Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Στις 6 του Απρίλη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Στις 6 του Απρίλη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ü Αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού!

ü Να σταματήσει η φοροληστεία στα καύσιμα, στη ΔΕΗ και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

ü Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών, εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.

ü Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Λεφτά για υγεία και παιδεία – όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Δύο λαοί, που ζούσαν για δεκαετίες ειρηνικά, χύνουν ξανά το αίμα τους, εξαιτίας της απαράδεκτης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαιτίας ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στη γειτονιά μας, εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-Ε.Ε. με τη Ρωσία για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών τους ομίλων, για τα (ματωμένα) κέρδη τους.

Το στομάχι σφίγγει, βλέποντας καθημερινά παιδιά να ξεσπιτώνονται, αντί να είναι στο σχολείο, να περπατάνε μόνα τους χιλιόμετρα για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, να ψάχνουν μάταια τους γονείς τους.  

Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας.

Γιατί να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ;

          Τι συμφέρον έχει ο λαός μας, όταν η χώρα μας, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης,  στέλνει όπλα, διαθέτει βάσεις και υποδομές στα νατοϊκά στρατεύματα, παίρνει ουσιαστικά μέρος σε αυτό το μακελειό; Αυτές οι επικίνδυνες αποφάσεις στοχοποιούν τον λαό μας, σε μια αντιπαράθεση που γίνεται μόνο για τα κέρδη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών. Μερίδιο από τη λεία, από τη νέα μοιρασιά, επιδιώκουν και οι δικοί μας «αφεντάδες».

Γι’ αυτό εμπλέκει την Ελλάδα στον πόλεμο η ελληνική κυβέρνηση, κι όχι γιατί τους πήρε ο πόνος για τον λαό της Ουκρανίας, όπως λέει. Γι’ αυτό όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αναβάθμισαν τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, με νέες βάσεις, με στρατιωτικές αποστολές.

Εμείς όμως, οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε κανένα συμφέρον να διαλέξουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, είτε αυτό της Ρωσίας, είτε αυτό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Είμαστε με τους λαούς όλου του κόσμου, με το δικαίωμά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους, να ζουν ειρηνικά, με δικαιώματα και αξιοπρέπεια και όχι μέσα στη φρίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου ή στην καθημερινότητα ενός άλλου, ακήρυχτου πολέμου, της φτώχειας, της ανεργίας και της εκμετάλλευσης.

 

Στην απεργία στις 6 του Απρίλη να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή!

Η ακρίβεια, σε συνδυασμό με την καθήλωση των μισθών προκαλούν ασφυξία σε κάθε σπίτι. Ακούμε συνέχεια πως λεφτά δεν υπάρχουν για να μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φόροι, αλλά λεφτά βρίσκονται όταν πρέπει να πληρωθούν πολεμικοί εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ που ξεπερνούν τα 5 δις € κάθε χρόνο!

Ακούμε συνέχεια από όλες τις κυβερνήσεις πως λεφτά δεν υπάρχουν για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, πως η μονιμοποίηση όσων εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση είναι ανεδαφικό αίτημα, πως δεν γίνεται να βρεθούν νέες αίθουσες για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη κλπ. Την ίδια ώρα, εμείς, αλλά και τα σχολεία, αδυνατούμε να πληρώνουμε το ρεύμα και τα καύσιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όχι μόνο εξαιτίας του πολέμου, αλλά και της περιβόητης «πράσινης μετάβασης», που γεμίζει κέρδη τα ταμεία των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων.

Ακούμε συνέχεια πως δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και άρα δεν μπορεί να στηριχτεί ουσιαστικά το σύστημα υγείας, να κατασκευαστούν-επισκευαστούν σχολεία, αλλά 11 δις €  από το περιβόητο ταμείο ανάκαμψης δίνονται απλόχερα στο κεφάλαιο, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

 

Στις 6 Απρίλη, κλείνουμε τα σχολεία!Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία!

          Τώρα η οργή, ο θυμός και η αγανάκτηση να γίνουν οργανωμένη δύναμη, για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς, ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση στο παιδαγωγικό μας έργο, για να μην προχωρήσουν τα σχέδια κατηγοριοποίησης των σχολείων, μέσω της αντιδραστικής-αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στις απειλές της κυβέρνησης, στις πειθαρχικές διώξεις, στην οργανωμένη προσπάθεια, μέσω του μηχανισμού των Συντονιστών Εκπαίδευσης, να αλλάξουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων τις συλλογικές τους αποφάσεις και να εφαρμόσουν την αξιολόγηση.

Κλιμακώνουμε την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, τις κινητοποιήσεις για το άνοιγμα των πινάκων, για μονοετή υπηρέτηση της οργανικής, για την εξίσωση αδειών και δικαιωμάτων. Συνεχίζουμε την πρωτοβουλία που πήραμε ως Σύλλογος μαζί με άλλους Συλλόγους Π. Ε. για το ωράριο των Νηπιαγωγών.

Ψήφισμα στήριξης του αγώνα των εκπαιδευτικών σωματείων Πειραιά. Να σταματήσει κάθε παρέμβαση των ΣΕΕ στις αποφάσεις των σωματείων και των Συλλόγων Διδασκόντων

Το Δ.Σ. του/της Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ.Παπαμαύρος» υιοθετεί την ανακοίνωση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.: α) Πειραιά «Η Πρόοδος», β) Νίκαιας-Πειραιά, γ) Α’ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», δ) Κερατσινίου Περάματος «Ν. Πλουμπίδης, ε) Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στ) Αργοσαρωνικού και καταδικάζει τη στάση των δυο Σ.Ε.Ε. που αναφέρονται σε αυτήν. Τα σωματεία μας, ολόκληρο το εκπαιδευτικό κίνημα, δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι ούτε τρομοκρατούνται ούτε εκβιάζονται. Κάθε  προσπάθεια να φιμωθούν οι φωνές μας που αντιστέκονται στην επιβολή της αξιολόγησης και υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του θα πέσει στο κενό. Ακολουθεί η ανακοίνωση των έξι συλλόγων.

 

 

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.:

α) Πειραιά «Η Πρόοδος», β) Νίκαιας – Πειραιά, γ) Α’ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος»,δ) Κερατσινίου Περάματος «Ν. Πλουμπίδης, ε) Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στ) Αργοσαρωνικού.

 

Τα σωματεία δεν απειλούνται, δεν τρομοκρατούνται!

Υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο!

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

σε εξέλιξη βρίσκεται ο πολύπλευρος αγώνας των εκπαιδευτικών για το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και της συνεργασίας ενάντια στο σχολείο των ταξικών φραγμών, της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης, του ανταγωνισμού, του φόβου και της υποταγής.

 

Μετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων νομοθετικών απειλών, αστυνομικής καταστολής με αύρες και χημικά, δικαστικών διώξεων και διοικητικών εκφοβισμών, η κυβέρνηση, παρά τις αποτυχίες της, δεν αναστοχάζεται την πολιτική της. Αντί να αφουγκραστεί την φωνή της καθολικής απεργίας αποχής ή να ακούσει την κραυγή διαμαρτυρίας της μαζικότατης απεργίας και διαδήλωσης στις 11 του Οκτώβρη ή, τέλος, να «αναγνώσει» προσεκτικά τον τρόπο συλλογικής αντίστασης των εκπαιδευτικών μονάδων μέσω της ανάρτησης ενιαίων κειμένωντα οποία αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και τις αιτίες αυτών, αναζητά τρόπους καθυπόταξης των εκπαιδευτικών στις επιλογές της για αυταρχική – αγοραία αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Προσπαθεί να διχάσει τον Kλάδο, καλώντας Στελέχη της Εκπαίδευσης  να παρανομήσουν, αγνοώντας αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων. Διώκει εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στον νόμιμα κηρυγμένο αγώνα των Συλλόγων τους κατά του οποίου ουδέποτε προσέφυγε δικαστικά και ουδέποτε κρίθηκε παράνομος. Επιπλέον, καλεί τους/τις Σ.Ε.Ε. να μετατραπούν σε «επιθεωρητές», αποδεχόμενοι/ες τον ρόλο του διοικητικού εκτελεστικού οργάνου του Υ.ΠΑΙ.Θ., αγνοώντας τον παιδαγωγικό τους ρόλο.

 

Μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειοψηφία των ΣΕΕ των σχολείων ευθύνης των Συλλόγων μας ανάρτησαν σχόλια υποστηρικτικού χαρακτήρα, σεβόμενοι τις επιλογές του Συλλόγου Διδασκόντων του κάθε σχολείου.  Δύο, όμως, ΣΕΕ, η κ. Αζναουρίδου Φωτεινή (ΠΕ60) και ο κ. Σκρέτας Δημήτριος (ΠΕ70), επέλεξαν διαφορετικό δρόμο, τροποποιώντας τα αρχικά τους σχόλια ανατροφοδότησης (γιατί, άραγε;) επισημαίνοντας πως η ανάρτηση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο «δεν είναι σύννομη και θεωρείται μη γενόμενη»Πρόκειται, ασφαλώς, εκτός από ενέργεια που είναι αντίθετη με τα κελεύσματα του Κλάδου, για υπέρβαση των ορίων αρμοδιότητας, αφού επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο  ακύρωση αποφάσεων Συλλόγων Διδασκόντων, γεγονός που δεν προβλέπεται από καμιά διάταξη νόμου. Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο πως ούτε η κυβέρνηση τόλμησε – μέχρι τώρα – να αμφισβητήσει έμπρακτα τις αποφάσεις των ΣΔ που έχουν επιλέξει τη συλλογική αντίσταση μέσω των ενιαίων κειμένων. Είναι προφανές πως οι προφορικές «οδηγίες» και νουθεσίες του ΓΓ του ΥΠΑΙΘ προς τους ΣΕΕ – όπως αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες – δεν έχουν καμιά βαρύτητα πέραν της προσπάθειας άσκησης τρομοκρατίας στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς.

 

Στην επισήμανση των Συλλόγων ότι η στάση τους αυτή δεν προσθέτει τίποτα θετικό στο Δημόσιο Σχολείο, αλλά αντίθετα εκφοβίζει τους Συλλόγους Διδασκόντων και υπονομεύει τις απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, μας κάλεσαν να αποσύρουμε τις ανακοινώσεις μας, αλλιώς επιφυλάσσονται «για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους». Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πως οι ανακοινώσεις των Σωματείων δεν χαρακτηρίζουν ποτέ πρόσωπα αλλά πρακτικές και συμπεριφορές που εναντιώνονται στους στόχους του Κλάδου.

 

Κατόπιν των παραπάνω, οι Σύλλογοι που υπογράφουν αυτή την ανακοίνωση, καλούν:

 

  • Τους δύο ΣΕΕ να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε προσπάθεια εκτόξευσης απειλών εναντίον των εκπαιδευτικών σωματείων και να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς στον καθημερινό τους αγώνα υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών του δημόσιου σχολείου.
  • Τους δύο ΣΕΕ να προβούν άμεσα σε αποκατάσταση της νομιμότητας με την απάλειψη του χαρακτηρισμού ότι το περιεχόμενο της ανάρτησης δεν είναι σύννομο και θεωρείται μη γενόμενο και, περαιτέρω, να στρατευτούν με τους υπόλοιπους ΣΕΕ του 6ου ΠΕΚΕΣ που επέλεξαν να παραμείνουν στο πλευρό των συναδέλφων και των εκπαιδευτικών μονάδων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να προβούν σε σχόλια επί των κειμένων (τα οποία σχόλια είναι, ασφαλώς, δεκτικά κριτικής), αλλά δεν μπορούν να αποφανθούν – από το ρόλο τους και τις αρμοδιότητές τους – επί του σύννομου ή όχι του περιεχομένου των αναρτήσεων.
  • Τη ΔΟΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές.
  • Τους συναδέλφους να μην τροποποιήσουν τις αναρτήσεις που έχουν κάνει, ακολουθώντας αταλάντευτα τα ενιαία κείμενα συλλογικής αντίστασης, επισημαίνοντας – για μια ακόμη φορά – ότι οι παρατηρήσεις των Σ.Ε.Ε. δεν έχουν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία καμία δεσμευτική ισχύ.

 

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Τελειώνοντας, οι Σύλλογοι ξεκαθαρίζουν – προς κάθε κατεύθυνση - πως θα μετέλθουν όλα τα νόμιμα μέσα και θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα για την υποστήριξη των συναδέλφων και των εκπαιδευτικών μονάδων, ώστε να ευοδωθούν οι στόχοι του Κλάδου.

 

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ !

Ψήφισμα για τον μαθητή Σαϊντού Καμαρά

Ψήφισμα για τον μαθητή Σαϊντού Καμαρά

Το ΔΣ του ΣΕΠΕ Ηλιούπολης «Μ.Παπαμαύρος» καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να μην κάνει δεκτή την αίτηση παροχής ασύλου του μαθητή Σαϊντού Καμαρά, ώστε να υπαχθεί σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ο Σαϊντού έφτασε στη χώρα μας πριν 3 χρόνια με καθεστώς προστασίας ασυνόδευτου ανηλίκου, περνώντας σε αντίξοες συνθήκες από Σενεγάλη, Τουρκία και καταλήγοντας με ναυαγισμένη βάρκα στην Κάλυμνο. Σήμερα ο μαθητής κινδυνεύει να τεθεί υπό καθεστώς απέλασης και κράτησης, επειδή ενηλικιώνεται και τυπικά η Γουϊνέα θεωρείται «ασφαλής χώρα».

Έχουν ακέραιη την ευθύνη τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, που παρά τα κροκοδείλια δάκρυα, δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία και στήριξη των προσφυγόπουλων που έρχονται στη χώρα μας. Στα Τμήματα Υποδοχής οι ελλείψεις είναι τραγικές, τα μέτρα για την ομαλή ένταξη αυτών των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία ανύπαρκτα, ενώ συχνά αφήνονται στην αγκαλιά των ΜΚΟ, οι οποίες θησαυρίζουν με τις πλάτες κυβερνήσεων και ΕΕ.

Είναι υποκριτικό το δήθεν ενδιαφέρον της Υπουργού Παιδείας, που μάλιστα προχωράει σε μια απαράδεκτη σύνδεση του ασύλου με τις μαθητικές επιδόσεις του Σαϊντού.

Ο αγώνας και η αλληλεγγύη, που ξεδιπλώνονται μαζικά αυτές τις μέρες, είναι τα μεγάλα όπλα στα χέρια μας, που μπορούν και πρέπει να επιβάλουν το δίκιο για τον Σαϊντού και για όλα τα προσφυγόπουλα, που αποτελούν τα θύματα της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων και αντιμετωπίζουν την καταστροφή, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον ξεριζωμό.

Ούτε να το σκέφτεστε! Ο Σαϊντού θα μείνει εδώ!

▪          Διεκδικούμε το δικαίωμα ανθρώπων που προέρχονται από χώρες, οι οποίες αποτελούν εστία πολέμου, εμφυλίου, βρίσκονται υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους, να υπάγονται σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

▪          Απαιτούμε να αναγνωριστεί ο Σαϊντού Καμαρά από το κράτος ως πρόσφυγας και να του αποδοθεί το προβλεπόμενο Άσυλο. Να εγκριθεί η αίτησή του και να παραμείνει στη χώρα μας, ώστε να συνεχίσει τη φοίτησή του στο σχολείο του, τις σπουδές που ονειρεύεται στην Ελλάδα.

▪          Στηρίζουμε την ανάγκη για ολόπλευρη φροντίδα, για τη μόρφωση και τα δικαιώματα όλων των προσφυγόπουλων, ώστε να έχουν καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, κόντρα στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις.

 

▪          Διεκδικούμε την προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, τη στήριξη για την ουσιαστική ένταξη τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022.

Φιλολογικά στέκια και καφενεία της Αθήνας

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠ/ΚΩΝ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΝΑΜΕ «ΔΙΠΛΑ» ΤΟΥΣ ΚΑΙ …ΤΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ!

 Αφετηρία 10.30 π.μ. από το ιστορικό καφενείο «ΝΕΟΝ» (σημερινός Βενέτης)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 30/5/2021 ξεκινήσαμε με τον Ιστορικό Περίπατο στον Βύρωνα. Στις 10 Απρίλη 2022 συνεχίζουμε με τον Λογοτεχνικό μας Περίπατο  στο κέντρο της Αθήνας !

Πού θα πάμε και τι θα δούμε:

Στην Ομόνοια λειτούργησαν κάποια από τα παλιότερα καφενεία της Αθήνας, που αποτέλεσαν στέκια λογοτεχνών, όπως το  «ΝΕΟΝ» και το «Μπάγκειον», που το  υπόγειό του είχε γίνει στέκι ποιητών του Μεσοπολέμου  (Τεύκρος Ανθίας, Κ. Καρυωτάκης, Ιω. Ραφτόπουλος κ.ά.). Συνέχεια έχει το «Πατάρι του Λουμίδη», στη Σταδίου, στέκι της λεγόμενης «γενιάς του ’30». Εδώ συναντιόταν ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Γκάτσος, ο νεαρός τότε Μ. Χατζηδάκις κ.ά. Ανηφορίζουμε προς την  οδό Ασκληπιού, όπου ήταν η έδρα του περιοδικού «Μαύρος γάτος», σε άμεση γειτνίαση με το σπίτι που έμενε για δεκαετίες ο Κ. Παλαμάς. Μετά από μια στάση στο Πανεπιστήμιο, στου «Απότσου» και στην οδό Βουκουρεστίου, στο καφέ «Brazil» – ο πρώτος  espresso στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες θα ανηφορίσουμε προς το καφενεδάκι της Δεξαμενής, τη «Μονμάρτη» της Αθήνας, σημείο συνάντησης σημαντικών λογοτεχνών. Εδώ που έζησε η «αβανγκάρντ» των αρχών του αιώνα.

Θα γίνουν πολλές αναφορές σε πρόσωπα, σε κείμενα και σε ιστορικές στιγμές του 20ου αιώνα. Μια αναζήτηση ανθρώπων που καθόρισαν τα γράμματα και τη λογοτεχνία μας.

Την ξενάγηση θα κάνει η Νατάσσα Αβραμίδου, φιλόλογος και ξεναγός,  που σημειώνει: «Η Αθήνα είναι ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη όπου τα ίχνη των λογοτεχνών και πνευματικών της ανθρώπων είναι ανύπαρκτα. Τίποτε, ούτε καν μία αναμνηστική στήλη, αφίσα ή φωτογραφία δεν υπάρχει σε καφενεία που υπήρξαν φιλολογικά καφενεία ή στα στέκια των πεζογράφων και ποιητών μας…».

Διάρκεια λογοτεχνικού περιπάτου περίπου 2 ώρες.

Για να οργανώσουμε καλύτερα την ξενάγηση δηλώνουμε συμμετοχή έως την Παρασκευή 8 Απριλίου  στα τηλ. 6945259403 Αγαθή Χήρα - 6974511662 Χρυσούλα Μεραμβελιωτάκη και στα μέλη του Δ.Σ. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Δηλώνουμε συμμετοχή με γραπτό μήνυμα (sms ή viber) στο οποίο πρέπει να αναγράφονται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα εξής στοιχεία: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ–ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΣΧΟΛΕΙΟ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ.

Σας περιμένουμε!