Συνάντηση με τη δημοτική αρχή

Συνάντηση με τη δημοτική αρχή πραγματοποίησε το Δ.Σ. του συλλόγου μας την Πέμπτη 24/05/2012

Εκτός από την προφορική και εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, καταθέσαμε το παρακάτω υπόμνημα.

Η δημοτική αρχή, πιστή στη λογική της διαχείρισης των περικοπών, της αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και του θέλω αλλά δεν μπορώ, δεσμεύτηκε να μελετήσει τα προβλήματα και να μας απαντήσει σύντομα.

 

Προς το δημοτικό συμβούλιο και το Δήμαρχο του Δήμου Ηλιούπολης

 Τα προβλήματα στα σχολεία της πόλης μας τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια πολλαπλασιάζονται και οξύνονται μέρα τη μέρα, όλο και περισσότερο.

Η διαρκής υποχρηματοδότηση, η λογική των αναθέσεων έργων σε συμβασιούχους , εποχιακούς κλπ. Χειροτερεύει το επίπεδο διαπαιδαγώγησης και ασφάλειας των παιδιών.

Βασικά ζητήματα όπως η φύλαξη, η καταλληλότητα των κτιρίων, η καθαριότητα, η μεταστέγαση, ο σύγχρονος εξοπλισμός, ο χαρακτήρας του σχολείου, οι ελλείψεις αναλώσιμων κ.α.  παραμένουν άλυτα και συνθέτουν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές εκπαιδευτικοί, γονείς.

Το  Δ.Σ. του συλλόγου μας  καταθέτει επιγραμματικά κάποια από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα:

1.    Κρούσματα παραβίασης σχολικών κτιρίων,

Άμεση αντικατάσταση όλου του εξοπλισμού που κλάπηκε ή καταστράφηκε, με ξεχωριστά κονδύλια, χωρίς την επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Σχολικής Επιτροπής.

Άμεση θωράκιση με ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας όλων των σχολικών μονάδων, επίσης χωρίς επιβάρυνση της Σχολικής Επιτροπής.

Τοποθέτηση σχολικών φυλάκων με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.

2.    Πλημμελής καθαριότητα των σχολείων

Απαιτείται αύξηση του αριθμού των καθαριστών στα σχολεία με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά  και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απαιτείται επίσης άμεση αναπλήρωση σε περιπτώσεις άδειας ή ασθένειας ώστε να μη μένουν τα σχολεία ακαθάριστα. Η καθαριότητα δε μπορεί να γίνεται μόνο μετά το σχόλασμα διότι ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία συμβαίνουν συχνά έκτακτα περιστατικά που πρέπει άμεσα να καθαριστούν. Στα νηπιαγωγεία είναι απαραίτητο να διορισθεί τραπεζοκόμος.

3.    Ενοικιαζόμενα νηπιαγωγεία

Οι συνθήκες σε νηπιαγωγεία όπως 3ο, 18ο, 9ο, 23ο  και 24ο είναι επιεικώς απαράδεκτες και η άμεση μεταστέγασή τους σε σύγχρονα κατάλληλα κτίρια είναι χρόνιο αίτημα μας. Τα δε 8-21 νηπιαγωγεία θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη μόνιμη στέγαση τους και να πάψουν να είναι φιλοξενούμενα.

4.    δημοτικά  6ο και 17ο         

Δύο από τα πλέον επικίνδυνα για την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών σχολεία. Η διαρροή από τις τουαλέτες στο 6ο και η φθορά τοίχων και διαχωριστικών μπορεί να αποβεί μοιραία για οποιοδήποτε μαθητή ή εκπαιδευτικό. Στο 8-17 χρονίζει το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών και η αποφασισμένη από χρόνια ανέγερση του 17ου δημοτικού σχολείου τείνει να ξεχαστεί. Το συγκεκριμένο συγκρότημα ασφυκτιά και επιβαρύνει την σωματική και ψυχική υγιεινή τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.

5.    Διαρκής έλεγχος των εγκαταστάσεων

Σας επισημαίνουμε. Οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι μηχανικοί ούτε τεχνικοί. Ο διαρκής έλεγχος στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδραυλικές, στους καυστήρες, στα κάγκελα, τις σκάλες κλπ πρέπει να είναι μόνιμο μέλημα της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου σε αντίθεση με την πραγματικότητα που καταντάει Γολγοθάς για να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχολείο. Να σας θυμίσουμε προηγούμενο έγγραφο μας που αναφέραμε πυρκαγιές που προκλήθηκαν σε σχολεία του Βύρωνα και Παγκρατίου εξ αιτίας του ηλεκτρικού πίνακα.

6.    Εκπροσώπηση

Απαιτούμε την εκπροσώπηση μας σαν συνδικαλιστικό όργανο στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας καθώς και στις επιτροπές παραλαβής υλικών

7.    Χρηματοδότηση

Θεωρούμε συνυπεύθυνη την δημοτική αρχή για την καθυστέρηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Απαιτούμε την άμεση καταβολή των κονδυλίων και τη μαχητική διεκδίκηση της κάλυψης όλων των αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό

8.    ΣΔΙΤ, επιχειρήσεις στα σχολεία.

Καταγγέλλουμε την προσπάθειά σας να επιβάλλετε την είσοδο επιχειρήσεων στα σχολεία. Την προώθηση προγραμμάτων που έχουν τη λιγική των ΣΔΙΤ και της αξιοποίησης πακέτων ΕΣΠΑ χωρίς στην ουσία να απαντάνε στις πραγματικές ανάγκες βελτίωσης των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων.

9.    Αίθουσα συλλόγου

Ο σύλλογος μας είναι από τα βασικά και παλαιότερα συνδικάτα της πόλης μας. με περισσότερα από 500 μέλη και με συνεχή δράση. Εκτιμούμε ότι είναι θέμα ημερών να μας διατεθεί χώρος κατάλληλος για τις ανάγκες μας.

Παλεύουμε για σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο.   Ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη του γονιού