Πλαίσιο πάλης Συλλόγου

Απεργιακός ξεσηκωμός!

Να μην περάσει η νέα επίθεση σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά και Μορφωτικά δικαιώματα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μπροστά μας ξεδιπλώνεται μια ολομέτωπη επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων με στόχο την «ανάπτυξη» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Οι συνολικότερες εξελίξεις στην περιοχής μας, η ένταση των αντιθέσεων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η κατάσταση στο Ιράν και τη Λιβύη, η μετατροπή της χωράς σε μια απέραντη βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μόνο κινδύνους προμηνύουν για το λαό μας.

Η επίθεση τα εργατικά δικαιώματα αποτελεί την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος!  Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί να προπαγανδίζει την επιστροφή στην «κανονικότητα» και στην «ανάπτυξη», στην πράξη, όμως, κλιμακώνει την επίθεση με αιχμή την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, την εφαρμογή του νόμου των απολύσεων, την προώθηση της αξιολόγησης και των αντιδραστικών αλλαγών στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου.

            Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη. Αφορά όλη τη ζωή μας: την υγεία, την πρόνοια, την περίθαλψη, τις άδειες, το δικαίωμα στη μητρότητα, τα ΑμεΑ, τις κοινωνικές παροχές. Όλα αυτά επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε ατομική υπόθεση, να τα παραδώσουν στους ιδιώτες.

Η κοινωνική ασφάλιση σχετίζεται άμεσα με το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αφορά πρώτα και κύρια στους χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που απολύονται κάθε Ιούνη, που έχουν τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα (βλ. άδειες, μητρότητα, επιδόματα). Αφορά κάθε εκπαιδευτικό, είτε μόνιμο είτε συμβασιούχο. Όσο θα ενισχύεται ο λεγόμενος ανταποδοτικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, οι συμβασιούχοι όλο και πιο δύσκολα θα φτάνουν στη συνταξιοδότηση (αφού δουλεύουν το πολύ 9,5 μήνες το χρόνο), για τους δε μόνιμους, τόσο θα καθηλώνονται οι συντάξεις στα ψίχουλα της «εγγυημένης» σύνταξης ή θα αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης.  Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση πάει χέρι-χέρι με την επίθεση στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, επιδιώκει να απαλλάξει το Κράτος και την εργοδοσία από τις ασφαλιστικές εισφορές, να μειώσουν αποφασιστικά το «μη μισθολογικό κόστος». Εφαρμόζει πιστά το νόμο Κατρούγκαλου (στα λόγια μόνο τον καταργεί) αφού διατηρεί τις μειώσεις στις συντάξεις, τις περικοπές στις παροχές, ετοιμάζεται να παραδώσει τα αποθεματικά της Επικουρικής Ασφάλισης στο τζόγο του Χρηματιστήριου και διατηρεί την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης!

Τώρα είναι ώρα να δυναμώσει ο αγώνας, για δημόσια κοινωνική ασφάλιση,
για μόνιμη σταθερή εργασία, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση.

Οι εξαγγελίες για μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση, που δεν περιλαμβάνονται καν στον προϋπολογισμό του 2020, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Στην ουσία παγιώνεται η ελαστική εργασία για χιλιάδες συναδέλφους. Η εφαρμογή του νόμου 4589/19 του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. επιβεβαιώνει όσα καταδικάσαμε μέσα από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Οδηγεί σε απολύσεις συναδέλφων, σε τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες που τινάζουν τον προγραμματισμό ζωής χιλιάδων συναδέλφων. Διαγράφει χρόνια δουλειάς συναδέλφων που γυρίζουν όλη τη χώρα, με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος, για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες του δημόσιου σχολείου. Αποθεώνει το άκρατο κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων. Ταυτόχρονα, τιμωρεί με 3ετή αποκλεισμό (δηλαδή οριστικό πέταγμα από την εκπαίδευση) όποιον συνάδελφο δεν αναλάβει υπηρεσία ή παραιτηθεί, αρχικά των νεοδιόριστων, με προοπτική να γενικευτεί και στους αναπληρωτές. Θυμίζουμε πως φέτος πάνω από 2.500 εκπαιδευτικοί έχουν παραιτηθεί από την τοποθέτησή τους μιας και η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την οικονομική στήριξη των αναπληρωτών και πετσοκόβει την προϋπηρεσία που θα αποκτούσαν αν υπηρετούσαν τη θέση τους! Φτάνει στο σημείο, με τις διατάξεις στο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, να εξισώνει τα πτυχία των Πανεπιστημίων με αυτά των Ιδιωτικών Κολλεγίων, να υποβαθμίζει και να εμπορευματοποιεί, στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την επιστημονική μόρφωση!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέμβει και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης με την αξιολόγηση, τις νέες δομές, το ρόλο των στελεχών που θα κάνουν τον εκπαιδευτικό φοβισμένο και ανασφαλή ώστε να υλοποιεί στο ακέραιο κάθε κυβερνητική κατεύθυνση μέσα στο σχολείο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν αγώνες για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα. Το βάρος της οργάνωσής τους το σήκωσαν οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ με προσανατολισμό την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος που έχουμε χρέος να βαδίσουμε! Ο δρόμος της οργάνωσης και της διεκδίκησης για κάθε δικαίωμα που αφορά το λαό!

Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας:

  • Προχωράμε σε 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα με προοπτική συνέχισης και απεργιακής κλιμάκωσης.
  • Συμμετέχουμε σε εκδήλωση για το ασφαλιστικό με τους υπόλοιπους φορείς και τα σωματεία της πόλης, την Τετάρτη 29/1.
  • Απαντάμε με κινητοποίηση για την εξίσωση των πτυχίων των Πανεπιστημίων με αυτά των Κολλεγίων στη Βουλή στις 23/1.
  • Την Παρασκευή 31/1 Απεργιακή Κινητοποίηση και Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Αθήνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά! Την ίδια μέρα προχωράμε σε νέα Πανελλαδική Σύσκεψη Συλλόγων και ΕΛΜΕ στο μεγάλο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού της Αθήνας!
  • Συμμετέχουμε με απόφαση του Συλλόγου μας στην πρωτοβουλία καλλιτεχνικής – πνευματικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ με τίτλο “Για Μεσόγειο θάλασσα γέφυρα ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης των λαών. Ένωσε κι εσύ τη φωνή σου στην πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο, στη φτώχεια και τον ξεριζωμό”.

Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση! Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία και ξεπερνούν τους 38.000! Κανένας συνάδελφος απολυμένος, ούτε μια ώρα δουλειάς χαμένη!

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ!!