Εκδρομή – κόψιμο πίττας Συλλόγου Κυριακή 24 Φλεβάρη

Εκδρομή – κόψιμο πίττας Συλλόγου

Κυριακή 24 Φλεβάρη

Σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στην ημερήσια εκδρομή που οργανώνει ο Σύλλογος την Κυριακή 24 Φλεβάρη 2019 στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και στο ορυκτολογικό μουσείο Λαυρίου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας

Η Βραυρώνα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αττικής, γνωστή για τον ναό της Αρτέμιδος. Πρωτοκατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή. Την εποχή του Θησέα (εποχή του χαλκού) η Βραυρώνα ήταν ένας από τους 20 δήμους που ενώθηκαν και αποτέλεσαν το μετέπειτα Αθηναϊκό κράτος. Σταδιακά η Βραυρώνα εξελίχθηκε σε τόπος λατρείας της Αρτέμιδας και χτίστηκε ναός αφιερωμένος σε αυτή.Σύμφωνα με τον μύθο κατά την Τρωική εκστρατεία, η θεά Άρτεμις απαίτησε την θυσία της Ιφιγένειας για να αφήσει τον Μυκηναϊκό στόλο να πλεύσει προς την Τροία. Την στιγμή της θυσίας η Άρτεμις έσωσε την Ιφιγένεια και την μετέφερε στην χώρα των Ταύρων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η Ιφιγένεια επέστρεψε από εκεί στην Ελλάδα με την βοήθεια του αδελφού της Ορέστη. Σύμφωνα με μία παραλλαγή του μύθου που μεταφέρει ο Ευριπίδης, η Ιφιγένεια στην επιστροφή της έφτασε στην περιοχή της Βραυρώνας και έγινε ιέρεια της Αρτέμιδος…….

 

 

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου ιδρύθηκε από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής το 1986. Από τότε  λειτουργεί και διευθύνεται από μέλη της. Το κτήριο του Μουσείου , είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα , το οποίο αναπαλαιώθηκε από το Δήμο και παραχωρήθηκε στην Εταιρεία Μελετών. Το βιομηχανικό κτήριο , στο οποίο στεγάζεται το Ορυκτολογικό Μουσείο   είναι  ένα από τα σωζόμενα τμήματα του μεγάλου μεταλλοπλυσίου της ελληνικής εταιρείας που είχε ανεγερθεί το 1873.  Στις προθήκες του Μουσείου εκτίθενται περί τα 600 κομμάτια ορυκτών και πετρωμάτων του Λαυρεωτικού υπεδάφους, ενώ η συνολική συλλογή της εταιρείας ανέρχεται σε 1400κομμάτια Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου είναι ένας προνομιακός χώρος: ιστορικής παιδείας, λόγω του ρόλου που έπαιξε ο Λαυρεωτικός άργυρος στην κλασική Αθήνα, αλλά και εξ αιτίας της συμβολής του νεότερου μεταλλευτικού Λαυρίου στην οικονομία της Ελλάδας, φυσικής παιδείας, λόγω της σπανιότητας, του αριθμού, της μορφής, του χρώματος , της κρυστάλλωσης των ορυκτών  και αισθητικής αγωγής εξ αιτίας της λάμψης και της ομορφιάς των ορυκτών που διαθέτει. Το Ορυκτολογικό Μουσείο αποτελεί ένα ορυκτολογικό ουράνιο τόξο με  γλυπτικές συνθέσεις που η ίδια η φύση – καλλιτέχνης δημιούργησε.  Όσο αφορά τη   συλλογή του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου αποτελείται από μοναδικά ορυκτά της Λαυρεωτικής γης…….

 

 

Αναχώρηση 9.00 πμ από πάρκιγκ δημαρχείου Ηλιούπολης – επιστροφή 5.30μμ

Τιμή συμμετοχής: 6 ευρώ ( Η είσοδος στα μουσεία για τους μη κατόχους κάρτας ελευθέρας εισόδου είναι 3  ευρώ στη Βραυρώνα και 2 ευρώ στο ορυκτολογικό, για την ταβέρνα είμαστε σε συνεννόηση ώστε να έχουμε κάποιες οικονομικές προτάσεις)

Δηλώσεις συμμετοχής στα μέλη του ΔΣ έως και 20-2-2019