ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 86ης Γ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

 Η 86η Γ.Σ. της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε 23 – 26/6/2017 στην Αθήνα, όπου για 3 ημέρες 611 αντιπρόσωποι από 134 ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ της χώρας εκτίμησαν τις εξελίξεις, συζήτησαν και ψήφισαν θέσεις του Κλάδου και την 4η μέρα ψήφισαν το νέο Δ.Σ. της ΔΟΕ και αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ.

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, που είναι ήδη γνωστά και φαίνονται στους παρακάτω πίνακες:

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ, συγκράτησε τις δυνάμεις της στη ΔΟΕ και είχε αύξηση κατά δύο αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ. Η συγκράτηση και ελαφρά άνοδος των δυνάμεων της ΑΣΕ, σε μια δύσκολη περίοδο για τον λαό μας και το συνδικαλιστικό κίνημα, είναι καλή βάση για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ), οι δυνάμεις του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έτσι κι αλλιώς διατηρούσαν σημαντικές δυνάμεις στον κλάδο μας, σημείωσαν άνοδο γιατί καρπώθηκαν τη δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η άνοδος αυτή τίποτα καλό δεν προμηνύει για τον Κλάδο και τη Δημόσια Εκπαίδευση. Λύση για το συνδικαλιστικό κίνημα δεν αποτελεί η εναλλαγή ρόλων ανάμεσα στις δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οι δυνάμεις του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΕΡΑ/ΣΥΡΙΖΑ, ΑΕΕΚΕ) σημείωσαν σημαντική πτώση. Στην ουσία η ΕΡΑ έχασε σχεδόν το 50% της δύναμής της και αθροιστικά έχασαν πάνω από το 26% της δύναμής τους μέσα σε 2 χρόνια! Χρεώθηκαν ως ένα βαθμό το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου που έπαιξαν ανοιχτά στο κίνημα. Με τη στάση τους όλη την προηγούμενη διετία στήριξαν βήμα-βήμα την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής και τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση τους συνέβαλε στην ενίσχυση του ρεύματος της απογοήτευσης και της απαξίωσης της συλλογική διεκδίκησης κυρίως για τον κόσμο που απογοήτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον έστειλαν είτε πίσω στην αγκαλιά ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ είτε στην αποχή από τις μαζικές διαδικασίες και τους αγώνες.

Συνέβαλαν έτσι σημαντικά στις άδειες αίθουσες των Γ.Σ. και στα μικρά ποσοστά στις απεργίες και όχι μόνο. Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι το μόνο που πραγματικά «συζητήθηκε» σε παράπλευρες αίθουσες απ΄ αυτή της 86ης Γ.Σ. της ΔΟΕ ήταν το εκλογομαγειρείο ΕΡΑ, ΑΕΕΚΕ και ενίοτε ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για το τι τους συμφέρει εκλογικά και ψηφοθηρικά (έχουν φυσικά βγάλει οι δυνάμεις αυτές από το λεξιλόγιό τους τη λέξη αρχές) να κατέβουν μαζί ή ξεχωριστά; Τακτική που προβλημάτισε και θα προβληματίσει στο μέλλον πολλούς συναδέλφους που ψήφισαν αυτές τις παρατάξεις.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ χρεώθηκαν ως ένα βαθμό τη συμπόρευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχασαν 18 αντιπροσώπους. Να σημειωθεί ότι παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει και αποδείξει πλέον το πραγματικό του πρόσωπο, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και σε αυτές τις εκλογές συνεργάστηκαν σε Συλλόγους με την ΕΡΑ/ΣΥΡΙΖΑ και την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Ο συσχετισμός δύναμης στην Ομοσπονδία παραμένει πολύ αρνητικός.

Η τακτική των δύο προηγούμενων χρόνων, οι μέρες της 86ης Γ.Σ. αλλά και ο νέος αρνητικός συσχετισμός δύναμης δείχνουν ότι και το νέο Δ.Σ. της ΔΟΕ δε θέλει και δεν μπορεί να αντιπαλέψει την αντιεκπαιδευτκή πολιτική.

Η συγκρότηση του προεδρείου του νέου Δ.Σ. της ΔΟΕ από ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΑΕΕΚΕ-ΕΡΑ δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε «αντιπροσωπευτική» και φυσικά ούτε «αναλογική». Αποτυπώνει την πλήρη συμφωνία που εκφράστηκε στο προηγούμενο ΔΣ από τις δυνάμεις αυτές και όχι μόνο. Ας μην ξεχνάμε φυσικά ότι πριν 2 χρόνια με αυτές τις δυνάμεις (ΕΡΑ, ΑΕΕΚΕ) μας καλούσαν οι Παρεμβάσεις να φτιάξουμε κοινό προεδρείο. Ακόμα ένα δείγμα του τυχοδιωκτισμού αυτής της δύναμης.

Η 86η Γ.Σ. της ΔΟΕ έγινε σε μια περίοδο που ο λαός μας βιώνει ήδη 4 μνημόνια και ένα παράλληλο μνημόνιο – τριετές πρόγραμμα για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη. Σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου σκιάζουν την ανατολική μεσόγειο και η χώρα μας βρίσκεται μπλεγμένη, χάρη στην πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα επιθετικά σχέδιο του ΝΑΤΟ με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς και το λαό μας. Σε μια περίοδο που στην εκπαίδευση βασιλεύει η αδιοριστία κι η ελαστική εργασία, η κατάρτιση-μαθητεία, οι ιδιωτικοποιήσεις και προωθούνται η αυτονομία και η αξιολόγηση.

Παρόλα αυτά η συζήτηση που έγινε στην 86η Γ.Σ. του Κλάδου από την πλευρά των παρατάξεων παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού εξαντλήθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση, όπου καθεμιά στήριζε τη δική της κυβερνητική διαχείριση! Κυβερνητικός συνδικαλισμός σε όλο του το μεγαλείο! Καυγάς για τη διαχείριση και τα επιμέρους αρκεί να μη θίγεται στο ελάχιστο η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, οι αιτίες της και οι υπαίτιοί της.

Στη βάση αυτή, κι αφού «τσακώθηκαν» στα λόγια, ψήφισαν από κοινού μια σειρά αποφάσεις:

  • ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ, ως μια ενιαία παράταξη, τα ψήφισαν όλα και μαζί, ξεκινώντας από τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό αλλά και το «τι σχολείο θέλουμε».
  • Το πλαίσιο για την ειδική αγωγή το ψήφισαν μαζί με τις δυνάμεις του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού ΕΡΑ, ΑΕΕΚΕ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝ. ΕΚΠ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ.
  • Στο προσφυγικό-εκπαίδευση προσφυγόπουλων και Προσχολική Αγωγή προστέθηκαν και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.
  • Στο πρόγραμμα δράσης, αφού κατατέθηκε το πλαίσιο κάθε παράταξης, στο τέλος καθεμία ψήφισε το δικό της και δεν πάρθηκε καμία ουσιαστική απόφαση.

Έτσι, όλοι μαζί, στην ουσία ψήφισαν πλαίσιο πάλης που αφήνει απέξω τις αιτίες και τους υπαίτιους για όλα όσα βιώνει ο λαός μας και οι εκπαιδευτικοί, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι και η νέα ευρεία πλειοψηφία της ΔΟΕ θα συνεχίσει να κινείται στη γραμμή του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της συναίνεσης με την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η μαζική παραγωγή κοινών ανακοινώσεων, από όλες τις άλλες δυνάμεις, σχεδόν για όλα τα ζητήματα, επιβεβαιώνει το παραπάνω.

Η ελπίδα βρίσκεται στη βάση του Κλάδου και μόνο σ” αυτή! Στην γραμμή πάλης που βρίσκεται σε σύγκρουση με όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, την Ε.Ε. και επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο ασυμβίβαστο ταξικό κίνημα, στα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ!!

Οι αντιπρόσωποι της ΑΣΕ ανέδειξαν τις αιτίες και τους υπαίτιους αυτής της πολιτικής και πρότειναν να συνδέσουν οι εκπαιδευτικοί την πάλη τους με την πάλη των άλλων εργαζομένων. Στη βάση αυτή:

ü Η ΑΣΕ κατέθεσε και ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. (καταψήφισαν ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ που ήταν σε εξέλιξη.

ü Η ΑΣΕ (και …λίγοι ακόμα αντιπρόσωποι!) ψήφισε το ψήφισμα των συναδέλφων ειδικοτήτων.

ü Η ΑΣΕ κατέθεσε ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης και πρόγραμμα άμεσης δράσης για όλα τα ζητήματα που αφορούν το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αλλά και τα συγκεκριμένα ζητήματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη της 86ης ΓΣ. Έτσι κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο και τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, για την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ειδική Αγωγή για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, για την εκπαίδευση όλων των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία και για ΑΠΟΧΗ  από την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα!

ü Στη βάση αυτού του πλαισίου, η ΑΣΕ πρότεινε και συγκεκριμένο Πρόγραμμα Δράσης για στήριξη των αγώνων των εργαζομένων μέσα στο καλοκαίρι, με ταυτόχρονη δράση του Κλάδου για ζητήματα της εκπαίδευσης, όπως να παρθούν πίσω οι συμπτύξεις συγχωνεύσεις που κλείνουν 469 τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών. Προετοιμασία και οργάνωση της πάλης, ώστε από αρχές Σεπτέμβρη να απαντήσουμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες (Δ.Σ., Γ.Σ., κινητοποιήσεις…) στη νέα επίθεση και να προετοιμάσουμε καλά γενική απεργιακή απάντηση.

(Δείτε ομιλίες αντιπροσώπων ΑΣΕ, ψηφίσματα… στο σύνδεσμο http://edupame.gr/node/4239)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως και η νέα διευρυμένη πλειοψηφία της ΔΟΕ, αποτελούν μέρος του προβλήματος. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ τους, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ. Ο οργανωμένος αγώνας μας είναι η δύναμή μας! Εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική!

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΟΕ

2017 2015 ΔΙΑΦΟΡΕΣ
  ΨΗΦΟΙ ΕΔΡΕΣ ΨΗΦΟΙ ΕΔΡΕΣ ΨΗΦΟΙ ΕΔΡΕΣ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 611   605   6  
ΨΗΦΙΣΑΝ 609   605   4  
ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ 1   1   0  
ΕΓΚΥΡΑ 608   604   4  
Α.Σ.Ε. (το ψ/δ που στηρίζει το ΠΑΜΕ) 88 2 88 2 0 0
Δ.Α.Κ.Ε. 182 3 151 3 31 0
ΔΗ.ΣΥ. 123 2 101 2 22 0
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 114 2 132 2 -18 0
Ε.Ρ.Α. 40 1 78 1 -38 0
Α.Ε.ΕΚ.Ε. 44 1 54 1 -10 0
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤ. ΕΚΠΑΙΔ. 13       13  
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ 3       3  
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 1       1  
             

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΔΕΔΥ

2017 2015 ΔΙΑΦΟΡΕΣ
  ΨΗΦΟΙ ΑΝΤΙΠΡ ΨΗΦΟΙ ΑΝΤΙΠΡ ΨΗΦΟΙ ΑΝΤΙΠΡ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 611   605   6  
ΨΗΦΙΣΑΝ 609   605   4  
ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ 2   3   -1  
ΕΓΚΥΡΑ 607   602   5  
Α.Σ.Ε. (το ψ/δ που στηρίζει το ΠΑΜΕ) 90 24 89 24 1 0
Δ.Α.Κ.Ε. 184 49 151 40 33 9
ΔΗ.ΣΥ. 120 32 102 27 18 5
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 114 31 134 35 -20 -4
Ε.Ρ.Α. 40 11 75 20 -35 -9
Α.Ε.ΕΚ.Ε. 42 11 51 13 -9 -2
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤ. ΕΚΠΑΙΔ. 13 3     13 3
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ 3 1     3 1
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 1       1