Απόφαση της Τ.Γ.Σ. της 1/6/2017 του Συλλόγου μας για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και για συγκέντρωση για την υπεράσπιση του δημόσιου Νηπιαγωγείου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

32 ολόκληρα χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το 2006 κάτω από την πίεση της μεγάλης απεργίας μας, με το ν. 3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο. Το πλήρες αίτημα για Δίχρονη Δωρεάν και Δημόσια Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση έμεινε σε εκκρεμότητα και χιλιάδες προνήπια συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από το φυσικό τους  χώρο, το νηπιαγωγείο.

Στις 3 Μαΐου  ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο.  Μια εξαγγελία που δεν συνοδεύτηκε βέβαια όπως θα έπρεπε με δέσμευση για διορισμούς εκπαιδευτικών και για δημιουργία νέων νηπιαγωγείων ούτε με δέσμευση για άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή από τη φετινή σχολική χρονιά. Την ίδια εξαγγελία επανέλαβε ο πρωθυπουργός σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας σε βάθος τριετίας . Είναι πολύ νωπές ακόμα στη μνήμη μας,  οι εξαγγελίες του Υπουργείου για «20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών στην επόμενη τριετία», που μετατράπηκαν σύντομα σε δηλώσεις για «μηδενικούς διορισμούς την επόμενη διετία».

Καλούμε το Υπουργείο και την κυβέρνηση αυτή τη φορά οι εξαγγελίες να μην  παραμείνουν εξαγγελίες αλλά να γίνουν απόφαση και νόμος.

Χρόνια τώρα ζητάμε τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή   γιατί θέλουμε να

  •  Αποκατασταθεί  η αδικία του αποκλεισμού των παιδιών των τεσσάρων χρόνων από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και  θα παρέχονται  ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά στο ξεκίνημα της σχολικής τους ζωής.
  •  να βοηθήσουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα των φτωχών οικογενειών , παρέχοντας τους αντισταθμιστικά οφέλη  ώστε να έχουν στην αφετηρία τους ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες
  • Να  καθοριστεί  με ακρίβεια το εκπαιδευτικό πλαίσιο για τα νήπια- προνήπια  χωρίς επικαλύψεις (κληρώσεις , παιδικοί σταθμοί κ.ά.)  και «γκρίζες ζώνες» και προτάσεις  (π.χ. Ενιαίο Εθνικό Πλαίσιο Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  παιδιών 0-6 χρόνων, Παιδικά κέντρα κ.λ.π.)
  • Θέλουμε να διασφαλιστεί  ότι τα προνήπια θα είναι στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και ΜΟΝΟ σε αυτό και ότι το Δημόσιο Νηπιαγωγείο θα είναι τμήμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και ΜΟΝΟ αυτής και θα έχουν  σε αυτό εκπαίδευση από παιδαγωγούς με εξειδίκευση στην εκπαίδευση της ηλικιακής ομάδας 4-6 ετών, δηλαδή από νηπιαγωγούς του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 60
  •  Θέλουμε  την κατοχύρωση της φοίτησης των παιδιών για 2 χρόνια στο Νηπιαγωγείο ,χρόνου ικανού να αναπτυχθούν τα παιδιά τους με τους δικούς τους προσωπικούς ρυθμούς ,.
  •  Θέλουμε να  ενοποιηθεί  η  νέα μάθηση με την παλαιότερη εμπειρία των παιδιών,  να ενισχύσουμε  τα παιδιά προς τη διερευνητική μάθηση, να τους  δώσουμε  τη δυνατότητα    με βάση το παιχνίδι να έρθουν σε επαφή με ένα σχολικό και  οργανωμένο περιβάλλον να αλληλοεπιδράσουν  σε μικτές  ηλικιακές ομάδες (νήπια -προνήπια ),να τους παράσχουμε ισορροπία ανάμεσα σε ομαδικές και ελεύθερες δραστηριότητες  και σε μικρές  ή ολομελειακές ομάδες

 

 

Το αίτημα μας άλλωστε είναι

 Ενιαίο δεκατετράχρονο σχολείο που εμπεριέχει το Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση και το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο δημόσιο και δωρεάν.

 

  • Καλούμε το Υπουργείο να υλοποιήσει άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.
  • Καλούμε τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα,  να οργανώσει τον αγώνα και  να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση της 85ης ΓΣ του κλάδου για την προσχολική Αγωγή  ώστε να γίνει πραγματικότητα η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
  • Καλούμε τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί  το δικαίωμα των παιδιών 4-6 στην απρόσκοπτη φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο με τη απαίτηση λειτουργίας παραρτημάτων , όπου χρειαστεί
  • Εγγράφουμε όλα τα νήπια προνήπια χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις  στο ολοήμερο αν επιθυμούν και υπερασπιζόμαστε τον ενιαίο χαρακτήρα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.
  •  Ενημερώνουμε άμεσα τον Σύλλογο για περιπτώσεις μικρότερου ή μεγαλύτερου από τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών/τμήμα και απαιτούμε τη λειτουργία παραρτήματος
  • Κανένα νήπιο προνήπιο έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο.
  • Καμία κατάργηση-συγχώνευση νηπιαγωγείου.

 

 

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΗ .

ΔΙΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ  ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

Η Γ. Σ.