Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Εκδρομή στη Μακρόνησο


09/05/12

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ

27/05/2012

Η Ιστορία της Ελλάδας έχει γραφτεί με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν για τις ιδέες τους.

Η Μακρόνησος αποτελεί την αδιάψευστη μαρτυρία για την αγωνιστικότητα του λαού μας

Την Κυριακή 27 Μάη ο σύλλογος μας σας καλεί να συμμετέχετε στην επίσκεψη στο αιγαιοπελαγίτικο νησί που παρά την τόση του ομορφιά κρύβει, ιστορικές αλήθειες εφόδια για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

Η αναχώρηση του πούλμαν, θα γίνει από το πάρκινγκ του δημαρχείου στις 7.00 το πρωί.

Η αναχώρηση του πλοίου ΜΑΡΜΑΡΙ από το Λαύριο θα είναι στις 8.45π.μ. Και η επιστροφή στο Λαύριο στις 1.00

Στη Μακρόνησο θα γίνει ξενάγηση στους μαρτυρικούς τόπους και εκδήλωση τιμής στο μνημείο που έχει στηθεί, από τους ίδιους τους Μακρονησιώτες

Η τιμή για το πούλμαν και το καράβι έχει ορισθεί στα 15 ευρώ.

Είμαστε σε σε συνεννόηση με ταβέρνες της περιοχής (Λαύριο ή νέα Φώκαια) ώστε πριν την επιστροφή να υπάρχει δυνατότητα για κολύμπι ή φαγητό ή και τα δύο.

Η επιστροφή προβλέπεται γύρω στις 7.30μμ

Λίγα λόγια για το μαρτυρικό νησί:

Η Μακρόνησος, νησί έκτασης 18 χ.μ.2 περίπου, βρίσκεται σε απόσταση 5 χ.μ. από το Λαύριο, της ανατολικής ακτής Αττικής. Προβάλλει ως τεράστιος μακρόστενος βράχος, στο δίαυλο του Λαυρίου, με ελάχιστες συστάδες πεύκων, και θάμνους. Οι φυσικές γέφυρες της Ωραίας Ελένης, καθώς και τα ιστορικά ίχνη που σώζονται, (πρωτοελλαδικός οικισμός, θεμέλια αρχαίων κτισμάτων), είναι οι μοναδικές ενδείξεις εποικισμού του νησιού. Χρησιμοποιείται στις αρχές του αιώνα μας, σαν τόπος εξορίας αιχμαλώτων πολέμου, (1912 – 13) και αργότερα για προσωρινή διαμονή προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η Μακρόνησος άρχισε να λειτουργεί σαν Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τα μέσα του 1947. Εδώ συγκεντρώθηκαν:

Νεοσύλλεκτοι φαντάροι από διάφορες πειθαρχικές μονάδες του στρατού.

Αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, έφεδροι και μόνιμοι.

Πολιτικοί εξόριστοι (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) από τα διάφορα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων π.χ. Άη Στράτη, Ικαρία, Λήμνο, Τρίκερι κ.α.

Προληπτικώς συλληφθέντες πολίτες στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του Δημοκρατικού Στρατού.

Υπόδικοι Πολιτικοί Κρατούμενοι που βρίσκονταν στις διάφορες φυλακές της χώρας και που προορίζονταν να δικαστούν από τα έκτακτα Στρατοδικεία.

Η καθημερινή ζωή των κρατουμένων ήταν αυστηρά στρατιωτική, με βάρβαρη πειθαρχεία. Δηλαδή προσκλητήρια, αναφορές, καψόνια, εγκλεισμός στα πειθαρχεία, ώρες στον ήλιο ή στη βροχή και το κρύο, βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί και τέλος, απροσχημάτιστες δολοφονίες, με αποκορύφωμα τη μεγάλη σφαγή στο ΑΕΤΟ, το Φλεβάρη – Μάρτη του 1948. Το συσσίτιο ήταν άθλιο, το νερό ελάχιστο ή και σπάνιο, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Η γνωριμία με τα στρατόπεδα αρχίζει από το βορρά και καταλήγει στο Νότο. Δηλαδή δεν γίνεται με τη χρονολογική σειρά που εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Τα Στρατόπεδα από Βορρά προς Νότο είναι:

Το Στρατόπεδο Πειθαρχημένης Διαβίωσης των πολιτικών εξόριστων.

Το Β” Τάγμα Σκαπανέων (αργότερα ονομάσθηκε Β” Ειδικό Τάγμα Οπλιτών – ΒΕΤΟ). Από το θέρος του 1949 περιλάμβανε και το στρατόπεδο αναμόρφωσης πολιτικών εξόριστων που ονομαζόταν «Ειδικό Σχολείο Αναμορφώσεως Ιδιωτών» (ΕΣΑI).

Το Α” Τάγμα Σκαπανέων (αργότερα ονομάσθηκε Α” Ειδικό Τάγμα Οπλιτών – ΑΕΤΟ). Από το θέρος του 1949 περιλάμβανε και στρατόπεδο Αναμόρφωσης Πολιτικών Εξόριστων (ΕΣΑΙ) καθώς και το στρατόπεδο των εξόριστων γυναικών που μεταφέρθηκαν εκεί από το Τρίκκερι.

Το Γ” Κέντρο Παρουσιάσεως Αξιωματικών.

Το Γ” Κέντρο Σκαπανέων (αργότερα ονομάσθηκε Γ” Ειδικό Τάγμα Οπλιτών – ΓΕΤΟ).

Οι «Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών» (ΣΦΑ)

Κρατήστε έγκαιρα τις θέσεις σας στα μέλη του Δ.Σ.

ΤΟ Δ.Σ.