Περίπου 46.000 παιδιά, μένουν εκτός παιδικών σταθμών
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Μπαλάκι ευθυνών στις πλάτες χιλιάδων λαϊκών οικογενειών
Περίπου 46.000 παιδιά, των οποίων οι γονείς έχουν κάνει αίτηση μέσω ΕΣΠΑ, μένουν εκτός σταθμών
Ενα άθλιο μπαλάκι ευθυνών, ανάμεσα σε Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος και πρώην και νυν κυβέρνησης, παίζεται στην πλάτη των χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που βλέπουν τα παιδιά τους να μη γίνονται δεκτά στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και παιδιών στους παιδικούς σταθμούς .
Η μεν ΚΕΔΕ κάνει λόγο για «τραγικά λάθη στο χειρισμό του θέματος από τους συναρμόδιους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη» αλλά και την αδιαφορία τους. Η δε πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκλητικά έλεγε πως καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φτάσουμε στις 125.000 παιδιά, ενώ η διάδοχός της υπηρεσιακή κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τα 184 εκατομμύρια ευρώ, «ποσό το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα των τελευταίων δέκα χρόνων στη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος».
Ολα αυτά, βέβαια, στην πλάτη 46.000 παιδιών που φέτος δε θα περάσουν το κατώφλι παιδικού σταθμού μέσω του προγράμματος, αλλά και στην πλάτη χιλιάδων γονέων που ή θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα τροφεία ή θα τα κρατούν στο σπίτι με τη βοήθεια συγγενών. Και φυσικά, στα παραπάνω νούμερα δεν υπολογίζονται τα παιδιά που πριν καν ξεκινήσουν οι αιτήσεις έμειναν εκτός, λόγω των απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων που τίθενται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 98.000 (αυξημένες κατά 8.000 περίπου από πέρσι) και αφορούν συνολικά πάνω από 121.000 παιδιά. Σημειώνεται πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των αιτήσεων, ώστε να βγουν εκείνες που θα γίνουν δεκτές. Θυμίζουμε πως το 2014 οι αιτήσεις ήταν 91.921 και αφορούσαν 112.282 παιδιά. Από αυτές ως έγκυρες θεωρήθηκαν οι 79.899 για 97.629 παιδιά.
Σοβαρό θέμα, όμως, προκύπτει και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμο Δανιηλίδη, «η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με τον τρόπο καταβολής των ποσών στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η πρώτη δόση να καταβληθεί αφού εκτελεστεί το 30% του έργου, δηλαδή 3-4 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας των δομών. Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι θα παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, ενώ οι φορείς θα κινδυνεύουν με στέρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν τα ποσά όταν αυτά διατεθούν το Δεκέμβρη ή το Γενάρη».
Κλειστοί παιδικοί σταθμοί εξαιτίας απαγόρευσης προσλήψεων
Επιπλέον, πρόσθετα προβλήματα δημιουργεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων για να λειτουργήσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί . Συγκεκριμένα, πολλοί δήμοι δεν έχουν προσωπικό για να ανοίξουν τους παιδικούς σταθμούς και χιλιάδες γονείς περιμένουν από μέρα σε μέρα για να δουν τι θα γίνει. Πρόκειται για γονείς που τα παιδιά τους έχουν γίνει δεκτά είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω των προγραμμάτων των δήμων. Οπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, συνήθως εάν το «άνοιγμα» των παιδικών σταθμών συνέπιπτε με εκλογικές αναμετρήσεις, τότε εξαιρούνταν από την απαγόρευση προσλήψεων οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς . Ομως, κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα.
Χτες, το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για την κατ” εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού για την επάνδρωση των βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων, κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά αναμένεται η επίσημη απόφαση. Είχε προηγηθεί αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την πρόσληψη 7.030 υπαλλήλων.