Για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού (κατευθύνσεις) και επιλογής

 

 

Για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού (κατευθύνσεις) και επιλογής

 

ΦΕΚ 2182/14-7-2016: «Αυτόματος κόφτης» τμημάτων κατευθύνσεων και επιλογής

Νέα μέτρα με «αυτόματο κόφτη» στα μορφωτικά δικαίωμα των μαθητών φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το ΦΕΚ 2182/14-7-2016. Το ΦΕΚ αυτό αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού (κατευθύνσεις) και επιλογής. Όχι μόνο «σφίγγει» η εφαρμογή του προηγούμενου 1589/29-7-15 (επί Κουράκη) αλλά και μπαίνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο να λειτουργήσουν ομάδες προσανατολισμού σε μια σειρά σχολεία (όρια αριθμού μαθητών σε συνδυασμό με την κατηγορία του σχολείου). Με αυστηρό πιλότο τη διατηρούμενη ρύθμιση του «άνω» ορίου των 27 μαθητών ανά τμήμα κατεύθυνσης, το υπουργείο θα κόβει αυτόματα τμήματα σε σχολεία των κατηγοριών Α΄ – Γ΄ (σημ. συνήθως μέσα ή κοντά σε μεγάλες πόλεις) που δεν «πιάνουν» το «κάτω» όριο (11, 15 και 20 μαθητές – αναλόγως αν λειτουργούν 1, 2 ή 3 τμήματα αντίστοιχα σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου). Φθάνουν για τα δυσπρόσιτα σχολεία (κατηγορίες Η΄ – ΙΒ΄) να θέτουν «κάτω» όριο τους 6, 10 και 15 μαθητές, πάλι ανάλογα με τα τμήματα που λειτουργούν. Μπορεί να δημιουργηθεί τμήμα ανεξάρτητα από αριθμό μόνο στην περίπτωση των δυσπρόσιτων (με το νέο ΦΕΚ καταργήθηκε η δυνατότητα για σχολεία των υπόλοιπων κατηγοριών), εφόσον διαπιστώνεται αντικειμενική αδυναμία μετακίνησης των μαθητών και εφόσον υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό σε αυτά τα σχολεία που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες!!! Ουσιαστικά μια σειρά σχολείων που μπορούσαν να αξιοποιήσουν το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο και να συγκροτήσουν τμήματα Ομάδας Προσανατολισμού ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών (λόγω αποαστάσεων και δυσκολιών μετακίνησης) τώρα, με το νέο ΦΕΚ που φέρνει για πρώτη φορά την κατηγοριοποίηση των σχολείων, χάνουν αυτή την δυνατότητα. Για να γίνει κατανοητό πχ στην ΔΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης με αυστηρή εφαρμογή του ΦΕΚ στα τρία δυσπρόσιτα ΓΕΛ του Νομού (σε Ιθάκη – Ι, Μεσοβούνια – Θ και Πάστρα – Η), που έχουν τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και δουλεύουν κύρια με αναπληρωτές, δεν πρέπει να λειτουργήσουν κατευθύνσεις (εκεί που δεν υφίσταται μόνιμος για να καλύψει τις ανάγκες). Σε μεγάλα περιφερειακά σχολεία όπως της Σάμης (ιδιαίτερα απομακρυσμένο από το Αργοστόλι) και των Κεραμειών, που είναι ενδιάμεσων κατηγοριών, για τις οποίες υπάρχει με το νέο ΦΕΚ αναγκαστικό «κάτω» όριο μαθητών, θα πρέπει να κλείσουν ακόμη και δύο από τις τρεις ομάδες προσανατολισμού. Αλλά και στα Λύκεια των πόλεων ο αυτόματος κόφτης θα οδηγήσει σε υπερμεγέθη τμήματα, δρομολογώντας για το Αργοστόλι τη συγχώνευση των δύο ΓΕΛ.

 

Πρέπει να σημάνει συναγερμός!!!

Διώχνουν παιδιά από τα θρανία στο δρόμο, κλείνουν κατευθύνσεις, δρομολογούν νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων. Για ακόμα μια φορά η εργατική οικογένεια είναι στο στόχαστρο, φορτώνουν νέα βάρη στις τσέπες των γονιών, και ουσιαστικά κόβουν μαχαίρι τα όνειρα, την προσπάθεια χιλιάδων μαθητών να  σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν. Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς και της ΕΕ που υλοποιεί με ζήλο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Με τέτοια, όχι μόνο θα χρειαστούν λιγότεροι αναπληρωτές αλλά θα μεγαλώνει και ο όγκος των μόνιμων που θα «περισσεύουν»!!!   Τώρα εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές – όλος ο λαός να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση των ΦΕΚ 2182 και 1589.
  • 20 μαθητές το πολύ ανά τμήμα – 10 το πολύ για τις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια.
  • Να αρθεί ο «αυτόματος κόφτης» τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και επιλογών.
  • Να μην υπάρξει σχολείο στο οποίο δεν θα λειτουργήσει κάποια Ομάδα Προσανατολισμού σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών.
  • Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος. Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Για τις απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση

(το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών)

Συνάδελφοι, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά ξεκούραση και ώρες χαλάρωσης σημαίνει για πλήθος ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ήδη, τόσο σε μεγάλα όσο και σε μικρά ιδιωτικά σχολεία, τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει ξεκινήσει ένα όργιο απολύσεων που ακόμη δεν ξέρουμε πόσα θύματα θα έχει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Κατά τις πρώτες μέρες του Ιουλίου δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες για επικείμενες απολύσεις στο Κολλέγιο Αθηνών, καθώς και για απολύσεις συναδέλφων, απλήρωτων επί μήνες μάλιστα, στη Λάρισα (Σχολή Καραβανα) και στην Κόρινθο (Αριστοτέλειο).

Δεν πρόκειται, βέβαια, για κεραυνό εν αιθρία. Ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο που είχαμε παρακολουθήσει και πέρυσι, όταν συνάδελφοι, πολλοί εξ αυτών με πολυετή υπηρεσία, απολύθηκαν χωρίς αιτιολόγηση, μέσα στο πλαίσιο που διαμόρφωσε ο νόμος Αρβανιτόπουλου του 2014, ο ίδιος νόμος που έχουν διατηρήσει ακέραιο δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα. Ενίοτε, οι απολύσεις συνοδεύονται, βέβαια, από την επίκληση «οικονομικών αναγκών του σχολείου», που ιδιαίτερα για κάποια μεγάλα σχολεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι φύλλο συκής για την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν οι διευθύνσεις τους.

Κεραυνός εν αιθρία δεν είναι, επίσης, η στάση της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ. Δημοσιοποιούνται και καταγγέλλονται από την Ομοσπονδία οι απολύσεις, η ηγεσία της, όμως, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την υπονόμευση της αγωνιστικής διεκδίκησης του δικαιώματος στη δουλειά. Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ καλλιέργησε ελπίδες για αλλαγή του νόμου Αρβανιτόπουλου ήδη από την άνοιξη του 2015 (ν/σ Μπαλτά) με επανάληψη του έργου την άνοιξη του 2016 (άρθρο 40 στο ν/σ Φίλη). Και οι δύο αυτοί κύριοι, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, είχαν τις καλύτερες των προθέσεων να νομοθετήσουν εναντίον των αδικαιολόγητων απολύσεων, αλλά στην πρώτη περίπτωση δεν κατατέθηκε ποτέ το ν/σ, ενώ στη δεύτερη κατατέθηκε, χωρίς, βέβαια, το άρθρο που αφορούσε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Αν το 2015 η «απόπειρα» Μπαλτά παραπλάνησε τους καλόπιστους, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη νέα «απόπειρα» Φίλη που κατέληξε στα βράχια και στις νέες καταγγελίες συμβάσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Όλη η παραφιλολογία για καλή ΕΕ και κακό ΔΝΤ, καλό υπουργό και κακούς σχολάρχες μόνο θυμηδία θα προκαλούσε, πλέον, αν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες μέχρι το τέλος του Αυγούστου, εκπαιδευτικοί δεν βίωναν το φάσμα της ανεργίας μετά την απόλυσή τους.

Συνάδελφοι, τα ψέματα τελείωσαν. Η λογική της ανάθεσης σε πολιτικούς σωτήρες έχει απροκάλυπτα χρεοκοπήσει.

Συνάδελφε, η λογική της αναζήτησης ατομικής σωτηρίας για να μην είσαι ο επόμενος απολυμένος είναι η βέβαιη οδός προς την απόλυση και το πετσόκομμα των δικαιωμάτων σου, γενικότερα.

ΜΟΝΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΕΕ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ. ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ.