Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Απλήρωτοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, από ΔΟΕ

Θέμα: Απλήρωτοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί 

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, με αποφάσεις του,  παραστάσεις διαμαρτυρίας και την κατάθεση των απόψεών του στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, έχει αναδείξει το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για την άμεση πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών ώστε να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα των χιλιάδων κενών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δυστυχώς οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και οι αποπροσανατολιστικές, επικοινωνιακού χαρακτήρα, δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας έχουν αποδείξει την παντελή απουσία βούλησης ώστε να δοθούν λύσεις. Αντίθετα, για μια ακόμη χρονιά, η πρόσληψη αναπληρωτών με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι η πρακτική που εφαρμόζεται. Προσλήψεις κατά πολύ λιγότερες από αυτές που η ίδια η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει. Προσλήψεις στην κατεύθυνση της  κατηγοριοποίησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε «κρατικού προϋπολογισμού», «ΕΣΠΑ» και «Δημοσίων Επενδύσεων», οι οποίες πέρα από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν στη λειτουργία των σχολείων με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών, έχουν δημιουργήσει και τεράστιο πρόβλημα στη μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι μέχρι και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι.

Η ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τη μισθοδοσία των αναπληρωτών συναδέλφων μας με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2869) στις 24 Οκτωβρίου μόνο ως εμπαιγμός και αναλγησία μπορεί να χαρακτηρισθεί. Ποιος αλήθεια από τους αρμόδιους υπογράφοντες υπουργούς διανοείται ότι μπορεί να ζει δίχως μισθό χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του; Ή, άραγε, η τακτική αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της αντίληψης περί εθελοντισμού που δημόσια και με εκπληκτική ασάφεια εκφράζει ο κύριος Υπουργός Παιδείας;

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν μπορεί να δεχθεί καμία δικαιολογία. Απαιτούμε την άμεση ρύθμιση του θέματος της πληρωμής των δεδουλευμένων των αναπληρωτών συναδέλφων μας και τη ρύθμιση όλων των ζητημάτων που αφορούν την πληρωμή τους στη συνέχεια.

  Απαιτούμε την κάλυψη όλων των κενών με την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών. Ο εμπαιγμός πρέπει να σταματήσει.

Το ΔΣ της ΔΟΕ

 

Για τους εθελοντές εκπαιδευτικούς, από ΔΟΕ

 

ΑΣΚΕΙΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ;

 

    Στην εποχή της απόλυτης βαρβαρότητας, της οικονομικής εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών, της τρομοκράτησης μέσω του πειθαρχικού δικαίου, της ανεργίας και των μνημονιακών επιταγών που συνθλίβουν τους εργαζόμενους, είναι τραγικό να επενδύουν κάποιοι, με κυνισμό, στο εμπόριο ψεύτικης ελπίδας.

   Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας περί εισόδου εθελοντών εκπαιδευτικών στα σχολεία, οι οποίοι θα εργάζονται με αντάλλαγμα κάποια μόρια, ξεπερνούν κάθε όριο και θα ηχούσαν ως κακόγουστα αστεία αν δεν ήταν τραγικές.

  Ο υπουργός Παιδείας οφείλει:

  • Να εξηγήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών, που είχε δεσμευτεί ότι θα προσλάβει,  ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στην εκπαίδευση.
  • Να φροντίσει άμεσα να πληρωθούν οι αναπληρωτές που εργάζονται «εθελοντικά» από το Σεπτέμβριο και περιμένουν ακόμα την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει επανειλημμένα ότι τα κενά καλύπτονται μόνο με μόνιμους διορισμούς. Αυτή είναι η μοναδική λύση.

Όπως, επίσης, κύριε υπουργέ  μοναδική λύση είναι η παραίτηση για όποιον δεν μπορεί να υλοποιήσει στοιχειωδώς αυτά τα οποία υποστηρίζει ότι έχει ως στόχους.

Το ΔΣ της ΔΟΕ

Καταγγελία μονομερών ενεργειών του ΥΠΙΑΘ για την αξιολόγηση, από ΔΟΕ

 

ΘΕΜΑ : «Εμπαιγμός και πρόκληση από τον Υπουργό Παιδείας. Δίχως το διάλογο  που προανήγγειλε προχωρά σε μονομερείς αποφάσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών»

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη της ύπαρξης ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της Δ.Ο.Ε. και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για το, κορυφαίας σημασίας, ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Στα πλαίσια αυτά συμφωνήθηκε με τον υπουργό Παιδείας η έναρξη αυτού του διαλόγου.

  Ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος είχε ορίσει ως ημέρα συνάντησης τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.. Όταν όμως το προεδρείο της Δ.Ο.Ε. επιχείρησε την Παρασκευή 31/10, επικοινωνώντας με το γραφείο του να μάθει την ώρα της συνάντησης έλαβε σειρά διαβεβαιώσεων, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για μια επικοινωνία που θα ακολουθούσε και ποτέ δεν έγινε, όπως φυσικά και η συνάντηση. Απέναντι σε αυτή τη φτηνή τακτική και έπειτα από την επιμονή του υπουργού να ορίσει ως ημερομηνία συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΕΣΥΠ τη μοναδική ημέρα για την οποία είχαμε δηλώσει κώλυμα λόγω των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια (5-11-2014), η αποχώρησή μας από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν μονόδρομος.

Κι ενώ ως υπουργός που σέβεται τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας θα έπρεπε να φροντίσει για τον ορισμό της συνάντησης που με δική του υπαιτιότητα δεν πραγματοποιήθηκε, ο κ. Λοβέρδος υπογράφει εγκύκλιο που ορίζει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της αξιολόγησης των διευθυντών σχολικών μονάδων, προϊσταμένων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

   Η μονομερής αυτή ενέργεια σε χρονικό διάστημα όπου ο κ. υπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιηθεί διάλογος με τη Δ.Ο.Ε. για το θέμα της αξιολόγησης είναι προκλητική, προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου και αποτελεί εμπαιγμό έναντι των εκπαιδευτικών.

   Καλούμε τον υπουργό Παιδείας να δώσει εντολή για την αναστολή κάθε ενέργειας στην κατεύθυνση υλοποίησης της αξιολόγησης και να προσέλθει στο διάλογο που είχε δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι ανακόλουθος, αναξιόπιστος και ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος στα μάτια και τη συνείδηση των εκπαιδευτικών.

Ο Κλάδος έχει ξεκάθαρα εκφράσει την αντίθεσή του στην προωθούμενη αξιολόγηση και έχει καταθέσει δημόσια συγκεκριμένες θέσεις. Ο αγώνας του ήταν, είναι και θα είναι ανυποχώρητος μέχρι να ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης – χειραγώγησης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει ήδη κηρύξει απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία που αφορά την αξιολόγηση και την Α.Ε.Ε. από 2-11-2014 μέχρι και 23-12-2014.

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της απόφασης καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς ενωμένοι να συνεχίσουν να απέχουν από όλες τις διαδικασίες Α.Ε.Ε. και αξιολόγησης να μην προσφερθούν να αξιολογήσουν αλλά και να αξιολογηθούν.

Η απεργία – αποχή τους καλύπτει, δε διατρέχουν κανένα πειθαρχικό κίνδυνο με το να μην συμμετέχουν στην όποια διαδικασία αξιολόγησης. Επίσης δεν τίθεται θέμα παρακράτησης χρημάτων αφού εκτελούν πλήρως το εκπαιδευτικό τους έργο και όλα τους τα καθήκοντα  ως εκπαιδευτικοί. Απέχουν μόνο από τις διαδικασίες φάρσα που υλοποιεί σε καθεστώς νομικά έωλο το Ι.Ε.Π.

Συνάδελφοι,

  Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση – χειραγώγηση είναι αγώνας όλων μας, δεν επιτρέπεται να επικρατούν λογικές διαχωρισμού και αλληλοστοχοποίησης εντός του κλάδου. Τον αγώνα θα τον κερδίσουμε όλοι μαζί, όχι μόνοι τους οι διευθυντές, οι νέοι συνάδελφοι ή κάθε κατηγορία εκπαιδευτικών.

 Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ έχει ως στόχο να επιβάλει την απαράδεκτη παιδαγωγικά, νομικά και ηθικά διαδικασία οδηγώντας μας στο να συμπεριφερόμαστε με βάση ατομικούς κι όχι συλλογικούς σχεδιασμούς. Η συνολική και μαζική αντίστασή μας είναι ο μοναδικός δρόμος για να ματαιωθούν τα σχέδιά της για να μην επιτρέψουμε να διαμορφωθεί ένα εφιαλτικό τοπίο για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ενωμένοι.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ

 Το  ΔΣ  της ΔΟΕ