Πετάνε έξω από τη λίστα αναπληρωτές

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΜΗ ΣΤΕΝΕΥΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ

 

 

 

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε ωρομίσθιε, αναπληρωτή, άνεργε,

 

Η σχολική χρονιά που μόλις τελείωσε σημαδεύτηκε από την πιο σκληρή επίθεση στο μισθό και στα δικαιώματα μας, στην ίδια μας τη ζωή.

Κάποιοι μείναμε άνεργοι ή με ελάχιστες ώρες δουλειάς τη βδομάδα, αδυνατώντας να εξασφαλίσουμε ένα στοιχειώδες εισόδημα. Άλλοι βρεθήκαμε με ένα δραστικά μειωμένο μισθό να προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις όλο και δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης (νοίκι, θέρμανση, μεταφορικά, φορολογία).

Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το οξυμένο ζήτημα των φαρμάκων και της περίθαλψης, το οποίο σήμερα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι χιλιάδες οι συνάδελφοι, που έμειναν άνεργοι και αδυνατούν να επισκεφτούν ένα γιατρό.

Ένα μεγάλο ποσοστό από εμάς δεν παίρνουμε ούτε αυτό το πετσοκομμένο επίδομα ανεργίας των 360 €. Κι από πάνω καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκα ποσά στην εφορία. Φορολογούνται ακόμα και όσοι είχαν μηδενικό εισόδημα φέτος με βάση τα περιβόητα τεκμήρια διαβίωσης. Πρόκειται για καθαρή ληστεία!

Σήμερα, είμαστε όλοι άνεργοι, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε αν θα δουλέψουμε το Σεπτέμβρη.

Έφτασαν στο σημείο για μια ακόμα χρονιά να στερήσουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε όσους, κάτω από την αδυναμία να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα της διαμονής μακριά από τον τόπο κατοικίας τους (νοίκι, θέρμανση, μεταφορές κλπ…), αναγκάστηκαν να αρνηθούν το διορισμό τους ως αναπληρωτές. Στερούν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ακόμα και σε όσους κλήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία μέσα στο Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, οπότε είναι λογικό να έχουν βρει αλλού εργασία!

Με βάση τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σχεδιάζονται χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, που απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σχεδιάζεται δραστική μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος των 15 χιλιάδων απολύσεων μέσα στο 2012, την ώρα που οι ανάγκες στα σχολεία, στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζονται.

Ταυτόχρονα, στο «νέο σχολείο της αγοράς» που προωθούν κυβέρνηση και Ε.Ε. δεν έχει θέση η μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η αμορφωσιά, η κατάρτιση σε δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Όλοι αναρωτιόμαστε: Πού θα πάει πια αυτή η κατάσταση;

Μας αξίζει μια ζωή στην ανασφάλεια;

Όχι συνάδελφοι, δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι. Σε κανένα εργαζόμενο δεν αξίζει να μην ξέρει τι του ξημερώνει, να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

Ποιος φταίει όμως γι’ αυτή την κατάσταση; Και τι πρέπει να κάνουμε εμείς;

«Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς»

(Κ. Βάρναλης).

Φορτώνουν στις πλάτες μας την κρίση, που το σύστημά τους δημιούργησε. Τι και αν είναι χιλιάδες οι ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικών, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως άλλωστε αποδεικνύουν οι χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών κάθε χρόνο; Τι και αν οι εργαζόμενοι παράγουν αμύθητο πλούτο στην Ελλάδα; Για το λαό, ποτέ δεν περισσεύει ούτε ψίχουλο!

Όσο η καπιταλιστική κρίση θα βαθαίνει, τόσο τα μονοπώλια, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα βάζουν στόχο να τσακίσουν τους εργαζόμενους. Γιατί θέλουν εργαζόμενους φτηνούς, με μισθούς 300-400 ευρώ, μισοάνεργους-μισοαπασχολούμενους, με σκυμμένο το κεφάλι. Αυτό το δρόμο ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ, αυτό το δρόμο θα ακολουθούσε οποιαδήποτε κυβέρνηση, όπως και να αυτοχαρακτηριζόταν, που δίνει όρκους πίστης στην ΕΕ, που τάσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή υπέρ των κερδών των μονοπωλίων.

Ο μόνος δρόμος είναιαυτός του οργανωμένου αγώνα. Έλα σε επαφή με τις Επιτροπές Αγώνα Ωρομισθίων-Αναπληρωτών, με τις Λαϊκές Επιτροπές στη γειτονιά σου, με το ΠΑΜΕ.

Καμιά ανοχή στη νέα κυβέρνηση. Κανένας δεν θα μας χαρίσει μια καλύτερη ζωή, οφείλουμε στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε:

  • Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αίτηση.

  • Μαζικούς διορισμούς τώρα για την κάλυψη όλων των κενών.

  • Επίδομα ανεργίας για όλο το χρόνο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, βιβλιάριο ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Πλήρη απαλλαγή των ανέργων από τη φορολογία. Αφορολόγητο όριο 20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο (40 χιλιάδες για το ζευγάρι).

  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα! Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας!Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία και στην εκπαίδευση. Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

 

Μην στενεύεις τις ανάγκες σου στα μέτρα τους!

Με οργανωμένο αγώνα, με συσπείρωση και αλληλεγγύη μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ένας για όλους και όλοι για έναν!

Αθήνα, 18/7/2012