Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Εκφράσου με Animation, από Κινημ. Λέσχη Ηλ/λης

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

 

«ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΜΕ ANIMATION» – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ANIMATION

 

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ NEOY ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΙΑΚΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΜΕ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
  • ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ANIMATION

 

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013, στις 7:00 μ.μ. στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης (Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 114 και Κουντουριώτου)

 

Στο βιβλίο του Σπύρου Σιάκα γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση των βασικών εργαλείων δημιουργίας μιας ταινίας animation.  Ειδικότερα, αναπτύσσονται με πλούσια εικονογράφηση θέματα που αφορούν:

  • Βασικές αρχές και εργαλεία δημιουργίας σεναρίου
  • Τεχνικές λήψης-animation
  • Βασικές αρχές της κινηματογραφικής γλώσσας
  • Βασικές αρχές και  εργαλεία του ψηφιακού μοντάζ

Το βιβλίο, όπως και η παρουσίαση, συνοδεύεται με προβολή βραβευμένων ταινιών animation που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με την προτεινόμενη μεθοδολογία δημιουργίας animation.

Το βιβλίο αποτελεί μια εκδοτική προσπάθεια της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.) ως συμβολή στην αναβάθμιση του ρόλου των Κινηματογραφικών Λεσχών και στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Επιπλέον, αποτελεί ένα κομβικό                                                                                            εργαλείο στο πλαίσιο της  συνεργασίας της Ο.Κ.Λ.Ε. με τον Σπύρο Σιάκα  στη διεξαγωγή μιας  σειράς  κινηματογραφικών εργαστηρίων  με σκοπό την μετάβαση από την παθητική στην κριτική θέαση μιας ταινίας.  Απώτερος στόχος είναι  η  πολύπλευρη απόλαυση μιας  ταινίας μέσα  από την εμπειρική γνώση  των εκφραστικών μέσων του κινηματογράφου και την  αξιοποίηση  τους σε «απόπειρες» δημιουργίας  οπτικοακουστικών έργων από τον ίδιο τον θεατή, είτε στο πλαίσιο  καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση ή για την ικανοποίηση προσωπικών αναγκών δημιουργίας. Κατά συνέπεια, το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνική του animation στην τάξη τους όσο και σε φίλους της τέχνης του κινηματογράφου που θέλουν να εκφραστούν δημιουργικά.

Μετά την παρουσίαση,  όσοι το επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν  συμμετοχή για τον πρώτο κύκλο εργαστηρίων animation που θα διοργανώσει η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον Σπύρο Σιάκα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν σημειώσεις εισαγωγής στην κινηματογραφική γλώσσα με αποσπάσματα από το βιβλίο.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλαντίδης (2109941199, 6945405825, jim_kalant@hotmail.com), Θοδωρής Μουμουλίδης: 6948595004, tmoumoulidis@hotmail.com  

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Σπύρος Σιάκας είναι καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας.  Είναι διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts/M.A.) στο Animation στο Surrey Institute of Arts and Design, University College με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., όπου διδάσκει animation (από το 2002 ως  επιστημονικός συνεργάτης και, από τον Ιούνιο του 2013, ως καθηγητής εφαρμογών).  Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης και animator στη δημιουργία εκπαιδευτικών ταινιών και πολυμεσικού υλικού για παιδιά και ενήλικες. Οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει έχουν  βραβευθεί σε φεστιβάλ ταινιών  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γραφική ύλη και Υλικά γραφείου

Η λίστα με τα υλικά που περιλαμβάνονται στην σύμβαση της Σχολικής επιτροπής με τον προμηθευτή Γραφικής ύλης και Υλικών γραφείου, και έχει δοθεί στις διευθύνσεις των σχολείων μας ,  είναι η παρακάτω:
(πατήστε πάνω σε κάθε εικονίδιο για να φανεί ή στο Original size για να βγει μεγαλύτερη)

 

 

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης