ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ τα σεμινάρια των Συντονιστών για την αξιολόγηση, που έχουν προγραμματιστεί για 26, 27, 28 Μάρτη 2019, στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών (Παναγή Κυριακού 12, μετρό Αμπελόκηποι)!

Το Δ.Σ. κηρύσσει διευκολυντικές στάσεις εργασίας 1-3 ώρες στο πρωινό ωράριο τις μέρες αυτές!

Απαιτούμε κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση! Να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση την Υπουργική Απόφαση για τον «Προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των Σχολικών Μονάδων» ή αλλιώς για την αξιολόγηση των σχολείων και μέσω αυτών και των εκπαιδευτικών!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο Σύλλογός μας μέσα από Γ.Σ. και αποφάσεις του Δ.Σ. του έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση, εργαλείο με το οποίο θέλουν διαχρονικά οι ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ και κυβερνήσεις να περάσουν όλη την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική στην εκπαίδευση!

Στη βάση αυτή ο Σύλλογός μας έχει καταγγείλει και τον ν. 4547/2018 για τις Νέες Δομές, που την επαναφέρει και τη διευρύνει, καθώς και την Υ.Α. 1816/ΓΔ4/11-01-2019 για τον λεγόμενο προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου του σχολείου!

Ο Σύλλογός μας έχει ως βασική του θέση «ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα»! Άρα δε συμμετέχουμε ούτε στην αξιολόγηση των στελεχών ούτε στην αξιολόγηση των σχολείων και φυσικά αποτρέπουμε και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, είτε αυτή περνάει μέσα από την αξιολόγηση των σχολείων είτε επιχειρηθεί αργότερα να γίνει απευθείας!

Πρώτη φάση στην προώθηση της αξιολόγησης είναι η «επιμόρφωση» των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου σ’ αυτήν! Γι’ αυτό θα μπλοκάρουμε τα σεμινάρια αυτά όπως και όλη τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν παραπέρα!

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, ο Υπουργός Παιδείας εν μέσω κινητοποιήσεων, ενάντια στην κατάπτυστη τροπολογία απολύσεων των συναδέλφων αναπληρωτών υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση 1816/ΓΔ4 για την αξιολόγηση των σχολείων, που δημοσιοποιήθηκε στις 11 Γενάρη, μέρα απεργίας και καταστολής ενάντια στους εκπαιδευτικούς! Στην Υπουργική αυτή Απόφαση (ΥΑ) εμπεριέχονται συμπυκνωμένα όσα περιείχαν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι για την αξιολόγηση (3848/2010 της Διαμαντοπούλου, νόμος Βερναρδάκη, ΠΔ 252…). Φυσικά είναι εφαρμογή του ν. 4547/2018, για τις νέες δομές στην εκπαίδευση, που προβλέπει την εξοντωτική αξιολόγηση όσων είναι ή θέλουν να γίνουν στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές σχολείων, προϊστάμενοι/ες…), καθώς και τις βάσεις για την αξιολόγηση των σχολείων, που έρχεται να υλοποιήσει η παρούσα ΥΑ με συγκεκριμένους θεματικούς άξονες και παραμέτρους!’Ετσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει σήμερα να πετύχει ό,τι δεν πέτυχαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να ανοίξει το δρόμο ώστε οι επόμενες κυβερνήσεις να προωθήσουν σκληρότερα μοντέλα αξιολόγησης που θα περιλαμβάνουν και την ατομική αξιολόγηση.

 

Η λεγόμενη αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου είναι στην ουσία μια εξονυχιστική και εξοντωτική αξιολόγηση των Συλλόγων Διδασκόντων και των μελών τους, δηλαδή των εκπαιδευτικών του σχολείου, αξιολόγηση που θα αξιοποιηθεί για την προώθηση αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, επιδιώκοντας να έχει τη συναίνεση των ίδιων των εκπαιδευτικών ενοχοποιώντας τους για ό,τι δεν πάει καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε κάθε περίπτωση να περνάει η αντιεκπαιδευτική πολιτική και να προσαρμόζεται το σχολείο στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς!
Η αξιολόγηση των χιλιάδων συναδέλφων, που βρίσκονται ή επιθυμούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, με βάση τα κριτήρια, τις ποσοστώσεις, την κατηγοριοποίηση «επαρκής», «μη επαρκής» κλπ, είναι τιμωρητική και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Όμως, το εκπαιδευτικό κίνημα, όπως απέδειξαν και οι μαχητικές και μαζικές διαδηλώσεις του Γενάρη, έχει την ικανότητα εδώ και 25 χρόνια να ακυρώνει τα σχέδιά τους. Ήδη, σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ της Α΄ Αθήνας, με τις αποφάσεις τους για τη δυναμική ακύρωση του σεμιναρίου για την επιμόρφωση σχετικά με την αξιολόγηση των Συντονιστών του 1ου ΠΕΚΕΣ στις 26, 27 και 28 Μαρτίου, με κάλεσμα στους συντονιστές να απέχουν και παροχή συνδικαλιστικής κάλυψης.

Συνεχίζουμε την υπεράσπιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

·               Να αποσυρθεί ο ν. 4547/2018 και η Υ.Α. 1816/ΓΔ4 της αξιολόγησης.

·               Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

·               Κηρύσσουμε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης που προβλέπει ο ν.4547/18 και η Υπουργική Απόφαση 1816 /ΓΔ4/11-1-2019. Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους, όλους τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων ευθύνης του Συλλόγου μας σε καθολική συμμετοχή στην απεργία – αποχή. Η αξιολόγηση δεν θα περάσει.

·               Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει απεργία – αποχή από την αξιολόγηση.

·               Μπλοκάρουμε – Ακυρώνουμε τα σεμινάρια επιμόρφωσης για την αξιολόγηση των συντονιστών της Α΄ Αθήνας, στις 26, 27,28 Μαρτίου  με στάσεις εργασίας και δυναμικές κινητοποιήσεις.

·               Για την επιτυχία της κινητοποίησης και τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων, το ΔΣ κηρύσσει μία έως τρεις ώρες στάσεις εργασίας για τις τρεις πρώτες ώρες της πρωινής ζώνης, στις 26, 27 και 28 Μάρτη. Με το παρόν έγγραφο ενημερώνουμε και την Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας για την κήρυξη της στάσης εργασίας.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση 26-27-28 Μάρτη, 8 π.μ., 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών,  Παναγή Κυριακού 12 (πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού)