Διαδηλώσαμε δυναμικά για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα

Διαδηλώσαμε δυναμικά για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα

Κινητοποίηση με προμετωπίδα το αίτημα για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, εφαλτήριο για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν, πραγματοποιήθηκε πάνω από 140 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου. Με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία που έφτασε στη Βουλή, διαδήλωσαν το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης.

Μέχρι στιγμής 8 Ομοσπονδίες, 125 Σωματεία, 7 Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και 4 Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην πρόταση που οι διαδηλωτές κατέθεσαν στη Βουλή, σε όλα τα κόμματα πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η πρόταση που διαμορφώθηκε, κάνοντας πράξη την απόφαση της σύσκεψης που προηγήθηκε, έχει ως εξής: «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

«Μόνιμη δουλειά ζητά η εργατιά, όχι άλλα προνόμια για τ’ αφεντικά» διαδήλωσαν πίσω από τα πανό σωματείων και επιτροπών αγώνα συμβασιούχοι στους Δήμους, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές στην Υγεία, δασεργάτες μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας».

«Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι κοινός» τόνισε στην ομιλία της η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Επισήμανε ότι «κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν λέει ότι θα κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο, όπως κοροϊδεύει και η ΝΔ όταν καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις υποτιθέμενες προσλήψεις». Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι πολιτικές επιλογές έχουν την ίδια αιτία: «Είναι η στρατηγική της ΕΕ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι μια σειρά συνδικαλιστικές δυνάμεις «υπερασπίζονται στην πράξη την ελαστική εργασία, την ανακύκλωση της ανεργίας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα». 

Τη διαβεβαίωση ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από το αίτημά τους μετέφεραν με χαιρετισμούς στη συγκέντρωση εκπρόσωποι σωματείων. Συγκεκριμένα χαιρετισμούς απηύθυναν:

Η Μαριάνα Βουγιούκα, από το Σωματείο Συμβασιούχων ΟΤΑ Ελλάδας, ο Απόστολος Παπαγιαννόπουλος, από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ο Σωκράτης», ο Ηλίας Σιώρας, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Ο Θόδωρος Χαμαλίδης, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής, η Λαμπρινή Χριστογιάννη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, ο Αντώνης Κουρούκλης, από την ΠΟΠΟΚΠ.

Η Ειρήνη Μελά, εκπρόσωπος των συμβασιούχων ΟΑΕΔ στον τομέα της Υγείας, η Σοφία Εξαδακτύλου, από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, η Σπυριδούλα Μιρτάκη, από τους συμβασιούχους της «κοινωφελούς εργασίας» στην πυροπροστασία, η Θεώνη Καπλανίδου, από το Σύλλογο Συμβασιούχων Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών, ο Δημήτρης Βεργάκης, από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, η Σοφία Ανδρακίδη, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ο Γεράσιμος Τσελέντης, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Χρύσανθος Κυριαζής, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης.

Η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, η Ελένη Μπακιρλή, από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ελλάδας, η Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, από το Σύλλογο Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής.

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Λάρισα, παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας και το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών ν. Λάρισας.

Category: ΑΣΕ