Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ       

(από τη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Ηλιούπολης με τον νέο Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου κ. Ψειρόπουλο,

που έγινε στο γραφείο του την Τρίτη 4 – 4 – 2018 )

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 – 4 – 2018 στο Δημαρχείο Ηλιούπολης προγραμματισμένη συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Σ.Ε. του Δήμου ύστερα από αίτημα του Δ.Σ. του Συλλόγου για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και αφορούν τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της περιοχής μας.

Στη συνάντηση και με βάση τους παρακάτω άξονες,

1. την αναγκαιότητα τεχνικής υποστήριξης και περιοδικού ελέγχου στην αρχή και στο τέλος της σχ. χρονιάς σε όλα τα σχολικά κτήρια καθώς προκύπτουν συνεχώς ανάγκες (για βάψιμο, ΑΜΕΑ, τουαλέτες, συντήρηση ή διαμόρφωση αύλειων χώρων)

2. την ανάγκη αντισεισμικού ελέγχου- ελέγχου πυρασφάλειας εντός 6μήνου από την τεχνική υπηρεσία

3. την καθυστέρηση πληρωμής των συμβάσεων με αποτέλεσμα στην καθυστέρηση / την κακή ποιότητα υλικών και υπηρεσιών

4. την άμεσου και επιτακτικού χαρακτήρα διεκδίκηση για μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα και στη φύλαξη των σχολείων και νηπιαγωγείων

5. τους διακανονισμούς του Δήμου με τις ΔΕΚΟ, την πρόταση από το ΔΣ για απαλλαγή των σχολείων από ειδικό ΦΠΑ-ΔΕΚΟ και την πρόταση από το ΔΣ για διερεύνηση οικονομικότερων μαζικών για τα σχολεία πακέτων τηλεφωνίας

6. την παραχώρηση σχολικών χώρων

7. τη γνωστοποίηση της εφαρμογής Προγραμμάτων από πλευράς του Δήμου που αφορούν τα επισκευαστικά των σχολείων

8. τα χρέη της Σ.Ε. και τη δημοσιοποίησή τους

9. την εφαρμογή του νόμου για τα Οικονομικά των σχολείων, την καταβολή ποσού για τα έκτακτα καθημερινά έξοδα

10. την απροθυμία του Δήμου στην εξεύρεση χώρων κατά την πρόσφατη Τριμερή για την Προσχολική Αγωγή – την ανάγκη εξεύρεσης χώρων ειδικά στην Αγία Μαρίνα

11. την ανάγκη ξεχωριστής προμήθειας ειδικού εκπαιδευτικού υλικού όπως πχ για το αθλητικό, για το οποίο δεν υπάρχει η πρόβλεψη να γίνεται από τη σχολική επιτροπή

12. την έγκαιρη ενημέρωση του Συλλόγου και την εκπροσώπησή του στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου

13. τη χρηματοδότηση των σχολείων

ο κ. Ψειρόπουλος τοποθετήθηκε με τη σειρά λέγοντας 1.α) ως προς την τεχνική υποστήριξη ότι έχει θέσει τα σχολεία ως προτεραιότητα των 2 υπαρχόντων αυτή τη στιγμή μόνιμων υπαλλήλων, για το βάψιμο –που γενικά είναι δύσκολο κομμάτι καθώς απαιτεί εξωτερικούς συνεργάτες και ειδικά χρώματα-έχει ξεκινήσει η καταγραφή, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την τεχνική Υπηρεσία να ολοκληρωθεί όσο πιο άμεσα.

β) για τους αύλειους χώρους – μέχρι τέλος Απρίλη η πλήρης καταγραφή/μελέτη-

θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα της περιφέρειας «Φιλόδημος», ύψους 500.000€, πρώτα για τα Νηπιαγωγεία και με ό,τι περισσέψει για τις τουαλέτες (Δημοτικών) με σοβαρότατα προβλήματα. Έως τότε και με δέσμευσή του για προσωπική επίβλεψη από τον ίδιο, διαβεβαίωσε ότι προβλήματα, που έχει προσωπικά διαπιστώσει και για τα οποία είναι ενήμερος, θα αντιμετωπιστούν άμεσα σε πρώτη φάση από τον Δήμο.

Γ) για τις ράμπες ΑΜΕΑ ότι είναι από τις προτεραιότητές του όμως χρειάζεται λίγο χρόνο για τα διαδικαστικά του Δημοσίου διότι το κόστος είναι δυσθεώρητο αλλά και η διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς απαιτείται από το Δημόσιο ειδική μελέτη και άδεια

2. Για τον έλεγχο Πυρασφάλειας ότι σύμφωνα με το νόμο υπάρχει έως τον Ιούλιο προθεσμία ελέγχου και ο Δήμος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τον έλεγχο, αναφέροντας μάλιστα ότι έχει κάνει έγγραφο και νύξη για αύξηση των επιχορηγήσεων ώστε στις αρμόδιες υπηρεσίες να υπάρχει η ανάλογη με τους ελέγχους χρηματοδότηση καθώς στο κόστος που προορίζεται για τα σχολεία για κάθε σχολική επιτροπή θα χρειαστεί να συμμετάσχει και ο Δήμος.

3. Για τις συμβάσεις ανέφερε ότι για τα καθαριστικά  η σύμβαση στα μέσα Ιανουαρίου ήταν ακόμα στην Περιφέρεια και δόθηκε τότε από τον ίδιο, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, μια προσωρινή λύση με δυνατότητα αγοράς έως 800€ από τη Σχολική Επιτροπή. Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση γραφικής ύλης ο Δήμος είχε ρυθμισμένο χρέος 4.000€ αλλά υπήρξε μια προσωρινή δυσλειτουργία που αφορούσε καθαρά και εκτάκτως την επιχείρηση για ένα μικρό διάστημα και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε. Νερό και ρεύμα είναι επίσης σε ρύθμιση με χρέη τα οποία πληρώνονται και με την ΕΥΔΑΠ να αποτελεί το πιο παλιό χρέος.

4.Για τους σχολικούς φύλακες και τις καθαρίστριες ανέφερε ότι το τμήμα Παιδείας δε μπορεί να αναλάβει άλλο προσωπικό (:όσον αφορά τις καθαρίστριες), κάποιοι φύλακες επανήλθαν με νέα σύμβαση και επανατοποθετήθηκαν ενώ δεσμεύτηκε να επανέλθει και να αιτηθεί εκ νέου για φύλακες αλλά και να επιδιώξει την εξασφάλιση ενός ποσού για εξωτερικούς προβολείς καθώς γενικεύονται κλοπές και βανδαλισμοί.

5. Για την περίπτωση οικονομικότερου πακέτου τηλεφωνίας που θα περιλαμβάνει συνολικά τα σχολεία δεσμεύτηκε να το εξετάσει.

6. Για την παραχώρηση σχολικών χώρων διευκρίνισε πως η κατεύθυνση είναι να γίνεται κατόπιν Σχολικού Συμβουλίου.

7. 8. 9.Για τα οικονομικά των σχολείων είπε πως το τμήμα του βρίσκεται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο ανάληψης, ότι θα υπάρξουν επιλέξιμες δαπάνες για τα σχολεία αλλά ο ίδιος δεν ήταν ακόμη σε θέση να δώσει στοιχεία.

10. Για το κτηριακό και απαντώντας σε ανάλογα ερωτήματα, είπε ότι οι «Κτιριακές Υποδομές» αφορούν μόνο ανέγερση και όχι επισκευές και η περιοχή μας πάσχει από χώρους, δεν υπάρχει χώρος δημόσιος διαθέσιμος. Σχετικά με ερωτήματα για απαλλοτριώσεις /ενοικιάσεις χώρων για νηπιαγωγεία της περιοχής Αγίας Μαρίνας αλλά και οικόπεδο του ΟΣΚ που δόθηκε στη β/θμια, δεσμεύτηκε να το δει.

11. Για το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό ενημέρωσε ότι αρχίζει  η καταγραφή του(:πχ για προτζέκτορες).

12. δεσμεύτηκε για την έγκαιρη ενημέρωση του ΔΣ του Συλλόγου πριν από κάθε  συνεδρίαση της Σ.Ε. του Δήμου.

13. Ενημέρωσε ότι δρομολογούνται κοπή-καθαρισμός χόρτων και απολύμανση ενώ στο αίτημα του ΔΣ να χορηγούνται λεωφορεία στα σχολεία για όλες τις εντός Δήμου επισκέψεις απάντησε ότι, καθώς οι μόνιμοι οδηγοί είναι μόνο τρεις, μόνο για κάτι το επείγον θα μπορούσε να απευθυνθεί σε ιδιώτη.