ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με αφορμήτην πρόσφατη  προκήρυξη των σχολικών αγώνων Δημοτικών Σχολείων και την ασφυκτικά περιορισμένη προθεσμία κατάθεσης  συμμετοχών, που δυσχεραίνει  τον προγραμματισμό των σχολείων ,σε μια περίοδο που ήδη έχουν δρομολογηθεί εκδηλώσεις, σας  επισημαίνειτα παρακάτω προβλήματα,τα οποία παρατηρούνται κατά την διάρκεια των σχολικών αγώνων:

  • Κατά την μεταφορά των μαθητών θα πρέπει να τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια τους,όπως τα μεταφορικά μέσα να έχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας,  ύπαρξη ζωνών ασφαλείας  καθώς  και  υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες  να παραμένουν  καθιστοί  κατά τη μεταφορά τους.
  • Οι αρμόδιοι φορείς, που αναλαμβάνουν την οργάνωση των σχολικών αγώνων, θα πρέπει να λαμβάνουν  όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι αγώνες να πραγματοποιούνται σε παιδαγωγικό και αθλητικό πνεύμα, με τον αναγκαίο χρόνο που αυτοί απαιτούν , έτσι ώστε όλοι οι αγώνες να έχουν την ίδια χρονική διάρκεια, να υπάρχουν οι απαραίτητοι διαιτητές και όχι να αναγκάζονται οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Φ.Α.  να αναλαμβάνουν και το ρόλο του διαιτητή, ιδιαίτερα όταν καθήκον και υποχρέωση  των συνοδών Ε.Φ.Α. είναι η εποπτεία  των μαθητών κατά τη διάρκεια των σχολικών αγώνων.

Η  τακτική που μονιμοποιείται τα τελευταία χρόνια είναι να στριμώχνονται χρονικά οι σχολικοί αγώνες, να γίνονται όλο και περισσότερες περικοπές στις δαπάνες για μεταφορά, διαιτησίες, αποζημιώσεις,  κλπ, να μην παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και στην αγωνιστική διαδικασία κ.α. Πρόκειται για μια εσκεμμένη και βήμα – βήμα υποβάθμιση των αγώνων, που μοιραία οδηγεί στην κατάργηση και αυτού του δικαιώματος των παιδιών, αφού αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης υποβάθμισης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα.

Διεκδικούμε:

  • Οι αρμόδιοι φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κυβέρνηση) να αντιμετωπίσουν τη Φυσική Αγωγή ως καθολικό δικαίωμα που το απολαμβάνουν όλοι  οι μαθητές, να χορηγούν  όλα όσα χρειάζονται για τη Φυσική Αγωγή και την άθληση της νεολαίας: Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση.
  • Να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και στους Δήμους και για την επισκευή όλων των  αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Σε όλα τα παιδιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε συναγωνιστικές εκδηλώσεις και σχολικά πρωταθλήματα, ημερίδες, κ.λ.π.  με σύγχρονες μεθόδους γύμνασης, τα οποία θα εντάσσονται ομαλά στο πρόγραμμα των σχολείων .
  • Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στην υγεία των μαθητών – αθλητών με την καθιέρωση ανά τρίμηνο δωρεάν προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων για όλους τους μαθητές, με ευθύνη του κράτους και με την εξασφάλιση της παρουσίας αθλητιάτρου σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και τους αγώνες.