Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Εξ αποστάσεως «επιμόρφωση» των διευθυντών

ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ»

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Παιδείας, μετά το μπλοκάρισμα των σεμιναρίων των Δ/ντών για την αξιολόγηση, με χθεσινό έγγραφο που στάλθηκε στα σχολεία από τον Περιφερειακό Δ/ντή και την Δ/ντρια Εκπ/σης Α΄ Αθήνας, επιχειρεί δια του Ι.Ε.Π. να προχωρήσει στην εξ’ αποστάσεως «επιμόρφωση» των Δ/ντών για να τους κάνει αξιολογητές των εκπαιδευτικών.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, με βάση τη θέση του Συλλόγου που είναι ενάντια στην αξιολόγηση και υπέρ κάθε διαδικασίας που την μπλοκάρει, καλεί του συναδέλφους δ/ντές – δ/ντριες να μη συμμετέχουν σε κανένα εξ΄ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «μαθημάτων» και να μην υποβάλουν καμία εργασία-απάντηση στα μαθήματα παραμόρφωσης!

Άλλωστε δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο, όπως προκύπτει και από τη γνωμάτευση της νομικής συμβούλου.

 

ΤΟ ΔΣ

Έκθεση πεπραγμένων και Πρόγραμμα 83ης ΓΣ, από ΔΟΕ

Για να δείτε την έκθεση πεπραγμένων της ΔΟΕ αλλά και το πρόγραμμα εργασιών της 83ης Γ.Σ. αντιπροσώπων της ΔΟΕ πατήστε τους παρακάτω σύνδεσμους:

ΔΟΕ_20140619_Έκθεση_πεπραγμένων_2013-2014

ΔΟΕ_20140619_Προγραμμα εργασιων 83ης ΓΣ

 

 

 

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, από ΔΟΕ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  Παρασκευή 20/6/2014 συνάντηση εργασίας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Παρουσία του Υπουργού κ. Λοβέρδου, των Υφυπουργών κ. Δεμερτζόπουλο και κ. Κουκοδήμο, τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις της Ομοσπονδίας και ζήτησαν λύσεις στα μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν τη Δημόσια Εκπαίδευση και τους λειτουργούς της.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν:

 • Στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες
 • Στην καθυστέρηση της υλοποίησης των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις – αποσπάσεις)
 • Στις αδικίες που έχουν δημιουργήσει στους συναδέλφους των Ειδικοτήτων που υπηρετούν στην Π.Ε., οι μετατάξεις που υλοποιήθηκαν με τρόπο αιφνιδιαστικό στην τρέχουσα  σχολική χρονιά με τη μεταφορά χιλιάδων συναδέλφων από την Π.Ε. στην Δ.Ε.
 • Στη συνεχιζόμενη οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών
 • Στην αναστάτωση που έχει προκαλέσει στον εκπαιδευτικό κόσμο η προωθούμενη αξιολόγηση – χειραγώγηση που κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς
 • Στη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία – αδιοριστία των εκπαιδευτικών. Δεν έχουν προβλεφθεί για τη σχολική χρονιά 2014-2015 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και οι ελάχιστες διαθέσιμες πιστώσεις για διορισμό αναπληρωτών δεν επαρκούν  για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται λόγω της συνταξιοδότησης χιλιάδων εκπαιδευτικών. Για μια ακόμη φορά διακυβεύεται η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
 • Στην απουσία διορισμών στην Ειδική Αγωγή
 • Στη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από το 2010 μέχρι σήμερα
 • Στις άδικες διώξεις εκπαιδευτικών λόγω του νέου πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων
 • Στην απουσία αποσπάσεων εκπαιδευτικών για τη στελέχωση των σχολείων του εξωτερικού
 • Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Προσχολική Αγωγή.

 

Στα μεγάλα ζητήματα που τέθηκαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν απάντησε και δε δεσμεύθηκε επί της ουσίας. Εξέφρασε  μόνο τη διάθεση για εύρεση κοινού τόπου επικοινωνίας και συνεργασίας. Απάντησε ότι θα ψηφιστεί νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή εντός του καλοκαιριού, ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία στελέχωσης σχολείων του εξωτερικού, οι υπηρεσίες ολοκληρώνουν τη διαδικασία των μεταθέσεων μέχρι 15 Ιουλίου 2014 και μέχρι 30 Αυγούστου 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποσπάσεων.  Με εγκύκλιο του κ. Δεμερτζόπουλο δόθηκε η δυνατότητα στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν υπηρεσία με αποστολή φαξ στην οργανική τους θέση ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά με περιττές μετακινήσεις όπως είχε ζητήσει η Δ.Ο.Ε.

Για τα υπόλοιπα θέματα δήλωσαν ότι ενημερώνονται και θα είναι σε θέση να απαντήσουν αμέσως μετά την 83η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε. σε συνάντηση που θα καθοριστεί.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τον κλάδο σε επαγρύπνηση και συσπείρωση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, πιέζουν και απαιτούν λύσεις. Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να τις δώσει άμεσα γιατί το Δημόσιο Σχολείο και οι εκπαιδευτικοί αξίζουν περισσότερα.

 

 

Από τη Δ.Ο.Ε.

 

Εξ αποστάσεων επιμόρφωση διευθυντών και γνωμοδότηση νομ. συμβ., από ΔΟΕ

ΘΕΜΑ : « Εξ” αποστάσεως επιμόρφωση των διευθυντών για την αξιολόγηση»

 Μόνο ως ομολογία πανικού και ήττας μπορεί να θεωρηθεί το έγγραφο του Ι.Ε.Π. για «υλοποίηση της εξ” αποστάσεως επιμόρφωσης στο Πλαίσιο Β” κύκλου επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης»  που εκδόθηκε στις 17-6-2014.

Έπειτα από τη δυναμική αντίδραση του κλάδου και τη μαζική άρνηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια της αξιολόγησης τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακυρώθηκαν, το Ι.Ε.Π. έρχεται να βάλει σε εφαρμογή το «εναλλακτικό σχέδιο» της εξ” αποστάσεως επιμόρφωσης των διευθυντών στην αξιολόγηση.

Έχουν προηγηθεί οι απαράδεκτες ενέργειες των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης που σε ευθεία αντιπαράθεση με τον κλάδο δε δίστασαν με σαφή εκδικητική – τιμωρητική διάθεση να καλέσουν δύο ή και τρεις (!!!) φορές τους διευθυντές των σχολείων σε επαναληπτικά σεμινάρια. Η στάση τους αποτελεί μνημείο αντισυναδελφικότητας και φανερώνει ξεκάθαρα ότι έχουν επιλέξει πλευρά. Εξ” ίσου απαράδεκτη είναι η κλήση των διευθυντών από Περιφερειακούς Διευθυντές και Διευθυντές Εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια απόγευμα εργάσιμων ημερών καθώς και αμέσως μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και μάλιστα τις ημέρες που διεξάγεται η 83η Γ.Σ. του κλάδου, στην οποία πολλοί διευθυντές είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι.

Όπως τονίσαμε και στην από 4-6-2014 ανακοίνωσή μας σε σχέση, τότε, με τα επαναληπτικά επιμορφωτικά σεμινάρια, «Οι αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών και των Διευθυντών Εκπαίδευσης έχουν , σύμφωνα και με τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε., σοβαρό νομικό ελάττωμα» αφού σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 του Π.Δ. 152/2013για την αξιολόγηση, «…με απόφαση Υπουργού καθορίζεται το περιεχόμενο και η διαδικασία της επιμόρφωσης». Το ίδιο συμβαίνει και σε σχέση με την εξ” αποστάσεως επιμόρφωση.

Καμία σχετική απόφαση Υπουργού δεν υπάρχει παρά μόνο απόφαση του Ι.Ε.Π. το οποίο σύμφωνα με το Ν. 3699/2011, με τον οποίο συστάθηκε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από «επιτελικός, επιστημονικός φορέας που υποστηρίζει το έργο του Υπουργείου Παιδείας».

Είναι ολοφάνερο ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης που πιέζουν τους διευθυντές των σχολείων να δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικασία της εξ” αποστάσεως επιμόρφωσης με βάση την απόφαση του Ι.Ε.Π., αυθαιρετούν για μια ακόμη φορά.

Η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου, την οποία επισυνάπτουμε κάτωθι, καθιστά σαφές ότι οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διαδικασία της εξ” αποστάσεως επιμόρφωσης.

  Καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές να επιδείξουν την ίδια δυναμική και συνεπή στάση που επέδειξαν με το να ακυρώσουν, με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , τα επιμορφωτικά σεμινάρια της Α.Ε.Ε. και να μη πάρουν μέρος στη φαιδρή διαδικασία «επιμόρφωσης» εξ” αποστάσεως.

   Η απάντησή τους θα είναι, είμαστε βέβαιοι, και αυτή τη φορά συντριπτική.

 Το ΔΣ της ΔΟΕ

Γνωμοδότηση_Νομικού_Συμβούλου_για_σεμινάρια_αξιολογησης_εξ_αποστάσεως