Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Εφημ. Συντ. : Για το πρόγραμμα Ευ Ζην

Tους παίρνουν τα μέτρα με ιδιωτική μεζούρα…

Διχάζει το «Ε.Υ. ΖΗ.Ν.»: σωματομετρική έρευνα σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό, με χορηγό τον ΟΠΑΠ

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν το πρόγραμμα «Ε.Υ. ΖΗ.Ν.» του υπουργείου Παιδείας, που διεξάγεται στα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, με επιστημονικό υπεύθυνο καθηγητή του Χαροκόπειου – ιδιοκτήτη διαιτολογικών ινστιτούτων και χορηγό τον ΟΠΑΠ. Το πρόγραμμα με πλήρη τίτλο «Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων» αφορά πανελλαδικής κλίμακας έρευνα καταγραφής της σωματικής και φυσικής κατάστασης των παιδιών της χώρας, αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και της φυσικής δραστηριότητας και ατομικές αναφορές για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, πρόκειται για ένα «ιδιαίτερα χρονοβόρο πρόγραμμα με αμφίβολα δεδομένα και ανατροπή του προγράμματος των σχολικών μονάδων», ενώ τονίζεται ότι «η υλοποίησή του δεν ανήκει στα υποχρεωτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών».

“Εξυπηρετήσεις ημετέρων”

«Το υπουργείο οφείλει εξηγήσεις, αλλιώς εγκαλείται για εξυπηρετήσεις ημετέρων» καταγγέλλουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας εκπαίδευσης «Αριστοτέλης» και «Περικλής» (Α΄και Β΄Αθήνας), καλώντας τους συναδέλφους τους να απέχουν από το πρόγραμμα μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτουν. Τα ερωτήματα αφορούν τη χρήση των στοιχείων που θα συλλεχθούν και τη διασφάλιση ότι η τεράστια βάση σωματομετρικών δεδομένων και διατροφικών συνηθειών των μαθητών όλης της Ελλάδας δεν θα διαρρεύσει σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι δάσκαλοι έχουν λόγους να είναι καχύποπτοι, υπενθυμίζοντας ότι το 2005 το Χαροκόπειο είχε διεξαγάγει έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία, με χρηματοδότη την Coca Cola, παραχωρώντας με συμβόλαιο τα δεδομένα της έρευνας και το γενετικό υλικό (γίνονταν εξετάσεις αίματος) «ως περιουσία της εταιρείας». Μάλιστα τότε η έρευνα είχε καταγγελθεί από εκπαιδευτικούς ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο.

Οι δάσκαλοι εκφράζουν αμφιβολίες για την τήρηση της ανωνυμίας, εφόσον θα καταγράφεται ο αριθμός μητρώου κάθε μαθητή, και ενστάσεις για το κόστος αγοράς υλικών που επιβαρύνει αποκλειστικά τις σχολικές επιτροπές, όταν πολλά σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Τέλος, διαπιστώνουν ότι θα χαθούν επιπλέον ώρες από αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα (4 για κάθε τμήμα) και θέτουν το ρητορικό ερώτημα «όποιος θέλει να κάνει μια οποιαδήποτε έρευνα θα χρησιμοποιεί το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές;» Για υποκρισία κατηγορούν το υπουργείο διδασκαλικοί σύλλογοι και τοπικές ΕΛΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κ.α., όταν παράλληλα τα σχολεία εγκαταλείπονται στη φτώχεια και πολλοί μαθητές υποσιτίζονται.

Καταπέλτης ενάντια στο «Ε.Υ.ΖΗ.Ν.» είναι ο γυμναστής Κώστας Τουλγαρίδης, πρόεδρος του «Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Σωτηρίου» στην ανατολική Αττική. «Σωματομετρική και διατροφική έρευνα κάναμε και το 2008» λέει στην «Εφ.Συν.» «Ενώ το υπουργείο είχε πει ότι θα εκδώσει νόρμες για την ανάπτυξη των μαθητών, καμία εκθεση δεν επέστρεψε ποτέ στο σχολείο, ούτε μάθαμε πώς χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία. Είχαμε μάλιστα αντιδράσει για την αδιαφάνεια και την προχειρότητα της τότε έρευνας, που είχε ανατεθεί πάλι στο Χαροκόπειο».

«Δεν είμαστε ενάντια στο να γίνει μια πανεθνική έρευνα, ώστε να υπάρχουν νόρμες σωματικής ανάπτυξης και φυσικής κατάστασης των παιδιών» διευκρινίζει ο κ. Τουλγαρίδης. «Αντιθέτως, το θεωρούμε επιβεβλημένο. Ομως θα έπρεπε να γίνει υπό την αιγίδα της πολιτείας, με διαφανή τρόπο, με ένα δημόσιο διαγωνισμό πρόσκλησης ενδιαφέροντος στα πανεπιστήμια της χώρας και αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού, όπως οι σχολικοί σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής που παρακάμπονται. Γιατί να ανατεθεί απευθείας στο Χαροκόπειο και να μη συμμετέχουν τα ΤΕΦΑΑ ή οι Ιατρικές Σχολές;»

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» θέτει ερωτήματα και για τη διπλή ιδιότητα του επιστημονικού υπεύθυνου της έρευνας, καθηγητή Λάμπρου Συντώση, που τυγχάνει επίσης ιδιοκτήτης της εταιρείας «Family Fit» με κέντρα «ρύθμισης βάρους» σε Γλυφάδα, Ρόδο και Κομοτηνή: «Οταν ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος διεξάγει μέσα από το κέντρο του αντίστοιχες μετρήσεις τις οποίες διαφημίζει, εμείς θα του δώσουμε στο πιάτο αυτό που κάνει ως ιδιώτης, με έξοδα και συμμετοχή όλου του εκπαιδευτικού δυναμικού της Ελλάδας;»

 

Xάνουν χρόνο και χρήμα

Για τη διεξαγωγή της έρευνας το Χαροκόπειο χορηγείται με 1,5 εκατομμύριο από τον ΟΠΑΠ ώς το 2017, σε απόφαση που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» και έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης. Με αφορμή τη χορηγία του ΟΠΑΠ, εκπαιδευτικοί και κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για διείσδυση ιδιωτών στο δημόσιο σχολείο, το οποίο όχι μόνο δεν εισπράττει ευρώ, αλλά πληρώνει πολλά επιπλέον σε χρόνο και χρήμα.

Απαντώντας σε ερωτήματα ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας Λ. Συντώσης εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι δεν πρόκειται για έρευνα του Χαροκόπειου αλλά του υπουργείου και ότι τα αποτελέσματα μπορούν να αξιοποιηθούν στην αναζήτηση αθλητικών ταλέντων. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με το γραφείο του υφυπουργού Θ.Παπαθεοδώρου, όμως δεν έλαβε απάντηση.

 

Ο αντικομμουνισμός της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ

Αριθ. Πρωτ.: 58

 ΠΡΟΣ: ΔΟΕ, Μέλη μας

ΚΟΙΝ. : ΜΜΕ

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον χρυσαυγίτικο αντικομμουνισμό της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ

          Την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε στο φερόμενο ως λογαριασμό της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στο Facebook βίντεο, που αναφέρεται σε ένα από τα αγαπημένα θέματα των αντικομμουνιστών  με τίτλο «Τα αμερικάνικα κολέγια των ΚΚέδων» και στόχο την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το βίντεο προέρχεται από το youtube, όπου το ανέβασε κάποιος με το ψευδώνυμο Ι. Μεταξάς, συνοδεύοντάς το και με σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής. Στον «τοίχο» του λογαριασμού της ΔΟΕ, το ανάρτησε όχι κάποιος τυχαίος, αλλά ο γ.γ. της ομοσπονδίας, σχολιάζοντάς το με τη φράση «Συνέπεια λόγων και έργων!!».

Πρόκειται για χοντροκομμένη και βρώμικη παρέμβαση εκπροσώπων της ΠΑΣΚ, που γίνεται μέσα από ιστοσελίδα συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, καθώς την ανάρτηση επιβράβευσε (like) και ο πρόεδρος της ΔΟΕ (επίσης της ΠΑΣΚ) κατακεραυνώνοντας μια δασκάλα που διαμαρτυρήθηκε. Προφανώς η αναπαραγωγή της επιχειρηματολογίας και των ψευδολογιών των χρυσαυγιτών γίνεται ενόψει των εκλογών των διδασκαλικών συλλόγων για εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

          Το Δ.Σ του Συλλόγου μας καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και θυμίζουμε στην πλειοψηφία της ΔΟΕ ότι ο αντικομμουνισμός πάει χέρι – χέρι με το φασισμό.

Περιμένουμε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της  ΔΟΕ να πάρει θέση και να καταδικάσει το γεγονός.

Απαιτούμε να κλείσει τώρα ο λογαριασμός της ΔΟΕ στο Facebook.

Το  Δ.Σ.

Καταργήσεις οργανικών. Στάση εργασίας.

Αριθ. Πρωτ.: 60

 ΠΡΟΣ: Μέλη μας, Α Δ/νση, Υπουργείο Παιδείας

 ΚΟΙΝ.: Ενώσεις Γονέων, Σωματεία και φορείς, ΜΜΕ

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ!!!

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ!!!

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ!!!

ΤΣΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!!!

ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ!!!

Πρώτη απάντηση με τη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του εκπαιδευτικού ωραρίου και τις τρεις πρώτες του ολοήμερου και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Δ/νση Αττικής (Τσόχα 15-17 Αμπελόκηποι) την Τετάρτη 10 Απρίλη 2013 στις 2 μ.μ. με άλλους Συλλόγους, Ενώσεις και Ομοσπονδίες Γονέων!

 Να είμαστε εκεί με κάθε τρόπο!!!

Στα σχολεία του Συλλόγου μας καταργούν

Περισσότερα από 40 τμήματα Δημοτικών και 2 Νηπιαγωγείων !!! Στην Α Αθήνας καταργούν 457 τμήματα Δημοτικών και 20 Νηπιαγωγείων και στην Αττική 1673 και 126 αντίστοιχα! Δηλαδή μόνο στην Αττική 1800 τμήματα με πολλαπλάσιες οργανικές!!!

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι –Γονείς – Εργαζόμενοι,

Το 2010 διέλυσαν 2000 σχολεία!  Από τότε μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή συνεχιζόταν σιωπηλά. Τώρα επανέρχονται δριμύτεροι για να υποβαθμίσουν τα περισσότερα σχολεία και να καταργήσουν χιλιάδες τμήματα και οργανικές!!! Το έργο της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Σχολείων συνεχίζεται. Το νέο σχολείο της αγοράς και της ημιμάθειας δεν πρέπει να έχει ούτε εκπαιδευτικούς!!!

Μετά την καταγραφή του αριθμού των μαθητών στο “survey” με βάση τα τ.μ., για να στοιβαχτούν όσοι χωράνε στις αίθουσες, η Διοίκηση με την εγκύκλιό της (44506 /Δ4/02-04-2013) ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων και τις προϊσταμένες των νηπιαγωγείων να δικαιολογήσουν γιατί τα σχολεία τους δεν έχουν οργανικότητα με βάση τους 25 μαθητές ανά τμήμα! Μόνο που η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ξεροί αριθμοί και τα παιδιά μας είναι ζωντανά και δε θα επιτρέψουμε να στοιβαχτούν σαν πακέτα!!!

Ταυτόχρονα με τη μορφωτική υποβάθμιση και τα επικίνδυνα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται στα στοιβαγμένα παιδιά, τσακίζονται και οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών. Πολλοί εκπαιδευτικοί να χάσουν την οργανική τους θέση και θα περιφέρονται ανά τη …χώρα και κάποιοι θα απολυθούν, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιηθούν οι διορισμοί των αναπληρωτών! Φτάνει πια! Καμία ανοχή και αναμονή!

Χρέος όλων των εκπαιδευτικών είναι να υπερασπιστούν και να αγωνιστούν για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με κριτήριο το συμφέρον των παιδιών και να μην υποκύψουν στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση των εκπαιδευτικών.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς τους γονείς τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών τους. Διεκδικούμε:

¨   Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Καμιά οργανική χαμένη!

¨   Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.

¨   15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού.

¨   Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και σχολείων.

¨   Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά.

Δείτε τους πίνακες με τα σχολεία του Συλλόγου μας και τις οργανικότητες σήμερα, τον αριθμό μαθητών και τις οργανικότητες με βάση τη διαίρεση δια 25!

 

Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Δ/νση Αττικής (Τσόχα 15 – 17 Αμπελόκηποι) την Τετάρτη 10 Απρίλη 2013 στις 2 μ.μ. με άλλους Συλλόγους, Ενώσεις και Ομοσπονδίες Γονέων! Να είμαστε εκεί με κάθε τρόπο!!!

Το   Δ.Σ.