δεκτοί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, πρέπει να περιμένουν για να δουν πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν, αλλά και πότε το παιδί τους θα γίνει δεκτό, δεδομένου ότι σε δεκάδες δήμους δεν έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα προσλήψεις προσωπικού. Κανονικά οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούν να λειτουργούν από 1η Σεπτέμβρη. Όμως, παρατηρείται το φαινόμενο να παίρνουν παιδιά ακόμα και το Γενάρη ή το Φλεβάρη του επόμενου έτους.
- Χιλιάδες είναι οι οικογένειες που βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο αφού και αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ ή πρόκειται να αποκλειστούν και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.
Σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της Προσχολικής Αγωγής αναμένεται να έχει και η νέα εξέλιξη που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση κάθε δομής να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της, καθώς δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες υπαλλήλους. Δημοτικοί σταθμοί αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, προσπαθώντας να βγάλουν την ίδια δουλειά με λιγότερο προσωπικό, κάτι που θα επηρεάσει και το επίπεδο του παρεχόμενου έργου. Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη που δείχνει πώς αντιμετωπίζεται η εργασία των παιδαγωγών, ως φύλαξη δηλαδή και όχι ως παροχή υπηρεσίας Προσχολικής Αγωγής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 30-07-14