Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Μία νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή…

Μία νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή…

Έτσι έλεγε ένα από τα αγαπημένα συνθήματα των «αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος. Δεν ξέρουμε αν το copyright του συνθήματος το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλοι με τους οποίους σφιχταγκαλιάζονταν στις πλατείες. Μικρή σημασία έχει, αφού το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει το παν για να πιστωθεί για την πάρτη του τη ρητορική περί Αργεντινής. Πλασάρει, εξίσου, τόσο ότι η λύση για το λαό είναι απλά η εναλλαγή στην κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού (ακόμα και αν αυτή γίνει με ελικόπτερο) όσο και ότι το μοντέλο διαχείρισης του καπιταλισμού που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν φιλολαϊκό.

Με τα δικά τους λόγια το έλεγαν κάπως έτσι: «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή (…) Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία (…) Πέρασαν όμως μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους» (Αλέξης Τσίπρας, 7 Σεπτέμβρη 2012).

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αργεντινή, που βρίσκεται (για τρίτη φορά από το 2001) ξανά στα πρόθυρα χρεοκοπίας, τους ξεγυμνώνουν.

-Η Αργεντινή δεν έχει Μέρκελ, δεν έχει μνημόνια, δεν έχει τρόικες.

-Η Αργεντινή δεν έχει ευρώ, έχει πέσο, συνδεδεμένο με το δολάριο.

-Η Αργεντινή έχει και αριστερή κυβέρνηση, τέτοια που να τη διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και έξω από τη Βουλή, αξιοποιώντας το συγκεκριμένο παράδειγμα για να πείσει ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «το φάρμακο διά πάσαν νόσον»!

-Αλλά η Αργεντινή έχει και κάτι άλλο: Έχει καπιταλισμό.

Γι’ αυτό το παράδειγμα της Αργεντινής είναι διδακτικό. Αποκαλύπτει πόσο ψεύτικα είναι τα μεγάλα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ για μία φιλολαϊκή διαχείριση του σάπιου συστήματος από μία αριστερή κυβέρνηση. Και το παράδειγμα της Αργεντινής επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ:

Η διαχείριση του καπιταλισμού είναι τραγωδία για το λαό και τη νεολαία, είτε αυτή γίνεται με αριστερή είτε με δεξιά κυβέρνηση, είτε γίνεται με εθνικό είτε με άλλο νόμισμα.

Λύση για το λαό και τη νεολαία υπάρχει έξω από τις δεσμεύσεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ. Με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει, με την εξουσία στα χέρια του, που θα διαγράψει μονομερώς όλο το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου να πληρώσουν τη διγλωσσία τους στις εκλογικές μάχες που έρχονται.

Καλύτερο μάθημα για τους δεξιούς και αριστερούς επίδοξους διαχειριστές είναι ένα: Ισχυρό ΚΚΕ παντού.

 

Μεγάλος συνασπισμός ;

Μεγάλος συνασπισμός ;

samaras-tsipras

Η πρόταση ακούστηκε σαν ρηξικέλευθη: «Να τα βρουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν έναν ιστορικό συμβιβασμό». Διατυπώθηκε, μάλιστα, τη στιγμή που ο καβγάς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ οξυνόταν με ψευτοδιλήμματα και προβάλλοντας δευτερεύουσες διαφορές. Καβγάς που είναι ουσιαστικός για το κεφάλαιο, αφού αφορά σε ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, το πώς θα γίνει η διαχείριση του χρέους, τι θα γίνει με τις τράπεζες κ.λπ. Ζητήματα που, όμως, δεν αφορούν στα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα, όσο και αν προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους για το αντίθετο, ότι, δηλαδή, το μείγμα που προτείνει ο καθένας θα φέρει τη λαϊκή ευημερία, θα βάλει τέλος στις θυσίες του λαού κ.λπ.

Η πρόταση αυτή τεκμηριώνεται τώρα και με δημοσκοπικό εύρημα: «Η πλειοψηφία», γράφει το «Εθνος», «ζητάει κυβέρνηση συνεργασίας δεξιάς- αριστεράς». Σενάριο που, με παραλλαγές, προβλήθηκε με ένταση το Σαββατοκύριακο και σε άλλες αστικές εφημερίδες και αφορά στη δυνατότητα διαμόρφωσης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Continue reading

Η συνέλευση για την αξιολόγηση

Την προηγούμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου , έγινε μια ενημέρωση-συζήτηση-παραπέρα στάση μας γύρω από την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση στα γραφεία του συλλόγου μας. Συνάδελφοι, το θέαμα ήταν , κατά τη γνώμη μου, αποκαρδιωτικό. Ήμασταν όλοι μαζί 30 άτομα (συμπεριλαμβανομένων και των 9 του ΔΣ!!) και από αυτούς 5 δάσκαλοι (ΠΕ 70) τάξης.!!! Όσο και να έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στα ΔΣ των συλλόγων, όσο κι αν έχουμε προσβληθεί από την «δράση» κάποιων συνδικαλιστών, όσο και αν δεν ελπίζουμε πια σε καμία επιτυχία οποιουδήποτε αγώνα, ΔΕΝ δικαιολογείται με ΤΙΠΟΤΑ αυτή η πλήρης άρνηση τούτες τις κρίσιμες ώρες.

Αν θέλουμε την αξιολόγηση, αυτήν ή κάποιας άλλης μορφής, οφείλουμε να πάμε ώστε ο σύλλογος και κατ’ επέκταση η ΔΟΕ να διαμορφώσουν αυτήν την άποψη της αποδοχής. Όχι να πηγαίνουν μόνο τα κόμματα με τις παρέες τους , οπότε διαμορφώνεται μια πλαστή , ψεύτικη εικόνα απόψεων και αποφάσεων που φυσικά μεταφέρεται παραπάνω και έξω στον κόσμο.

Αν δεν θέλουμε την αξιολόγηση , οφείλουμε, πάλι, να πάμε ώστε να στηρίξουμε το «εμείς».  Γιατί το «εμείς» δίνει δύναμη στη θέλησή μας για ανατροπή ή αλλαγή αυτών των άθλιων μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση εναντίον μας. Ένας σύλλογος χωρίς μαζικότητα και μόνο στα χαρτιά έχει δύναμη χαρτοπόλεμου. Αλλά κι εμείς, σαν συνέπεια, χωρίς σύλλογο είμαστε σαν το λιοντάρι που βρυχάται στον καναπέ του και φοβάται την σκιά του έξω, και τους αφήνουμε να περάσουν Ό,ΤΙ θέλουν.

Αν περάσουν αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση , θα είμαστε αυτή η γενιά των δασκάλων που ξεχνώντας και διαγράφοντας όσα με αγώνες πέτυχαν οι προηγούμενοι, δεχόμαστε να μπουν οι βάσεις για την εξαθλίωση του επαγγέλματός μας και κατ’ επέκταση η εξαθλίωση της μόρφωσης και της διαμόρφωσης του χαρακτήρα των μαθητών-παιδιών μας.

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης