Δυναμική διαδήλωση για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

​Διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης διαδήλωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης εργαζόμενοι από δεκάδες Σωματεία στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας και των ΟΤΑ και αλλού ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Δημόσιο.

Με τα συνθήματα «Εδώ και τώρα διορισμούς, τέρμα πια στους εμπαιγμούς» και «Όχι σε όλες τις απολύσεις στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις», εκατοντάδες συμβασιούχοι διατράνωσαν την απαίτησή τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά και έκαναν καθαρό ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης.

Το συλλαλητήριο που ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και συνεχίστηκε με πορεία στη Βουλή, οργανώθηκε από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Δημόσιο, ήταν το δεύτερο μέσα σε ένα μήνα, με αίτημα αιχμής την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης που ήδη έχει υιοθετηθεί απο 140 και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου.

Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν προκηρύξει στάσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, στάσεις εργασίας είχαν αποφασίσει οι οργανώσεις: Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΠΟΠΟΚΠ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Ηλιούπολης, Περάματος, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Ελευσίνας – Ασπροπύργου – Μάνδρας, Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΣΕΕΑΒ), Ε” ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης» και «Νίκος Πλουμπίδης». Επίσης, οι ΕΛΜΕ Λήμνου και Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία.

Έχοντας στην κεφαλή της πορείας το πανό των Ομοσπονδιών και των Σωματείων του Δημοσίου, που απαιτούσε «Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων. Άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης» οι διαδηλωτές, μετά το τέλος της συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος πορεύτηκαν προς τη βουλή απαιτώντας «Λεφτά για την Υγεία και για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Μπροστά στην είσοδο της βουλής για άλλη μια φορά ήρθαν αντιμέτωποι με τον φραγμό από «κλούβες» τον οποίο είχε στήσει η αστυνομία, γεγονός, που καταδίκασε ο Αλέκος Αρβανιτίδης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ (δείτε εδώ βίντεο).

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε στη βουλή και παρέδωσε στο προεδρείο της βουλής το ψήφισμα του συλλαλητηρίου, με το οποίο αφού υπενθύμιζε το αίτημα των 140 και πλέον σωματείων για την «άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων», κατήγγειλε «την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία αρνήθηκε να φέρει στη Βουλή για ψήφιση το παραπάνω αίτημα».

Ταυτόχρονα το ψήφισμα σημείωνε πως «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στη συζήτηση στη βουλή, κατά της μονιμοποίησης των συβασιούχων, τάχθηκαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ, Ενωση Κεντρώων. Είναι κοροϊδία οι 65 βουλευτές πρώην συνδικαλιστές -δημόσιοι υπάλληλοι (44 του ΣΥΡΙΖΑ, 11 της ΝΔ, 10 του ΚΙΝΑΛ) να καταψηφίσουν την μονιμοποίηση των πρώην συναδέλφων τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην απόλυσή τους.» Τέλος με το ψήφισμα απαίτησαν: «Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους Δήμους, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία παραβρέθηκε στηρίζοντας τους αγώνες των συμβασιούχων ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, συνδικαλιστές πήραν το λόγο παρουσιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε χώρου.

Σύντομους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν οι: Γιάννης Κουρμούλης μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΠΘ (δείτε εδώ βίντεο), Ηλίας Σιώρας πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Βαγγέλης Βασιλάκος μέλος Επιτροπής Αγώνα ΟΤΑ Αττικής, Εύη Καρυδάκη πρόεδρος Σωματείου ΟΤΑ Μαγνησίας, Γαβριήλ Ιωαννίδης πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Δημήτριος Βάσσος πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ, Γιώργος Δασκαλάκης μέλος ΔΣ Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Μαρία Σφυρή μέλος ΔΣ Σωματείου Εκπαιδευτικών Δ.Αττικής ο «Σωκράτης», Βαγγέλης Καζάκος γραμματέας Συλλόγου Υπαλλήλων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλης Βαρδαβάκης πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου «Θριασίου» (δείτε εδώ βίντεο) και Σταύρος Κολοβός εκ μέρους των 4000 συμβασιούχων στα νοσοκομεία.

Category: ΑΣΕ