Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ! 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

ü 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ü ΜΑΖΙΚΗ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ!

Η κυβερνητική επίθεση απέναντι στα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Γυμνάσια και Λύκεια έχουν ήδη κλείσει εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, που δεν πήρε ούτε ένα μέτρο όλους αυτούς τους μήνες για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! Η πολυδιαφημισμένη τηλεκπαίδευση έχει πάει άπατη με το ΠΣΔ να «κρασάρει» συνεχώς! Τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία είναι υγειονομικές βόμβες με 25αρια τμήματα σε αίθουσες – κλουβιά και κοντέινερ, ακόμη και τώρα που ο ρυθμός της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας καλπάζει! Και ενώ τμήματα αλλά και ολόκληρα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών και γονιών για 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών για καθαρά σχολεία, δωρεάν μαζικά κι επαναλαμβανόμενα τεστ ανίχνευσης του ιού!

Η υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών, μαθητών και των γονιών τους μπαίνουν σε σοβαρό κίνδυνο από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζει να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία ακόμα και στις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Προκαλούν με την αναλγησία τους απέναντι στον λαό την ίδια στιγμή που δίνουν προκλητική στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους με δις € ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, προκλητικές αντεργατικές ρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή και ενώ η οικονομική κρίση βαθαίνει, η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Νομοθετούν για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Προχωρούν στην αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, στην καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, στο σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ως παιδαγωγοί, ως δάσκαλοι της νέας γενιά δε θα δεχτούμε οι μαθητές να ζήσουν χειρότερα από μας, να επιστρέψουν οι όροι δουλείας «100 χρόνια πίσω».

Με τα μέτρα τους στοχεύουν το μέλλον. Στοχεύουν κυρίως τη νέα γενιά, τους σημερινούς μαθητές μας. Η περιβόητη «προσαρμογή του σχολείου στις νέες προκλήσεις της αγοράς» σημαίνει προετοιμασία των νέων ανθρώπων για 10ωρες δουλειά, για δουλειά με μισθό 200€.

Για να αποτραπούν ακόμα και οι ελάχιστες διεκδικήσεις για την ζωή και την υγεία των εργαζομένων νομοθετούν διατάξεις που δένουν το εργατικό κίνημα χειροπόδαρα.

Ετοιμάζουν νόμο που μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε «ιδιώνυμο».

Οι αγώνες για καλύτερους μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για μέτρα ασφάλειας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για μόνιμες προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. μπαίνουν υπό διωγμό. Το χτύπημα στην απεργία, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σχεδιάζουν να καταργήσουν την ΑΠΕΡΓΙΑ στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα με την καθιέρωση γενικευμένου «προσωπικού ασφαλείας», καταργούν τις Γενικές Συνελεύσεις με τη γενικευμένη καθιέρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών (στις 7/11 ήταν η πρόβα «τζενεράλε» κυβέρνησης και Υπ. Παιδείας για ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια, που όμως έσπασαν τα μούτρα τους, αφού οι εκπαιδευτικοί απείχαμε κατά 95%!), διευρύνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα συνδικάτων από το κράτος και τους εργοδότες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί πάνω στις αντεργατικές και απεργοκτόνες διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (50%+1,  ηλεκτρονικά μητρώα κ.λπ.).

Θέλουν να «διαπαιδαγωγούν» από τώρα την νέα γενιά στην υποταγή και την ηττοπάθεια. Με τη βία, τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις σε μαθητές, που αγωνίζονται για την υγεία και τη μόρφωση σήμερα, με τη σιγή νεκροταφείου και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στοn χώρο δουλειάς αύριο, προσπαθούν να προλάβουν «τους σεισμούς που μέλλονται για να ΄ρθουν». Δε θα τους περάσει! 

Η πάλη του λαού θα ανατρέψει τα σχέδιά τους!

Τώρα είναι ώρα απάντησης στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Απεργιακός συναγερμός σε κάθε σχολείο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Ο άθλιος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έξαρση της πανδημίας, για να κάνει πράξη τα πιο αρρωστημένα όνειρα της εργοδοσίας πρέπει να της γυρίσει μπούμερανγκ.

 

Όλοι στον αγώνα, όλοι στην οργάνωση της αντεπίθεσης! Δε θα επιτρέψουμε να μπει στο γύψο η συνδικαλιστική δράση!

 

Απαντάμε με ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020!!

 

Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΣ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ!

Συνάδελφοι και φίλοι γονείς,

αυτό το πλούσιο υλικό για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, για να το χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε στις τάξεις σας αλλά και …στα σπίτια σας.

Το υλικό περιέχει:

Παρουσίαση power point με θέμα «ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΠΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ».

- Πρόταση για «ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ» για Νηπιαγωγείο, Α και Β Δημοτικού.

- Απόσπασμα από τα «ΓΕΝΕΘΛΙΑ» της Ζ. Σαρρή.

- Έργα της χαράκτριας ΚΑΤΡΑΚΗ.

- Έργα του χαράκτη ΤΑΣΣΟΥ.

- Παρουσίαση σε pdf ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-2020 για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στον παρακάτω σύνδεσμο, που περιέχει την ίδια παρουσίαση με ενσωματωμένα βίντεο και τραγούδια, που φυσικά προτείνεται αυτή να επιλεγεί.

Στον παρακάτω σύνδεσμο είναι μια συνολική παρουσίαση των γεγονότων του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ με ενσωματωμένα βίντεο και τραγούδια. Πρέπει απλά να προσέξουμε ποια βίντεο και τραγούδια θα βάλουμε να ειδωθούν ή ακουστούν ολόκληρα, για να φτάσουμε στον χρόνο που εκτιμάμε ότι μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά με βάση την ηλικία τους (ολόκληρα όλα είναι συνολικά 1,5 ώρα).

Καλή δύναμη και υγεία  σε όλες και όλους και Καλούς Αγώνες, για να ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ όπως του αξίζει! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Το μήνυμα του 95%…

Άρθρο του Σπύρου Μαρίνη, δασκάλου, εκλεγμένου στο Δ.Σ. της ΔΟΕ με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

 

Το μήνυμα του 95%…

Το μήνυμα του 95% της αποχής από τις τηλε – εκλογές παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών, που έστησε το Υπουργείο Παιδείας στις 7 του Νοέμβρη, είναι ηχηρό και απολύτως ξεκάθαρο: Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, η λογική του «εντέλλεσθε», η καταπάτηση των συλλογικών αποφάσεων και η απόπειρα διάλυσης των σωματείων μας, δε θα περάσουν.

Για μια ακόμα φορά, μετά την ακύρωση της προσπάθειας να μπουν κάμερες στις τάξεις για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, αλλά και την απόπειρα να μετατραπούν οι εκπαιδευτικοί σε καταδότες των μαθητών που αγωνίζονται, μέσω των τηλε – απουσιών, το Υπουργείο Παιδείας «έφαγε τα μούτρα του».

Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να παρουσιάσει ως «εκλογές» μια διαδικασία – παρωδία, όπου οι υποψήφιοι αποσύρθηκαν, οι ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν και οι εφορευτικές επιτροπές παραιτήθηκαν. Μόνο κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι αρθογράφοι – μόνιμοι συκοφάντες των εκπαιδευτικών- πανηγυρίζουν μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και υποστηρίζουν ότι «οι εκλογές ολοκληρώθηκαν ομαλά»…

Καθολικά οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας , συλλογικά και συγκροτημένα, με τη μαζική μας αποχή, υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά μας να δρούμε και να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων μας. Υπερασπιστήκαμε τα σωματεία μας από την κυβερνητική παρέμβαση, από τον κρατικό έλεγχο και τη νοθεία που εισάγεται μέσα από τις ηλεκτρονικές εκλογές (παραβίαση των καταστατικών, χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών, κίνδυνοι ελέγχου, κατάργηση της μυστικότητας – ιδιωτικότητας κ.α.)

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μια μεγάλη πολιτική ήττα συνολικά για την κυβέρνηση της Ν.Δ., που πήρε «επάνω» της την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, εντάσσοντάς την στον στρατηγικό σχεδιασμό «για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους». Αλήθεια ποιον κοροϊδεύουν; Σχεδόν οκτώ μήνες είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να αναβαθμίσει τις δημόσιες υποδομές, όπως το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ώστε να μην καταρρέουν από την πρώτη μέρα έναρξης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να εφοδιάσει με τεχνολογικά μέσα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως «εκπαίδευση», όμως προτίμησε να ασχοληθεί με την φαρσοκωμωδία που μας παρουσίασε στις 7 Νοεμβρίου.

Είναι σίγουρο ότι η νίκη των εκπαιδευτικών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να χτυπήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, την αγωνιστική δράση, την ουσιαστική συζήτηση και οργάνωση στους χώρους δουλειάς, μέσα από το άθλιο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που επιδιώκει να φέρει για ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί με τη στάση τους εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, την αγανάκτησή τους για τη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία, αλλά και στην κοινωνία.

Είναι σίγουρο ότι πολλοί ενοχλήθηκαν αυτές τις μέρες από το κυβερνητικό «στραπάτσο». Και τι δεν έγραψαν οι μόνιμοι συκοφάντες των εκπαιδευτικών σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. «Το πρόβλημά τους είναι ότι χάνουν τη μια μέρα άδειας», έγραφαν. «Έθαψαν» το γεγονός ότι η θέση μας ήταν για «εκλογές καθημερινή χωρίς άδεια από την εργασία». «Θέλουν να συνωστίζονται στα εκλογικά τμήματα εν μέσω πανδημίας», έγραφαν. «Έθαψαν» το αίτημα μας για ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών σε ημερομηνία που θα εξασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι. «Τους φοβίζει η μαζικότητα που θα υπάρχει μέσω της ηλεκτρονικής ψήφου γιατί στους εκπαιδευτικούς κάνουν κουμάντο κάποιες μειοψηφίες», φώναζαν. Τι έχουν να πουν τώρα που η συμμετοχή από το 80% το 2018 έφτασε στο 5%; Μέχρι και «τεχνοφοβικούς» μας αποκάλεσαν αυτοί οι λίγοι που δεν «είδαν» και δεν «άκουσαν» ότι οι εκπαιδευτικοί διεκδικούμε να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Να δοθούν δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου Internet. Να υπάρξει αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Δημόσιων Σχολείων…

Αυτές τις μέρες κατανοήσαμε ακόμα καλύτερα ότι οι εργαζόμενοι έχουμε δύναμη. Δοκιμάσαμε ένα μικρό μόνο μέρος της, και βγήκαμε νικητές. Δυναμώνει μέσα μας η πεποίθηση ότι με ενότητα, με συσπείρωση και συμμετοχή στα σωματεία μας, με θέσεις και στόχους που απαντούν στις ανάγκες μας, μπορούμε να καθυστερήσουμε, να ανατρέψουμε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να νικήσουμε τον φόβο, να εξουδετερώσουμε τις απειλές. Αυτή την εμπειρία μπορούμε να την αξιοποιήσουμε στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και της μόρφωσης ενάντια στην πολιτική που αφήνει αθωράκιστα τα σχολεία απέναντι στην πανδημία.

13-11-2020