Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με αφορμήτην πρόσφατη  προκήρυξη των σχολικών αγώνων Δημοτικών Σχολείων και την ασφυκτικά περιορισμένη προθεσμία κατάθεσης  συμμετοχών, που δυσχεραίνει  τον προγραμματισμό των σχολείων ,σε μια περίοδο που ήδη έχουν δρομολογηθεί εκδηλώσεις, σας  επισημαίνειτα παρακάτω προβλήματα,τα οποία παρατηρούνται κατά την διάρκεια των σχολικών αγώνων:

  • Κατά την μεταφορά των μαθητών θα πρέπει να τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια τους,όπως τα μεταφορικά μέσα να έχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας,  ύπαρξη ζωνών ασφαλείας  καθώς  και  υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες  να παραμένουν  καθιστοί  κατά τη μεταφορά τους.
  • Οι αρμόδιοι φορείς, που αναλαμβάνουν την οργάνωση των σχολικών αγώνων, θα πρέπει να λαμβάνουν  όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι αγώνες να πραγματοποιούνται σε παιδαγωγικό και αθλητικό πνεύμα, με τον αναγκαίο χρόνο που αυτοί απαιτούν , έτσι ώστε όλοι οι αγώνες να έχουν την ίδια χρονική διάρκεια, να υπάρχουν οι απαραίτητοι διαιτητές και όχι να αναγκάζονται οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Φ.Α.  να αναλαμβάνουν και το ρόλο του διαιτητή, ιδιαίτερα όταν καθήκον και υποχρέωση  των συνοδών Ε.Φ.Α. είναι η εποπτεία  των μαθητών κατά τη διάρκεια των σχολικών αγώνων.

Η  τακτική που μονιμοποιείται τα τελευταία χρόνια είναι να στριμώχνονται χρονικά οι σχολικοί αγώνες, να γίνονται όλο και περισσότερες περικοπές στις δαπάνες για μεταφορά, διαιτησίες, αποζημιώσεις,  κλπ, να μην παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και στην αγωνιστική διαδικασία κ.α. Πρόκειται για μια εσκεμμένη και βήμα – βήμα υποβάθμιση των αγώνων, που μοιραία οδηγεί στην κατάργηση και αυτού του δικαιώματος των παιδιών, αφού αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης υποβάθμισης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα.

Διεκδικούμε:

  • Οι αρμόδιοι φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κυβέρνηση) να αντιμετωπίσουν τη Φυσική Αγωγή ως καθολικό δικαίωμα που το απολαμβάνουν όλοι  οι μαθητές, να χορηγούν  όλα όσα χρειάζονται για τη Φυσική Αγωγή και την άθληση της νεολαίας: Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση.
  • Να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και στους Δήμους και για την επισκευή όλων των  αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Σε όλα τα παιδιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε συναγωνιστικές εκδηλώσεις και σχολικά πρωταθλήματα, ημερίδες, κ.λ.π.  με σύγχρονες μεθόδους γύμνασης, τα οποία θα εντάσσονται ομαλά στο πρόγραμμα των σχολείων .
  • Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στην υγεία των μαθητών – αθλητών με την καθιέρωση ανά τρίμηνο δωρεάν προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων για όλους τους μαθητές, με ευθύνη του κράτους και με την εξασφάλιση της παρουσίας αθλητιάτρου σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και τους αγώνες.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, στην ίδια γραμμή με την οποία ο σύλλογός μας κινήθηκε στις συναντήσεις που είχε με τους συναδέλφους Διευθυντές/ντριες των Σχολείων και προϊσταμένες των νηπιαγωγείων, ενημερώνει όλους τους συναδέλφους ότι η μάχη για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών, των εκπαιδευτικών δομών και των θέσεων εργασίας σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο συνεχίζεται.

Παλεύουμε συλλογικά και σε κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά:

Α) Να γράψουμε όλα τα παιδιά που επιθυμούν στο ολοήμερο. Η εγκύκλιος που ήρθε τόσο για τα δημοτικά όσο για τα νηπιαγωγεία αναπαράγει τα περσινά δεδομένα και αποκλείει χιλιάδες παιδιά από γονείς μακροχρόνια ανέργους, γονείς της περιστασιακής και μαύρης εργασίας, γονείς μετανάστες, κ.α.  Εμείς έχουμε συλλογική κατεύθυνση και συνδικαλιστική κάλυψη από το σύλλογο και τον κλάδο να πάρουμε – και θα πάρουμε- τις αιτήσεις εγγραφής στο ολοήμερο από όλα τα παιδιά που επιθυμούν και δηλώνουν πως το έχουν ανάγκη και θα απαιτήσουμε από τη Διεύθυνση να τις κάνει δεκτές, όπως και πέρσι.

Ο σύλλογος «Μ. Παπαμαύρος», με βάση και την έκδοση εγκυκλίου και για τα Δημοτικά και για τα Νηπιαγωγεία, στην ίδια γραμμή της συνεχούς πίεσης για να σπάσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός των εγγραφών και οι συνέπειές του, καλεί τους συναδέλφους Διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων να ενθαρρύνουν και να ενημερώσουν με κάθε τρόπο όλους τους γονείς που επιθυμούν, να καταθέσουν αίτηση εγγραφής για τις δομές του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

Β) Να μη συναινέσουμε στην σύμπτυξη κανενός τμήματος που έχει παιδιά με αναπηρίες και διαγνώσεις κατ΄εφαρμογή των νέων διατάξεων με τις οποίες επιχειρούνται περικοπές. Σε κάθε τέτοια απόπειρα, ενόχληση ή εντολή από τη Διεύθυνση ενημερώνουμε τα συλλογικά όργανα και τους γονείς, για να οργανώσουμε συντονισμένη παρέμβαση και ό,τι άλλο χρειαστεί για την αποτροπή κάθε τέτοιας εξέλιξης.

Γ) Στα πλαίσια και της θέσης της μαχόμενης εκπαίδευσης για φοίτηση όλων των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη των σχολείων, όπως έχουν δικαίωμα, να ζητήσουμε και να απαιτήσουμε με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων την ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής σε κάθε σχολείο που φοιτούν αυτά τα παιδιά, με το απαραίτητο εκπαιδευτικό , επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, ακόμα κι αν υπολείπονται τυπικά του αριθμού 9 που προβλέπουν οι διατάξεις, σημειώνοντας πως οι διατάξεις αυτές αφορούν τα παιδιά που δεν έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα και όχι μόνο όσα δε μιλούν ελληνικά. 

 Δ) Γράφουμε όλα τα παιδιά, νήπια και προνήπια, στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Είναι ζήτημα μορφωτικών δικαιωμάτων για κάθε παιδί. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να το καθιερώσει. Είναι ιστορικό το αίτημα του κλάδου και δεν θα το απεμπολήσουμε. Η μάχη για την υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν δίχρονη προσχολική αγωγή είναι μάχη κατά της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των νηπιαγωγείων, της αμφισβήτησης του εκπαιδευτικού χαρακτήρα τους και των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών.

Ε) Σε περίπτωση που ο αριθμός των παιδιών είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος του απαιτούμενου για τη λειτουργία τμήματος, επικοινωνούμε άμεσα με το Σύλλογο.

 

Σε κοινή δράση και πάλη με όλους  τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους γονείς   θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, για να σπάσουμε και φέτος τους αποκλεισμούς, και το ντόμινο μετακινήσεων εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία.  Για τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των παιδιών και την εργασιακή αξιοπρέπεια στο δημόσιο σχολείο.